@Immortalon

Kanapowicz od ponad 7 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad 7 lat.

Recenzje książek

21 recenzji

Powrót do przeklętej wioski

21.10.2014

Dzierżąc książkę w ręce wchodzę do ogrodu skąpanego w blasku ciepłych promieni jesiennego słońca. Październikowa aura zdążyła już odznaczyć się na liściach otaczających mnie drzew, fundując obfitość i bogactwo kolorów. Rozsiadam się na ławce i wpuszczam do płuc świeże powietrze nieskalane smogiem wielkich miast. W końcu otwieram powieść, ażeby stro... {} Recenzja książki Starzyzna

Polski horror z górnej półki!

15.09.2014

Dłuższą chwilę zastanawiałem się nad tym, jak rozpocząć tę recenzję. Po namysłach doszedłem do wniosku, że już na samym jej początku zawrę końcową istotę całości napisanego tekstu. Dosłownie w kilku słowach: Stefan Darda to fenomen w skali polskiego horroru Tak chyba najlepiej i najprościej będzie zacząć mój wywód na temat książki napisanej pr... {} Recenzja książki Słoneczna Dolina

Dla fanów klasyki

10.09.2014

Literatura współczesna rządzi się swoimi prawami. Podąża za wciąż zmieniającymi się trendami, ulega księgarskiemu rynkowi, dostosowuje się do zapotrzebowań współczesnego odbiorcy. Nie dziwi więc fakt, że każda książka, która wymyka się wszelkim schematom burząc obraz obecnego kanonu literatury, zostaje zauważona i poddana wnikliwej ocenie. Dokł... {} Recenzja książki Trzynasta opowieść

Wielka woda czeka!

10.08.2014

Dla nas, nowoczesnych ludzi XXI wieku, czasy korsarzy i piratów przemierzających akweny wszystkich stron świata, niosą ze sobą pewien rodzaj mistycyzmu i majestatu. Odkrywanie nowych lądów, poszukiwania ukrytych skarbów, stawianie czoła podwodnym dziwolągom i próby mierzenia się z gniewem sztormowego oceanu - XVIII wiek był pod tym względem swoistą... {} Recenzja książki Na nieznanych wodach

Klasyk dla fanów fantasy

10.08.2014

Wśród kanonów literatury, wśród tysięcy pisarzy i poetów, są tacy, których dzieła mają ponadczasową świeżość i unikalność. Tylko wybranym udaje się stworzyć swój własny, niepowtarzalny klimat powieści, w których, zdawać by się mogło, zawarte jest wszystko, co w literaturze najlepsze. Mervyn Peake był jednym z tych, którzy pośród tysięcy sobie ... {} Recenzja książki Tytus Groan

Wspomnienia złotych lat

5.08.2014

Każdy, kto w swoim życiu interesował się koszykówką wie, jaką furorę robiła drużyna Stanów Zjednoczonych w latach 90. ubiegłego wieku. To był zespół, który rozgniatał swoich rywali, przerażał i zachwycał jednocześnie. Nieposkromieni Amerykanie pod wodzą sportowego triumwiratu w osobach Jordana, Johnsona oraz Birda na zawsze zmienili oblicze tego sp... {} Recenzja książki Dream Team

Świat fantasy stoi przed Wami otworem!

5.08.2014

Osoba Glenna Fabry'ego jest doskonale znana fanom komiksów. Ten brytyjski ilustrator to twórca takich dzieł jak Slaine oraz Kaznodzieja. Ja po raz pierwszy zapoznałem się z jego nazwiskiem przy okazji zagłębiania się w historię Johna Constantine'a, głównego bohatera serii Hellblazer. To właśnie do tego legendarnego komiksu okładki tworzy Fabry. ... {} Recenzja książki Fantasy Anatomia dla artystów

Największy podręcznik do rysowania i malowania na polskim rynku

5.08.2014

Spośród wielu podręczników i leksykonów poświęconych technikom rysunku i malarstwa z jakimi do tej pory miałem do czynienia, Szkoła rysowania i malowania wydana przez Wydawnictwo Arkady zdecydowanie odznacza się na tle innych. Po pierwsze - jest to naprawdę wielkie kompendium. Ponad czterysta siedemdziesiąt stron zapełnionych tekstem oraz fotog... {} Recenzja książki Szkoła rysowania i malowania

Podręcznik dla każdego

5.08.2014

Trudy Friend to znana (przede wszystkim w Wielkiej Brytanii) artystka oraz nauczycielka nauk plastycznych, która zdobyła uznanie na całym świcie jako autorka licznych dzieł na potrzeby wystaw w galeriach sztuki oraz prywatnych zamówień. Książka, o której w tej chwili czytacie, jest napisanym przez nią podręcznikiem stanowiącym bardzo dobre kompendi... {} Recenzja książki Rysunek i malarstwo. Najważniejsze techniki

Krwawa masakra dla wielbicieli zombie

13.06.2014

"Ręka, noga, mózg na ścianie". To zgrabne polskie porzekadło wręcz idealnie nadaje się do zobrazowania literackich Żywych trupów. Tony zwłok, które powinny spokojnie gnić pod ziemią, tutaj zalewają miasta, drogi, lasy i domostwa sprawiając, że wizja apokalipsy zombie nigdy nie była tak dosadnie przedstawiona. Nim jednak rozpocznę pisać o samej ... {} Recenzja książki Narodziny Gubernatora

Biblijna historia opowiedziana na nowo

9.05.2014

Potop. Największa kara jaka spotkała ludzkość. Katastrofa, która ukazała karzącą rękę Boga, mającego dość kpin i szyderstw. W swym wielkim miłosierdziu zlitował się nad jedynym sprawiedliwym na tej plugawej planecie, która niegdyś była rajem. Ten jeden człowiek dostał od Niego szansę, którą musiał wykorzystać. Noe - Za niegodziwość ludzi, to pie... {} Recenzja książki Noe. Za niegodziwość ludzi

Polski kryminał, który trzyma poziom

1.03.2014

Przyznać się - ilu z Was czytało kiedyś polski kryminał? Zapewne niewiele osób może odpowiedzieć na to pytanie twierdząco. Według mnie, są dwa powody takiego stanu rzeczy. Po pierwsze polska literatura kryminalna dosłownie ginie w czeluściach nicości, przytłaczana całymi tonami literatury z Zachodu (czy też Północy, jako że Szwedzka i Norweska szko... {} Recenzja książki Cicha jak ostatnie tchnienie

Mięśnie przeciwko czarom

1.03.2014

Pierwszą rzeczą, jaka rzuca się w oczy czytelnikom tej książki, jest z pewnością rysunkowa postać Arnolda Schwarzeneggera, który dzierżąc oburącz miecz groźnie pręży swe muskuły w oczekiwaniu na kolejnego przeciwnika, któremu mógłby spuścić tęgi łomot. Taki właśnie jest główny bohater opowiadania Ludzie czarnego kręgu, autorstwa amerykańskiego mist... {} Recenzja książki Ludzie Czarnego Kręgu

Fantastyka dla każdego

1.03.2014

Klejnot w czaszce to pierwszy z czterech tomów składających się na cykl Runestaffa, autorstwa wybitnego angielskiego pisarza Michaela Moorcocka, parającego się twórczością z pogranicza fantasy i science-fiction. Książka jest przykładem 'łatwego' fantasy, gdzie nie mamy do czynienia z tysiącami nazw własnych i imion, gdzie czytelnik nie musi bory... {} Recenzja książki Klejnot w czaszce

"W zamierzchłej przeszłości, gdy wampir budził strach.."

1.03.2014

Ciekaw jestem, czy Bram Stoker, wydając w 1897 roku swą powieść Dracula, spodziewał się, że na zawsze zmieni ona sposób postrzegania sił paranormalnych w literaturze. Enigmatyczna postać hrabiego Drakuli, zamieszkującego mroczny zamek osadzony w niedostępnej części Karpat, jest bez wątpienia najbardziej rozpoznawalną postacią literackiego (i nie ty... {} Recenzja książki Dracula

Początek wielkiej przygody

1.03.2014

Krótko można rzec, iż Hobbit, wydany po raz pierwszy w 1937 roku, jest idealnym początkiem dla kogoś, kto do tej pory nie miał styczności z twórczością Tolkiena. Ta powieść napisana pod wpływem legend i folkloru angielskiego, na trwałe wpisała się w kanon literatury fantasy, będąc 'wstępem' do późniejszego literackiego monumentu stworzonego przez t... {} Recenzja książki Hobbit

Czy młodość może trwać wiecznie?

1.03.2014

"...A malowidło pozostanie zawsze młode. Nigdy ono nie będzie starsze niż dziś - dzisiejszego dnia czerwcowego...Ach, gdyby to się mogło zmienić gdybym to ja mógł trwać w młodości a malowidło starzało się. Dałbym za to wszystko, wszystko!...Nie ma nic na świecie, czego bym za to nie oddał...Nawet duszę...nawet duszę!" Któż z nas nie marzył cho... {} Recenzja książki Portret Doriana Graya

Gdy obłęd bierze górę nad zdrowym rozsądkiem

1.03.2014

Chyba większość ludzi miała w swoim życiu okres (a możne nadal ma?), kiedy wierzyła w zgubną moc przebiegającego przez ulicę czarnego kota, kiedy witając się ze znajomym unikała podawania ręki przez próg, kiedy zbite lustro miało oznaczać siedem lat nieszczęścia. Przesądy, bo to o nich mowa, są bardzo charakterystycznym elementem naszej kultury. Gł... {} Recenzja książki Przesądny

Czary czy mary?

1.03.2014

Ha! Jak często zdarza się aby katolicki ksiądz napisał niezłą powieść osadzoną w klimatach horroru o wątku spirytystycznym? No właśnie. Póki co przychodzi mi do głowy tyko jeden przypadek - The Necromancers autorstwa Roberta Bensona. Książka ta, wydana w Polsce pod nazwą Czarnoksiężnicy, ukazała się po raz pierwszy w 1909 roku; stanowi więc typowy ... {} Recenzja książki Czarnoksiężnicy

(Nie)Wesołe Miasteczko

1.03.2014

W posłowiu do Tunelu Strachu Koontz przyznał, że napisał tę książkę niejako z konieczności, głównie z pobudek finansowych, a całą opowieść w niej zawartą potraktował jako "szlifowanie warsztatu pisarskiego". Jeżeli tak faktycznie było to tylko pogratulować, bo to co dla Koontz'a jest niejako powodem do wstydu, dla innych mogłoby być dziełem życia. ... {} Recenzja książki Tunel strachu

Maszyna vs. człowiek

1.03.2014

"Pożądanie jest niebezpieczne. To generator rozczarowania i frustracji. Tylko jeden krok dzieli je od zazdrości, a zazdrość jest podlejsza od chciwości - jest ojcem bezmyślnego gniewu, matką nie słabnącej goryczy i krwawej zbrodni" Ziarno demona do dziś pozostaje jedną z najważniejszych powieści jakie stworzył Dean Koontz. Książka, która ukazała... {} Recenzja książki Ziarno demona

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe