Avatar @Katee

Katarzyna T.

@Katee
1 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
1 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

97 recenzji

Gdzieś tam, w szczęśliwym miejscu

13.09.2016
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Gdzieś tam, w szczęśliwym miejscu" to powieść, którą ciężko ocenić. To historia, która porusza wiele istotnych spraw oraz tematów tabu w sposób niezwykle emocjonalny. To książka, która szokuje, wzrusza i wyciska łzy. Całość napisana jest w sposób tajemniczy i niepokojący, co dodatkowo podsyca emocje i sprawia, że od lektury nie można się oderwać. ... {} Recenzja książki Gdzieś tam, w szczęśliwym miejscu

Złamane pióro

4.01.2016

"Złamane pióro" autorstwa Małgorzaty Marii Borachowskiej to książka niebanalna, którą trudno przyporządkować do konkretnego gatunku literackiego. Zawiera w sobie elementy powieści obyczajowej, romansu, fantastyki jak i powieści psychologicznej. Pełna jest metafor i przemyśleń, prowokuje czytelnika do własnych, często niejednoznacznych, interpretacj... {} Recenzja książki Złamane pióro

Diabelski walc

29.10.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do jednego ze szpitali w Los Angeles w zaskakująco częsty sposób trafia półtoraroczna dziewczynka. Szereg wykonywanych badań oraz konsultacje specjalistów nie potrafią wykryć przyczyn niepokojących objawów. Kilka lat wcześniej, gdy dziewczynki nie było jeszcze na świecie, jej starszy brat, w niewyjaśnionych okolicznościach, zmarł na nagły zespół śm... {} Recenzja książki Diabelski walc

Dziecko śniegu

13.08.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Za książkę "Dziecko śniegu" Eowyn Ivey otrzymała nominację do nagrody Pulitzera, nagrodę 2013 Indies Choice w kategorii powieść debiutancka, 2012 UK National Book Award w kategorii Autor Roku oraz 2013 Pacific Northwest Booksellers Award. Inspiracją do napisania książki była stara, rosyjska baśń "Snieżynka". Jack i Mabel całe życie marzyli o dziec... {} Recenzja książki Dziecko śniegu

Projekt: bieganie

5.08.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W ostatnich latach bieganie zyskało dużą popularność i stało się modne. Coraz więcej osób wybiera ten rodzaj aktywności fizycznej. Motywacja bywa różna: chęć zrzucenia kilku kilogramów, poprawa sylwetki, zmiana stylu życia, poprawa kondycji i wytrzymałości, chęć wystartowania w zawodach. Początki mogą okazać się trudne, bieganie to w gruncie rzeczy... {} Recenzja książki Projekt: bieganie

Stan zagrożenia

23.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Stan zagrożenia" to kolejna książka amerykańskiej autorki Ericy Spindler, słynącej z trzymających w napięciu thrillerów. Po raz pierwszy wydana w 2006 roku, dzięki uprzejmości wydawnictwa Harlequin doczekała się swojego wznowienia. Kate i Richard Ryanowie są małżeństwem niemal idealnym, piękni, bogaci, zapatrzeni w siebie jak w obrazek, do pełni s... {} Recenzja książki Stan Zagrożenia

Dramat dziecka

31.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pola Kinski jest córką niemieckiego aktora Klausa Kinskiego znanego z takich ról jak "Doktor Żywago", "Nosferatu wampir" czy "Za kilka dolarów więcej". Uznawany za geniusza i wielbiony przez miliony aktor znany był z wybuchowego charakteru i despotyzmu, rodzinę traktował jak własność, która nie ma prawa do własnego zdania. Klaus Kinski budził wiele... {} Recenzja książki Usteczka

Szepty lasu

21.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Szepty lasu" to trzecia z kolei powieść Serii Kaszmirowej wydana nakładem nowego na rynku wydawnictwa Black Publishing, które w bardzo szybkim czasie zyskało rzesze wiernych czytelników. Charles Frazier zabiera nas w klimatyczną podróż w czasie do małego, położonego na odludziu miasteczka w Appalachach, gdzie czas się zatrzymał, a życie toczy się... {} Recenzja książki Szepty lasu

Skóra motyla

20.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Skóra motyla” autorstwa Siergieja Kuzniecowa to skomplikowany thriller psychologiczny, książka dla ludzi o mocnych nerwach i dużej wyobraźni. Główną bohaterką utworu jest 23-letnia Ksenia, kobieta sukcesu, będąca redaktorem naczelnym w jednej z rosyjskich gazet internetowych, wielbicielka BDSM i praktyk sadomasochistycznych. Ksenia lubi ból, be... {} Recenzja książki Skóra motyla

Nieznane przykazanie

20.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Opis z okładki brzmi bardzo intrygująco. Spodziewałam się czegoś w rodzaju twórczości Dana Browna, porywającej historii, która zaciekawi, wzbudzi mieszane uczucia i sprawi, że po zakończeniu lektury będę długo rozmyślała o jej treści. Salem XVII wieku, mało urodziwa Konstancja będąca pośmiewiskiem całego miasteczka odkrywa narkotyczne właściwośc... {} Recenzja książki Nieznane przykazanie

Dotyk Julii

20.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świat dąży ku zagładzie. Warstwa ozonowa zostaje zniszczona, zwierzęta są na wymarciu, warzywa i owoce stają się towarem luksusowym na który stać tylko nielicznych. Ludzie umierają z głodu, żywność modyfikowana genetycznie zabija, po ulicach błąkają się osierocone dzieci, a społeczeństwo zostaje zgromadzone w specjalnie zbudowanych ku temu blokowis... {} Recenzja książki Dotyk Julii

Wino z Malwiną

15.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Magdalena Kordel po raz kolejny zaprasza nas do Malowniczego, urokliwego miasteczka położonego gdzieś w Sudetach. Tym razem odwiedzamy Majkę, która zdążyła już zaaklimatyzować się w miasteczku. Jej pensjonat Uroczysko prosperuje znakomicie, a rodzimi mieszkańcy zaakceptowali ją jak swoją. Akcja utworu rozpoczyna się w chwili gdy kobieta wyrusza n... {} Recenzja książki Wino z Malwiną

Dziedzictwo Adama

15.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Dziedzictwo Adama” to debiut niemieckiej pisarki Astrid Rosenfeld. Debiut zaskakujący i niespotykany, Astrid napisała bowiem historię opowiadaną z perspektywy mężczyzny pochodzenia żydowskiego, którego przewrotny los zagnał w sam środek okupowanej przez Niemców Polski. Edward przez całe życie słyszał historie o swoim podobieństwie do ciotecznego ... {} Recenzja książki Dziedzictwo Adama

Zanim nadejdzie ciemność

3.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Susan Wiggs jest znaną i poczytną na całym świecie autorką powieści obyczajowych. Jej książki, przepełnione ciepłem i pozytywnymi uczuciami poruszają ważne i niebanalne tematy. W jednej z nowszych powieści pt. „Zanim nadejdzie ciemność” poznajemy dwie siostry Jessie i Luz. Dojrzałe już kobiety różnią się od siebie diametralnie. Młodsza, Jessie, j... {} Recenzja książki Zanim nadejdzie ciemność

Klątwa tygrysa. Wyzwanie

3.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka do złudzenia przypomina popularny na całym świecie „Zmierzch”, który wywarł równie wiele kontrowersji i sprzecznych opinii. Na czym polega fenomen książek tego typu? Dlaczego banalne historyjki dla nastolatków potrafią wywołać takie zamieszanie w świecie literatury? Kelsey wraca do swojego rodzinnego miasta by rozpocząć naukę na jednej ... {} Recenzja książki Klątwa tygrysa: Wyzwanie

Mężczyzna z lasu

1.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dobro nie zawsze jest nieskazitelnie białe, a zło przenikliwie czarne. Ludzie dobrzy czasami błądzą i zbaczają z utartego szlaku, czy zasługują na potępienie i surową karę? „Mężczyzna z lasu” to opowieść o ludziach po przejściach. Will jest hazardzistą i oszustem uciekającym przed ścigającymi go wierzycielami. W wiecznych tułaczkach towarzyszy ... {} Recenzja książki Mężczyzna z lasu

Smak hiszpańskich pomarańczy

15.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gorąca Hiszpania, przystojni mężczyźni, namiętne uczucia i egzotyczny klimat, to wszystko oferuje nam wydawnictwo Mira w kolejnym zbiorze „Opowieści z pasją”, który akurat mam okazję zaprezentować. Gdy weźmiemy jeszcze pod uwagę okładkę w soczyście pomarańczowym kolorze, która wręcz sprawia, że czujemy smak tych słodkich owoców dostajemy iście waka... {} Recenzja książki Smak hiszpańskich pomarańczy

Z głębi serca

29.10.2012

Dana jest matką samotnie wychowującą dwójkę dorastających dzieci, zdradzona i porzucona przez męża nie może otrząsnąć się z szoku porozwodowego i przyzwyczaić do nowej, nie łatwej sytuacji. Kobieta żyjąca do tej pory w bezpiecznym i zdawałoby się, idealnym świecie, zmaga się teraz z problemami finansowymi, wiecznym zmęczeniem i kłopotami wychowawcz... {} Recenzja książki Z głębi serca

Miłość, szkielet i spaghetti

23.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Miłość, szkielet i spaghetti”, najnowsza książka Marty Obuch, to jeden z tych kryminałów, który wyciśnie łzy radości i wywoła niepohamowane salwy śmiechu oraz przypływ dobrego humoru. Absurd goni absurd, zwariowani bohaterowie pakują się w dziwaczne sytuacje, a błyskotliwe dialogi dodają smaczku i napędzają akcję jeszcze bardziej. Podczas pra... {} Recenzja książki Miłość, szkielet i spaghetti

Sekrety Los Angeles

14.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli chcecie oderwać się od szarej rzeczywistości za pomocą lekkiej i niezobowiązującej lektury, a równocześnie lubicie romansy z małą nutką tajemnicy oraz rozwiązywanie zagadek kryminalnych polecam książkę Susan Crosby pt. „Sekrety Los Angeles”. Trzy odrębne opowiadania, trzech wspólnych bohaterów zmagających się z trudną przeszłością i uczuciam... {} Recenzja książki Sekrety Los Angeles

W blasku diamentów

3.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Londyn, lata 20 XX wieku. Grace Rutherford, pracownica agencji reklamowej, po godzinach dorabia jako felietonistka. Pod pseudonimem Daimond Sharp opisuje nocne życie Londynu. Zna wszystkie najnowsze trendy, obraca się w najmodniejszych klubach i towarzyszy sławnym osobistościom. Prowadzi życie kobiety wyzwolonej, która nie boi się swojego zdania i ... {} Recenzja książki W blasku diamentów

Europa blues

13.08.2012

W sztokholmskim skansenie żarłoczne rosomaki w brutalny sposób rozprawiają się z ofiarą tajemniczego morderstwa. Po ofierze zostają jedynie pojedyncze szczątki, zidentyfikowanie ciała wydaje się wręcz niemożliwe. W tym samym czasie na obrzeżach lasu zostaje postrzelona mała dziewczynka. Osiem kobiet z europy wschodniej trudniących się prostytucją z... {} Recenzja książki Europa Blues

Naga cytra

16.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Naga cytra" autorstwa Shan Sa to niezwykła, magiczna opowieść przesiąknięta charakterystycznym klimatem specyficznym tylko dla pisarzy pochodzenia azjatyckiego. Pełna emocji opowieść o dwóch, zdawałoby się odrębnych postaciach, których dzielą II wieki, a łączy niewysłowiona miłość do gry na cytrze, najbardziej samotnego instrumentu na świecie. J... {} Recenzja książki Naga cytra

Klątwa tygrysa

16.07.2012

"Klątwa tygrysa" to debiutancka powieść Collen Houck. Opinie jakie można znaleźć na jej temat są sprzeczne, jednych zachwyca, innych nudzi i irytuje. Porównanie do sagi "Zmierzch" nastawiło mnie do lektury negatywnie już na samym początku, nie przepadam za książkami tego typu, "Zmierzchu" nie czytałam i nie mam zamiaru tego robić. Po co więc sięgnę... {} Recenzja książki Klątwa Tygrysa

Delirium

16.07.2012

Czym jest miłość? To pytanie nad którym głowią się miliardy ludzi na całym świecie i nikt nie potrafi dać na nie jednoznacznej odpowiedzi. Dla jednych to najlepsza z rzeczy jaka spotkała ich w życiu, dla innych to pasmo bólu, cierpienia i udręki. A jak wyglądałby świat bez miłości? Na to pytanie stara się odpowiedzieć Lauren Olivier w swojej najnow... {} Recenzja książki Delirium

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe