Avatar @Deline

Daria Zet

@Deline
11 obserwujących. 13 obserwowanych.
Kanapowicz od 12 lat.
{} Napisz wiadomość
11 obserwujących.
13 obserwowanych.
Kanapowicz od 12 lat.

Recenzje książek

60 recenzji

"Życie to ciągła walka z chwastami"

23.02.2012

Życie często stawia nas przed wieloma różnymi wyborami. Od tego, co zrobimy w danym momencie, zależy nasza przyszłość. Czasem decyzja jest wiadoma - w końcu jeśli będziemy rozstrzygać między dwiema opcjami, z których jedna uratuje nasze życie, a druga może ściągnąć śmierć, logicznie byłoby zdecydować się na pierwszą. Ale nie wszystko jest takie ... {} Recenzja książki Jutro 4. Przyjaciele mroku

“W numerach nie ma odpowiedzi. Są, czym są."

18.02.2012

Czy dałbyś radę patrzeć na ludzi, jeśli spojrzenie w ich oczy równałoby się z poznaniem ich daty śmierci? Chciałbyś rozmawiać z rodzicami czy przyjaciółmi, wiedząc, kiedy umrą? Jakbyś się czuł, gdyby każda twarz przypominała Ci o tym, że żadne życie nie trwa wiecznie? A co byś zrobił, gdyby numery milionów ludzi były identyczne? Próbowałbyś ich ... {} Recenzja książki Numery. Chaos

"Bać się można rzeczy, które od nas nie zależą"

14.02.2012

Każdy z nas ma jakieś zainteresowania. Jedni uwielbiają grać w piłkę, drudzy czytać książki, a jeszcze inni zbierać znaczki. Zwykle poświęcamy dużo czasu swojemu hobby, bo sprawia nam przyjemność. Lubimy też mówić o nim innym ludziom, opowiadać o swoich osiągnięciach czy też pokazywać różne kolekcje. Przeważnie jednak interesujemy się normalnymi ... {} Recenzja książki Nie jestem seryjnym mordercą

"Każdy ma prawo żyć po swojemu..."

10.02.2012

Żyjemy w świecie, w którym zewsząd otacza nas nietolerancja. Często jej nie zauważamy i ciągle słyszymy od rodziny i przyjaciół, że dla nich kolor skóry czy orientacja seksualna nie ma żadnego znaczenia. W wielu przypadkach są to jedynie słowa rzucane na wiatr, które nie mają pokrycia w rzeczywistości. Ludzie mówią, że homoseksualizm im nie przeszk... {} Recenzja książki Koniec Gry

"Życie to gigantyczna loteria, w której widoczne są tylko wygrane losy"

5.02.2012

“Siedzisz wygodnie, Georg? Ważne, byś miał przynajmniej o co się oprzeć, bo zamierzam Ci teraz opowiedzieć niezwykle emocjonującą historię...” Tymi słowami rozpoczyna się list do piętnastoletniego George’a, napisany przez jego ojca. Właściwie nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że tata chłopaka zmarł, gdy ten miał zaledwie cztery... {} Recenzja książki Dziewczyna z pomarańczami

“Zawsze widziałam numery, zawsze odkąd pamiętam..."

23.01.2012

Wyobraź sobie, że na stoliku przed Tobą leży koperta. W niej znajduje się Twoja data śmierci - dzień, miesiąc, rok. Otworzyłbyś ją? Chciałbyś wiedzieć, ile czasu Ci zostało? Jak byś żył, wiedząc, że niedługo wszystko się skończy? Śmierć jest rzeczą oczywistą. Rodzimy się, żyjemy i staramy się spełniać swoje marzen... {} Recenzja książki Numery Czas uciekać

"Kiedy się boisz, przynajmniej wiesz, że żyjesz..."

15.01.2012

Wielu nastolatków chciałoby się jak najszybciej usamodzielnić, aby nie musieć dłużej słuchać poleceń rodziców. Wszystkim wówczas wydaje się, że życie byłoby piękne, gdyby sami mogli o sobie decydować. Ale czy aby na pewno możliwość wyboru jest tym, czego pragniemy? A co z sytuacjami, w których musimy wybierać między życiem a śmiercią? Wbrew pozorom... {} Recenzja książki Jutro 3. W objęciach chłodu

Skarb heretyka

15.01.2012

“Starożytny skarb ukryty przez tysiące lat czeka na swojego odkrywcę.” To jedno zdanie nie brzmi powalająco, ale może być zapowiedzią fantastycznej, pełnej przygód historii. Tak właśnie myślałam, sięgając po “Skarb heretyka”. Przyznajmy szczerze, czy dzieło pełne zawrotnej akcji, nawiązujące do starożytnej legendy o zapomnianym faraonie-heretyku, ... {} Recenzja książki Skarb heretyka

Dziewiętnasty wiek, jakiego jeszcze nie znaliście

8.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są ludzie przekonani o tym, że wszystko, co nam się przytrafia, to czysty przypadek. Są jednak i tacy, którzy wierzą w przeznaczenie i ich zdaniem życie każdego z nas zapisane jest od góry. Jeżeli byłaby to prawda, to co się stanie, jeśli poznamy naszą przyszłość? Co, jeśli ktoś będzie chciał ją wykorzystać dla własnych celów? Czy wszystkim nale... {} Recenzja książki Dziewczyna Płaszczka i inne nienaturalne atrakcje

“Nasze granice wyznaczone są tylko przez nasze lęki.”

28.09.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy z nas ma jakieś marzenia i cele, to nie podlega dyskusji. Ale czy staramy się je osiągnąć, czy może raczej siedzimy i czekamy, aż same się zrealizują? Postępując w ten sposób robimy duży błąd, ponieważ najważniejsze jest to, aby DZIAŁAĆ. Bezczynne siedzenie z założonymi rękami może co najwyżej spowodować, że przytyjemy parę kilo, a nasze marz... {} Recenzja książki Przepis na torcik orzechowo-bezowy (czyli jak zrealizować marzenia)

"Wszyscy natrafiamy na wyboje na drodze, którą podążamy..."

30.08.2011

Na pewno każdy z nas kiedyś zastanawiał się, o co by poprosił, gdyby przykładowo posiadał złotą rybkę lub też znalazł magiczną lampę. Z reguły obdarzony mocą przedmiot spełnia trzy życzenia, więc możliwości byłoby sporo. Jedni zażyczyliby sobie bogactwa, inni prosiliby o sławę, a jeszcze inni o jakieś dobra materialne, które są dla nich “spełnienie... {} Recenzja książki Złudne marzenia

"Co się kończy, daje początek innemu"

30.08.2011

W pewnym momencie życia każdy ma wrażenie, że chciałby, aby było inaczej. Nic nie jest tak, jak powinno być, przez co człowiek nie czuje się szczęśliwy. A czy jest lepszy sposób na zlikwidowanie monotonii i ucieknięcie od problemów niż podróż do dalekiego kraju? Agnieszka ma dobrą pracę, wspaniałą przyjaciółkę oraz kochającego męża i na pierwszy... {} Recenzja książki Last Minute

"Czasami najlepszą obroną jest atak"

10.08.2011

John Marsden, autor siedmiotomowej serii “Jutro” urodził się w Melbourne, w Australii. Rodzicom pisarza bardzo zależało na wykształceniu swoich dzieci, dlatego John wraz ze swoim rodzeństwem uczęszczał do najlepszych szkół prywatnych, m.in. do znanej z surowych zasad szkoły wojskowej The King’s School w Parramatta. Nic więc dziwnego, że autor porus... {} Recenzja książki Jutro 2. W pułapce nocy

"Lepiej byłoby, gdyby niektóre odpowiedzi nie istniały..."

7.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“Sztylet krwistej władczyni” to drugi tom cyklu “Dziedzictwo Agwatronu” napisanego przez szesnastoletnią Paulinę Koniuk. Jak pamiętacie, czytałam pierwszą część tej serii. Zdecydowałam się na ponowne spotkanie z tą młodą autorką, cały czas rozwijającą swój warsztat. Jako że poprzednia książka nie powaliła mnie na kolana, miałam sceptyczne podejście... {} Recenzja książki Dziedzictwo Agwatronu. Sztylet Krwistej Władczyni

"Żeby zostać wdeptanym w błoto, trzeba leżeć na ziemi."

30.07.2011

“Książka "Młody samuraj. Droga wojownika" to nie tylko wspaniała opowieść przygodowa, lecz także skarbnica wiedzy o Japonii – panujących tam obyczajach, etykiecie, o wschodnich sztukach walki i zen.” Nigdy dotąd nie słyszałam o Chrisie Bradfordzie ani o jego książkach i z pewnością nigdy bym nie usłyszała, gdyby nie znajoma, która po prostu wep... {} Recenzja książki Młody Samuraj. Droga wojownika

Ognista

27.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Większość nastolatków nie chce, aby rodzice wtrącali się w ich sprawy. Są przekonani, że tylko oni wiedzą, co będzie dla nich najlepsze. W swoich wyborach nie uwzględniają porad i opinii dorosłych, ponieważ chcą móc podejmować samodzielne decyzje. Najbardziej boli ich to, że czasem rodzice zdecydują się na krok, który według nich jest najlepszy, ni... {} Recenzja książki Ognista

“Opowieść wolna od stresu, tak jak pływanie z delfinami”

14.06.2011

Po tytule tej książki kompletnie nie wiedziałam, czego mogę się spodziewać. Na pewno nie myślałam, że trzymam w rękach dzieło, które należy do tych zmieniających u czytelnika spojrzenie na świat. Jestem mile zaskoczona i mam nadzieję, że uda mi się zachęcić Was do poznania historii Karen - “niezwykłej dziewczyny, która zaskakuje wszystkich orygi... {} Recenzja książki Dziewczyna, która pływała z delfinami

Pożeracz snów

7.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sny są interesującym zjawiskiem, badanym przez naukowców. Każdy je miewa - zarówno ludzie, jak i zwierzęta, jednak nikt do końca nie wie, jak to z nimi jest. A od zawsze wiadomo, że to, co nieznane, jest jeszcze bardziej fascynujące... Z pewnością wielu z Was zna na pamięć niezwykłe związki miłosne między wyimaginowanymi gatunkami, którymi są c... {} Recenzja książki Pożeracz snów

“Prawdziwa odwaga polega na tym, że robisz coś mimo wielkiego strachu.”

5.06.2011

“Mam na imię Ellie. Kilka dni temu wybraliśmy się w siedem osób na wyprawę do samego Piekła. Tak nazywa się niedostępne miejsce w górach. Wycieczka była próbą naszej przyjaźni. Niektórych z nas połączyło nawet coś więcej. Szczęśliwi wróciliśmy do domu. Ale to był powrót do piekła. Znaleźliśmy martwe zwierzęta, a nasi rodzice i wszyscy mieszkańcy m... {} Recenzja książki Jutro Gdy zaczęła się wojna

Z ciemnością jej do twarzy

30.04.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że w dzisiejszych czasach ciężko o dobrą książkę fantastyczną, która odchodzi od utartego już schematu miłości, przyjaźni i innych związków między pięknymi wampirami/odważnymi wilkołakami/czymś innym, a zwyczajnym człowiekiem (który zawsze jest wybrańcem). Dzieje się tak z powodu coraz większej liczby dz... {} Recenzja książki Z ciemnością jej do twarzy

Ostatni Nefilim

15.04.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od zawsze wiadomo, że anioły są symbolem dobra, a demony to zło w czystej postaci. Jesteśmy przekonywani o tym od dziecka i dla każdego jasne jest nazwanie niegrzecznego chłopca “diabełkiem”, a uczynnej dziewczynki “aniołkiem”. Z pewnością ciężko byłoby nam zrozumieć, że tak naprawdę sprawy mają się zupełnie inaczej, a nasze uosobienia dobra to ta... {} Recenzja książki Ostatni Nefilim

"W obliczu cudu nie zadaje się pytań."

31.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z pewnością każdy z Was słyszał o filmie, który zdobył tak wiele nagród. Ale czy ktokolwiek wie, że powstał on na podstawie książki? Przyznaję, że nie miałam o tym pojęcia, więc nie zawahałam się obejrzeć “Slumdoga”. Dopiero szukając jakiegoś ciekawego ebooka natknęłam się na dzieło Vikasa Swarupa. Pomyślałam, że nie mam nic do stracenia. Przecież ... {} Recenzja książki Slumdog. Milioner z ulicy

"Pojawiamy się w życiu innych tylko na chwilę..."

29.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zwykle przed sięgnięciem po jakąś książkę czytam wiele jej recenzji, a następnie zastanawiam się, czy to coś dla mnie. W przypadku książki pt. “Zanim umrę” było całkiem inaczej. Wystarczyło, że niechcący usłyszałam tak intrygujący tytuł i przeczytałam opis z okładki. Byłam pewna, że dzieło mi się spodoba. Na szczęście, nie myliłam się. Każdy ... {} Recenzja książki Zanim umrę

"Przez ciernie do gwiazd"

19.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tyle się mówi o tym, że nie należy oceniać książki po okładce. Całkowicie się z tym zgadzam, co nie zmienia faktu, że dzieło pt. “Claude i Camille” to wspaniały duet ciekawej treści i pięknej oprawy graficznej. Często przerywałam czytanie, aby ponownie spojrzeć na okładkę przedstawiającą piękny obraz kobiety z parasolką lub obracałam wolumin w dło... {} Recenzja książki Claude i Camille

Opowieści celtyckie

13.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia wcale nie musi być nudna. Świetnym dowodem na to jest dzieło Karoliny Janowskiej pt.”Opowieści celtyckie”. Ta książka z pewnością spodoba się nie tylko osobom interesującym się budową starożytnego społeczeństwa, ale także tym, którzy chcą miło spędzić czas z ciekawą lekturą. Myślę, że każdy chętnie się dowie, jak wygląda życie prywatne wi... {} Recenzja książki Opowieści celtyckie

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe