Avatar @Floss

@Floss

4 obserwujących. 13 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.
{} Napisz wiadomość
4 obserwujących.
13 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

31 recenzji

Spojrzenie na artystów z nowej perspektywy

8.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muzyka już od najmłodszych lat towarzyszy mi przy najzwyklejszych, codziennych czynnościach. Po prostu nie wyobrażam sobie obudzenia się bez chwilowego posłuchania jakiejś żywszej melodii, jazdy autobusem bez słuchawek na uszach czy wieczornej gimnastyki w ciszy. Założę się, że nie jestem jedyną osobą, która nie umie obyć się bez muzyki, posiada sp... {} Recenzja książki Wywiady Bez Kitu

Can you feel the love tonight?

4.02.2012

Kiedy czytałam „Złamane serca” autorstwa Pameli Wells od razu wiedziałam, że moja przygoda z jej dziełami dopiero się zaczyna i na pewno nie poprzestanę tylko na pierwszej części mając możliwość w najbliższym czasie przeczytać kolejną. Tak właśnie się stało, niecały rok później dostaję drugą książkę do recenzji, pod tytułem „Zauroczenia”. Na mojej ... {} Recenzja książki Zauroczenia

Może tym razem?

7.01.2012

Największą wadą człowieka jest ocenianie po pozorach. Jak zachowujemy się kiedy widzimy bezdomnego proszącego o jakieś drobne na pożywienie? Jedni nie zważą na to kim on jest, ale postarają się mu pomóc, jednak w większości przypadków przechodzień nie ukryje swojego obrzydzenia, odrazy czy strachu. A co dopiero się dzieję, kiedy usłyszymy słowo „pr... {} Recenzja książki Ciągłość urywana. Z pamiętnika prostytutki

Don't renember

6.01.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Pamiętam przyszłość. Pamiętam przyszłość i zapominam przeszłość. Moje wspomnienia – te złe, nudne i dobre – dotyczą tego, co jeszcze się nie wydarzyło.” W dzisiejszych czasach wróżki to zapewne bardzo zajęte osoby, a tak przynajmniej przypuszczam. Bo ile osób chciałoby znać swoją przyszłość? Wydaję się to bardzo wygodne. Kiedy dowiemy się, że zgi... {} Recenzja książki Zapomniane

Nowa Chmielewska, czyli Romans z trupem w tle

12.11.2011

Ewa Stec z zawodu jest tłumaczką, jednak wielokrotnie powtarzała, że zawsze chciała zostać pisarką. Na szczęście owe marzenie się spełniło i dzisiaj na księgarskich półkach można zobaczyć cztery powieści jej twórczości, z czego debiutem była książka o dziwacznym tytule „Romans z trupem w tle”. To właśnie tytuł podziałał na mnie jak afrodyzjak, taje... {} Recenzja książki Romans z trupem w tle

Gdy ceną jest miłość a zyskiem sława

31.10.2011

Muszę przyznać, że bardzo lubię czytać książki o show biznesie. Z własnego doświadczenia jest mi to temat zupełnie obcy, a jakiekolwiek pojęcie o tym, zupełnie innym i lepszym świecie, mam tylko dzięki lekturze prasy oraz literatury. Zapewne i wy w młodym wieku myśleliście o aktorstwie, modelingu czy śpiewanie w ramach pasji, ale zawodu. Dzisiaj, p... {} Recenzja książki Top modelka. W sidłach kariery

Love story w Internecie

10.10.2011

Ostatnimi czasy bardzo dużo mówi się o uzależnieniach od Internetu. Starsi ludzie narzekają, że nowe pokolenie niedługo zatraci umiejętność rozmowy, ponieważ wszystkie gesty są zastępowane emotikonami, a tonacja głosu wyrażana jest poprzez małe i wielkie litery. Muszę przyznać, że również jestem osobą, która miałaby dość spory problem z nieużywanie... {} Recenzja książki Nie pytaj mnie o Rose

Jeszcze jeden ?

12.09.2011

Już w wielu młodzieżowych powieściach miałam do czynienia z miłością niespełnioną, ponieważ dzielą ich różnice nie do pokonania. Nie chodzi mi tutaj o kłótnie rodów jak mogliśmy czytać w „Romeo i Julii”. Teraz kluczowym problemem dwojga zakochanych jest to, iż jeden z nich jest istotą nadnaturalną. Spotkałam się już z wilkołakami i wampirami, więc ... {} Recenzja książki Szeptem

Gdzie leży granica moralności?

10.09.2011

Nie pamiętam, kiedy ostatnio czytałam jakiś kryminał czy thriller, dlatego bardzo ucieszyłam się, gdy dostałam propozycję recenzji książki, która nawiązuje do tych dwóch gatunków. Mimo radości z otrzymania powieści podeszłam do niej sceptycznie, nie dlatego, że nie lubię zagadek kryminalnych czy szybkiej akcji. Po prostu rzadko kiedy tempo nie jest... {} Recenzja książki Tabu

Elfy dzisiaj

3.09.2011

W wieku około dziesięciu lat po raz pierwszy obejrzałam „Władcę Pierścieni”. Ten fantastyczny świat spodobał mnie się o wiele bardziej, niż nasz, rzeczywisty. Polubiłam niewinnych hobbitów, jednak to nie oni przykuli moją uwagę. Moim filmowymi faworytami byli elfowie. Nie bez przyczyny. Rasa ta, według Tolkiena, była niesamowicie inteligentna, pięk... {} Recenzja książki Mroczne szaleństwo

tonia

13.08.2011

Jak już wspominałam w wielu wcześniejszych recenzjach, uwielbiam bohaterki o niesamowicie silnym charakterze. Kobiety o swoich zasadach, które nie dadzą się ponieść emocjom, które mają swój plan na życie i żadne młodzieńcze uczucie do mężczyzny nie zmieni ich postanowienia na bycie szczęśliwymi. Z takimi upodobaniami do postaci literackich od razu ... {} Recenzja książki Tonia

No kto?

5.08.2011

Ostatnio udało mnie się zaobserwować u wielu czytelników ogromny popyt na literaturę w języku hiszpańskim i portugalskim. W tej dziedzinie jestem nowicjuszem. Rzadko kiedy czytam o latynoskich krajach, bo zupełnie mnie do nich nie ciągnie. Nie podoba mi się ani tamtejsza kultura, ani język. Postanowiłam dać jednak szanse tamtejszej prozie. Na pierw... {} Recenzja książki Kto zabił Inmaculadę de Silva?

Bezzmienna

17.07.2011

Nie więcej niż dwa miesiące temu pisałam o 'Bezdusznej' Gail Carriger. Obsypywałam ją dość śmiałymi komplementami na temat jej debiutu oraz przyznałam, że nie mogę się doczekać kolejnej części opowiadającej o dalszych losach Alexii Tarabotti, którą zamierzałam przeczytać przy najbliższej sposobności. Na szczęście długo czekać nie musiałam, bo dosło... {} Recenzja książki Bezzmienna

Za oknem cukierni

8.07.2011

Kiedyś w internecie natknęłam się na znaczenie imion. Osoby obdarzone tym samym imieniem co ja uwielbiają podróżować. Po raz pierwszy muszę przyznać, że bzdury typu horoskopy się sprawdziły. Uwielbiam poznawać inne kraje, kultury. Kocham wszystko co różni się ode mnie lub mojej codzienności. Zaproszenie do Montevedovy przez Panią Sarah-Kate Lynch p... {} Recenzja książki Za oknem cukierni

Czarny Pryzmat

5.07.2011

Brent Weeks to amerykański autor powieści w kanonie literatury fantastycznej. Sławę zyskał dzięki trylogii „Anioł nocy”, która okazała się bestsellerem. Nasłuchałam i naczytałam się wielu pozytywnych opinii o pisarzu, dlatego postanowiłam sprawdzić jego geniusz literacki na własnej skórze. Okazję dostałam bardzo szybko dzięki wydawnictwu MAG, od kt... {} Recenzja książki Czarny Pryzmat

Niekulturalna o średniowieczu

4.07.2011

W XXI wieku trudno jest nam żyć bez takich ulepszeń dnia codziennego jak komputer. Młodzież i dzieci, oprócz pomocy naukowej, odnalazły w nim przednią rozrywkę w postaci gier RPG. Sama miałam z nimi styczność, jednak nie potrafiłam i nie chciałam zastąpić nimi rzeczywistości. Nie pociągało mnie bycie kimś zupełnie innym na czas gry. Zazwyczaj bycie... {} Recenzja książki Hyperversum

Z ciemnością jej do twarzy

29.06.2011

Kelly Keaton to osoba, która lubi ryzykować. Zadebiutowała w młodzieżowej literaturze fantastycznej, która jest powoli skazywana na straty i nie przyciąga już tak wielu czytelników od czasu felernego „Zmierzchu”. Kolejna ciemna okładka z ładną, gotycką i tajemniczą dziewczyną. W tytule jest jednak coś takiego, że musiałam po powieść sięgnąć. Nie ża... {} Recenzja książki Z ciemnością jej do twarzy

Bezduszna

20.06.2011

Powiem szczerze, temat wampirów jest już dla mnie męczący. Widząc wszędzie czarne okładki z tytułami odnoszącymi się do tych nadprzyrodzonych stworzeń przewracam oczami i przechodzę do kolejnych sklepowych półek. Zdecydowany przesyt krwiopijcami spowodował u mnie mdłości, więc dlaczego sięgnęłam jeszcze po deser, który nosi tytuł „Bezduszna” i jest... {} Recenzja książki Bezduszna

"Nie patrz na to - i jo... - w jakim kraju Jaki kolor - i jo...- dzieci mają"

11.06.2011

Historia prowadzona jako przedmiot szkolny jest dla mnie 45 minutową męczarnią przez którą muszę przechodzić dwa razy tygodniowo. Na lekcjach moje myśli krążą w okół czegoś zupełnie innego od Stefana Batorego, skutków wojen czy walki o Inflanty. Dzieje Polski to dla mnie idealny sposób na szybki i twardy sen. Nic więc dziwnego że omijam każde muze... {} Recenzja książki Podmorska wyspa

Miłość jak trucizna

5.06.2011

Teraz trudno opisać moje zdziwienie, kiedy odpakowałam paczkę zawierającą książkę od wydawnictwa Muza, a tam, zamiast jednego egzemplarza; były dwie powieści. Nieproszonym i niespodziewanym gościem lub, jak kto woli, miłą niespodzianką, była „Podróż zimowa” Amelie Nothomb. Co dziwne o emigrantce z Japonii nigdy niczego nie słyszałam, a tym bardziej... {} Recenzja książki Podróż zimowa

Polski temperament kontra włoski mężczyzna

7.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasem mam taki dzień, że nie mogę usiedzieć na jednym miejscu bez czekolady i książki. Na pewno wiele z was ma taki sam stan. Można go nazwać wręcz depresyjnym, dobrym dla leniwych ludzi. Dla mnie taka forma spędzania soboty to najlepsza rozrywka jaką mogę sobie zafundować w ciągu tygodnia. Jako osoba wymagająca oczekuję, iż będę w takim stanie pr... {} Recenzja książki Wszystkie drogi prowadzą do Julki

Nowe oblicza miłości

3.05.2011

Eric-Emmanuel Schmitt to francuski prozaik, w którym jestem zakochana od czasu, kiedy przeczytałam „Oskara i panią Różę”. Moja wdzięczność za wszystkie morały, które w tej i kolejnych powieściach znalazłam, będzie wyrażana do końca moich dni. Dlatego każda jego książka , którą przeczytam jest dla mnie wyjątkowa i wspaniała. „Trucicielka” to pierws... {} Recenzja książki Trucicielka

Aniele

17.04.2011

Ostatnio anioły są fenomenem literatury młodzieżowej. W większości książkowych przypadków są one w ciele pięknych i inteligentnych nastolatków. Oczywiście z biegiem kartek zakochują się w zwykłym śmiertelniku. Tak przynajmniej słyszałam, bo swojego zdania wyrazić nie mogę, ponieważ nigdy nie ciągnęło mnie do tego rodzaju fantastyki. Nie powiem, ż... {} Recenzja książki Listy w niebieskich kopertach

Chaos

12.04.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak byś się zachował, gdybyś wiedział kiedy umrze poszczególna osoba, bo w jego spojrzeniu jest numer jego śmierci? Co byś zrobił, gdybyś wiedział którego dnia zginie twoja matka, przyjaciółka, dziewczyna, babcia...? Najważniejsze, co byś zrobił, gdybyś wiedział, kiedy Londyn zmieni się w piekło i zginie tam wiele osób? Adam, tak jak jego matka, Je... {} Recenzja książki Numery. Chaos

Po raz kolejny ładne pijawki

5.04.2011

Literatura młodzieżowa jest przepełniona powieściami typu Paranomal Romance. Zdecydowanie. To dlatego przechodzę obojętnie obok półek z tego typu zawartością. Do "Tajemnicy czarnej róży" nastawiłam się bardzo pozytywnie, jakbym nie miała pojęcia o jej tematyce, a tym bardziej, że fabuła jest bardzo schematyczna. Podczas lektury trudno mi jednak był... {} Recenzja książki Tajemnica czarnej róży

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl