Avatar @Isabelle19

Izabela

@Isabelle19
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 12 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 12 lat.

Recenzje książek

14 recenzji

Gdzie Klaudyna?

27.07.2011

Ach ta Klaudyna...! Nadszedł czas na pożegnanie z ukochanym przez bohaterkę, miejscem dziecięcych przygód, młodzieńczych psot - Montigny. Uroczą, pełną lasów, łąk i wszelkiej zieleni mieścinę, trzeba zamienić na szary i ponury Paryż. Klaudyna, aby zrobić na złość koleżankom, godzi się na propozycję ojca i przeprowadza się do miasta. Szybko jednaj ... Recenzja książki Klaudyna w Paryżu

Świetna!

30.05.2011

Na książkę Colette miałam ochotę od dawna, więc bardzo byłam rada, kiedy wydawnictwo WAB wznowiło cykl o Klaudynie, debiut literacki pisarki. Pierwsze wydanie ukazało się w roku 1900 i ze względu na treść wzbudziło sporo kontrowersji. Co ciekawe... Klaudyna czytana dziś, wcale nie trąci myszką, a jej ponadczasowa treść do teraz zakrawa o mały skand... Recenzja książki Klaudyna w szkole

Chleb

11.04.2011

Co sprawia, że chcemy sięgnąć po książkę? Niewątpliwie okładka... taka po prostu bajkowa... (prawdopodobnie za sprawą rysunków, których twórcą jest Jean-Jacques Sempe, autor ilustracji do serii z Mikołajkiem) Historia jaką zaserwował nam autor, też jest lekko oderwana od rzeczywistości... Autor - Marcel Pagnol - prozaik, dramaturg, reżyser filmow... Recenzja książki Żona piekarza

Łąka umarłych

10.01.2011

Rzuciło mi się w oczy kilka recenzji tej książki. Starałam się ich nie czytać, podpatrywałam tylko oceny jakie otrzymywała i były bardzo wysokie. Trochę obawiałam się tej lektury, a podchody do tej książki czyniłam od kilku dni i teraz mogę tylko żałować, że trwało to tak długo. Bo ta książka jest po prostu niesamowita. Nie mam najmniejszych wątpli... Recenzja książki Łąka umarłych

Pasja

5.01.2011

Ostatnio głośno było o książce Janusza Głowackiego "Good night Dżerzi", co spowodowało, że zainteresowałam się twórczością Jerzego Kosińskiego. Radość moja była tym większa, że wydawnictwo Albatros wznowiło wydania jego książek i zaopatrzyło mnie w egzemplarz "Pasji" Zacznę może od tego, że pierwszy raz ktoś pomyślał o moim wzroku i książka ... Recenzja książki Pasja

Gosposia prawie do wszystkiego

26.12.2010

Koleżanka ostatnio dużo mi "truła" na temat Gosposi, więc zostałam zmuszona do przeczytania książki poza kolejką :) Podchodziłam do niej z dużą obawą, ponieważ kiedyś próbowałam czytać jakąś książkę tej autorki i niestety mi się nie spodobała. Na szczęście dałam książkom Moniki Szwaji drugą szansę i to spotkanie mogę zaliczyć już do udanych :) Głó... Recenzja książki Gosposia prawie do wszystkiego

Amsterdam Parano

19.12.2010

Miałam wczoraj przeczytać kilkanaście stron, żeby mieć mniej więcej pojęcie o czym jest książka... skończyłam o 3 w nocy... Kiedy już zaczęłam czytać, po prostu nie mogłam odłożyć książki, a dlaczego? Nie wiem, bo nie jestem nawet pewna czy ta książka mi się podobała. Chociaż wydaje mi się, że tej powieści nie można ocenić w kategorii podobała mi s... Recenzja książki Amsterdam Parano

Okruchy przeszłości

17.12.2010

Nie wiem dlaczego, ale spodziewałam się historii, w której główna bohaterka ma romans ze swoim pomocnikiem i razem odkrywają historię z przeszłości. Na szczęście miło się rozczarowałam, bo historia okazała się dużo głębsza, niż mi się wydawało. Fran, kiedy dowiaduje się o wylewie ojca, wraca do Londynu i przejmuje po nim pracownię witraży, Minster... Recenzja książki Okruchy przeszłości

Brak złudzeń

14.12.2010

Pan Marcin Pietraszek napisał książkę niezwykłą w każdym znaczeniu tego słowa. Zygmunt Frońd jest psychoterapeutą, Walenty krawczyk Jego byłym pacjentem. Spotykają się po latach na kawie. Zygmunt wysłuchuje byłego pacjenta, mimo iż chciałby sam zostać wysłuchanym Walenty jest człowiekiem niezwykle samotnym, pewnym swojej nieatrakcyjności, która s... Recenzja książki Brak złudzeń

Cd mp3 igrzyska śmierci

30.11.2010

Igrzyska Śmierci to mój pierwszy raz z Audiobookiem i powiem szczerze,że ciężko mi się było przyzwyczaić do tego, że nie trzymam książki w ręce, nie przewracam kartek, a wszystko leci mi w słuchawkach... Na początku zdarzało mi się nawet przysnąć :) Ale po 5 rozdziale akcja tak mnie wciągnęła, że nawet sen nie był w stanie mnie pokonać i oderwać od... Recenzja książki Igrzyska Śmierci

Hiszpański smyczek

16.11.2010

Na przeczytanie książki przeznaczyłam sobie kilka najbliższych dni, ponieważ ilość stron wydawała mi się dość pokaźna a i ich wymiar większy od standardowego. Z planów nic nie wyszło, ponieważ książka pochłonęła, mnie do tego stopnia, że czytałam ją jednym tchem, robiąc sobie jedynie krótkie przerwy na jedzenie... Zacznę od tego na co ostatnimi cz... Recenzja książki Hiszpański smyczek

Mucha

13.11.2010

Apoloniusz, zwykły agent ubezpieczeniowy, przez przypadek widzi więcej niż powinien i w ten sposób dostaje się na celownik gangstera Muchy, który ani myśli odpuścić swojej ofierze... Na szczęście Apoloniusz, postanawia nie poddać się łatwo i coraz to wymyślniejszymi sposobami próbuje doprowadzić Muchę na skraj egzystencji. Sposoby jakimi zwykły age... Recenzja książki Mucha

Rok w Poziomce

28.09.2010

„Gdzie dom twój, tam miłość twoja” Po skończeniu „Roku w Poziomce” poczułam w sercu ciepło i ukojenie, bo taka właśnie jest ta książka… kojąca. Poznajemy perypetie Ewy lat ponad trzydzieści, która najbardziej na świecie pragnie własnego domu, który udaje jej się w końcu odnaleźć we wsi Urle. Jednak, żeby dom stał się jej, potrzebuje pieniędzy na... Recenzja książki Rok w Poziomce

Wydrzyj mi serce

25.08.2010

Catalina, młodziutka dziewczyna wychodzi za mąż za dużo starszego od niej Andreasa. Na początku jest tylko głupiutką istotką nieświadomą samej siebie. Kiedy zaczynają wychodzić na jaw grzeszki jej męża, kochanki, morderstwa, kolejne dzieci, które dziewczyna dostaje na wychowanie, Catalina zaczyna czuć niechęć do życia jakie prowadzi. Chce odnaleźć ... Recenzja książki Wydrzyj mi serce

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2023 nakanapie.pl