Avatar @Bookwizja

@Bookwizja

2 obserwujących.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 12 miesięcy temu.
bookwizja
Napisz wiadomość
Obserwuj
2 obserwujących.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 12 miesięcy temu.

Recenzje książek

84 recenzje, w tym 9 recenzji wyróżnionych przez redakcję

#194 "Przysięga. Grzechy mafii" Magdalena Winnicka

14.07.2021

"I gwarantuję ci, że nie ma znaczenia, czy ktoś jest biedny, bogaty, wpływowy czy nie, każdy ma coś lub kogoś, dla kogo zrobiłby wszystko." Felicja odzyskuje pamięć, a wraz z nią chce odzyskać męża. Okazuje się jednak, że współorganizacja jego ucieczki z więzienia to za mało; Alex jest przekonany, że wolność zawdzięcza Michaelowi i zika bez śladu... Recenzja książki Przysięga

#193 "Dlaczego nikt mi o tym nie powiedział? Przewodnik dla przyszłych rodziców."

12.07.2021

"Poród to metafora wszystkich naszych twórczych mocy. Jest to mikrokosmos każdego kreatywnego procesu, czy to w dziedzinie sztuki, biznesu, nowych programów czy nowych zawodów. Przez cały czas coś rodzimy, niezależnie od tego, czy to zauważamy, czy nie. Ten proces może nas tak wiele nauczyć!" Czas oczekiwania to nieustająca gonitwa pytań – a co, ... Recenzja książki Dlaczego nikt mi o tym nie powiedział? Szczery doulowy przewodnik dla przyszłych rodziców

#189 "Kłamstwa od serca" Emily Giffin

29.06.2021

"Wiem jedno: życie jest tragiczne. Dla każdego. Wszyscy jesteśmy bohaterami tragedii na miarę Szekspira i udajemy nieświadomych tego, co nieuniknione..." Cecily topi smutki w alkoholu. Zastanawia się, czy popełniła błąd, zrywając z Matthew. W chwili słabości sięga po telefon, żeby do niego zadzwonić, ale siedzący obok mężczyzna radzi jej: „Nie ró... Recenzja książki Kłamstwa od serca

#188 "Polacy last minute. Sekrety pilotów wycieczek" Justyna Dżbik-Kluge

28.06.2021

"Jeśli widzisz, że coś się z turystą dzieje, i chcesz nim porozmawiać, to się okaże, że każdy przywozi ze sobą jakaś opowieść, jakiś bagaż emocji. Czasami trzeba im pomoc opanować i uspokoić te emocje. Empatia buduje ciebie jako pilota." Wakacje to czas zawieszony, w którym nie działają normalne zasady. Polak z dala od domu pozwala sobie na wiele... Recenzja książki Polacy last minute. Sekrety pilotów wycieczek

#187 "Nerwy w las. Jak odnaleźć spokój i radość życia" Katarzyna Simonienko

21.06.2021

"Czasami mamy wszystkiego po prostu serdecznie dosyć. Irytuje nas praca, marudzące dzieci, niekończący się korek w drodze do domu. Rzeczy lecą z rąk, kawa nie smakuje tak, jak powinna, i mamy ochotę rzucić wszystko chociaż na chwilę i... wyjechać w Bieszczady?" Wszyscy jesteśmy narażeni na wpływ negatywnych aspektów współczesnego stylu życia. Stą... Recenzja książki Nerwy w las

#186 "Niezłomne serca" Karen Witemeyer

11.06.2021

"Oto moja pierwsza rada: przestań źle myśleć o sobie. Nikt nie wie, co robić, kiedy znajdzie się w sytuacji, z jaką nigdy wcześniej nie miał do czynienia. I nieważne, ile ma lat czy jak bardzo jest doświadczony. Można jedynie zebrać informacje, które się ma, oszacować zyski i straty, a potem podjąć najlepszą na dany moment decyzję." „Kobie... Recenzja książki Niezłomne serca

#185 "Łatwo być miłym!" Francesca Pirrone

10.06.2021

"Kiedy Ty jesteś miły dla innych, inni są mili dla Ciebie!" Łatwo jest być miłym... Po prostu podziękuj. Uśmiechnij się. Zaproponuj pomoc. Kiedy jesteś miły, inni też są mili. Życzliwość to cenna cecha, którą wszyscy posiadamy, można ją praktykować wszędzie i z każdym, nie wymaga wiele pracy, nauki ani poświęcenia, a sprawia, że dobrze czu... Recenzja książki Łatwo być miłym!

#184 "Pocztówki ze Wschodu" Reyes Monforte

WYBÓR REDAKCJI
8.06.2021

"Mama wpoiła mi, że historia życia zaczyna się pisać właśnie w niedzielę, kiedy jeszcze nic się nie stało, ale za chwilę się wydarzy. Czysta kartka czekająca, aż ktoś wykaligrafuje na niej słowa, zdania i myśli pozszywane grubymi i cienkimi kreskami." We wrześniu 1943 roku Ella zostaje wywieziona do obozu w Auschwitz-Birkenau. Od razu staj... Recenzja książki Pocztówki ze Wschodu

#189 "I zbaw mnie ode złego" Aleksandra Jonasz

3.06.2021

"Przeżyj ze mną moją śmierć." W Chicago dochodzi do kolejnych brutalnych morderstw, a zabójca wciąż przebywa na wolności. Mijają kolejne miesiące, śledztwo stoi w miejscu, pytania pozostają bez odpowiedzi. Tymczasem niepokojąco realistyczne wizje niemal doprowadzają do obłędu młodą detektyw, Rosalie Evans. Czy to możliwe, że właśnie w nich kryje ... Recenzja książki I zbaw mnie ode złego

#188 "Złudzenie" Nicola Rayner

2.06.2021

"Czasami strach przypomina głód. Takie dziwne trzepoczące uczucie, które trudno nazwać. Pustka, potrzeba dodania sobie otuchy." Wspólne oglądanie wschodów słońca powinno być romantyczne. Jednak nie dla Fran, która zakochała się w rówieśniku ze szkolnych lat. Teraz, po wielu latach nadal czuje miłość do Charlesa, jednak on ma żonę. Któregoś wieczo... Recenzja książki Złudzenie

#187 "Someone to stay" Laura Kneidl

31.05.2021

"W tej chwili nie mogłam być szczęśliwsza ani bardziej wdzięczna. Wdzięczna za moich przyjaciół, rodzinę, pracę, a przede wszystkim za Luciena. to on pokazał mi, że istnieją na świecie rzeczy, dla których warto zrobić sobie przerwę. Bo cały czas tego świata nie byłby nic wart, gdyby nie spędzało się go z ludźmi, których się kocha." Aliza Malik st... Recenzja książki Someone to Stay

#185 "Zbigniew Boniek. Mecze mojego życia" - Zbigniew Boniek, Janusz Basałaj

25.05.2021

"Każdy piłkarz ma swoją poprzeczkę, którą musi przeskoczyć, jeśli chce być wyjątkowy." Wielu zna tego człowieka, ale nie wszyscy wiedzą, które mecze były najważniejsze w jego życiu. Ta książka opowiada o najważniejszych wydarzeniach w piłkarskim życiu bohatera, a jednocześnie też jednych z najważniejszych w historii polskiej piłki. Opowiada o mło... Recenzja książki Zbigniew Boniek. Mecze mojego życia

#183 "Oczy Adrianny" Danka Braun

24.05.2021

"Rok to trzysta sześćdziesiąt pięć dni. Osiem tysięcy siedemset sześćdziesiąt godzin. Pięćset dwadzieścia pięć tysięcy sześćset minut. I trzydzieści jeden milionów, pięćset trzydzieści sześć tysięcy sekund. Kiedy każda z tych chwil wypełniona jest cierpieniem i wydaje się, że trwa ono wieki. Ale kiedy czuje się szczęście, czas umyka." Powieść, kt... Recenzja książki Marcin

#182 "Powiedz, co myślisz. Uważność w sferze porozumienia bez przemocy" Oren Jay Sofer

17.05.2021

"To, co mówimy, ma znaczenie. Każdy z nas odczuwa moc, z jaką słowa są w stanie nas leczyć, uspokajać czy podnosić na duchu. Wystarczy jedno pełne troski spostrzeżenie, a zamiast się poddawać, znajdujemy w sobie siłę, aby stawiać czoła wyzwaniom życia." To praktyczny przewodnik po prostych i efektywnych praktykach porozumiewania się bez konieczno... Recenzja książki Powiedz, co myślisz. Uważność w sferze porozumienia bez przemocy

#181 "Tomasz Hajto. Ostatnie rozdanie" - Tomasz Hajto, Cezary Kowalski

12.05.2021

"Jestem góralem, a my, górale, wiemy, że życie, także życie sportowca, jest jak chodzenie po górach: jest dobrze, jesteś na szczycie, delektujesz się piękną pogodą, a chwilę później leje, walą pioruny, więc czym prędzej zbiegasz, choć możesz się przy tym jeszcze potknąć, wyrżnąć o glebę albo nawet spaść w przepaść. Podejmujesz decyzję: iść dalej... Recenzja książki Tomasz Hajto. Ostatnie rozdanie. Autobiografia

#180 "Miała umrzeć" Ewa Przydryga

10.05.2021

"To, że ludzie wciąż wymyślają preteksty, byle nie brać odpowiedzialności za samych siebie. Nie wyszło mi, bo pieprzona pełnia księżyca, bo spóźnił się autobus, bo ktoś inny nawalił. To broń mięczaków. Chcesz osiągnąć sukces, spinaj dupę i do roboty!" Spragniona mocnych wrażeń grupa znajomych tworzy nietypowy pakt. Regularnie testują grani... Recenzja książki Miała umrzeć

#179 "100 pomysłów, jak pomóc uczniom z trudnościami" Isabelle Deman

7.05.2021

"Pracując z dzieckiem z trudnościami, pomagajmy mu nabierać pewności siebie, stańmy się jego przewodnikami na drodze do sukcesu i pozwólmy mu pozbyć się łatki słabego ucznia." Rozmaite trudności uczniów prowokują nauczycieli do refleksji, zaskakują, zbijają z tropu, a czasem wytrącają z równowagi. O jakich trudnościach mowa? Zaburzenia jęz... Recenzja książki 100 pomysłów, jak pomóc uczniom z trudnościami

#179 "W jednej chwili" Suzanne Redfearn

5.05.2021

"Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku. Wypędź z umysłu wszelkie "nie dam rady". Jedyne, co cię powstrzymuje, to strach. Odwaga popycha cię do przodu." To miała być wspaniała weekendowa wyprawa na narty z rodziną i przyjaciółmi. Los jednak zrządził inaczej. W okamgnieniu kończy się życie szesnastoletniej Finn, gdy ich samochód wypada z ośn... Recenzja książki W jednej chwili

#177 "Oblicze zła" Mariusz Leszczyński

29.04.2021

"Ponoć czas leczy rany! (...) Posłuchaj! Czas to największa bzdura powtarzana przez ludzi od wieków. Nic nigdy nie leczy żadnych ran, a tym bardziej upływający czas! On jedynie upewnia nas, że to, co stracone, już nigdy nie wróci." Kiedy Tomasz Sadowski pojawia się w życiu Anny Klimczak, jest już za późno, żeby cokolwiek zmienić. Machina zemsty r... Recenzja książki Oblicze zła

#176 "Słuchaj! Sztuka skutecznej komunikacji" Dale Carnegie

28.04.2021

"Istnieje sposób, który uczyni wszystkie Twoje relacje z innymi ludźmi jeszcze lepszymi. Jest nim słuchanie." Autor książki udowadnia nam, że można stać się lepszym człowiekiem, szczęśliwszym, bardziej świadomym i bogatszym, i równocześnie sprawiać, aby ludzie dookoła również stawali się bogatsi i szczęśliwsi. Wszystko bowiem zaczyna się od słuch... Recenzja książki Słuchaj! Sztuka skutecznej komunikacji

#175 "Dlaczego robisz mi na złość? Jak radzić sobie z nękaniem" Dagmar Geisler

26.04.2021

(Recenzja z dnia 26 kwietnia 2021) #175 "Dlaczego robisz mi na złość? Jak radzić sobie z nękaniem" Dagmar Geisler ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10 "Dokuczanie to koniec przyjemnej zabawy. A my wolimy się dobrze bawić." Czy ty też czasami się denerwujesz? Książka ta w przystępny sposób pokazuje dzieciom, czym różnią się żarty i kłótnia od robienia komuś na ... Recenzja książki Dlaczego robisz mi na złość?

#174 "Potwór pamięci" Yishai Sarid

25.04.2021

"Niektórzy twierdzą, że nie warto żyć przeszłością. Ja wychodziłem z założenia, że właśnie przeszłość wpływa na to, jacy jesteśmy teraz, i kształtuje naszą przyszłość. Ludzie mówią, że niepotrzebnie się rozdrapuje stare rany. Osobiście nie znałem nikogo, kto nie wspomniałby dawnych lat czy wczorajszego dnia. Wciąż myślami wracamy do tego, co nas z... Recenzja książki Potwór pamięci

#172 "Obiecaj, że wrócisz" Urszula Zachariasz

WYBÓR REDAKCJI
22.04.2021

"Niektórzy twierdzą, że nie warto żyć przeszłością. Ja wychodziłem z założenia, że właśnie przeszłość wpływa na to, jacy jesteśmy teraz, i kształtuje naszą przyszłość. Ludzie mówią, że niepotrzebnie się rozdrapuje stare rany. Osobiście nie znałem nikogo, kto nie wspomniałby dawnych lat czy wczorajszego dnia. Wciąż myślami wracamy do tego, co nas z... Recenzja książki Obiecaj, że wrócisz

#171 "Kwestia czasu" Małgorzata Starosta

20.04.2021

"Dobrze wiesz, że nic nie dzieje się bez przyczyny, choćby nie wiem, jak przypadkowe by się wydawało." Po powrocie do Augustowa Edyta porządkuje swoje sprawy, Pruskowie szykują się na powiększenie rodziny i życie, jak się wydaje, zaczyna biec spokojnym rytmem. Jednak spokój nie jest pisany rodowi Prusków. Spokojny obiad w Starej Stanicy n... Recenzja książki Kwestia czasu

#170 "Czerwony kalendarz" Sylwia Markiewicz

15.04.2021

"Niczyje życie nie jest doskonałe - jak widać są lata lepsze i gorsze. Tylko od nas zależy, jak sobie poradzimy z tymi drugimi. Możemy użalać się nad sobą albo ruszyć dalej." Amelia ma specjalny kalendarz. Zaznacza w nim na czerwono dni, w które była nieszczęśliwa. Jak się po pewnym czasie okazało, takich dni było wiele, zbyt wiele, by dalej trwa... Recenzja książki Czerwony kalendarz

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl