Avatar @Harey

@Harey

38 obserwujących. 39 obserwowanych.
Kanapowicz od 7 miesięcy. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.
{} Napisz wiadomość
38 obserwujących.
39 obserwowanych.
Kanapowicz od 7 miesięcy. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.

Recenzje książek

22 recenzje, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję

Szafa pełna trupów

17.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiele przestępstw dzieje się przez naszą bierność. Jesteśmy społeczeństwem, które w wielu wypadkach pomimo wiedzy wybiera unikanie zamiast działania. Boi się odpowiedzialności. To, że wiele ośrodków czy szpitali psychiatrycznych(!) funkcjonuje bez kontroli, to jest po prostu porażka. Czytanie tych reportaży to naprawdę takie odczucie, jakby się og... {} Recenzja książki Polska odwraca oczy

Gestapo w habitach

17.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejny raz brakuje mi słów. Przecież to wszystko działo się nie tak dawno. To historia, która może człowieka załamać. Myśli w trakcie czytania książki? Gestapo w habitach. Sadyzm. Niewyobrażalna skala okrucieństwa. Przez tak długi czas. Brak właściwej reakcji otoczenia. Przyzwolenie instytucjonalne na takie akty barbarzyństwa, bestialstwa, dem... {} Recenzja książki Czy Bóg wybaczy siostrze Bernadetcie?

Starość może być piękna. Jej wygląd zależy od Twojego blasku w oczach ;)

23.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z obserwacji wiem, że starość nie jest przyjemna. Kojarzy mi się z chorobami, z bólem, z brakiem energii, z marazmem, ze złośliwością, z narzekaniem, z samotnością. Słabo… Ludzie od zawsze chcieli wiedzieć, jak wydłużyć życie. Jak stać się nieśmiertelnym. Jak być wiecznie młodym. Ja należę chyba do tych nielicznych, którym wcale nie podoba się... {} Recenzja książki Japoński przepis na stuletnie życie. Co jedzą, ile śpią i jak żyją najbardziej długowieczni ludzie na świecie

Baśnie z odległej krainy... czyli współczesny, meksykański horror

22.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacznę od tego, że reportaż miał być o różnych kobiecych obliczach w Meksyku. Ja jednak ze swoim skrzywieniem dostrzegałam wszędzie tylko to przygnębiające oblicze - kobiety skrzywdzonej przez kulturę, obyczaje, tradycje i drugiego człowieka. Silnego macho - faceta bezmyślnego, nie posiadającego w swoim repertuarze zachowań ludzkich odruchów i wyż... {} Recenzja książki No pasa nada! Nic się nie dzieje

Najpiękniejsza... :(

5.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O_O (szok i niedowierzanie) Gwałt na mojej duszy. Prask w twarz na odlew i gleba widziana z bardzo bliska. Niech to wystarczy za mój komentarz do opowiadań o nęcącym tytule "Najpiękniejsza dziewczyna w mieście". Bez gwiazdek (musiałam dać jedną z przyczyn czysto technicznych), bo nie da się tego ocenić według typowych, oklepanych, ugrzeczniony... {} Recenzja książki Najpiękniejsza dziewczyna w mieście

Kij w mrowisko

27.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miałam ogromny problem z zebraniem myśli po przeczytaniu tej książki i przy pisaniu recenzji. Treść wywołała sporo sprzecznych i skrajnych uczuć. Od entuzjastycznego poparcia dla Fallaci do szczerej niechęci i niezrozumienia w pewnych momentach jej postawy i toku rozumowania. Książka ta dobitnie obrazuje stosunek emocjonalny Fallaci do Ameryki... {} Recenzja książki Wściekłość i duma

"Sama jestem życiem"

14.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oriana jest po prostu wielka. Porusza tematy trudne i ważne. Świat nie jest czarno-biały. Nie dla Oriany. I nie tylko dla niej. W tej krótkiej formie, jaką jest "List do nienarodzonego dziecka" zadaje celne ciosy w schematyczne, patriarchalne myślenie. Zadaje ciosy w dumę człowieka, w dumę z "osiągnięć". W przekonanie człowieka o jego wielkości.... {} Recenzja książki List do nienarodzonego dziecka

Miłość jest w głębi twej istoty.

WYBÓR REDAKCJI
4.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miłość jest uznawana za najwyższą i prawdziwą potrzebę drzemiącą w każdej ludzkiej istocie. Sama w sobie stanowi sens życia. Dążymy do jej zaspokojenia, choć wielu z nas tę potrzebę stara się ukryć przed innymi, ponieważ zmuszają nas do tego warunki społeczne i rynkowe, w których żyjemy i przez które nastawiamy się na wymienianie i otrzymywanie, ... {} Recenzja książki O sztuce miłości

"Ci, co przeżywają dziwy, nie mają czasu, a ci, co mają czas, nie przeżywają dziwów. Kapujesz? "

1.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oto Zorba! Oto CZŁOWIEK! "Nagle usłyszałem za sobą radosny okrzyk. Obejrzałem się. Półnagi Zorba zerwał się na nogi, stanął w drzwiach i pełen wzruszenia witał wiosnę. - Co się dzieje, szefie! - zawołał zdumiony. - Słowo daję, pierwszy raz widzę świat! Co to za cudo, szefie, ten lazur, który kołysze się het, daleko? Jak to się nazywa? Morze? Mo... {} Recenzja książki Grek Zorba

Uwiązani

WYBÓR REDAKCJI
12.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świetna książka! Czytając pierwsze kilka stron i widząc pewne powtórzenia w tekście, porównania, pomyślałam, że nie będę się mogła skupić na fabule, na treści, bo będzie mnie drażnić forma, stylistyka, będę łowić „błędy”, tym bardziej, że literówki pojawiały się jak dla mnie zbyt często. Krzysztof Wójcik uderzył jednak w moją czułą strunę. T... {} Recenzja książki Smycz

W zaparte

18.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytałam na raty. Robiłam długie przerwy podczas czytania. Kilkudniowe, ponieważ nie mogłam pojąć i przetrawić ogromu zwyrodnienia, bestialstwa, kompletnego wynaturzenia w tak ogromnej liczbie ludzi, zwykłych, religijnych (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), którzy tak nikczemnie zakpili sobie z wszelkich zasad moralnych i społecznych. Niepojęte jest dla m... {} Recenzja książki Nie oświadczam się

?

18.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oto, co czai się w człowieku, który przeżywa ogromny poziom frustracji. Który ma wielkie ambicje i na drodze do ich spełnienia napotyka na przeszkody. Gdy byłam w połowie książki, z tęsknotą patrzyłam na stosik innych leżących na komodzie. Ale uparcie brnęłam dalej. Ja nie odpuszczam... Nie mogłam się wkręcić w akcję, jakoś nie poruszają mnie o... {} Recenzja książki Chemia śmierci

wściekły pies

15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Teraz naprawdę będę pleść banały. Tochman: - wyrywa z kapci - wbija w fotel - wyciska łzy - dławi gardło - zaciska dłonie w pięści. W jego reportażach nie ma zbędnych słów i upiększeń. On skrupulatnie i uważnie dokonuje zapisu człowieka. Stawia przed nami nagą, smutną, wstydliwą prawdę o człowieku. Jakim człowiek jest tchórzem po wielokroć. Ciem... {} Recenzja książki Wściekły pies

W cieniu

15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Może i nudny dla niektórych pamiętniczek, ale mi się podobała. Dotyka głębokich uczuć, wchodzi w cień, w którym ukrywa się kochanka. Tak sobie myślę - autorka niby pisze nie ze swojej perspektywy, ale ja mam wątpliwości. Wszystko tak dokładnie rozłożone na czynniki pierwsze... tu się naprawdę nasuwa myśl, że pisane z własnego doświadczenia. No na... {} Recenzja książki Ja, kochanka

Przeciwko świadomości stadnej

15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podważa, jak zwykle ;) rolę religii i pośredników pomiędzy człowiekiem a Bogiem. Podważa i ma rację! Człowiek ma ciało, ma rozum, ma duszę. MA WOLNĄ WOLĘ! Osho jak ma w zwyczaju przypomina, że człowiek jest wolny jako jednostka i ma prawo z tej wolności korzystać. On nie zmusza. On PRZYPOMINA. On NAŚWIETLA. Ten, kto czuje się URAŻONY jego obserwac... {} Recenzja książki Buntowniczość najważniejsza cecha

"Zapałka na zakręcie!"

15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Krystyna Siesicka i jej powieści to dla mnie wehikuł czasu. Wspaniały relaks. Wartościowa opowieść. Niby młodzieżowa, ale nawet dorośli mogą z niej zaczerpnąć kilka prawd o sobie. Opowieść o pierwszych miłościach. O budowaniu relacji. O przyjaźni, zaufaniu. O błędach młodości i strachu przed odrzuceniem. O szacunku. Uczy empatii i zrozumienia d... {} Recenzja książki Zapałka na zakręcie

Głód...

15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ugryzłam Grahama po raz drugi... Początkowo było dobrze. Nawet bardzo dobrze. Graham się rozpędzał, a ja razem z nim. Ściana mnie sama znalazła :I To nie dla mnie. O ile obrazy zdziczenia ludzi w obliczu klęski głodu można znieść, o tyle wyjątkowo brutalne i wymyślne sceny gwałtu... traumatyczne przeżycie. "Sceny miłosne" ktoś napisał... ekhm...... {} Recenzja książki Głód

"mastercośtam"

15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podpadnę fanom Mastertona... eeeh... Moje pierwsze spotkanie z autorem. Niekoniecznie udane. Wszystko fajne. Pomysł z wirusem. Git. Ale te zjawy i te brutalne, wymyślne egzorcyzmy. Wulgarność i obsceniczność niektórych sytuacji była ciosem poniżej pasa. Jak na mój gust za dużo obrzydliwości. I takie mało przekonujące rozmowy z demonami. Jakbym k... {} Recenzja książki Infekcja

50 lekcji

15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Prosty swobodny język. Język emocji i pełnego zrozumienia dla siebie i dla drugiego człowieka. Język, którym mówi człowiek pełen mądrości, doświadczenia. Język, którego słuchasz i który rozumiesz bez dodatkowych wyjaśnień. Wrażliwa dusza. Trochę starsza pani przegięła w podawaniu przykładów bycia życzliwym, ale co tam. Jeśli dla niej to jakiś spos... {} Recenzja książki Kochaj

"Obraziłam się na Boga"

15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autorka nie jest chyba z zawodu pisarką, a oczekuje się od niej, że stworzy piękną wciągającą powieść. Chyba za duże oczekiwania. Nie każda ofiara gwałtu zbiorowego pod wpływem takiej krzywdy zostaje natchniona i tworzy arcydzieło literatury pięknej zachwycające intelekty ucywilizowanych mieszkańców Europy…. Czuję się w obowiązku bronić tej naiwn... {} Recenzja książki Honor kobiety

Pozorna wolność

15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy ja potrafię pisać o Osho inaczej niż tylko pozytywnie? Nie potrafię :). Czasy się troszeczkę zmieniły odkąd zaczął wygłaszać swoje poglądy ten charyzmatyczny nauczyciel. I myślę, że w kwestiach rozwoju osobistego nastąpił pewien widoczny wzrost w pojmowaniu świata. W rozumieniu siebie. Trzeba mieć to na uwadze czytając tę pozycję (jak i k... {} Recenzja książki Księga mężczyzn

Głosy morderczyń

WYBÓR REDAKCJI
15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zło i dobro w nas się miesza” – Małgorzata, młoda lekarka. Historie wstrząsające, historie druzgocące, historie prawdziwe. To właśnie najbardziej przerażające, bo prawdziwe. Dwa źródła relacji. Dwa światła. Dwa głosy. Głosy morderczyń i głos akt sądowych. Ten pierwszy naoczny świadek często (czyli nie zawsze) przebijający się przez grubą ści... {} Recenzja książki Polskie morderczynie

{}