Avatar @Fredkowski

@Fredkowski

67 obserwujących. 51 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
67 obserwujących.
51 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.

Recenzje książek

27 recenzji, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję

LUDZIE, KTÓRYCH SIĘ ZNA

18.04.2022

Podobno serial jest niezły. Podobno Samuel L. Jackson wymiata. Mam nadzieję wkrótce się o tym przekonać, ale najpierw zabrałem się za książkę i wiecie co? Walter Mosley również wymiata. To autor bardzo popularny w Stanach, jednak u nas tak jakby zgubił się gdzieś w gąszczu między Hemingwayem a pop-literaturą od Stephena Kinga. Trochę szkoda, bo ... Recenzja książki Ostatnie dni Ptolemeusza Greya

ZANIM ZOSTAŁEM SZEFEM

WYBÓR REDAKCJI
9.04.2022

Dziadek Joe, bo tak na niego mówią moi amerykańscy znajomi (totalni demokraci i wyznawcy kultu Obamy), mieli sporo obaw wobec kandydatury Bidena do roli szefa USA. Teraz Biden pokazuje, że może być nawet lepszym wodzem niż Obama, czym zaskoczył samego Vladka Putina. Ale to dzieje się dzisiaj. "Spełniając obietnice" Biden napisał w 2007 roku, gdy... Recenzja książki Spełniając obietnice

POWIEŚĆ (NIE)WIATROODPORNA

WYBÓR REDAKCJI
5.04.2022

Czytałem "Prince Polonia" i nie podobało mi się. Przeczytałem "Nazywam się Czogori" i w tym wypadku również nie zostałem należycie ukontentowany. Max Cegielski jest w jakiś dziwaczny sposób przyciągany przez klimaty retro na azjatycką nutę. Szkoda tylko, że nie potrafi tego przekuć na dobrą prozę. Zarówno w jednej książce jak i w drugiej znajdzi... Recenzja książki Nazywam się Czogori

COŚ POSZŁO NIE TAK

31.03.2022

Można by pomyśleć, że Andy Weir to gwarancja świeżości w książkach z gatunku science fiction. Tak mówi się o tym pisarzu już od dobrych kilku lat. Artemis to powieść, która powstała gdzieś pomiędzy znakomitym Marsjaninem, a ciut słabszym Projektem Hail Mary. Obie te pozycje są do siebie względnie podobne. Artemis przy nich... cholera, czy to aby n... Recenzja książki Artemis

GULASZ Z PIEKIELNEGO KOTŁA

28.02.2022

Trudno mi się tę książkę czytało i gdyby nie widmo publicznej chłosty, możliwe, że bym jej tak szybko nie dokończył. W złym czasie trafiła w moje ręce, więc jej przyswajanie musiałem dzielić na raty. To nie była dobra taktyka. "Mistrza i Małgorzatę" trzeba wchłaniać jednostajnie i w spokoju. A to dlatego, że mnóstwo treści ma w sobie, pełno w niej... Recenzja książki Mistrz i Małgorzata

MORMON-EKS-KASKADER

26.02.2022

W ostatnich latach kilku hollywoodzkich gigantów wzięło się za prozę, w tym Tom Hanks na przykład oraz Quentin Tarantino. Zostaliśmy już przyzwyczajeni do tego, że po tego rodzaju metamorfozach nie ma co się za wiele spodziewać. Że to są próby zagospodarowania jakichś dziwacznych, niespełnionych ambicji, których efekty często okazują się być najgo... Recenzja książki Truly Like Lightning

ŻYCIE UPIECZONE W HARLEMIE

20.11.2021

Colson Whitehead jest w Polsce znany głównie za sprawą jego Miedziaków. Tym razem pisarz ten zabrał się za historię o drobnych złodziejaszkach, choć kryminał jest dla niego tylko pretekstem, aby opowiedzieć nam o Harlemie z przełomu lat 50/60-tych. Bez dwóch zdań to jedna z najbardziej ikonicznych lokalizacji w USA. Z jednej strony nazywana gettem... Recenzja książki Harlem Shuffle

PORTRET BARWIONY KRWIĄ

WYBÓR REDAKCJI
12.11.2021

Amerykanin to książka przez wielu niedoceniona, ponieważ autor nie uległ ideologii, wedle której akcja powinna wziąć górę nad bohaterem, a świat przedstawiony to konstrukt ze stereotypów i utartych schematów, które łatwiej się sprzedadzą. Jak Big Mac z frytkami i coca colą w zestawie. Martin Booth ewidentnie chciał czegoś takiego uniknąć. Ameryka... Recenzja książki Amerykanin. Niezwykle skryty dżentelmen

BALLADA O BIEDZIE I DOLOMITACH

WYBÓR REDAKCJI
7.11.2021

"Dusza granicy" to powieść z Włoch. Matteo Righetto w nieszczególnie skomplikowany sposób opisuje losy górskich contrabandierów, którzy pod koniec XIX wieku szmuglują tytoń przez granicę. A tam góry śmiało piętrzą się wysoko i gęsto, i niekiedy tak stromo, że aż strach. Ale trzeba kombinować. Władza trzyma biedotę na krótkiej smyczy, kombinowanie ... Recenzja książki Dusza granicy

CIEKAWOSTKA PRZYRODNICZA

WYBÓR REDAKCJI
18.10.2021

Spędziłem weekend w Hollywood poprzedniej epoki i była to wycieczka, niestety, rozczarowująca. Czułem się trochę jak w tym wózku, który jedzie po mieście, podczas gdy automat w głośnikach zasypuje turystów tysiącem informacji, które jednym uchem wlatują, aby w tej samej sekundzie wylecieć po drugiej stronie. W swojej powieści Tarantino usadowił ba... Recenzja książki Pewnego razu w Hollywood

STRASZNIE DZIWNY ZWIERZ, TEN CZŁOWIEK

WYBÓR REDAKCJI
15.10.2021

Prawdziwą wielkość zdobywcy pokazał światu Ernest Schackleton, który nie wygrał wyścigu o biegun południowy, jego wyprawy w ogóle cechowały się nieszczęściem, lecz miał siłę porzucić własne ambicje, żeby jego ludzie (każdy jeden) cali i zdrowi mogli wrócić do domu. Żaden z wielkich polarników nigdy czegoś takiego nie dokonał. Chwała i cześć! Aby ... Recenzja książki Biała ciemność

MÓW MI ROMEK

11.10.2021

O Polańskim można powiedzieć naprawdę wiele i będą przy tym emocje skrajnie odmienne. Wobec niego jątrzy się niesmak za to, co zrobił trzynastoletniej dziewczynce. A jednak trudno nie czuć współczucia za to, co jemu z kolei wyrządził Charles Manson, nakazując zamordowanie pięknej aktorki i dziecka, które miała wspólnie z nim wychować. Do tego dorz... Recenzja książki Roman by Polański

NUŻE, W GALICYJĘ!

30.08.2021

Powiadają, że ten Rak to taki nasz Tarantino. Bo nieszczęsny chłoptaś idzie w bój z ciemiężcą, jak Django. No i w sumie na tym podobieństwa z Tarantino się kończą. Wierzyć tym, co powiadają raczej więc nie można. "Baśń o wężowym sercu" to perełka sama dla siebie, nie podobna do innych rzeczy, z własnym indywiduum, co sobie bardzo w książkach cenię... Recenzja książki Baśń o wężowym sercu

ZABIJANIE NA MIĘKKO

20.08.2021

Główny bohater to zabójca na zlecenie, prawdziwy hitman, podczas gdy pierwsze skrzypce u Kinga zazwyczaj dostaje ktoś bardziej "normalny". To urok jego książek, te igraszki z amerykańską normalnością, gdzie jakiś element przestaje być tak całkiem normalny i się z tego robią kłopoty, często śmiertelne. Tutaj jest tak jakby na odwrót i to nie pykło.... Recenzja książki Billy Summers

NO TO W DROGĘ!

6.08.2021

A więc Ameryka Południowa. A więc przygoda pełną gębą, cały jej kontynent. Z drugiej ręki co prawda, ale jak się samemu nie można na taką przygodę wybrać, to nie ma co narzekać. Trzeba czytać... i oglądać. A jest co oglądać, koledzy/koleżanki, Tony Halik bowiem napstrykał się zdjęć podczas podróży, a wydawnictwo zadbało o to, żeby je pięknie wydru... Recenzja książki 180 000 kilometrów przygody

MON PETIT AMOUR

WYBÓR REDAKCJI
21.06.2021

Na samym wstępie powiem, że język tej powieści mi nie podszedł. Wiele osób się nim zachwyca, ale dla mnie okazał się męczący. Tekst jest przekombinowany. Przypomina graciarnię starego dziwaka, któremu gęba nigdy się nie zamyka. Wprawdzie podkreśla to unikalną osobowość bohatera/narratora, ale mnie ten koleś po prostu wk... irytował. To trochę tak,... Recenzja książki Lolita

PEWNEGO RAZU W TEKSASIE

14.06.2021

No coż, "Na południe od Brazos" to to nie jest, niemniej szybko i sprawnie się przez tę powieść płynie, jak kajakiem po rzece w odległym Teksasie. Bohaterami są stary dziad i dziesięcioletnia dziewczynka, których połączył los w kraju, gdzie biały porządek dopiero się uczył dominować nad tym czerwonym. Ponadto kraj ów nie jest jeszcze zalany asfalt... Recenzja książki Nowiny ze świata

CIAŁO, DUSZA I TEN ZAPACH BULLSHITU O PORANKU

WYBÓR REDAKCJI
14.04.2021

CIAŁO Na samym początku Obama mówi, że lubi pisać długopisem na kartce papieru, bo komputer sprawia, że tekst jest mało naturalny i zbyt wypolerowany. Ale taka właśnie ta książka jest - wypolerowana i dopieszczona do granic. Hasło "pisanie na spontanie" traci przy niej jakąkolwiek rację bytu. Czuć po prostu, że w tekście maczał ręce cały sztab lud... Recenzja książki Ziemia obiecana

MOŻE PÓŹNIEJ

15.03.2021

Głównym bohaterem jest Jamie - chłopiec, który widzi umarłych. Brzmi znajomo? wujek Stephen pewnie klął wniebogłosy, gdy musiał unikać podobieństw do Szóstego zmysłu. Trudno mu się dziwić, ale King sam sobie taką poprzeczkę postawił. Niestety, nie dał rady jej przeskoczyć. Jego duchy są bowiem dziwne. Jakby cienie ludzkie, które są na świecie, pó... Recenzja książki Later

KALIFORNIA Z FRYTKAMI

WYBÓR REDAKCJI
23.12.2020

Dwie rzeczy o tej książce. Po pierwsze. Język, jakim posługuje... bawi się Michael Chabon to kategoria sama dla siebie. Czytałem fragment tej książki w oryginale, a dokończyłem po naszemu i przyznaję, że pan tłumacz wykonał całkiem całkiem robotę. Świetnie ujął tonację pisarza, tak więc polscy czytelnicy mogą w pełni doświadczyć rzemiosła jednego... Recenzja książki Telegraph Avenue

BYŁO NA PÓŁCE... BYŁO

WYBÓR REDAKCJI
4.12.2020

Przeczytałem, bo było na półce. Było na półce, bo mi ktoś zaufany powiedział kiedyś, że to taki polski Stephen King. W którym miejscu, nie wiem. Anathema, czyli klątwa, która żadną tam klątwą nie jest. Ani to straszne, ani poważne, a na końcu ma się wrażenie, że to tak naprawdę dobra klątwa, taka do przytulenia. Poza tym autor nie zagłębia się zby... Recenzja książki Anathema

THE END

24.08.2020

Są przesłanki wskazujące na to, że jestem jedynym użytkownikiem polskich internetów, który przeczytał cały cykl Lonesome Dove. Tak, tak, dziękuję, och, na co te brawa? Ojej, kwiaty i tort. Naprawdę, nie trzeba było :) A teraz o książce. "Streets of Laredo" to kontynuacja "Na południe od Brazos" i tym samym finalna część cyklu. Od powrotu do Lones... Recenzja książki Streets of Laredo

O DWÓCH TAKICH, CO SIĘ NIE ZNALI

30.06.2020

"Dead man's walk" to prequel słynnego "Na południe od Brazos", które w naszym kraju cieszy się popularnością i, słusznym skądinąd, uznaniem już od prawie 30 lat. Pytanie więc, dlaczego ta książka nigdy się w Polsce nie ukazała? Hmmm... Fabuła jest prosta jak drut. Gówniarz Woodrow Call poznaje drugiego gówniarza Augustusa McCrae i razem postanawi... Recenzja książki Dead Man's Walk

POD SPÓDNICĄ MATKI AMERYKI

WYBÓR REDAKCJI
5.02.2020

„Co gryzie Gilberta Grape’a” to wnikliwa, ironiczna, ale i bardzo melancholijna analiza pewnego wycinka rzeczywistości z perspektywy jej klasycznego przedstawiciela, czyli tytułowego Gilberta. To chłopak, jakich wielu. Ma dwadzieścia parę lat i jest zniewolony przez zardzewiałe łańcuchy zwykłej, nijakiej do bólu codzienności, gdzie wszyscy na siłę... Recenzja książki Co gryzie Gilberta Grape'a

JEDYNY SŁUSZNY

WYBÓR REDAKCJI
16.01.2020

Aby nacieszyć się tym pierwszym z pierwszych „Draculą”, trzeba wejść w skórę dziewiętnastowiecznych czytelników. Kim oni byli? Co robili, czytając? Pamiętajmy, oni nie mieli do dyspozycji telewizji i internetów. Oni nie mieli w ogóle pojęcia o tym, co kryje się za wschodnią ścianą Karpat. To brzmi idiotycznie, ale dla statystycznego czytelnika w w... Recenzja książki Dracula

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl