Avatar @Karriba

@Karriba

1 obserwujących.
Kanapowicz od 9 lat.
{} Napisz wiadomość
1 obserwujących.
Kanapowicz od 9 lat.

Recenzje książek

37 recenzji

Zaskoczyła mnie

27.08.2013

Po kilku pierwszych kartkach trochę się bałam, że nie jest to lektura dla mnie. W pewnym momencie dosięgnął mnie kryzys tak wielki, iż miałam poważne obawy, że nie uda mi się skończyć tej książki. Ale udało się. I to wcale nie z takim wielkim trudem, jak się początkowo wydawało. Główna bohaterka "Ostatniego lata" to pani Z., która choruje na stwar... {} Recenzja książki Ostatnie lato

Erotyk po polsku

27.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od dawna miałam dziwne przeczucie, że jeśli jakaś książka Katarzyny Michalak może naprawdę mnie oczarować, to z całą pewnością jest nią "Mistrz". Obiecywałam sobie nawet, że właśnie od tej pozycji rozpocznę swoją przygodę z Kejt Em, ale ostatecznie nic z moich planów nie wyszło. W tak zwanym międzyczasie skusiłam się na "Rok w poziomce" i teraz tro... {} Recenzja książki Mistrz

Ponad 700 stron o niczym, czyli całkiem stare oblicze Greya

17.08.2013

Nawet najlepszy seks, kiedy jest go za dużo, może być ciężkostrawny. I męczący. I bardzo nudny. Czasem przeklinam siebie za zwyczaj czytania wszystkich książek (nawet najgorszych) do końca. Odkryłam w sobie tę okropną przypadłość przy okazji spotkania z Thomasem Hardy’m i jego „Tessą”. Od tamtej pory boję się kiepskich tytułów. W końcu nikt chyba ... {} Recenzja książki Nowe oblicze Greya

Kilka zdań o Julii

17.08.2013

Julia ma siedemnaście lat. Julia jest ładna. Julia żyje w zamknięciu od bardzo, bardzo dawna. Julia cierpi na pewną okropną przypadłość. Julii nie wolno dotykać, bo jej dotyk zabija. Czy wśród czytających ten tekst jest ktoś, kto nie słyszał o Julii? Szczerze wątpię. Pewnego dnia w celi Julii pojawia się Adam, nowy współlokator. Julia zna Adama... {} Recenzja książki Dotyk Julii

Orgazm gwarantowany

24.04.2013

Do Igrzysk Śmierci zabierałam się jak pies do jeża. Z jednej strony wszystko grało, a książka zapowiadała się aż nader atrakcyjnie. Z drugiej bombardujące mnie zewsząd zapowiedzi o doścignięciu fenomenu Harry'ego Pottera, strąceniu ze szczytu Zmierzchu i temu podobne hasła wyprodukowane przez czuwające dniami i nocami działy marketingu sprawiały, ż... {} Recenzja książki Igrzyska Śmierci

Dobrze jest mieć nerkę...

24.04.2013

...a jeszcze lepiej dwie. Uwierzcie, mam obie i bardzo mnie to cieszy. Nie umiem wyobrazić sobie życia bez nich. Bez jednej - okej. To się zdarza. W lepszym lub gorszym okresie swojego życia okazujesz się miłosierny i fundujesz mniej lubianą z twoich "fasolek" jakiemuś blisko spokrewnionemu bliźniemu lub całkiem obcemu, ale za to majętnemu. Obywa ... {} Recenzja książki Sztuka uprawiania róż z kolcami

W pojedynkę na wesele

24.04.2013

Pierwsza scena: Bee, panna młoda, próbuje jakoś zgrabnie usadzić piątkę singli na swoim przyjęciu weselnym. Wiadomo, ten nie może siedzieć koło tamtego, a tamten w pobliżu tego. W takich sytuacjach najwięcej problemów jest zawsze z ludźmi bez pary. Wrrr, prawdziwy koszmar wszystkich ślubów. Tak właściwie to jestem zdania, że imprezy zawsze lepiej ... {} Recenzja książki Single

Kto zabił Jezusa?

24.04.2013

Wbrew powszechnej opinii nie my i nie nasz grzech. A w każdym razie nie o tym jest ta książka. Z okazji świąt porwałam się na lekturę z gatunku tych, których na co dzień unikam skuteczniej niż diabeł święconej wody. Nie lubię książek, które mają mnie oświecić, zabić logiczną argumentacją i bezwzględnie rozprawić się z wszystkimi teoriami spiskow... {} Recenzja książki Kto zabił Jezusa?

Pomyślę o tym jutro

8.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie wiem jak wy, ale ja zwykle unikam pisania jakichkolwiek recenzji bezpośrednio po odłożeniu przeczytanej książki na półkę. Z doświadczenia wiem, że takie teksty są najczęściej średnio obiektywne, bardzo emocjonalne i jeszcze bardziej chaotyczne. Napisanie w miarę przyzwoitej opinii wymaga moim zdaniem ochłonięcia - snu, spaceru, filmu, czegokolw... {} Recenzja książki Scarlett Kontynuacja Przeminęło z wiatrem

Życiowe dylematy

8.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Richard Paul Evans opowiada czytelnikowi historię z perspektywy Natana Hursta, który cierpi na syndrom Tourette'a. Pewnego dnia na jego drodze staje piękna Addison i dwójka jej dzieci, z których jedno, syn Collin, choruje na raka. Ma on niesamowity dar - potrafi uzdrawiać ludzi. Sam jednak staje się przez to coraz słabszy. Na pewno podobał mi się ... {} Recenzja książki Podarunek

Rudowłose kłopoty

8.01.2013

Trzeba przyznać, że Ania Shirley to osoba nietuzinkowa. Wiedzą o tym wszyscy mieszkańcy Avonlea... i cała reszta świata właściwie też. No bo czy ktoś z was nie czytał słynnej książki Lucy Maud Montgomery? Albo jeśli już jakimś cudem udało wam się uniknąć tej lektury w szkole, to czy przynajmniej o niej nie słyszeliście? No właśnie. Kim jest Ania... {} Recenzja książki Ania z Zielonego Wzgórza

Rodzinne sprawki

3.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zaczynam się o siebie martwić. Kilka nocy temu obudziłam się zlana potem. Śnił mi się (uwaga, uwaga)... Heathcliff we własnej osobie! Wcale nie miał twarzy Ralpha Fiennesa, z wyglądu podobny był "do nikogo". Pędził za mną przez jakąś łąkę, a ja uciekałam tak szybko, jak tylko nogi mi na to pozwalały. Poleżałam chwilę w ciemnościach, wielce zdziwion... {} Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

O rodzinie Żaków słów kilka

30.11.2012

Małgorzata Musierowicz jest dla mnie autorką szczególną, bo silnie uzależniającą. Pierwszą swoją przygodę z jej twórczością zaliczyłam w początkowych miesiącach gimnazjum, a potem już poszło z górki. Nie zajmują mnie jej książki dla dzieci, nie obchodzą nagrody ani słynny brat. Liczy się tylko Jeżycjada :) W pierwszym tomie tej serii poznajemy rod... {} Recenzja książki Szósta klepka

Gratulacje z okazji rozwodu!

21.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rozwód to nic miłego - co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości. Rozpada się związek, zostają problemy. Amy Botwinick po dziesięciu latach małżeństwa rozwiodła się z mężem. Był to dla niej i jej dzieci bardzo męczący czas. Dziś mieszka razem z synami i nowym partnerem, który ma czwórkę pociech z poprzedniego związku. Swoją energię i doświadczenie p... {} Recenzja książki Gratulacje z okazji rozwodu!

Śpieszmy się kochać ludzi

17.11.2012

Będąc nastolatką buntowałam się bardzo często. Do dziś nie wiem, jak moja mama zniosła te lata. Z Ronnie jest podobnie. Ma wrażenie, że cały świat jej nie rozumie. Rodzice są koszmarni, szkoła do kitu, a faceci beznadziejni. Być może ciężko w to uwierzyć, ale ta książka to moje pierwsze spotkanie z Nicholasem Sparksem. Tym samym, który od kilkuna... {} Recenzja książki Ostatnia piosenka

Wszyscy ludzie kłamią

10.11.2012

Dr. House zwykł mawiać, że wszyscy ludzie kłamią. Bohaterki serii "Pretty Little Liars" wiedzą coś na ten temat. Hanna robi to, bo nierozsądnym wydaje jej się trąbienie na prawo i lewo o tym, że jest złodziejką. Spencer obawia się, że jej rodzina nie zrozumiałaby, dlaczego całowała się z chłopakiem swojej siostry... drugim z kolei. Arii wydaje się,... {} Recenzja książki Kłamczuchy. Pretty Little Liars

Historia, której nie da się łatwo zapomnieć

6.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraź sobie, że ktoś niesłusznie oskarża cię o jakieś poważne przestępstwo i trafiasz do więzienia o zaostrzonym rygorze na trzy i pół roku. Nic nie zrobiłeś, a mimo to jesteś odseparowany od świata - nie wychodzisz na świeże powietrze, nie spotykasz się z ludźmi. Wegetujesz. Jak wielkie odszkodowanie państwo musiałoby ci zapłacić za te kilkadzie... {} Recenzja książki Kwiaty na poddaszu

Doskonały dla młodych

25.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy byłam mała (tzn. mała jestem nadal, ale kiedy byłam młodsza :)) zawsze chciałam być kimś wyjątkowym - mieć supermoce o których nie wie nikt w szkole albo odkryć chociaż, że w lesie stoi stary, opuszczony dom, którego jakimś cudem nikt jeszcze nie zauważył. Nikola i Simon mieszkają w Paryżu, uczą się w szkole, a w każdy czwartkowy wieczór sp... {} Recenzja książki Skradziony obraz

Miś o Bardzo Małym Rozumku

25.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kubuś Puchatek to prawdziwa legenda. Nie znam osoby, która nigdy by o nim nie słyszała. Osobiście nie wyobrażam sobie swojego dzieciństwa bez Misia o Bardzo Małym Rozumku :) Kubuś oraz jego przyjaciele: Prosiaczek, Królik, Kłapouchy (mój ulubieniec), Sowa Przemądrzała oraz Kangurzyca z Maleństwem, mieszkają w Stumilowym Lesie. Żyją bardzo kolorow... {} Recenzja książki Kubuś Puchatek

Przepis na bogactwo

23.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak stać się bogatym? Jak osiągnąć to szybko? Jaki jest przepis na sukces? Takie pytania codziennie zadaje sobie wiele osób, zwłaszcza tych młodych. Swego czasu stawiał je sobie także MJ DeMarco. Po studiach, wtedy kiedy jego znajomi wspinali się po szczeblach kariery, on ciągle jeszcze mieszkał z mamą. Marzył o bogactwie, czytał biografie młodych,... {} Recenzja książki Fastlane milionera

Dojdź dla mnie, maleńka

5.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podobno Erika James napisała "Pięćdziesiąt twarzy Greya" pod wpływem sagi "Zmierzch", która tak jej się spodobała, że postanowiła stworzyć jej alternatywną wersję. Podobno też niektóre pozycje seksualne opisane w książce wcześniej "testowała" z mężem. Podobno wreszcie jest to "porno dla gospodyń domowych". Takiej reklamie naprawdę trudno się oprzeć... {} Recenzja książki Pięćdziesiąt twarzy Greya

Bajka wszechczasów

25.09.2012

Pewien wdowiec, który wiódł spokojne życie ze swoją córką, postanawia ponownie się ożenić. Jego żoną zostaje matka dwóch dziewczyn. Wszystkie trzy kobiety wykorzystują córkę wdowca, którą wkrótce zaczynają nazywać Kopciuszkiem. Dziewczyna sprząta, pierze, szyje i cesze - wykonuje pracę ponad jej siły. Nieopodal domu wdowca wznosi się zamek króla. J... {} Recenzja książki Kopciuszek

Rodzinne interesy

22.09.2012

Jacek Krakowski urodził się w 1950 roku. Jest absolwentem Uniwersytetu Łódzkiego, gdzie skończył chemię. Zresztą, ten ostatni fakt ujawnia się niejako w "Zgubnym dziedzictwie" - kolejnym już kryminale tego autora. Policjantka Laura Sawicka przyjeżdża do Kostrzyna na pogrzeb swojej ciotki, Zenobii. Jest to dla niej dobra okazja do poznania dalekiej... {} Recenzja książki Zgubne dziedzictwo

Dyskrecja gwarantowana

14.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nick Jones nie ma łatwego życia. Jest policjantem, wychowany został przez dwie surowe ciotki, a zasady, które wpajały mu przez dziesięć lat, ciągle siedzą w jego głowie. Jakby tego było mało, mieszka pod numerem 7 na St.Andrew Street w Londynie. Nie byłoby w tym niczego strasznego, gdyby nie fakt, że właśnie ten adres wybrał sobie jego przyjaciel, ... {} Recenzja książki Morderstwo na mokradłach

Oni naprawdę nienawidzą kobiet

11.09.2012

Stieg Larsson był szwedzkim dziennikarzem, który popularność na całym świecie zdobył tuż po nagłej śmierci w 2004 roku. Wtedy to wydana została pierwsza część trylogii "Millenium". Książka "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" oczarowała czytelników z wielu krajów, a samemu autorowi przyniosła pośmiertnie literacką nagrodę "Szklanego klucza", przyz... {} Recenzja książki Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe