Avatar @GabaOkey

Gabriela Rutana

@GabaOkey
Kanapowicz od ponad 7 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad 7 lat.

Recenzje książek

19 recenzji

Listy naprawdę niezapomniane!

16.06.2015

Żyjemy w czasach, w których pisanie listów teoretycznie przeszło już do historii. Wysyłamy e-maile, komunikujemy się przez nasze telefony oraz czaty internetowe. Skracamy zdania i słowa, wymyślając coraz to nowsze skróty. Przerażająco duża liczba osób nie wie nawet, jak napisać prawidłowego e-maila, z poprawnym powitaniem i zakończeniem. Dlatego ba... {} Recenzja książki Listy niezapomniane

Duże i małe zbrodnie małżeńskie

3.04.2015

Czy istnieją idealne związki? Rozwody, separacje, kłótnie – najczęściej wywołane zdradą, znudzeniem życiem, jako małżonek, irytacją na swoją „drugą połówkę” czy innymi problemami, których nie może uniknąć żadna para. Na początku wszystko wydaje się cudowne, odurzeni nowym etapem w życiu oraz miłością nie zwracamy uwagi na niewygodne prawdy, niedopo... {} Recenzja książki W cieniu

Emocje gwarantowane!

11.08.2014

Ta książka jest tak naładowana emocjami, że po przeczytaniu mam jeszcze ściśnięte gardło. Świetna i wciągająca. Uświadamia, że w dowolnej chwili nasze życie może wywrócić się do góry nogami. Niesamowita historia dziewczyny, która odkrywa, co to jest miłość, ale równocześnie musi zderzyć się z okrutną przeszłością. Jedna z tych pozycji, które trzeba... {} Recenzja książki Hopeless

Spokojna, refleksyjna, z dowcipem do samego końca.

11.07.2014

Colin Singleton jest cudownym, genialnym dzieckiem. We wszystkim znajdzie coś interesującego, nawet najbardziej błaha rzecz może być przecież intrygująca. Uwielbia anagramy, jego ukochanym zajęciem jest ich układanie, więc pewnie nikogo nie zdziwi, że jest w tym mistrzem. Zagadki językowe, matematyczne, historia, literatura – w tym czuje się dobrze... {} Recenzja książki 19 razy Katherine

Świetne uzupełnienie wiedzy o wampirach i wilkołakach

12.06.2014

Od dziecka lubisz legendy? Historie opowiadane z pokolenia na pokolenie, nieprawdopodobne, a zarazem takie, w których kryło się ziarno prawdy. Fascynujące, intrygujące, ale równocześnie przerażające i budzące niepokój. W tej książce najbardziej pociąga mnie, oprócz samych rozważań na temat legend – przedmiot badań, czyli wampiry i wilkołaki. „Tę k... {} Recenzja książki Wampiry i wilkołaki : źródła, historia, legendy od antyku do współczesności

Świetne uzupełnienie wiedzy o wampirach i wilkołakach

12.06.2014

Od dziecka lubisz legendy? Historie opowiadane z pokolenia na pokolenie, nieprawdopodobne, a zarazem takie, w których kryło się ziarno prawdy. Fascynujące, intrygujące, ale równocześnie przerażające i budzące niepokój. W tej książce najbardziej pociąga mnie, oprócz samych rozważań na temat legend – przedmiot badań, czyli wampiry i wilkołaki. „Tę k... {} Recenzja książki Wampiry i wilkołaki

Ta książka wciągnie Cię w swój kosmiczny świat!

3.06.2014

Niepokojąca. Mroczna. Tajemnicza. „Czy ludzkość jest w stanie odeprzeć atak obcej cywilizacji, tysiąckrotnie bardziej zaawansowanej niż nasza? Nie.” Nigdy nie przepadałam za książkami o kosmitach, większość z nich była przewidywalna, nudna i ginęła w innych pozycjach z działu fantastyki oraz science fiction. Jeśli chodzi o filmy, to jedynym, kt... {} Recenzja książki Piąta Fala

Nie oceniaj po wyglądzie

23.05.2014

Media, reklamy i czasopisma wmawiają nam pewien kult piękna. Kult chudych kobiet, które są atrakcyjne dzięki swojej figurze. Często wiele kobiet sugeruję się powszechną opinią, pewnym stereotypem wmawianym nam przez piękne, szczupłe modelki i wtedy pojawiają się kompleksy. A kompleksy, moje Drogie, to coś najgorszego w życiu każdej kobiety. Książka... {} Recenzja książki Miłość w rozmiarze XXL

Czy przyjaźń między kobietą i mężczyzną jest możliwa?

16.05.2014

Jeśli śledzicie premiery kinowe możecie kojarzyć film – „Love, Rosie”. Z zwiastunu wynika, że zapowiada się całkiem przyjemny komedio-dramat. Film został nakręcony na podstawie książki „Na końcu tęczy”, dlatego też zaciekawiona postanowiłam ją przeczytać. Moje wrażenia mieszczą się gdzieś „pośrodku”, bo z jednej strony mamy lekkość, nietuzinkowy sp... {} Recenzja książki Na końcu tęczy

Prawdzie historie, które wzruszają

12.05.2014

Wzruszająca. Smutna. Autentyczna. Pełna historii. Ludzka. „Od dobrych dziesięciu lat rozmawiam z ludźmi w żałobie, przyglądam się miastom zdmuchniętymi z powierzchni ziemi, krokom do przodu i tyłu, oswajanym lękom, rozczesywanym myślom, gruzowiskom, przez które wytacza się ścieżki, zmartwychpowstaniom. Życie nie toczy się dalej. Nie się.” Książ... {} Recenzja książki Zorkownia

Doskonała dla młodzieży

12.05.2014

„W dystopijnym Chicago w świecie Beatrice Prior społeczność jest podzielona na pięć odłamów, każda kształcąca konkretną cechę – Prawość (szczerość), Altruizm (bezinteresowność), Nieustraszoność (odwagę), Serdeczność (spokój, pokojowe nastawienie) i Erudycja (inteligencję). W wyznaczony dzień każdego roku wszyscy szesnastolatkowie muszą wybrać odłam... {} Recenzja książki Niezgodna

Inteligenty romans z nietuzinkowym bohaterem

12.05.2014

Lubicie Sheldona z „Teorii wielkiego podrywu”? Jeśli tak, to ta książka jest dla Was. Główny bohater, profesor genetyki Don Tillman jest typowym nerdem – uroczym naukowcem, społecznie nieprzystosowany, odmienny, ale za to bardzo inteligentny, z skłonnością do planowania i organizowania sobie czasu. Mi Don osobiście kojarzy się nie tylko z Sheldonem... {} Recenzja książki Projekt Rosie

Fantastyka z szczyptą humoru

12.05.2014

„Solidna porcja magii i humoru ze szczyptą lubczyku” – to doskonałe określenie tej książki. Jest w niej i z czego się pośmiać, i czasem posmucić, poznajemy też niezwykły świat magii oraz wielką przyjaźń i miłość. Jeśli nie wiecie, jak naprawdę studiuje się magię to jest to pozycja w sam raz dla Was. Studenci prawdopodobnie doskonale odnajdą się w t... {} Recenzja książki Odnaleźć swą drogę

Prawdziwe wilkołaki, erotyzm i bohaterka z charakterem

12.05.2014

„To że stałam się wilkołakiem, dość skutecznie pokrzyżowało moje plany. Mimo to, nawet jeśli mąż i dzieci nie wchodziły w grę, nie oznaczało to, że nie mogłam próbować urzeczywistnić choćby części tych marzeń. Robiłam karierę dziennikarską. Zamieszkałam w Toronto. I próbowałam założyć rodzinę – choć daleką od normalności – z Philipem. Byliśmy razem... {} Recenzja książki Ugryziona

Paczka chusteczek, papieros w ustach i można czytać

12.05.2014

„Mam na imię Hazel. Agustus Waters był wielką, przeklętą przez gwiazdy miłością mojego życia. Przeżyliśmy prawdziwie epicki romans i nie uda mi się powiedzieć nawet jednego zdania o nim bez wylania morza łez. Gus wiedział. Gus wie.” Błyskotliwy wyciskacz łez, ukazujący życie, jako jedną wielką metaforę. „Gwiazd naszych wina” to książka niezwykła, ... {} Recenzja książki Gwiazd naszych wina

Młodzieżowe klimaty z aniołami w tle

12.05.2014

„Czasem zdarza się miłość nie z tego świata. Naprawdę nie z tego świata…” Nora to z pozoru zwykła nastolatka, chodzi do szkoły, ma najlepszą przyjaciółkę i nagle na lekcji biologii przysiada się do niej Patch. Nie z własnej woli, to nauczyciel zmusza ich do bycia na lekcji partnerami. Patch okazuję się być nie tylko przystojny, ale też nieco aroga... {} Recenzja książki Szeptem

Ta książka zawładnie Twoim umysłem!

12.05.2014

„- Uciekajcie! – krzyknął przez połamane zęby. – Na co czekacie? Uciekajcie! Nie pomyślałam wtedy: Kim ty jesteś?, Dlaczego?, ale: Przecież nie mam dokąd pójść. Sądząc po panice, która wybuchła, nastolatek równie dobrze mógłby wysadzić w powietrze cały autobus. Niektóre dzieci posłuchały go i rzuciły się w stronę ogrodzenia, ale na ich drodze wyr... {} Recenzja książki Mroczne Umysły

Obraz kobiet na II wojnie światowej

12.05.2014

Atmosfera napięcia, romansu, wojennych gierek. Autor pisząc książkę zainspirował się losami kobiet z elitarnego brytyjskiego oddziału SOE. Główna bohaterka uczy się, jak kłamać, ukrywać swoją prawdziwą tożsamość, jak zwieść swojego wroga, jak planować, skakać z spadochronu, robić bomby, które mogą wysadzić pociąg, uczy się też zabijać. Na początku... {} Recenzja książki Kobieta, która spadła z nieba

„Kobieta, która w głowie ma mężczyznę imieniem Jeremiasz”

12.05.2014

Chyba każdy z nas zna Katarzynę Grocholę. Jej dorobek, jako pisarki jest imponujący, co roku wydaję nową książkę, która zaraz rozchodzi się niczym świeże bułeczki. Setki egzemplarzy sprzedanych książek, które zostały też przetłumaczone na inne języki. Trafia szczególnie do serc kobiecych, jednak ta książka pokazuję, że nasza polska pisarka cały cza... {} Recenzja książki Houston, mamy problem

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl