Avatar @Christina

@Christina

50 obserwujących. 51 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 4 dni temu.
opera.ghosts
Napisz wiadomość
Obserwuj
50 obserwujących.
51 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 4 dni temu.

Recenzje książek

99 recenzji, w tym 39 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Dwa Światy.

24.04.2022

 Czechow określił Trzy siostry jako „dramat”, woląc unikać bardziej ograniczających etykietek „komedia” lub „tragedia”. Jest to jedna z czterech głównych sztuk, które napisał pod koniec życia. Był znakomitym, jednym z najbardziej wpływowych pisarzy opowiadań wszech czasów. W czasie, gdy powstawały jego sztuki, krytykowano, że jego dramaty zbyt m... Recenzja książki Trzy siostry

Sześć dni Rebelii

18.04.2022

W.B. Yeats - Wielkanoc 1916 Spotkałem ich u schyłku dnia Szli, o wyrazistych twarzach Wśród osiemnastowiecznych domów Znad biurka, lady, kałamarza. Przeszedłem obok z głowy skinieniem Uprzejmym słowem bez znaczenia, Lub zwlekałem z wypowiedzeniem Uprzejmego słowa bez znaczenia, A zanim je wypowiedziałem Obmyślałem już żart, anegdotę Którą opo... Recenzja książki Wiersze wybrane

To thine own self be true.

WYBÓR REDAKCJI
24.03.2022

 Henrik Ibsen napisał Peer Gynta w 1867 roku. Nigdy nie chciał, aby dzieło było wykonywane na scenie; zamiast tego wyobrażał sobie swoją pracę jako poetycką fantazję do przeczytania. Jednak dramat szybko został uznany za arcydzieło literatury skandynawskiej, a w 1876 roku Ibsen zaadaptował swoje dzieło na scenę. Jednym z powodów popularności był... Recenzja książki Peer Gynt

Czuła jest noc.

WYBÓR REDAKCJI
4.03.2022

 Wiosną 1819 roku, w miesiącach, Keats przebywał ze swoim przyjacielem Charlesem Brownem w Wentworth Place w Hampstead. Brown napisał później następującą relację, która może dać czytelnikowi wgląd w doświadczenie wyrażone w „Odzie do słowika”: […] Słowik zbudował swoje gniazdo w pobliżu mojego domu. Keats czuł w jego trelach spokojną i ciągł... Recenzja książki Poezje

Niestety, czasami życie obchodzi się z nami okrutnie, a my nie możemy nic na to poradzić.

18.02.2022

 Oliver Twist, opublikowany w 1838 roku, jest jednym z najbardziej znanych i lubianych dzieł Karola Dickensa. Został zaadaptowany jako film i (długo wystawiany) musical na Broadwayu. Od pierwszego wydania uważany jest za klasykę. Dickens wykorzystuje postacie i sytuacje w książce, aby dać celny komentarz społeczny, atakując hipokryzję i wady in... Recenzja książki Oliver Twist

W poszukiwaniu siebie

18.01.2022

 Była to przedostatnia kompletna powieść Dickensa. Po raz pierwszy została opublikowana jako seria tygodniowa w 1860 r., a w formie książkowej w 1861 r. Wcześni krytycy pisali mieszane recenzje, nie lubiąc tendencji Dickensa do wyolbrzymiania zarówno fabuły, jak i postaci, ale czytelnicy byli tak entuzjastyczni, że wydanie z 1861 r. wymagało pię... Recenzja książki Wielkie nadzieje

Mąż (prawie) idealny.

24.11.2021

 Premiera An Ideal Husband odbyła się w Londynie 3 stycznia 1895 r., a opublikowano ją w 1896 r. Była to trzecia z czterech wystawionych sztuk komediowych Wilde’a i odniosła równie wielki sukces wśród publiczności, jak dwie poprzednie. Jednak ówcześni krytycy nie byli tak wdzięczni jak publiczność, co miało miejsce w przypadku wszystkich komedi... Recenzja książki An Ideal Husband

She walks in beauty, like the night

18.11.2021

 Napisany w 1814 roku, kiedy Byron miał dwadzieścia sześć lat, i opublikowany w zbiorze @Link w 1815 roku, poemat pochwalny „Idzie w Piękności” został zainspirowany pierwszym spojrzeniem poety na jego młodą kuzynkę Anne Wilmot. Według historyków literatury kuzynka Byrona miała na sobie czarną suknię rozjaśnioną cekinami. Ten opis pomaga czyteln... Recenzja książki Liryki najpiękniejsze

Jane Eyre: An Autobiography

30.10.2021

 Opublikowana w 1847 roku Jane Eyre niemal natychmiast przyniosła sławę swojej mało znanej autorce, córce duchownego z małego miasteczka w północnej Anglii. Na pozór powieść uosabia typowe sytuacje z gatunku powieści gotyckich, takie jak tajemnica, horror i klasyczne średniowieczne otoczenie zamku; wiele z tych incydentów graniczy z melodramatem... Recenzja książki Dziwne losy Jane Eyre (ekskluzywna edycja limitowana)

To źle, że miłość, choć ślepa i głucha, idzie, gdzie zechce i czego chce słucha.

WYBÓR REDAKCJI
24.10.2021

 Krwawe Gody ukończone w 1932, miały premierę w Madrycie w 1933. Sukces polegał na tym, że Lorca po raz pierwszy był w stanie utrzymać się z dochodów pochodzących z pisania. Pokazuje również, w jakim stopniu publiczność hiszpańska do 1933 roku była podatna na innowacje w teatrze i literaturze, które rozwijały się na przełomie wieków. Podczas g... Recenzja książki Dramaty

Fatalny dom

18.10.2021

 "Last night I dreamt I went to Manderley again." Ta pierwsza linijka Rebeki jest jedną z najpotężniejszych i najbardziej rozpoznawalnych w całej literaturze. Od ponad sześćdziesięciu lat publiczność na całym świecie chwali powieść Daphne du Maurier jako urzekającą mieszankę tajemnicy, horroru, romansu i suspensu. W tej książce czytelnicy mogą ... Recenzja książki Rebeka

Nie masz zbrodni bez kary.

24.09.2021

 Rymy o sędziwym marynarzu jest pierwszym wierszem Lyrical Ballads, wspólnym wysiłkiem Samuela Taylora Coleridge’a i Williama Wordswortha, mającym na celu zbadanie nowych kierunków w poetyckim języku i stylu oraz odejście od formalnej i wysoce stylizowanej literatury XVIII wieku Zbiór ten jest uważany przez wielu krytyków za pierwszy wyraz... Recenzja książki Pieśń o starym żeglarzu

“Come buy, come buy.”

18.09.2021

 Alegoryczny wiersz angielskiej wiktoriańskiej poetki Christiny Rossetti „Goblin Market” pojawił się początkowo w Goblin Market and Other Poems (1862), pierwszym tomie jej poezji, który został opublikowany komercyjnie. „Goblin Market” jest najczęściej omawianym wierszem Rossetti i jest powszechnie uważany za jej największe dzieło. Chociaż Ros... Recenzja książki Goblin Market

W odchłani szaleństwa

24.08.2021

 Sztuka Hugo von Hofmannsthala Elektra, została wystawiona po raz pierwszy w Niemczech w 1903 r. i wydana w angielskim tłumaczeniu w 1908 r. Elektra to adaptacja sztuki o tym samym tytule autorstwa starożytnego greckiego dramaturga Sofoklesa. Fabuła skupia się na konsekwencjach zabójstwa Agamemnona. Agamemnon był królem Myken, który został z... Recenzja książki Elektra: Tragödie in einem Aufzug frei nach Sophokles (German Edition)

Dura lex, sed lex

18.08.2021

 Poemat dydaktyczny napisany po łacinie w trzech księgach o sztuce zalotów i miłości erotycznej, osadzony w Rzymie pod koniec I wieku p.n.e.; opublikowany około pierwszego roku p.n.e. Większość dzieł Owidiusza powstała podczas długich rządów pierwszego cesarza Rzymu, Augusta. Panował od 27 p.n.e. do 14 n.e. Pomyślna i stosunkowo spokojna era... Recenzja książki Sztuka kochania

Bogowie są ludźmi, a ludzie bogami

30.07.2021

 Owidiusz jest, po Homerze, najważniejszym źródłem mitologii klasycznej. Metamorfozy, które napisał w ciągu sześciu lat poprzedzających wygnanie z Rzymu w 8 r. n.e., są głównym źródłem ponad dwustu klasycznych legend, które przetrwały do XXI wieku. Wiele najbardziej znanych klasycznych mitów, w tym opowieści o Apollu, Dafne, Pyram i Tysbe, poch... Recenzja książki Przemiany

Skandynawski Faust

24.07.2021

 Początkowo reakcja na Budowniczego Solness Henrika Ibsena (po norwesku Bygmester Solness) była mieszana. Spektakl otrzymał ogromne pochwały, gdy został wydany w Skandynawii w 1892 roku, ale wymagania, jakie stawiał aktorom, utrudniały inscenizację, w wyniku czego wczesne wykonania sztuki były krytykowane. Jednak gdy aktorzy i publiczność przyzw... Recenzja książki Budowniczy Solness

Moi... Lolita

2.07.2021

 Kiedy Lolita Vladimira Nabokova została po raz pierwszy opublikowana w 1955 roku w Paryżu, wkrótce została zakazana ze względu na kontrowersyjną treść. Jednak wraz ze wzrostem czytelnictwa podziemia powieść zyskała międzynarodową uwagę, w wyniku czego zniesiono zakazy. Natychmiastowe reakcje na pracę były, co zrozumiałe, mieszane. Wielu krytyk... Recenzja książki Lolita

Kim Jestem?

WYBÓR REDAKCJI
30.06.2021

 "Czy aby nocą nie zmieniono mnie w kogoś innego? Bo, prawdę mówiąc,czuję się jakoś inaczej. Ale jeśli nie jestem sobą, to w takim razie kim jestem? "  "Mogę opowiedzieć wam o moich przygodach począwszy od dzisiejszego ranka – odparła nieśmiało Alicja. – Nie miałoby sensu wracać do dnia wczorajszego, ponieważ byłam wtedy zupełnie inną osobą.... Recenzja książki Alicja w Krainie Czarów

Akt oskarżenia

26.06.2021

 Jedno z najsłynniejszych opowiadań Edgara Allana Poe, „Serce oskarżcielem”, zostało po raz pierwszy opublikowane w styczniowym wydaniu The Pioneer Jamesa Russella Lowella z 1843 roku i przedrukowane w The Broadway Journal z 23 sierpnia 1845 roku. Historia jest psychologicznym portretem szalonego narratora, który zabija człowieka, a następnie sł... Recenzja książki Serce oskarżycielem

Duchy i morze

WYBÓR REDAKCJI
24.05.2021

 Upiorny uśmiech Uśmiech rictus (znany w medycynie jako risus sardonicus) to mrożące krew w żyłach zjawisko pośmiertne, które pozostawia na zwłokach zębaty uśmiech we wczesnych etapach rozkładu. Zwykle jest to spowodowane tężcem lub neurotoksyną, które powodują skurcz mięśni twarzy, unoszenie brwi - jakby w przezabawnym zdziwieniu - i cofani... Recenzja książki Wędrowne duchy

Mityczny bóg

WYBÓR REDAKCJI
13.05.2021

 Naprawiacz reputacji Pierwsza historia wprowadza nas w świat niestabilności, ironii i bezsensowności. To świat wywrócony do góry nogami, taki, w którym czas i logika są bezużyteczne, gdzie status i władza są bezcelowe, a wszystkie ambicje, nadzieje i miłość skazane są na unicestwienie. "Naprawiacz reputacji" opowiada o dziwnym człowieku, kt... Recenzja książki Król w Żółci

Grzeszna spuścizna

WYBÓR REDAKCJI
10.04.2021

"Dom o Siedmiu Szczytach" opublikowana w 1851 roku jest trzecią powieścią Nathaniela Hawthorne'a. Niektóre z motywów powieści można znaleźć w jego poprzednich pracach, szczególnie w "Legends of the Province House" i "Peter Goldthwaite's Treasure". W obu tych opowieściach, podobnie jak w tej, Hawthorne bada kwestie klasowe i pogoń za bogactwem na... Recenzja książki Dom o Siedmiu Szczytach

Pycha kroczy przed upadkiem

22.03.2021

 Portret Doriana Graya Oscara Wilde'a został opublikowany jednocześnie w miesięczniku Lippincott w Filadelfii oraz przez Ward, Lock and Company w Anglii w lipcu 1890 roku. W Anglii powieść została potępiona przez wielu recenzentów jako szokująca i niemoralna. Wilde próbował odnieść się do niektórych z tych zarzutów, pracując nad rozszerzoną wers... Recenzja książki Portret Doriana Graya

Il Barbiere di Siviglia

20.03.2021

 Cyrulik Sewilski był pierwszym dziełem komicznym Pierre-Augustina Caron de Beaumarchais i pierwszą udaną sztuką. Beaumarchais wykorzystał odwieczne tematy i typy komiczne, aby stworzyć dzieło, które olśniło publiczność zabawną grą słów, lekceważącą aktywnością i żywą charakterystyką. Wykorzystanie archetypowych postaci pozwoliło widzom na łatwe... Recenzja książki Cyrulik sewilski

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl