@KSH

Kanapowicz od ponad 11 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

16 recenzji

Od zmierzchu do zmierzchu

11.10.2010

Brak tytułu, brak autora, brak jakichkolwiek informacji o książce - z taką wiedzą podszedłem do tematu. No, może trochę przesadziłem z zupełnym brakiem znajomości, bo coś musiałem o nim wiedzieć sięgając po ten tytuł, ale od momentu gdy wpadł on w moje ręce, do chwili, gdy faktycznie zająłem się słuchaniem minęło tyle czasu, że podchodziłem do tego... {} Recenzja książki Księga bez tytułu

Ad maiorem gloriam

23.09.2010

Wrzucając na listę odtwarzania kolejny tom "Opowiadań z dziejów ojczystych" spodziewałem się tego wszystkiego o czym napisałem w recenzji pierwszego tomu i jak się okazało nikt nie próbował mnie zaskoczyć. O tematyce wiele powiedzieć się nie da, bo wszystko zostało powiedziane w samym podtytule nagrania - Od Władysława Łokietka do Kazimierza Wielki... {} Recenzja książki Opowiadania z dziejów ojczystych. Tom 2. Polska za Piastów. Książka audio

Ku chwale Ojczyzny!

8.09.2010

Ku chwale Ojczyzny pisał nie jeden. Ku chwale swych chlebodawców pisali przed wiekami kronikarze. Nie trudno zauważyć, że przez wieki było wiele rzeczy i osób godnych, bardziej lub mniej, by śpiewać im pieśni pochwalne. Peany te są wyśpiewywane do dziś, czego przykładem jest omawiane nagranie na podstawie książki z 1928 roku. Nota bene, zapis audio... {} Recenzja książki Opowiadania z dziejów ojczystych Tom I - Polska za Piastów - Od Mieszka I do Bolesława Krzywoustego

Azja – 2tys. zł / mc

29.08.2010

(...) “Jadę sobie” zaciekawiła mnie kilkoma rzeczami – po pierwsze “poradnik”, po drugie – Maria Peszek. Zaraz za ciekawością szła nadzieja, że nie będzie to czas stracony. Rachując “za” i “przeciw” wychodzi na “za”, ale… Bez “ale” obyć się nie mogło. Na początek – lektor, bo to z nim zawsze trzeba się na początku zderzyć, a czasem zderzenie to pr... {} Recenzja książki Jadę sobie. Azja. Przewodnik dla podróżujących kobiet

Nosorożce w dorożce, a koty za płoty

12.08.2010

Zdarzyło mi się kiedyś być dzieckiem i wspomnienia z tego dziwnego czasu mam miłe. Czasem jakieś zdarzenie, lub choćby jakiś wbrew pozorom nieistotny element otoczenia zwróci na siebie moją uwagę a mózg samoistnie go wyłapuje przywołując z otchłani pamięci jakieś obrazy. Kiedy zagłębiłem się w przepastne zasoby audiobooków, chcąc świadomie wrócić ... {} Recenzja książki Nosorożce w dorożce i inne wiersze

19 godzin krwi… z nosa

5.08.2010

Gdyby ktoś powiedział mi, że spędzę nad sagą Zmierzchu czterdzieści dziewięć godzin wyśmiałbym i machnął na niego ręką, bo nie wiem jak inaczej mógłbym taki pomysł skomentować. Z pewnych przyczyn jednak tak właśnie się stało – dwie doby z życia. To jest w zasadzie wszystko co chciałbym napisać na ten temat, ale wiem, że można napisać więcej, wypada... {} Recenzja książki Zaćmienie

Co potrafi “tupet jak taran”?

25.07.2010

Fakt, że ludzie łatwo dają się zmanipulować i błędnie ocenić innego człowieka jest niepodważalny. Udowodniono też jak głęboka jest wiara w to, że inni owszem dają się oszukać, ale "ja na pewno nie" - wystarczy poczytać opowieści socjotechników, szpiegów przemysłowych, lub innych, jakkolwiek byśmy ich nie nazywali, oszustów. Frank Abagnele zaliczał... {} Recenzja książki Złap mnie, jeśli potrafisz

Jaunatis, drugi tom sagi Saulelydis

21.07.2010

Skoro już pierwszy mam za sobą, a zobowiązania zmuszają do dalszego słuchania, to zapoznałem się z treścią kolejnego tomu. Przy okazji udało mi się również poznać opinie czytelników płci przeciwnej na temat sagi, i ponoć “Księżyc w nowiu” jest najsłabszy i można go pominąć nie tracąc nic z fabuły. Według mnie, można go pominąć, ale z innych przyc... {} Recenzja książki Księżyc w nowiu

Schmetterling, czyli amazońska bestia

18.07.2010

Jeśli nie wiesz, że niektóre granice można przekraczać bez paszportu, a daty na wizach przerabiać za pomocą zwykłego długopisu, jak działa “tupet jak taran”, ani czym jest śmiercionośny Schmetterling to może warto byś przesłuchał tego audiobooka (tym bardziej, jeśli nie wiesz skąd wziąć fundusze na swoją pierwszą wycieczkę, albo gdy już z niej wróc... {} Recenzja książki Gringo wśród dzikich plemion

Bambilion procent normy !

18.07.2010

W wersji papierowej - dwieście stron, w audio - niewiele ponad 3 godziny. Gdy wziąłem ze sobą tego audiobooka na planowane cztery godziny odmóżdżającej pracy nie wiedziałem nic o Wrońcu, nie licząc informacji, że akcja rozgrywa się w stanie wojennym. Nie wiedziałem czego się spodziewać, więc przygotowany byłem na wszystko, co kojarzyło mi się z naz... {} Recenzja książki Wroniec

“…Każda dziewczyna ma prawo do marzeń”

8.07.2010

Dla zwykłej młodej dziewczyny, która nie miała jeszcze okazji być w centrum zainteresowania, dla osoby o niewysokim poczuciu własnej wartości, niezgrabnej i do tego z rozbitej rodziny, życie w wielkim mieście oznacza nic innego jak bycie częścią tła. Przeprowadzka do małej mieściny, gdzie wiecznie jest szaro, a co drugi dzień pada deszcz zapowiada ... {} Recenzja książki Zmierzch

Polska język - trudna język (recenzja audiobooka)

30.06.2010

Mój język prywatny daleki jest od ideału. Korzystam z różnych dziwnych młodzieżowych wynalazków lingwistycznych, ale robię co mogę, by chociaż takie ulungi jak jak "swetr", czy "przyszłem", nie gościły w moim słowniku. Z czasem jednak zwykła chęć mówienia w miarę poprawnie zrodziła we mnie dziwną potrzebę do sprawdzania poprawności różnych dziwnie... {} Recenzja książki Mój język prywatny : słownik autobiograficzny

O przygodach królowej Elżbiety

29.06.2010

Po ostatnim przesłuchanym i skomentowanym audiobooku czułem niedosyt i potrzebę czegoś lepszego. Jedyne co miałem pod ręką to owa “czytelniczka”, która nota bene brzmi jak “mydelniczka”, a słownik języka polskiego, w ogóle takiego słowa nie zna. Wracając do tematu. Nagranie krótkie, przeczytane umiejętnie i choć taki kwiatek jak “inteligiencja” mo... {} Recenzja książki Czytelniczka znakomita

Krew, garota i makaron

21.06.2010

Historię włoskiej rodziny mafijnej, jej walki o pieniądze, wpływy i władzę znają już chyba wszyscy dzięki ekranizacji powieści Maria Puzo "Ojciec chrzestny". Kto widział ten wie, jaki los spotkał wielkiego Dona, jego potomków, kto z mafijnych porachunków wyszedł pokonany, kto silniejszy oraz co się stało z siejącym grozę Lucą Brasi. Komu podrzucono... {} Recenzja książki Ojciec chrzestny

Literatura grozy – groza literatury

21.06.2010

"Powieść utrzymana w klimacie grozy Stephena Kinga", kategoria - horror, nominacja do nagrody im. Janusza Zajdla, pozytywna recenzja Andrzeja Pilipiuka. Nie mało słów i znanych nazwisk użyto, by wypromować tę książkę i równie wiele godzin trzeba poświęcić na przesłuchanie nagrania. Prócz czasu poświęciłem wiele nerwów, by wraz z bohaterem przetrwa... {} Recenzja książki Dom na wyrębach

Groza sprzed wieku

15.06.2010

Niepokojąca melodia, fortepian i skrzypce powtarzające kilka prostych taktów przywołujących obraz mrocznych, otulonych wieczorną mgłą zaułków. Zaraz po tym intrygujący niski głos rozpoczyna opowieść sprzed przeszło 100 lat. Opowieść niewiarygodną, dramatyczną i do ostatnich chwil pełną napięcia. Opowieść której pozazdrościłby każdy pisarz, bajarz i... {} Recenzja książki Dracula

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe