Avatar @Greeyy

Natalia

@Greeyy
1 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

22 recenzje

Zielona mila czasem jest taka długa...

30.12.2012

Książka jest po prostu niesamowita! Na początku nie byłam do niej przekonana, ale po ukończeniu jej wiem, że, gdybym nie przeczytała "Zielonej Mili" straciłabym o wiele za dużo. Z początku trudno mi było przywyknąć do tak dojrzałego stylu pisania Kinga, ale ma on swój urok, który zagęszcza się z każdą na nowo odkrytą stroną. Niezwykle wzruszający i... Recenzja książki Zielona Mila

Biała, mleczna, czy deserowa?

30.12.2012

Książkę czyta się przyjemnie, choć nie od razu wciąga. Zaintrygowała mnie postać Vianne. Już od pierwszej strony ją pokochałam. Nie za charakter czy wygląd, ale za to z jaką miłością odnosi się do swojej córki Anouk. Ciekawi mnie też przeszłość głównej bohaterki, było o niej sporo, ale prawie nic się przez to nie wyjaśniło, wręcz przeciwnie. ,,Cze... Recenzja książki Czekolada

W oceanie i na lądzie

30.12.2012

Żałuję, że wcześniej nie zabrałam się do przeczytania ,,Bogini Oceanu". Miałam co do niej pewne uprzedzenia. Np: że będzie miała podobne wątki jak inne książki P.C Cast, że bohaterzy będą skopiowani, ale moje obawy rozwiewały się z każdą na nowo odkrytą stroną. Pomysł na fabułę jest wyjątkowy i interesujący. Wykonanie z resztą jeszcze lepsze ;) Co ... Recenzja książki Bogini Oceanu

Czystość i jej interpretacje

30.12.2012

,,Klub niewiniątek" opowiada o 4 najlepszych przyjaciółek: Debbie, Mandy, Evie i Kai. Gdy bogata pani zamierza zafundować stypendium dla ucznia czystego ciałem, duchem i umysłem dziewczyny zakładają klub dziewic dla wszystkich chętnych osób. Cała afera o wynagrodzenie pieniężne jest powodem wielu kłótni i rozterek, na których opiera się ta lektura.... Recenzja książki Klub niewiniątek

Bale, suknie i ...

30.12.2012

Rozważna czy romantyczna? O to jest pytanie, na które Jane Austen stara się nam odpowiedzieć. W czasach balów, bogato zdobionych sukien, powozów, posagów i dobrych manier wiodą spokojne życie Elinor i Marianne. Do czasu, aż pan Dashwood umiera zsyłając na dziewczęta, ich matkę i siostrę Margaret los ubogich, pozbawionych wszelkich nadziei kobiet. ... Recenzja książki Rozważna i romantyczna

A Ty kogo wybierzesz?

30.12.2012

To jest coś, czego brakowało mi w literaturze. Całość oceniam na niesamowitą, wprost nieziemską i wartą przeczytania. Dlaczego zapytacie? Ja odpowiem, że to przez wątek o homoseksualistach. Charakter i sposób bycia jednego z dwóch głównych bohaterów Marcusa jest po prostu czarujący. Jego zachowanie i przyzwyczajenia, zabawne myśli i to jak dobrze ... Recenzja książki Chłopak czy dziewczyna

Piękne istoty, czy piękna porażka?

30.12.2012

Zachęcona tajemniczą okładką i pochlebnymi opiniami postanowiłam zakupić ,,Piękne Istoty" i poznać kolejną historię z gatunku paranormalnego romansu. Skąd tylko marne 3 gwiazdki? Mianowicie zawiodłam się na tej książce. I to bardzo. Jeśli chodzi o akcję to prawie jej tam nie ma. Wszystko takie monotonne, łatwe do przewidzenia. Nic się nie dzieje pr... Recenzja książki Piękne istoty

Trzeba znać umiar...

30.12.2012

Najlepsze słowo, które opisywałoby moje uczucia, gdy czytałam ,,Mrocznego księcia" to odraza. Jestem zdegustowana treścią tej książki. Powieść opiera się na erotycznych popędach bohaterów, praktycznie żadnej akcji, tylko seks. Na 350 stron (z czego chyba 50 to czysta akcja) przypada ok. 11 stosunków łóżkowych. Nie mam pojęcia jakim cudem ta powie... Recenzja książki Mroczny książę

Nieszczęsna choroba, czy planowana zemsta?

30.12.2012

„Zanim zasnę” opowiada o kobiecie - Christine – która na skutek nieszczęsnego wypadku straciła pamięć. Codziennie budzi się w łóżku obok obcego mężczyzny – Bena- który twierdzi, że jest jej mężem. Spotyka się również ( w tajemnicy przed jej rzekomym partnerem ) z lekarzem, który próbuje rozwiązać zagadkę jaką jest pamięć głównej bohaterki. Jednak ... Recenzja książki Zanim zasnę

Na wrzosowiskach

30.12.2012

Opis znajdujący się na okładce zakończony jest słowami: Wartość artystyczna ,,Wichrowych Wzgórz" stawia tę powieść w rzędzie arcydzieł literatury. Zgadzam się z tym w stu procentach. Jestem pełna podziwu dla pióra Emily Bronte. Nigdy nie czytałam książki, która tak realistycznie oddaje uczucia bohaterów. Która przesiąknięta jest złem w najczystsz... Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

Pamiętnik uczuć

30.12.2012

Po przeczytaniu ,,Pamiętnika" nie wiem, co o tej książce myśleć. Pisząc teraz tą opinię dalej się zastanawiam nad słowami, które zaraz tu uwiecznię. ,,Pamiętnik" opowiada o wielkiej miłości, o uczuciu, które na zawsze połączyło dwoje ludzi. Mimo sprzeciwień losu, 14-letniej rozłące, ono dalej gdzieś tam jest i potrzebuje tylko zapalnika by wybuchn... Recenzja książki Pamiętnik

Wielcy w historii

30.12.2012

Tak, ta lektura to arcydzieło! Z początku podchodziłam do niej z wielką rezerwą. To w końcu książka o wojnie, a co może w niej być ciekawego? Wszystko, dosłownie wszystko. Każde słowo określające czyny głównych bohaterów: Rudego, Alka i Zośki. Każde wyrażenie na temat ich bohaterstwa. Czytając ,,Kamienie na szaniec" nie mogłam wyjść z podziwu dl... Recenzja książki Kamienie na szaniec

Do czego zdolna jest miłość?

30.12.2012

To już druga książka Georgetty Heyer, którą miałam przyjemność przeczytać i ku mojemu zadowoleniu chcę jeszcze więcej. Szanowany Gareth Ludlow po trudnych dla niego latach postanawia się ożenić. Udaje się więc do zbliżającej się stanu starej panny Hester Thele, do której nie żywi gorętszych uczuć. Mimo to próbuje wprowadzić w życie swój plan, nie ... Recenzja książki Uciekająca narzeczona

O krok za dużo

30.12.2012

,, Weźmy książki albo filmy o Obcych, o rekinach, wampirach, duchach, czarownicach. A tak naprawdę istnieje jedna bestia, która jest bardziej niebezpieczna i drapieżna niż jakakolwiek inna w historii ludzkości. Tą bestią jesteśmy my sami." [193] ,,Baśniowy morderca" Człowiek. Do czego jest zdolny? Gdzie są granice pomiędzy fikcją, a życiem? Pomięd... Recenzja książki Baśniowy morderca

Ach te kłamstwa

30.12.2012

Nie chcę się rozpisywać, ponieważ wolę dłuższą opinię zostawić na ostatnią część cyklu. Skąd to dziwne postanowienie? Mianowicie: gdy skończę jeden tom i wyrobię sobie o nim zdanie to czytając kolejny zmieniam je całkowicie. Duży wpływ mają na to nowe postacie i zdarzenia. W ,,Bez serca" autorka postanawia odsłonić rąbek tajemnicy i ujawnić tożsa... Recenzja książki Pretty Little Liars. Bez serca

W szklanej kuli

30.12.2012

Jak żyje się w świecie, gdzie każdy twój ruch jest obserwowany, gdzie jesteś uzależniona od innych, nie możesz podejmować własnych decyzji? Gdzie ktoś narzuca ci swoją wolę, a ty nawet o tym nie wiesz. Cassia jest jedną z wielu członkiń społeczeństwa. Żyje według zasad funkcjonariuszy, sama nigdy nie podjęła żadnej decyzji, a mimo to jest szczęśli... Recenzja książki Dobrani

"Bestia"

30.12.2012

Lepiej być bestią na zewnątrz, a motylem w środku, czy ideałem z wyglądu, a kreaturą z charakteru? Wszyscy na pewno chórem odpowiedzieliby że ta pierwsza ,,wersja,, jest najlepsza, szkoda tylko, że ludzie są tacy zakłamani. Życie Kyle'a jest cudowne. Ma pieniądze, twarz jak z okładki najlepszego amerykańskiego magazynu, jest popularny, działa jak ... Recenzja książki Bestia

Czy aby na pewno perełka?

30.12.2012

Zachęcona ,,Oskarem i panią Różą", ,,Trucicielką", ,,Odette i inne historie miłosne" przełożyłam swoje zainteresowanie twórczością Schmitta na ,,Tektonikę uczuć". Niewielki utwór przeznaczony do wystawiania na scenie został okrzyknięty ,,literacką perełką autora,,. Jeżeli to sam Eric-Emmanuel tak ją określił to nie wiem dlaczego, a jeśli nazwali ... Recenzja książki Tektonika uczuć

Łańcuszek losu

30.12.2012

Książka za 10 zł, krótka, mała, z okładką przedstawiającą twarz najprawdopodobniej jakiejś modelki. Nie wyróżnia się z tłumu innych powieści, a jednak ma w sobie coś hipnotyzującego, coś co urzekło mnie i podbiło moje serce. Siedemnastoletnia Julka mieszka w przestronnej willi, ma najnowszy telefon, ciuchy szyte na miarę i przeszłość w której kto... Recenzja książki Łańcuszek

"Dziecko Noego"

30.12.2012

,,Dziecko Noego" kolejna książka genialnego Erica-Emmanuela Schmitta. Ale czy tak krótka historia może równać się z ,,Oskarem i panią Różą", czy może zadziwić jak ,,Trucicielka"? Powieść opowiada o losach żydowskiego chłopca Jospeha, który żył w czasach ,,Hitlerowskich,,. Aby go ratować rodzice zostawiają go pod opieką Hrabiny, ta niestety musi o... Recenzja książki Dziecko Noego

Co się kryje za ładem i składem?

30.12.2012

Od dłuższego czasu interesuję się tytułem ,,Pod niemieckimi łóżkami". Historia polskiej sprzątaczki z Niemcami w tle, o opinii dosyć kontrowersyjnej. Czego można chcieć jeszcze? Justyna od dawna marzy by wyrwać się s Polski. Nie chce podzielić losu rodziców i wylądować na kasie w jakimś prywatnym sklepie. I nagle nadarza się doskonała okazja. Dzi... Recenzja książki Pod niemieckimi łóżkami. Zapiski polskiej sprzątaczki

Miłość dzisiaj i jutro

30.12.2012

Czy gdyby miłość była chorobą, chciałabyś się wyleczyć? Lena żyje w świecie gdzie miłość uważana jest za największego wroga. Jest postrzegana jako paskudna zaraza, która panoszy się po ciele i sieje spustoszenie. Zabija z zimną krwią. Na szczęście kiedyś jakiś mądry człowiek wpadł na genialny sposób leczenia [delirii]. Przez to cały świat staje si... Recenzja książki Delirium

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl