Avatar @Christina

@Christina

37 obserwujących. 37 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.
{} opera.ghosts
{} Napisz wiadomość
37 obserwujących.
37 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.

Recenzje książek

78 recenzji, w tym 34 recenzje wyróżnione przez redakcję

Mityczny bóg

{} WYBÓR REDAKCJI
13.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Naprawiacz reputacji Pierwsza historia wprowadza nas w świat niestabilności, ironii i bezsensowności. To świat wywrócony do góry nogami, taki, w którym czas i logika są bezużyteczne, gdzie status i władza są bezcelowe, a wszystkie ambicje, nadzieje i miłość skazane są na unicestwienie. "Naprawiacz reputacji" opowiada o dziwnym człowieku, kt... {} Recenzja książki Król w Żółci

Grzeszna spuścizna

{} WYBÓR REDAKCJI
10.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dom o Siedmiu Szczytach" opublikowana w 1851 roku jest trzecią powieścią Nathaniela Hawthorne'a. Niektóre z motywów powieści można znaleźć w jego poprzednich pracach, szczególnie w "Legends of the Province House" i "Peter Goldthwaite's Treasure". W obu tych opowieściach, podobnie jak w tej, Hawthorne bada kwestie klasowe i pogoń za bogactwem na... {} Recenzja książki Dom o Siedmiu Szczytach

Pycha kroczy przed upadkiem

22.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Portret Doriana Graya Oscara Wilde'a został opublikowany jednocześnie w miesięczniku Lippincott w Filadelfii oraz przez Ward, Lock and Company w Anglii w lipcu 1890 roku. W Anglii powieść została potępiona przez wielu recenzentów jako szokująca i niemoralna. Wilde próbował odnieść się do niektórych z tych zarzutów, pracując nad rozszerzoną wers... {} Recenzja książki Portret Doriana Graya

Il Barbiere di Siviglia

20.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Cyrulik Sewilski był pierwszym dziełem komicznym Pierre-Augustina Caron de Beaumarchais i pierwszą udaną sztuką. Beaumarchais wykorzystał odwieczne tematy i typy komiczne, aby stworzyć dzieło, które olśniło publiczność zabawną grą słów, lekceważącą aktywnością i żywą charakterystyką. Wykorzystanie archetypowych postaci pozwoliło widzom na łatwe... {} Recenzja książki Cyrulik sewilski

Dawid zwycięża Goliata

18.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Podobnie jak autor, Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, Wesele Figara miało długą, znakomitą historię.Ukończona w 1780 r. Sztuka była wystawiana na francuskiej scenie dopiero w 1784 r. Beaumarchais napotkał wiele przeszkód przy produkcji swojej komedii. Sprzeciwiali się oficjalni francuscy cenzorzy, a także król Ludwik XVI. Komedia była skan... {} Recenzja książki Wesele Figara

Czym jest Piękno?

{} WYBÓR REDAKCJI
12.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 „Hymn do Piękna” pochodzi z tomiku pod tytułem Les Fleurs du Mal (Kwiaty Zła). Opublikowany po raz pierwszy w 1857 roku, stał się jednym z najpoczytniejszych i najbardziej wpływowych zbiorów poezji, jakie kiedykolwiek ukazały się we Francji. Podobnie jak Edgar Allan Poe, Baudelaire patrzył na wszechświat z ostrą zmysłowością, która skłaniała si... {} Recenzja książki Hymn do piękna

Notre-Dame

{} WYBÓR REDAKCJI
26.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Pomysł powieści „ Katedra Marii Panny w Paryżu ” narodził się u Hugo na początku lat dwudziestych i ostatecznie ukształtował się w połowie 1828 roku. Warunkiem stworzenia dzieła epokowego były naturalne procesy kulturowe, które zachodziły we Francji: popularność w literaturze historycznej tematyki, odwoływanie się pisarzy do romantycznej atmosf... {} Recenzja książki Katedra NMP w Paryżu. Tom 1

Świat jest teatrem, aktorami duchy

18.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 „Upiór rodu Canterville’ów” został po raz pierwszy opublikowany w 1887 r. w Court and Society Review, czasopiśmie skierowanym do wolnych klas wyższych. Historia nie od razu spotkała się z dużym zainteresowaniem krytyków i rzeczywiście Wilde nie był postrzegany jako ważny autor, aż do publikacji w latach 90. XIX wieku jego powieści Portret Doria... {} Recenzja książki Upiór rodu Canterville'ów

W Umyśle Szaleńca. Memento mori

{} WYBÓR REDAKCJI
16.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Często uważana za paraboliczną medytację nad niezwyciężoną śmiercią – zwykłe rozszerzenie prozy „Robak zdobywca” – „Maska Czerwonego Moru” cierpi z powodu niedoceniania jej rozmyślających konfliktów klasowych. Chociaż jest to doskonałość poprzednich od Poego do „memento mori” („Robak”, „Cień”, „Nawiedzony pałac”), została również oceniona jako ... {} Recenzja książki Maska śmierci szkarłatnej

Bezgraniczna sztuka

24.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Muzyka prawie zawsze była postrzegana jako wysublimowany wyraz nieświadomości: śpiewacy, muzycy i kompozytorzy pozwalają ludzkości wyrażać i pośrednio doświadczać najbardziej złożonych emocji naszych serc. Wśród tych emocji są emocje duchowe i aspiracyjne, a tuż obok nich cielesne i namiętne. Szczególnie śpiew operowy był często interpretowany... {} Recenzja książki Skrzypce z Cremony (Radca Crespel)

Wyjdź na spotkanie Tajemniczemu Dziecku

10.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Jednym z najczęstszych motywów Hoffmanna - cechą charakterystyczną jego fikcji - jest temat paralelizmu. Jego fantazje różnią się od typowych bajek, ponieważ nie przedstawiają cudownych rzeczy dziejących się w cudownym świecie (gdzie na przykład czarownice, smoki i gnomy są traktowane jako oczywistość), ale raczej przedstawiają równoleg... {} Recenzja książki Tajemnicze dziecko

Sen czy jawa?

27.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 "Kruk" został opublikowany po raz pierwszy w New York Evening Mirror 29 stycznia 1845 roku i zyskał uznanie opinii publicznej i krytyków. Stał się jednym z najsłynniejszych amerykańskich wierszy, częściowo w wyniku łatwo zapadającego w pamięć refrenu „Nevermore”. Mówcę, człowieka, który tęskni za swoją zmarłą miłością, Lenore, odwiedził p... {} Recenzja książki Kruk

Dom Zły?

{} WYBÓR REDAKCJI
24.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Opowiadanie "Zagłada domu Usherów",napisane przez Edgara Allana Poe w 1839 roku, jest uważane za wczesny i najwyższy przykład gotyckiej opowieści o horrorze, chociaż Poe przypisał termin „arabeska” do tego i innych podobnych dzieł, termin, który według niego najlepiej opisywał kwiecistą, ozdobną prozę. Opierając się na nadprzyrodzonych teatrach... {} Recenzja książki Zagłada domu Usherów

Pamięć i Czas.

{} WYBÓR REDAKCJI
18.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Marcel Proust to jeden z najwybitniejszych autorów literatury XX wieku i literatury uniwersalnej. Nie był mu obcy przełom naukowy swoich czasów (teoria względności, kwantowa teoria pola), czy nurty filozofii (Bergson), psychologii (William James) i medycyny (Freud). Jego niedokończona powieść W poszukiwaniu straconego czasu ma wymiary i solid... {} Recenzja książki W stronę Swanna

Dwoistość ludzkiej natury

{} WYBÓR REDAKCJI
13.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Podstawa opowieści Stevensona była bardziej filozoficzna niż historyczna: kalwinizm jego rodziny. Kalwinizm podnosi głowę w wielu opowieściach Stevensona, ale walka Jekylla jest szczególnie sugestywna dla kalwińskich obyczajów społecznych.Podstawową koncepcją wiary, która wywarła taki wpływ na dzieciństwo Stevensona, była idea, że Bóg wybiera l... {} Recenzja książki Doktor Jekyll i Pan Hyde

Vissi d'arte, vissi d'amore

12.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdzie i kiedy zaczął się Bohemianizm? Kim byli przedstawiciele tego nurtu? Jest oczywiste, że zawsze istnieli ludzie prowadzący życie, które moglibyśmy opisać jako bohema. „Handel listami” i związane z tym nieudolne życie były cechami Aleksandrii i Rzymu. Francois Villon i inni jemu podobni w XV wieku we Francji mieszali poezję i luźne życie, a ... {} Recenzja książki Sceny z życia cyganerii

Mroczne Opowieści

10.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

ści Pusty Dom Najsłynniejsza opowieść o duchach Blackwood'a jest również jednym z najwspanialszych przykładów gatunku nawiedzonego domu. Nie jest to jednak opowieść o duchach; to opowieść o strachu. Podobnie jak „Wierzby”, „Pusty dom” przedstawia dwóch poszukiwaczy przygód, którzy walczą o swoje zdrowie psychiczne, desperacko wykorzystując ps... {} Recenzja książki Wendigo i inne upiory

Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.

8.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Epicki poemat osadzony na początku czasu w Niebie, Piekle i ziemskim raju (którego centrum jest Ogród Eden.Opublikowany w 1667 jako 10 ksiąg, wydany ponownie w 1674 jako 12 ksiąg. Poemat ukazuje wygnanie Adama i Ewy z raju w wyniku wojny w niebie między Szatanem a Bogiem. Akcja toczy się na początku czasu. Wczesne wydarzenia eposu kon... {} Recenzja książki Raj utracony

Starożytna wojna

{} WYBÓR REDAKCJI
30.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Wydaje się oczywiste, że mitologie Iliady przedstawiają wojnę w sposób podkreślający chwałę i bagatelizujący niezaprzeczalny horror takich wydarzeń. W istocie każda opowieść przedstawiająca bogów swobodnie wchodzących w interakcje ze śmiertelnikami musi zostać uznana za mit. Przywołując wydarzenie, które miało miejsce pięć wieków wcześniej,... {} Recenzja książki Iliada

Stadium duszy według Goethego

22.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Goethe był przekonany, że człowiek nigdy nie rozwiąże zagadki egzystencji w granicach syntetycznej koncepcji świata. Dzieli tę ideę z tymi, którzy zdobyli wgląd w naturę i istotę wiedzy. Tacy ludzie, w przeciwieństwie do niektórych filozofów, nie mogą mówić o ograniczeniach ludzkiego poznania; a zdając sobie sprawę, że nie ma granic w poszukiwa... {} Recenzja książki Faust. Tragedii część pierwsza i druga

Diabelska miłość

{} WYBÓR REDAKCJI
18.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 25 września 1792 r. Na Place du Carrousel w Paryżu Jacques Cazotte został zgilotynowany, pogodzony z faktem, że zginął wierny Bogu i królowi. W poprzednich miesiącach napisał wiele tekstów „objawienia”, często przesiąkniętych mistycyzmem, w których dzielił się swoimi „wizjami” asymilującymi Rewolucję z Szatanem. Dwadzieścia lat wcześniej, w 17... {} Recenzja książki The Devil in Love

Don Juan

{} WYBÓR REDAKCJI
12.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Poemat satyryczny, którego akcja toczy się w Hiszpanii, Grecji, Rosji i Anglii pod koniec XVIII wieku; publikowany seryjnie od 1819 do 1824 roku. Chociaż nie jest jasne, czy Don Juan Tenorio - jak go najczęściej nazywano - był prawdziwą osobą, wytworny uwodziciel był postacią znaną z hiszpańskich i włoskich legend ludowych już w XVII wieku. ... {} Recenzja książki Don Juan

Narzeczona

4.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Wkład Sir Waltera Scotta w dziedzinie literatury był wyjątkowym osiągnięciem niezrównanego kunsztu w dziedzinie pisania powieści. Powieść historyczna znalazła rzadkiego towarzysza w osobie Scotta, którego wybitna wyobraźnia dała początek opowieściom o niezliczonych odcieniach przeplatanych postaciami o różnych wymiarach. Magia pióra Scotta koń... {} Recenzja książki Narzeczona z Lammermoor

Przed upadkiem idzie pycha; a przed ruiną wyniosłość ducha.

{} WYBÓR REDAKCJI
2.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Christopher Marlowe oparł swoją sztukę Doktor Faustus na opowieściach o uczonym i magu Johannie Fauście, który rzekomo sprzedał swoją duszę diabłu, aby zdobyć magiczne moce. Urodzony w 1488 roku, oryginalny Faust wędrował po swojej niemieckiej ojczyźnie aż do swojej śmierci w 1541 roku. W 1587 roku pierwsza opowieść o jego życiu ukazała się w ... {} Recenzja książki Tragiczna historia doktora Fausta

Andersen

20.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Był duńskim Szekspirem, twórcą dzieła tak potężnego, że stało się częścią naszego codziennego języka. Jednak Hans Christian Andersen nie był przytulnym tkaczem bajek dla miłych dzieci. Hans Christian Andersen, „największy z Duńczyków”, był jednym z wielkich literackich innowatorów epoki wiktoriańskiej. Ten rewolucyjny geniusz wydobył się z „b... {} Recenzja książki Dzienniki

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe