Avatar @April

Klaudia

@April
6 obserwujących. 4 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
4 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

75 recenzji

"Moja mroczna strona" Gabrielle Zevin

26.01.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rok 2083. Nowy Jork. Czekolada i kawa przestały być legalne i są produkowane przez mafijne rodziny, które walczą ze sobą. Woda jest racjonowana, a za zbyt duże jej zużycie płaci się niewyobrażalne kwoty. Papier jest niemal niemożliwy do osiągnięcia. Ania Balanchine jest córką największego czekoladowego bossa. Jako najbliższa rodzina, ona i jej rodz... {} Recenzja książki Moja mroczna strona

"Flip" Martyn Bedford

11.01.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pewnego dnia Alex budzi się w cudzym łóżku w zupełnie nieznanym domu u ludzi, którzy biorą go za kogoś innego. Kiedy spogląda w lustro już wie, dlaczego – wygląda zupełnie inaczej. Znalazł się w ciele chłopaka, którego nigdy wcześniej nie widział. Każda próba ucieczki z cudzego życia kończy się katastrofą i Alex wpada w coraz większe tarapaty. Okaz... {} Recenzja książki Flip

"Mroczna bohaterka. Jesienna Róża" Abigail Gibbs

27.12.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jesienna Róża jest jednym z Mędrców – rasy władającej magią i mającej chronić ludzi przed niebezpiecznymi istotami i czarną magią. Uczęszcza do zwyczajnej szkoły średniej w hrabstwie Devon i tam pełni funkcję strażniczki. Codzienną rutynę przerywa jej przybycie syna króla Mędrców – księcia Fallona. Narzuca on jej swoje towarzystwo i ciągle przypom... {} Recenzja książki Jesienna róża

"Nigdy nie gasną" Alexandra Bracken

20.09.2014

Ruby ponownie wpadła w szpony Ligi Dzieci i tym razem nie ma jak stamtąd uciec. Jako jedna z ostatnich Pomarańczowych jest bardzo cenną zdobyczą nie tylko dla Ligi, ale też żołnierzy czy łowców nagród. Odbywa trening i zostaje przydzielona do jednego z zespołów dzieci. Powoli przywyka do nowego życia, misji i bycia pod władzą dorosłych, choć wciąż ... {} Recenzja książki Nigdy nie gasną

"Mroczne umysły" Alexandra Bracken

4.04.2014

Ruby w wieku dziesięciu lat trafia do obozu „rehabilitacyjnego” dla dzieci cierpiących na chorobę OMNI. Wkrótce całe młode pokolenie Stanów Zjednoczonych znajduje się w podobnych miejscach, a rząd próbuje przekonać rodziców, że wysyłając swoje pociechy do obozu, postępują dobrze. Jednak władze ukrywają prawdę przed całym narodem. OMNI nie jest nieb... {} Recenzja książki Mroczne Umysły

"Ogień" Mats Strandberg, Sara B. Elfgren

27.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nastoletnim czarownicom udało się pokonać zło. Ale to jeszcze nie koniec… Zaczyna się kolejny rok szkolny pełen trudnych wyzwań i niebezpieczeństw. Dziewczęta muszą nie tylko nauczyć się używać swoich mocy, ale również sobie ufać. Zło może zaatakować w najmniej oczekiwanej chwili. Oprócz tego mają na głowie jeszcze członków Rady, do której nie mają... {} Recenzja książki Ogień

"Zagrożeni" C.J. Daughety

9.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Allie przetrwała już w Cimmerii letni semestr i część kolejnego. Przybywając do tej szkoły, nie sądziła, że poczuje się w niej jak w domu i pokocha to miejsce całym swoim sercem. Jednak w akademii nie jest już bezpiecznie – Nathaniel może zaatakować w każdej chwili, a wciąż nie wiadomo, kto jest jego szpiegiem. Nikt już sobie nie ufa, wszyscy podej... {} Recenzja książki Zagrożeni

"Villette" Charlotte Brontë

14.01.2014

Lucy Snowe to młoda kobieta szukająca zatrudnienia. Kilka lat swojej młodości spędziła u matki chrzestnej, pani Bretton, która była jej bardzo bliska. W jej domu poznała małą Polly rozpaczającą po wyjeździe ojca i Grahama, syna pani Bretton, którzy byli jednymi z jej nielicznych przyjaciół. Po pewnym czasie mieszkania u rodziny i opiekowania się s... {} Recenzja książki Villette

"Dom tajemnic" Chris Columbus, Ned Vizzini

7.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kordelia, Brendan i Eleanor przeprowadzają się wraz z rodzicami do nowego domu. Wszystko w nim jest bardzo dziwne – drogocenne meble wyglądające, jakby ktoś wyniósł je z muzeum, przerażająca rzeźba na zewnątrz, a także jego była właścicielka – Dalia Kristoff, córka Denvera Kristoffa, pisarza. Ta staruszka pierwszego wieczora przerywa ich rodzinny w... {} Recenzja książki Dom Tajemnic

"Mroczna bohaterka. Kolacja z wampirem" Abigail Gibbs

29.11.2013

Życie Violet Lee diametralnie się zmienia odkąd stała się świadkiem przerażającego wydarzenia mającego miejsce na Trafalgar Square. Nie dość, że na własne oczy widziała okropne morderstwo trzydziestu osób, została jeszcze porwana przez sprawców, którzy wydają się być psychopatami… Dziewczyna trafia do wielkiego dworu, z którego nie ma ucieczki i po... {} Recenzja książki Kolacja z wampirem

"Niezbędnik obserwatorów gwiazd" Matthew Quick

1.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Finley od urodzenia mieszka w Bellmont i nigdy nie opuścił tego miejsca. Dla niego całym światem jest to małe i niebezpieczne miasteczko, gdzie rządzą gangi i irlandzka mafia. Mieszka tu z dziadkiem, który nie ma obu nóg i wciąż tęskni za swoją zmarłą żoną oraz z ojcem pragnącym zapewnić lepsze życie synowi od tego, jakie sam miał. Jego matka umarł... {} Recenzja książki Niezbędnik obserwatorów gwiazd

"Wiosna w Różanach" Bogna Ziembicka

14.10.2013

Zofia Borucka po wielu trudnościach i przykrościach odnalazła szczęście. Odzyskała dom w Różanach, który tak bardzo kochała, a jej związek z Krzysztofem kwitnie, spodziewa się jego dziecka. Eryk cierpi po jej wyborze, jednak jest w każdej chwili gotów, aby powrócić do Zosi. Natomiast Marianna poznaje dwóch przystojnych panów, którzy okazują jej zai... {} Recenzja książki Wiosna w Różanach

"Mrówki w płonącym ognisku" Teresa Oleś-Owczarkowa

11.10.2013

Blanowice – wieś, która niegdyś była pełna życia. Drewniane chaty, całe rodziny mieszkające pod jednym dachem, praca na polu, pieczenie chrupiącego chleba… Tak się prezentowało to miejsce przed wojną. Niestety teraz zostało zdominowane przez nowoczesne duże domy i z łatwością można wszędzie trafić po asfaltowych drogach. Teresa, jako mała dziewczy... {} Recenzja książki Mrówki w płonącym ognisku

"Dziedzictwo" C.J. Daugherty

24.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W Akademii Cimmeria rozpoczyna się jesienny semestr. Uczniowie przyjeżdżają do szkoły wcześniej niż zazwyczaj, aby pomóc w remontach mających przywrócić budynkowi dawny blask, ponieważ został zniszczony przez pożar. Większość sypialni spłonęła, w bibliotece część zbiorów i zabytkowych mebli przepadła. Allie również zgłasza się na ochotnika do pomoc... {} Recenzja książki Dziedzictwo

"Przez burze ognia" Veronica Rossi

27.08.2013

Świat został podzielony. Część ludzi mieszka pod szczelną kopułą, z której nie da się wyjść. Tam nikt nie wie, co to ból, nikt nie choruje, można żyć setki lat. Ograniczoną przestrzeń rekompensują Sfery, które są tylko wizualizacją, lecz poprzez rozwiniętą technologię wydają się lepsze niż rzeczywistość. Druga grupa ludzi, to ci mieszkający na zewn... {} Recenzja książki Przez burze ognia

"Piąta fala" Rick Yancey

13.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Statek przybyszów z innej planety pojawił się niedaleko Ziemi. Przez dziesięć dni nic się nie działo. Nie próbowali się porozumieć z ludźmi, nie dawali żadnych znaków. Jednak dziesiątego dnia o godzinie jedenastej pojawiła się pierwsza fala, która miała doprowadzić do zagłady ludzkości. A za nią druga, trzecia i czwarta… Przeżyli tylko nieliczni lu... {} Recenzja książki Piąta Fala

"Password" Mirjam Mous

11.08.2013

Pewnego dnia Mick znajduje swojego najlepszego i właściwie jedynego przyjaciela Jerro nieprzytomnego na łóżku. Zaledwie kilka minut wcześniej czytał swój komiks i nic nie wskazywało na to, żeby źle się czuł. Jerro zostaje zabrany przez karetkę do szpitala, lecz Mick nie może z nim jechać, ponieważ nie należy do rodziny. Wsiada na rower, aby jak naj... {} Recenzja książki Password

"Król Kruków" Maggie Stiefvater

5.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Blue pochodzi z rodziny wróżek. Matka, jej przyjaciółki, ciotki i kuzynki mają dar jasnowidzenia. Wróżą ludziom z kart tarota, miewają wizje, znają niebezpieczne rytuały. Tylko Blue nie posiada żadnych zdolności, choć kobiety twierdzą, że dzięki niej mają większą moc, słyszą i widzą wyraźniej wiadomości z zaświatów. Wszystkie przewidują taką samą p... {} Recenzja książki Król Kruków

"Wyspa z mgły i kamienia" Magdalena Kawka

25.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Julia postanawia w końcu zacząć się cieszyć życiem. Sprzedaje kamienice po swojej matce i kupuje dom w pięknym i spokojnym miejscu na wyspie Krecie. Jej dorosłe córki nie są zbyt zadowolone, wolały, aby pieniądze zostały podzielone, chciały wykorzystać je do spełnienia własnych marzeń. Pomimo kilku sprzeczek z rodziną, kobieta nie zamierza odpuścić... {} Recenzja książki Wyspa z mgły i kamienia

"Bogini oceanu" P.C. Cast

18.07.2013

Christine Canady urządza sobie samotny wieczór urodzinowy z szampanem, kurczakiem i babskimi filmami. Wszyscy zapomnieli o jej urodzinach, nawet rodzice i dawna przyjaciółka ze szkoły średniej. Nieco upita postanawia odprawić rytuał, który znalazła w starej książce o mitologii. Wypowiada życzenie do bogini Gai, prosi, aby w jej życiu pojawiła się m... {} Recenzja książki Bogini Oceanu

"Klątwa tygrysa. Przeznaczenie" Colleen Houck

14.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno, dawno temu żyli sobie dwaj hinduscy książęta. Starszy miał niebawem poślubić piękną dziewczynę oraz objąć tron. Ten młodszy oczywiście był zazdrosny, a kiedy ujrzał wybrankę brata, zakochał się w niej. Udał się negocjować z jej ojcem, zdradził swojego brata. Jednak nie znał prawdziwej natury rodzica swojej ukochanej. Okłamał on wszystkich wo... {} Recenzja książki Klątwa tygrysa: Przeznaczenie

"Klątwa tygrysa. Wyprawa" Colleen Houck

7.07.2013

Kelsey zdobyła już złoty owoc oraz chustę boskiej tkaczki. Czeka ją poszukiwanie trzeciego daru dla bogini Durgi, które zbliży ją oraz tygrysy do złamania klątwy. Jednak nie jest im łatwo – Lokesh cały czas poluje na kolejne kawałki amuletu, chce zniszczyć książęta i zdobyć niewyobrażalną władzę. Po ostatnim starciu wrócił z jeńcem – Renem, który ... {} Recenzja książki Klątwa tygrysa: Wyprawa

"Sztuka uprawiania róż z kolcami" Margaret Dilloway

2.07.2013

Gal jest nauczycielką biologii, mieszkającą w niedużym domu w małym mieście. Za tym domem znajduje się piękny ogród pełen róż oraz szklarnia, w której kobieta trzyma wyjątkowe okazy i stara się wyhodować nowy, niepowtarzalny gatunek. Od dzieciństwa jest chora na nerki, od wielu lat jeździ na dializy i jest coraz większe prawdopodobieństwo, że umrze... {} Recenzja książki Sztuka uprawiania róż z kolcami

"Klątwa tygrysa. Wyzwanie" Colleen Houck

23.06.2013

Kelsey wraca z Indii do domu ze złamanym sercem. Rozstała się z Renem, ale nie potrafi o nim zapomnieć. Próbuje znaleźć nowego chłopaka i umawia się z kilkoma na randki, jednak żaden z nich nie dorównuje jej byłemu. Musi także pamiętać, że pradawna klątwa nie została jeszcze złamana i czeka ich dużo niebezpiecznych przygód. Na dziewczynę czyha Loke... {} Recenzja książki Klątwa tygrysa: Wyzwanie

"Droga do Różan" Bogna Ziembicka

2.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zofia Borucka mieszka w Różanach, w starym rodzinnym dworku wraz z ojcem i dawną nianią Zuzanną, która zastępowała jej matkę. Nieopodal mieszka jej przyjaciółka Marianna, którą kocha prawie jak siostrę oraz Eryk okazujący jej zainteresowanie. Zosia na co dzień zajmuje się ogrodem, sadzi piękne kwiaty, krzewy, warzywa i owoce, a później je sprzedaje... {} Recenzja książki Droga do Różan

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe