Avatar @Christina

@Christina

39 obserwujących. 39 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.
{} opera.ghosts
{} Napisz wiadomość
39 obserwujących.
39 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.

Recenzje książek

79 recenzji, w tym 35 recenzji wyróżnionych przez redakcję

"Recenzja" ilustracji. Najważniejszy artysta-bajarz Szwecji

{} WYBÓR REDAKCJI
4.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Szwedzki folklor opiera się na wierze w istnienie stworzeń zamieszkujących zakątki rodzimego krajobrazu. Niesforne elfy, przebrzydłe trolle, złośliwe czarownice i nimfy wiodące na pokuszenie skrywają się na dalekiej Północy: w gęstych lasach czy rozległych jeziorach. Pobudzają fantazję. Na przełomie XIX i XX wieku w wielu krajach Europy sztuka ... {} Recenzja książki Swedish Folk Tales

Verne Nieznany

2.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fabuła powieści przenosi czytelnika w Karpaty, gdzie niedaleko pewnej małej wioski stoi tajemniczy niezamieszkany zamek należący do barona von Gortz. Dzieją się tam ponure wydarzenia. To powieść o miłości młodego hrabiego do niezwykle utalentowanej śpiewaczki, która niespodziewanie - po smutnych wydarzeniach sprzed pięciu lat - pojawia się w ponur... {} Recenzja książki Tajemnica zamku Karpaty

Golem

24.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść «Golem» G. Meyrinka (1915) jest napisana w gatunku „powieści okultystycznej”, i bezpośrednio odpowiada popularnym pojęciom alchemii jako okultystycznej „praktyki duchowej”. Jednocześnie powieść jest wypełniona satyrycznymi nutami, ironią, która pozwala nam uznać powieść za zarówno parodię, jak i kpinę z mistycznej pasji kultury masowej. ... {} Recenzja książki Golem

Ludzki dom to ludzki świat.

23.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@ObrazekEye in Eye Edvard Munch (1894) Pierwszy „romantyczny” okres twórczości Ibsena był ściśle związany z powstaniem narodowo-patriotycznym, którego Norwegia doświadczyła w połowie XIX wieku. W centrum jego prac znajdował się wówczas problem świadomości norweskiego społeczeństwa na temat własnej tożsamości. Ibsen ubrał bohaterów swoich sz... {} Recenzja książki Dzika kaczka : dramat w pięciu aktach

Teatr Victora Hugo.

22.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Victor Hugo francuski pisarz, poeta, przedstawiciel romantycznego ruchu literackiego. Jego prace obejmują prawie trzy czwarte XIX wieku, a jego wpływ na rozwój literatury francuskiej jest ogromny. Miejsce Victora Hugo w literaturze francuskiej można porównać z miejscem zajmowanym przez A.S. Puszkina w literaturze rosyjskiej. Bogate dz... {} Recenzja książki Król się bawi

Choć czerwone są jak krew, to ja trzewiki właśnie takie chciałam mieć

22.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Bajka “ Czerwone buciki", początkowo zapisana przez braci Grimm, a potem przemyślana na nowo i przetworzona przez Andersena. Opowieści tej nie można uznać za dziecięcą, zwłaszcza teraz, gdy ścisła „chrześcijańska” moralizacja jako norma wychowania młodego pokolenia od dawna popadła w zapomnienie. Mimo to żyjemy w zsekularyzowanym świe... {} Recenzja książki Czerwone buciki

Kristin. Córka, żona, matka, służebnica Pańska

{} WYBÓR REDAKCJI
20.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@ObrazekKrólowa Blanka. Obraz Alberta Edelfelta (1877) W 1928 r. Norweska pisarka Sigrid Undset (1882–1949) otrzymała nagrodę Nobla za „doskonały opis życia średniowiecznej Skandynawii”. Jej główne dzieło historyczne to trylogia „Kristin córka Lavransa” która składa się z trzech części: "Wianek" (1920), "Żona" (1921) i "Krzyż" (1922). Akcja pow... {} Recenzja książki Krystyna córka Lavransa. Część I

Noc Walpurgi

{} WYBÓR REDAKCJI
30.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek W tej powieści czytelnik zapozna się z G. Meyrinkiem nie tyle jako pisarzem, co z mistykiem, uciekającym się do wyrażania swoich myśli poprzez literaturę. Jeśli spojrzeć na jedną stronę medalu, zobaczymy kreację czarnego romantyzmu z piekielnym odbiciem rzeczywistości i głębszym zrozumieniem duszy, z drugiej strony - dziełem okultysty... {} Recenzja książki Noc Walpurgi

Anna

22.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek W 1873 roku Tołstoj zaczął pisać nową powieść, «Anna Karenina», a za impuls do stworzenia jej stworznia posłużyło natchnienie prozą Puszkina. Zaczynają się pojawiać pytania: dotyczące sensu i celu życia, losu szlachty i ludzi, relacji między miastem a wsią, życia i śmierci, miłości i szczęścia, rodziny i małżeństwa oraz itd. Sformuł... {} Recenzja książki Anna Karenina.

Ciemność

{} WYBÓR REDAKCJI
30.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek„Gość Draculi” był prowokujący niemal natychmiast po wydaniu w 1914 r. I od tego czasu pozostaje wysoce kontrowersyjny - intrygował do około lat siedemdziesiątych, kiedy naukowcy osiągnęli pewien konsensus. Głównym powodem tej debaty jest pytanie, jaki był jej związek z powieścią z 1897 r. Istnieje wiele sposobów interpretacji: 1. Jako ... {} Recenzja książki Gość Draculi

Opowieść o tym, jak zasłużyć na posiadanie duszy

29.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek U Disneya film o Małej Syrence kończy się ślubem Ariel i Erika, na którym nie tylko ludzie bawią się, ale także mieszkańcy morza. Ale w pierwszej wersji, napisanej przez Hansa Christiana Andersena, książę poślubia zupełnie inną księżniczkę, Mała Syrenka ze złamaną sercem otrzymuje nóż, który ona, aby zostać ocalonym, musi przebić serce... {} Recenzja książki Mała Syrena

Najlepsze duchy Dickensa cz.II

{} WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Literatura angielska jest przerywana serią nieuchronnie tytanicznych postaci - jednego lub dwóch w stuleciu - które w przeważającej mierze określały nastrój, ton i standardy swoich epok. Chaucer, Shakespeare, Milton, Swift, i Wordsworth zdominowali swoje epoki, a głównym dominującym z połowy XIX wieku był Charles Dickens (1812–1870). ... {} Recenzja książki Dróżnik

Zbrodnia

24.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Powieść Fiodora Michajłowicza Dostojewskiego «Zbrodnia i kara» jest najsłynniejszym dziełem pisarza. Napisana w trudnym okresie prób życiowych autora porusza wiele poważnych problemów, które pozostają aktualne do dziś. Powieść jest złożona i głęboka. Idea „Zbrodni i kary” Dostojewskiego rozwijała się podczas jego ciężkiej pracy, w okr... {} Recenzja książki Zbrodnia i kara : powieść w sześciu częściach z epilogiem

Przerażające opowieści

{} WYBÓR REDAKCJI
22.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Czołowy pisarz epoki wiktoriańskiej, Charles Dickens zachwiał społeczeństwem zachodnim swoim nieustępliwym progresywizmem i kwaśnym realizmem społecznym. Opowieści o duchach wywarły głębokie wrażenie na zbiorowej wyobraźni czytelników. Często mrocznie humorystyczne, czasem w zamyśle alegoryczne, czasem psychologicznie skomplikowane, a ... {} Recenzja książki Przerażające opowieści

Demon

14.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Wiersz „Demon ” Lermontowa można uznać za wizytówkę pisarza. Widzimy tutaj umiłowany przez autora Kaukaz oraz filozoficzne myśli autora dotyczące dobra i zła. Mistrzowski obraz natury, dialogi pełne psychologizmu i romantycznego patosu, różnorodne motywy mitologiczne i folklorystyczne - wszystko to zawiera arcydzieło rosyjskiej literat... {} Recenzja książki Demon

Kwiaty Zła.

12.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Najważniejszym momentem w kształtowaniu światopoglądu Baudelaire'a i orientacji literackich był koniec lat 40. i początek lat 50. XIX wieku. Los Baudelaire'a w tych latach uosabiał los tej części francuskiej inteligencji, która podzielała gniew i iluzje ludu, walczyła wraz z nim o objęcie tronu, wiązała utopijne nadzieje z republiką, o... {} Recenzja książki Kwiaty zła

Kot

{} WYBÓR REDAKCJI
19.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przysłowie ludowe nie wróży dobrze tym, którzy napotkają czarnego kota. Ale w tej historii Czarny Kot pomaga tylko ukarać winowajcę. W opowiadaniu Edgar Poe pokazuje destrukcyjny wpływ alkoholu na osobowość i psychikę człowieka. W celi śmierci bezimienny narrator pisze historię rozpadu własnego ja, zapewniając czytelników, że ma zdrowy rozsądek,... {} Recenzja książki Czarny kot

Romeo i Julia

12.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek William Shakespeare zajmuje być może najważniejsze miejsce w światowej literaturze, temu genialnemu dramaturgu i poecie nie ma sobie równych do dnia dzisiejszego. Niewiele jest informacji, które można by uznać za wiarygodne na temat historii stworzenia przez Szekspira jego nieśmiertelnego arcydzieła. Wiadomo, że fabuła, a nawet imiona ... {} Recenzja książki Romeo i Julia

Upiorny narzeczony

4.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W górach Odenwald na południu Niemiec stał zamek barona von Landshorta. Upadł, ale jego właściciel - dumny potomek starożytnej rodziny Katsenelenbogen - starał się zachować pozór dawnej wielkości. Baron miał piękną córkę, wychowaną pod czujnym nadzorem dwóch niezamężnych ciotek. Umiała całkiem dobrze czytać i przeczytała kilka legend kościelnych z... {} Recenzja książki Upiorny narzeczony

Dziewczynka z zapałkiami

25.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Historia „Dziewczyna z zapałkami” została napisana w 1844 roku, kiedy Andersen przebywał w zamku Augustenborg na wyspie Als. Historia została opublikowana w 1845 roku. Gatunek historii sugeruje cudowną przemianę bohatera, w Boże Narodzenie, kiedy zdarzają się cuda i szczęście. Ale Dziewczyna z zapałkami jest jednym z najsmutniejszych ... {} Recenzja książki Dziewczynka z zapałkami

The Legend of Sleepy Hollow

10.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Był największym amerykańskim pisarzem swoich czasów: mentorem Poe, Dickensa i Hawthorne'a, pisarzem unikatowych amerykańskich opowieści o duchach o wzroście, zmianie i tożsamości. Był złożoną osobowością egzystencjalnie niespokojnego, złożonego emocjonalnie człowieka zaniepokojonego sławą i nawiedzonego samotnością. Te niepokojące tem... {} Recenzja książki The Legend of Sleepy Hollow

Człowiek jest mroczniejszy niż noc.

16.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Jak większość romantyków, Victor Hugo gardzi śmiechem i lekkomyślnością. Chociaż Hugo uważa śmiech za zasadniczo negatywne zjawisko, przejaw okrucieństwa lub cierpienia, niemniej jednak stara się rozśmieszyć swoich czytelników. Victor Hugo jest rzeczywiście pisarzem humorystycznym, mimo że jego przedstawienie śmiechu jest niezmiennie krytyczn... {} Recenzja książki Człowiek Śmiechu

Miłosny Mit

13.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Zaczęło się od spojrzenia. Przelotne spojrzenie w paryskim teatrze. Następnie spotkanie stało się historią miłosną. To była namiętność, która zakończyła się łzami, pozostawiając rozpacz zamienioną w powieść. W 1844 roku, w wieku 21 lat, Alexandre Dumas Syn poznał Marie Duplessis. Chciał zostać pisarzem, ona była już znaną kurtyzaną. Ich związek... {} Recenzja książki Dama kameliowa

Niebezpieczne związki

13.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Niebezpieczne związki" - powieść opublikowana w Paryżu w 1782 roku. To arcydzieło światowej literatury i teraz nie utraciło swojej świetności. To nie przypadek, że powieść została sfilmowana 13 razy. "Niebezpieczne związki" okazały się być powieścią w listach. Jak czytając tylko litery, można tak nasycić się narracją?! Jak jedna osoba mogła ... {} Recenzja książki Niebezpieczne związki

Król olch

{} WYBÓR REDAKCJI
11.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Ballada „Król Olch” została napisana przez Goethego w 1782 roku, kiedy era romantyzmu rozpoczęła się w Niemczech. Pojawiło się zainteresowanie losem,żywymi emocjami i uczuciami, wysublimowanymi tematami, odwołanie do sztuki ludowej. Motyw Goethe zapożyczył z duńskiej legendy «Ellerkonge», co jest inną formą elverkonge, czyli król elfów... {} Recenzja książki Król olch

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe