Avatar @Argetlam

Karol Toczko

@Argetlam
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

26 recenzji

Spóźnione wyznania

28.03.2014

Wielką niewiadomą była dla mnie ta książka – zachęcająca, ale nie przesadnie; podobno dobra, ale bez wielkiej popularności; z ładną okładką, jednak nie przyciągająca wzroku jako pierwsza. Napisana przez bestsellerowego autora, o którym nie słyszałem, a którego dzieło tak osławione widywałem wielokrotnie. Książka niepozorna, niewybijająca się poza w... {} Recenzja książki Spóźnione wyznania

Podwójnie, a nawet potrójnie wspaniały.

15.03.2014

Biografie, wspomnienia i reportaże nigdy nie stały wysoko na mojej liście książek, które muszę przeczytać. Osobiście wolę rzeczy, które przeniosą mnie w świat, którego nie zobaczyłby nikt, gdyby nie autor. Nie doceniłem reportażu. On potrafi równie wiele – może odkryć rzeczy, których nikt nie widział, a w dodatku ma tę przewagę, że owe rzeczy da si... {} Recenzja książki Beksińscy. Portret podwójny

Zagrożeni

9.03.2014

Co dzieje się, gdy głupawa i mało ambitna literatura dla nastolatek, które nie potrzebują niczego wspaniałego by poczuć się szczęśliwe, nagle ewoluuje w niemal pełnowartościowy, trzymający w napięciu i pochłaniający człowieka doszczętnie thriller? Wówczas dzieją się ‘’Zagrożeni’’! Bardzo zdziwiła mnie ta książka. Poprzednie dwa tomy były z jednej ... {} Recenzja książki Zagrożeni

Tonąca wariatka, tonący czytelnik

8.02.2014

Nie jest to fantastyka, choć występują tu syreny, myślące ptaki, duchy i inne zjawiska nadprzyrodzone. Nie jest to romans, choć relacja między bohaterkami jest wyraziście nakreślona i dopracowana tak, by się wyróżniać. Nie jest to powieść psychologiczna ani popularnonaukowa, choć doskonale obrazuje obecność choroby psychicznej w życiu człowieka. Ni... {} Recenzja książki Tonąca dziewczyna

Szklany tron

12.10.2013

Wyobraźcie sobie obraz – ciemne, zachmurzone, dekadenckie niebo, na środku piękna dziewczyna, silna i niebezpieczna, a wokół antyutopia, gdzie wszystko chce ją zabić. Owy obraz inspiruje wielu – obecnie na listach bestsellerów królują powieści mroczne i post-apokaliptyczne, dystopie, które wykorzystują schemat przerażającego świata z ‘’Igrzysk śmi... {} Recenzja książki Szklany tron

Ballada o losie...

29.06.2013

Zacząć trzeba od okładki. Wielu się nie podoba, co mogę zrozumieć, ale dla mnie jest przepiękna. Może modelka to nie jest jakaś klasyczna piękność, może ogółem wygląda to dziwnie i ciut przerażająco, z domieszką chaosu i dziwności, ale taka jest ta książka. Pierwsze co nasunęło mi się na myśl, to określenie jej jako industrialną, w sumie nie wiem ... {} Recenzja książki Drozdy. Dotyk Przeznaczenia

[recenzja gstronomiczna] Do Joylandu wyberz się...

12.06.2013

Przepis na: wstrząśnięty ciut zmieszany mózg na ścianie. - kilkadzesiąt kilogramów Stephena Kinga - garść psychologizacji w proszku - dwie szczypty mistycyzmu - wstążeczka - pół kilo złamanego serca - jedno dziewictwo - dwie szufle kryminału Kinga przedstawiać nikomu już nie potrzeba – od wielu lat sukcesywnie buduje swoją reputację współczesnego... {} Recenzja książki Joyland

Nieśmiertelny klasyk czy relikt przeszłości?

2.05.2013

Mam problem z tą książką… nie lubię mieć problemów z książką. Zazwyczaj po przeczytaniu (i opanowaniu niekiełznanych myśli hasających pośród wspomnienia danej historii) doskonale wiem co o niej sądzę, jak ją ocenię, a już na pewno wiem, czy mi się podobała czy nie. Z książką Fitzgeralda nie wiem. Skończyłem, opanowałem myśli, cytując Króla Juliana... {} Recenzja książki Wielki Gatsby

Jak z Susanną Clake urżnąć się w szpadel na Uczcie Wyobraźni!

28.04.2013

1. Przekroczyć próg Londynu! Susanne Clarke raczyła przenieść nas w świat XIX-wiecznego Londynu, pełnego pięknych strojów, dżentelmenów i… magii. Ja osobiście klimat takowy uwielbiam i, o ile dobrze wykorzystany, mógłbym raczyć się nim godzinami. W tej książce ten klimat nie jest wykorzystany dobrze, jest wykorzystany wspaniale! Autorka z pr... {} Recenzja książki Jonathan Strange i Pan Norrell

Wojna, śmierć i pocałunek...

2.04.2013

Wyobraźcie sobie rzeczkę. Nieskazitelnie czysty potoczek płynący leniwie w swoim korycie. Jest zupełnie pusta, czysta, wolna od roślinności i życia. Wtem niezmącony spokój wody burzy noga. Wielka, ze swastyką na buciorze. Tak na życie Liesel Meminger działa wojna. Jej życie staje w płomieniach, jej rodzina rozpada się lub umiera. Wszystko, co był... {} Recenzja książki Złodziejka książek

Religia, Tygrys i Życie Pi

3.02.2013

W trakcie czytania miałem masę pomysłów na to, co zamieszczę w opinii o tej książce. Z każdym rozdziałem dochodziłem jednak do wniosku, ze czego bym tu nie napisał, czego bym nie streścił, nie zdradził i nie zachwalał nie oddam nawet w najmniejszym stopniu odczuć, które towarzyszyły mi podczas czytania tej książki. Będę się starał, owszem, ale to ... {} Recenzja książki Życie Pi

Jutro 5. Gorączka

23.01.2013

@Link Przy części poprzedniej wspomniałem, iż była to cisza po burzy z nadzieją na to , iż będzie jednocześnie ciszą przed burzą. Może nie było to dokładnie to czego oczekiwałem, ale zdecydowanie ta powieść mnie nie zawiodła. Nie było burzy, ale spory wicher połączony z grzmotami, za słabo, żeby powiedzieć: świetne, ale za dobrze, żeby wybrzydzać... {} Recenzja książki Jutro 5. Gorączka

Jutro 4. Przyjaciele Mroku

7.01.2013

Ta seria zaskoczyła wszystkich. Kompletnie różna od tego, co dotychczas ukazywało się pod nagłówkiem ‘’literatura młodzieżowa’’. Nie ma w sobie typowych dla tejże literatury schematów. Tematyką odbiega pod powszechnie uwielbianych powieści, a jednak stała się bestsellerem! Okładka podaje 4 miliony fanów, co mimo iż z Potterem lub ‘’Zmierzchem’’ rów... {} Recenzja książki Jutro 4. Przyjaciele mroku

Jutro 3. W objęciach chłodu

1.01.2013

Zaczynając książkę miałem nadzieję, iż opinie o jej rzekomej wspaniałości nie są przesadzone i jest to istotnie najlepsza z części. Nie wiem jak wypada ogół, ale owszem, książka ta jest dużo lepsza od poprzedniczek. Niestety, ktoś gdzieś kiedyś zaserwował mi spojler i wiedziałem jak się skończy, jednak nie dałem sobie zepsuć zabawy i choć przeczy... {} Recenzja książki Jutro 3. W objęciach chłodu

Dom dzienny, dom nocny

29.12.2012

O samej autorce przed tegorocznymi nominacjami do nagród Nobla wiedziałem niewiele, niemal nic, lecz widząc, iż znajduje się na liście nominowanych do tejże nagrody, a w dodatku jest najczęściej tłumaczoną polską pisarką nie mogłem oprzeć się pokusie aby będąc w bibliotece nie pokusić się o coś jej autorstwa. Padło na tę, i chyba był to zły wybór.... {} Recenzja książki Dom dzienny, dom nocny

Atlas chmur

29.12.2012

Czasami spotykamy książki, które niczym zacny osobnik płci przeciwnej potrafią nas zauroczyć. Lecz czymże jest zauroczenie wobec prawdziwej miłości? Jest to tylko chwilowe uczucie, które kierowane jest niczym więcej jak powierzchownymi cechami i wyobrażeniami. Ta książka uosabia miłość do literatury. Zauroczenie to za mało, gdyż mija ono po paru c... {} Recenzja książki Atlas chmur

Gone: Faza druga

29.12.2012

Po pierwszej, średnio udanej części postanowiłem, że po jednej książce nie będę się zrażał i dam tej serii szansę. Miałem nadzieję, że rzeczy, które mnie denerwowały choć trochę zmaleją, fabuła będzie trochę ciekawsza a styl pozostanie na tym samym, dobrym poziomie. Niestety. Nie można mieć wszystkiego. W tej części następuje kryzys. Miasto, któr... {} Recenzja książki Faza druga: Głód

Zoo city

29.12.2012

Reklama dźwignią handlu, jak mawia wielu. Obsypana nagrodami niczym ciasto na święta kruszonką książka Lauren Beukes trafiła w końcu w moje pazerne na literaturę łapska za sprawą konkursu na blogu Dabudubida i pochłonięta została szybko, aczkolwiek nie bez oporów. Zważywszy na mnogość ałardów, grand prixów i całej innej rzeszy nagród spodziewałem ... {} Recenzja książki ZOO City

Wszyscy mamy tajemnice

29.12.2012

Nie przypuszczałem, że uda mi się ją przeczytać w takim tempie, bo objętościowo jest to najgrubsza ze wszystkich powieści, które dotychczas ukazały się o Myronie. No, ale cóż, to co dobre, szybko się kończy i książka, jako że świetna, poszła w kilka chwil. Jak w kilku już wcześniejszych powieściach Cobena wszystko zaczyna się od tenisistki. Suzze... {} Recenzja książki Wszyscy mamy tajemnice

Edgar Allan Poe: Opowieści niesamowite

15.08.2012

Wspaniałość dzieła tego, mogę wyrazić tylko w jeden, dosyć niebanalny sposób: wyobraźcie sobie masło. Kostkę pięknego, bladożółtego masełka, która leży bezwiednie przed ów książką. Zaczytawszy się w dziele owym masełko zaczyna się roztapiać. Wspaniałość, jaka tknęła to zwykłe, przeciętne masełko rozsadziła jego konstrukcję, i biedne masło poczęło s... {} Recenzja książki Edgar Allan Poe - "Opowieści Niesamowite" - audiobook

Ruda sfora

5.08.2012

To moje drugie spotkanie tą autorką, i po raz kolejny absolutnie się nie zawiodłem. Jej książki w księgarniach są drogie, a bibliotece rzadko dostępne, i jakieś było moje zdziwienie, gdy w końcu dorwałem jedną z jej pozycji. Pierwszą, była książka ‘’Żarna niebios’’ czyli zbiór opowiadań o aniołach, i choć osobiście za opowiadaniami raczej nie przep... {} Recenzja książki Ruda Sfora

Rick RiordaL Czerwona piramida

29.07.2012

Po raz pierwszy stykam się z tym autorem. Jego słynny cykl książek o Percym Jacksonie jeszcze nie trafił w moje ręce, zatem przygodę z jego twórczością zacząłem od tejże książki. Nie jestem przekonany o tym, czy było to dobry wybór, mam co do niej mieszane uczucia. Podejrzewam, że jestem po prostu za stary na takie powieści… ale cóż, opasłe tomiszc... {} Recenzja książki Czerwona piramida

Gone Faza pierwsza: Niepokój

22.07.2012

Zachwalana dosłownie wszędzie, na każdym kroku można spotkać osobę, która ją poleca. Opinii, które wręcz rozpływają się nad nią jest całe mnóstwo. Nie zgodzę się z większością że jest to dzieło absolutnie wybitne, bo moim zdaniem jej potencjał jest zmarnowany, ale do rzeczy: Nauczyciel znika. Głupi żart? Zaraz wyskoczy zza biurka z krzykiem ‘’akuk... {} Recenzja książki Faza pierwsza: Niepokój

Stań się częścią ekperymentu.

14.07.2012

Autora tej powieści, znam głównie z książek dla dorosłych. Nie wiedziałem, że napisał coś dla młodzieży, a szkoda. Mam za sobą jedną jego książę, która była bardzo dobra, a ta jest wprost obłędna. Anielica na okładce skutecznie przyciągnęła moją uwagę, i dzięki jej za to. Jak dla mnie tytuł wskazuje na ostrą jazdę. Zastanawiałem się, dlaczego nikt... {} Recenzja książki Maximum Ride. Eksperyment "Anioł"

Nie taki Wizjokrąg magiczny, jaki się wydaje.

13.07.2012

Skuszony okładką chwyciłem tę książkę w bibliotece. No cóż, wydumane stwory, tajemniczy tytuł, duża czcionka, zachęcający opis z tyłu zwiodły mnie.. Niestety, boleśnie przekonałem się o tym, iż ocenianie po okładce jest poważnym błędem, bo czytanie tego pożal się Boże piśmidła to strata czasu. Ale do rzeczy: Mel, utalentowany młody chłopiec z wios... {} Recenzja książki Wizjokrąg

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe