Avatar @Kociara

@Kociara

Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

10 recenzji

"Historia może nie wybaczy, ja muszę..."

4.07.2013

"Miałam więcej niż inni okazji do snucia refleksji nad upływem lat, chociaż dopiero teraz, w tej cichej godzinie, kiedy wszyscy udali się na spoczynek, widzę tak wyraźnie. Pociechą jest wiedza, dar, którego nie chcę marnować na pretensje czy żale. Historia może nie wybaczy, ja muszę. (...) Dzisiejszej nocy przedstawię świadectwo przeszłości. Opowie... {} Recenzja książki Ostatnia królowa

Fantastyczny "stary pan"

4.07.2013

"Oboje w osłupieniu zaczęli przypatrywać się temu leżącemu ciału. Odziane było jak ostatni szmaciarz. Na wyłysiałej czaszce pozostały zaledwie jakieś bezbarwne strzępki, zębów też miało toto niewiele, a ten litości godny stan przemoczonego do suchej nitki pradziada pozbawił toto jakichkolwiek oznak wielkości. Jego skrzydła, niczym u olbrzymiego sęp... {} Recenzja książki Bardzo stary pan z olbrzymimi skrzydłami i inne opowiadania

PARAsolkowy PARAnormal

4.07.2013

"- Dość tych przepychanek, łaskawa pani. Albo będziemy rozmawiać, albo pójdę na salę balową i sprowadzę tu pani matkę. Alexia zmarszczyła nos. - Ha, to mi się podoba! Nie ma to jak cios poniżej pasa, nieprawdaż? - syknęła. Matka nie wiedziała o jej, nazwijmy to, przypadłości. Pani Loontwill, takie bowiem nosiła nazwisko po drugim mężu, była postaci... {} Recenzja książki Bezduszna

"Przecież jestem aniołem..."

4.07.2013

"- Nie rozumiem, dlaczego to wszystko robisz. - To wszystko to znaczy co? - No wiesz. Ta cała wyprawa z nami... Po co naprawdę idziesz do miasta aniołów? Zastanowiła się nad odpowiedzią. Pomyślała, że jest jedna właściwa i w tę z pewnością uwierzy siedzący obok angaros. - Po co idę do miasta aniołów? - powtórzyła jego słowa - A dokąd miałabym iść?... {} Recenzja książki Strażnicy Nirgali 1 Serce Suriela

Dylematy

4.07.2013

"Stałam obok zlewozmywaka w kuchni mojej babci w Stratton. Napełniłam zlew do połowy wodą z wiadra, żeby obrać trochę ziemniaków. Myślałam o Bożym Narodzeniu, zastanawiając się, kiedy wypadnie. W zasadzie zupełnie straciłam poczucie czasu. Udało nam się przeżyć prawie cały rok, nie świętując niczyich urodzin. Niewiarygodne. Działo się tak głównie d... {} Recenzja książki Jutro 6. Cienie

Fenomenalne uwieńczenie serii

4.07.2013

"Siedzieliśmy na drzewie,omawiając pomysły. Zabawne: usadowiliśmy się między silnymi, gładkimi białymi gałęziami eukaliptusa, co kilka minut milkliśmy, żeby popatrzeć na zielone i żółte ptaszki z czarnymi i białymi grzebieniami, stukające dziobami w korę, wsłuchiwaliśmy się w ich hałaśliwy pewny siebie świergot i zastanawialiśmy się, jak zabijać lu... {} Recenzja książki Jutro 7. Po drugiej stronie świtu

Kolorowo i chłopięco

4.07.2013

"Czy kiedykolwiek zwiedzaliście stary, walący się zamek i zastanawialiście się, jak się w nim żyło dawno, dawno temu?" "Opowiadania dla małych chłopców" to przecudnie ilustrowana książeczka, przeznaczona, jak sam tytuł głosi, dla niewyrośniętych jeszcze mężczyzn. Wypożyczyłam ją z biblioteki z myślą o uroczym bratanku, który widząc kolorową bajecz... {} Recenzja książki Opowiadania dla małych chłopców

Kocim pazurem pisane

4.07.2013

"Los mój i mojego rodzeństwa był przesądzony - nie było dla nas miejsca. Piwnice były od dawna przepełnione, a lokale w przybudówce zajęte przez wrogo nastawione ugrupowanie dalekich krewnych. (...) Niewiele wtedy jeszcze rozumiałem, lecz mama mówiła, że ludzie dzielą się na dobrych i złych: źli mają ciężkie buty i kopią w nasz tekturowy domek, wyd... {} Recenzja książki Opowieści Druida

Zagubione marzenia

17.07.2012

"Moja matka zwykła opowiadać mi o oceanie. Mówiła, że istnieje miejsce, gdzie jak wzrokiem sięgnąć, nie było nic poza wodą, znajdującą się zawsze w ruchu, która pędziła ku tobie, by zaraz zawrócić. Raz pokazała mi fotografię małej dziewczynki stojącej w oceanie i powiedziała, że to moja prapraprababcia. To było lata temu, zdjęcie już dawno strawił ... {} Recenzja książki Las Zębów i Rąk tom 1

Zostać aniołem...

4.12.2011

Kto nie chciałby zostać aniołem? Mieć wielkie, budzące podziw skrzydła wyrastające z ramion, piękne, delikatne rysy i aureolę! Ale... czy tak wygląda prawdziwa postać anioła? Freya Harrison, główna bohaterka powieści Cliffa McNisha, ma właśnie takie marzenie - pragnie stać się prawdziwym aniołem, szybować wśród chmur i gwiazd, pomagać potrzebujący... {} Recenzja książki Anioł

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe