Avatar @FiolkaK

@FiolkaK

8 obserwowanych.
Kanapowicz od 7 lat.
{} Napisz wiadomość
8 obserwowanych.
Kanapowicz od 7 lat.

Recenzje książek

107 recenzji

Dzieciństwo.

4.03.2016
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzieciństwo to wspaniały okres w życiu. Pewnie często w głowie pojawia się myśl, że miło byłoby wrócić do tych beztroskich czasów, kiedy zabawa była jedynym zajęciem, a zmartwieniem - brzydka pogoda uniemożliwiająca wyjście z domu. Warto sobie przypomnieć, jak to wyglądało.. Zabawka. Na pewno w naszym życiu pojawiała się zabawka, jedyna i wyjątkow... {} Recenzja książki Mała księżniczka

Żniwa zła

26.02.2016
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak to dobrze, że są na świecie jeszcze wspaniałomyślni, troskliwi ludzie! No sami zobaczcie – Cormoran Strike stracił nogę, gdy służył w wojsku. Musiał męczyć się z protezą. Na szczęście pojawił się ktoś, kto wysłał mu pocztą prawdziwą, ludzką nogę. Ucięta dokładnie w takim miejscu, by pasowała Stirke'owi. Co prawda, to kobieca kończyna, ale liczą... {} Recenzja książki Żniwa zła

"Światło, którego nie widać" - Anthony Doerr

22.02.2016
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świat ustalił pewną zasadę, do której się nie stosuje, jak pokazują karty historii. Ta zasada brzmi: wojna to zło. Literatura często sięga do niej, autorzy czerpią z niej pomysły na książkę, tło powieści. Ujmowana jest jako fakt, albo w trochę innym, abstrakcyjnym wydaniu. Jakkolwiek oni tego nie napiszą, my, czytelnicy, będziemy mieli przedpole – ... {} Recenzja książki Światło, którego nie widać

Bazar złych snów

19.02.2016
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Bazar złych snów" to najnowsza książka Mistrza Grozy. Ukazała się na rynku wydawniczym pod koniec ubiegłego roku. Na wieść, że jest to zbiór opowiadań, trochę zrzedła mi mina i samo oczekiwanie nie było już takie, jak wcześniej. Otóż, wiadomo jak to jest z opowiadaniami. Albo się je lubi, albo nie. Nie raz podkreślałam, że ja jestem po tej drugiej... {} Recenzja książki Bazar Złych Snów

Z jednym wyjątkiem

10.02.2016
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Z jednym wyjątkiem" to czwarty tom serii o Lipowie. Autorka przeprowadza nas znowu przez wieś, zaglądając przez okna do wybranych domów. W jednym trup, starsza kobieta siedząca przed stolikiem, na nim rozłożona szachownica. Ustawiono na niej początki Królewskiej Partii, a sama denatka ma na ręku tatuaż - G:e5. Policjantom z Lipowa nie pozostaje n... {} Recenzja książki Z jednym wyjątkiem

Cząstki elementarne

9.02.2016
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ta książka narodziła się z gniewu; gniewu na duchową niemoc, metafizyczną pustkę i wszechogarniającą konsumpcję, na łatwiznę liberalizmu i obłudę religii - a nade wszystko na naszą niezdolność do szczęścia" Czym są cząstki elementarne? Za wikipedią, jest to cząstka będąca podstawowym budulcem, czyli najmniejszym i nieposiadającym wewnętrznej stru... {} Recenzja książki Cząstki elementarne

Zapisane w kościach

6.02.2016
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pamiętacie Davida Huntera? Moje zachwyty nad nim słychać było w całej blogosferze. „Chemia śmierci”, czyli pierwsza książka cyklu, zachwyciła mnie. Przybliżona mi została rola antropologa, autor dodatkowo naszpikował zbrodnię budzącymi grozę i przerażenie szczegółami. Z tą serią jest tak – jak zaczniesz, nie da się przerwać. Chociaż bałam się ogrom... {} Recenzja książki Zapisane w kościach

Co nas nie zabije

22.01.2016
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co nas nie zabije, to nas wzmocni. „Co nas nie zabije” tego nie zrobiło. Doszło do podziału społeczności czytającej już na samym początku, gdy pojawiła się ledwo pogłoska, że gdzieś tam jeden pan zdecydował się pociągnąć wątek Lisbeth i Mikaela. Od razu postawiono pytanie: po co? To stara, dobrze zamknięta sprawa. Żeby to jeszcze autor (gdyby mógł)... {} Recenzja książki Co nas nie zabije

Ciernista róża

28.12.2015

Charlotte Link. Jedno z bardziej znanych nazwisk. Z pewnych przyczyn poznanie jej twórczości stało się dla mnie kuszące. Przypadkowo Moja Rodzicielka zakupiła „Ciernistą Różę” (jakby wiedziała, co mi chodzi po głowie). Zabrałam się do czytania i ...zostałam wciągnięta. Zostałam wciągnięta w środek drugiej wojny światowej. Co prawda jej obraz nie j... {} Recenzja książki Ciernista róża

19 razy Katherine

10.12.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziecko to dar tak wyjątkowy, że za wszelką cenę chce się sprawić, by ta wyjątkowość była namacalna. Niektórzy rodzice starają się ją uzewnętrznić niby mimochodem, ale są też tacy, którzy prowadzą otwarte działania. Staruszkowie Colina zaliczają się do tej drugiej kategorii. Jako maleństwo chłopiec okazał ponadprzeciętność, nieznaczną, ale jednak.... {} Recenzja książki 19 razy Katherine

Polskie morderczynie

6.12.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Katarzyna Bonda zasłynęła dzięki Czterem Żywiołom Saszy Załuskiej, z której ostatnio mieliśmy przyjemność przeczytać „Okularnika”. Seria ta sprawiła, że autorka zaczęła być rozpoznawalna, przynajmniej bardziej niż dotychczas. Ponieważ książki o Saszy Załuskiej są bezsprzecznie udane, to pomyślałam,że warto przeczytać te pozostałe dzieła autorki, kt... {} Recenzja książki Polskie morderczynie

Atramentowe serce

3.12.2015

Książkoholik ma to do siebie, że oprócz standardowego czytania, kupowania, zbierania gadżetów, oglądania ekranizacji, ceni w szczególny, inny sposób książki...o książkach. Takie lektury zawsze są przyjemniejsze, bo to oznacza więcej książek. Niektóre z takich perełek są całkiem niezłe, inne trochę gorsze. Jedne kierowane do dorosłych, inne do dziec... {} Recenzja książki Atramentowe serce

Wampir Lestat

24.11.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rozmyślając w ogóle co tu napisać o „Wampirze Lestacie” albo o samym Lestacie, mój umysł podsunął mi wspomnienie z liceum, w którym główną rolę grała właśnie ta książka, a także jej poprzedniczka. O co tam chodziło? Miałam koleżankę, która za namową innej przeczytała „Wywiad z wampirem”. I mnie kusiła, ale byłam na nie, gdyż wtedy wampiry kojarzyły... {} Recenzja książki Wampir Lestat

Księżniczka z lodu

19.11.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To wielki dzień dla pewnego starszego mężczyzny. Niezadowolony z życia, a szczególnie z tego, że musi je konsumować ze swoją małżonką – mało atrakcyjną charakterem – właśnie dostał swoją szansę od losu. Ma własną pracę, ogrzewa dom pod nieobecność weekendowej mieszkanki małej miejscowości w Szwecji. Tego wielkiego dnia planuje, jak wykorzysta wynag... {} Recenzja książki Księżniczka z lodu

Papierowe miasta

13.11.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

John Green. Znany przede wszystkim z „Gwiazd naszych wina”. Może źle się wyraziłam, bo teraz, po ekranizacji „Papierowych miast”, jest równie znany z tych dwóch tytułów. „Gwiazd naszych wina” to raczej pierwsza fala Greena. Mnie jeszcze nie dane było przeczytać....Bo szczerze mówiąc, nie czułam potrzeby. A wręcz lęk i niechęć. Wspomniane przeze mni... {} Recenzja książki Papierowe miasta

Chemia śmierci

6.11.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znacie taką książkę „Trupia farma.Sekrety legendarnego laboratorium sądowego, gdzie zmarli opowiadają swoje historie” autorstwa Billa Bassa i Jona Jeffersona? To kawałek literatury faktu, wstrząsający i nieodpowiedni dla ludzi o słabych nerwach. Bill Bass, jednocześnie autor projektu 'trupia farma', w książce opisuje właśnie ten kawałek ziemi, gdzi... {} Recenzja książki Chemia śmierci

Miasto cieni

27.10.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Miasto cieni” to kolejna książka Ransoma Riggsa traktująca o Osobliwych z domu pani Peregrine. Rok 1940. Osobliwi uciekli z wyspy, na której dotąd mieli swój dom. Chcą za wszelką cenę ocalić panią Peregrine. Kobieta ma niezwykłą umiejętność, cechującą każdą ymbrankę. Potrafi zamieniać się w ptaka ilekroć opuszcza pętlę. Przez działania upiorów Pan... {} Recenzja książki Miasto cieni

Kochanice króla

24.10.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Henryk VIII to dziś chyba jeden z najbardziej znanych władców Anglii. Panował w latach 1509 – 1547. Pochodził z dynastii Tudorów, podobnie popularnej jak on sam. Władca tak samo znany jak i kontrowersyjny. Pamiętamy go głównie z tego, że mianował się głową kościoła anglikańskiego. Przyczyną była chęć poślubienia Anny Boleyn. Istotna, prawda ? To wł... {} Recenzja książki Kochanice króla

"W pełni dojrzała jest tylko śmierć; doroślejemy czując jej zapach"

17.10.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Patrząc na "Postrzępienie" Pawła Kasprowicza odczuwa się surowość tej krótkiej, ale jak się potem okaże, treściwej książki. Szara okładka, w dotyku szorstka, twarda. Niewielki obraz Ryszarda Szilera pasujący do tytułu. Te odczucia przywodzą na myśl podobnie surową treść. Wyglądem książka oddziałuje na wiele zmysłów. I kiedy zaczyna się czytać i mni... {} Recenzja książki Postrzępienie

Uczta dla wron. Cienie śmierci

10.10.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Siadam do pisania o książce „Uczta dla wron.Cienie śmierci” George'a R.R. Martina. I czuję się, jakby stał nade mną kat, bo jak mamę kocham, nie wiem, co napisać. Nie, że zła, że nudna. Nic się takiego nie podziało. Przeciwnie, nadal jestem fanką serii, a kolejne tomiszcze przypadło mi do gustu i z niecierpliwością czekam na czasy następnego. Ale c... {} Recenzja książki Uczta dla wron: Cienie śmierci

Lot nisko nad ziemią

7.10.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Widzę scenę, w której kobieta zmuszona do lotu nisko nad ziemią, wznosi się do góry, kiedy poznaje swoją miłość. Miłość wybraną osobiście, miłość niecodzienną. Mężczyzna spotkany w dziwnych okolicznościach, zakochanie i szczęśliwa kontynuacja. Nawet uwielbienie do dzieci nie dawało Weronice tyle pełni życia. Serce czytelnika samo się raduje, nie wi... {} Recenzja książki Lot nisko nad ziemią

Osobliwy dom Pani Peregrine

3.10.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Osobliwy dom pani Peregrine ma tak prowokującą mózg okładkę, że nie da się tego opisać. Tak, prowokującą do horroru. Nie czytałam wcale a wcale o tej książce, ani recenzji, ani opisu z tyłu, bo właśnie moja głowa była pewna, że znajdę tam przerażenie i szeroko otwarte ze strachu oczy. I przeliczyłam się, moi drodzy. Trochę chce mi się z tego śmiać,... {} Recenzja książki Osobliwy dom pani Peregrine

Dolores Claiborne

29.09.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W życiu przychodzi taki moment, kiedy trzeba się z nim rozliczyć. Nieraz decyzja jest podejmowana samodzielnie, a czasem pomaga w tym los. Myślę o tym, co przydażyło się Dolores Claiborne i wydaje mi się, że jej wyznanie musiało ujrzeć światło dzienne. Pewne rzeczy muszą zostać wypowiedziane na głos. Spowiedź Dolores stała się przestrogą nie tylko ... {} Recenzja książki Dolores Claiborne

Na południe od granicy, na zachód od słońca

25.09.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po raz kolejny uświadamiam sobie, że czytanie nie jest łatwe. Nie ma w tym nic prostego, chyba każdy w pewnym momencie to zauważy. Co wybrać do czytania, co pozwoli mi się rozerwać, ale zarazem nauczy mnie, wzbudzi motywację, chęć. Jak czytać, gdzie czytać, ile książek. Można to rozważać humorystycznie i całkiem serio, jak kto chce. Prawda jest tak... {} Recenzja książki Na południe od granicy, na zachód od słońca

Pani na Czachticach

19.09.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Elżbieta Batory nie jest może tak znana jak elekcyjny król Polski, Stefan Batory, ale zazwyczaj dzieje się tak, że jeśli ktoś o niej usłyszy, chce zaraz zebrać na jej temat jak najwięcej informacji. Jest wiele książek na jej temat, naukowych, powieści i tak dalej i tak dalej. W każdej tkwi prawda i fakty. Dla mnie Elżbieta Batory to ciekawa history... {} Recenzja książki Pani na Czachticach

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe