Avatar @Komsomolskaja

@Komsomolskaja

Kanapowicz od 9 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od 9 lat.

Recenzje książek

30 recenzji

Orlęta Lwowskie

2.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O Orlętach Lwowskich słyszał każdy Polak. Ich historia jest jednak traktowana trochę po macoszemu- o Orlętach wspomina się tylko pobieżnie. Jenő Szentiványi w swojej książce przedstawia fabularyzowaną wersję wydarzeń z lat 1918-1919. Głównym bohaterem książki jest Staś Potocki, który, wychowany w patriotycznej rodzinie, staje do walki wraz z najbli... {} Recenzja książki Orlęta Lwowskie

Polskie wieki ciemne

12.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zbiór opowiadań pod takim tytułem od razu mnie zaintrygował i sprawił, że zapragnęłam natychmiast pogrążyć się w lekturze. Miałam ochotę, na mrożące krew w żyłach opowieści, jednak już opis z okładki uświadomił mi, że to nie takie opowiadania Wolski zebrał w "I stała się ciemność". Ale czy na pewno tak jest? Marcin Wolski zebrał w swojej książce k... {} Recenzja książki I stała się ciemność

Detektyw z przypadku powraca

29.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W książce "Pan Przypadek i Trzynastka" Jacek Przypadek, zwykły człowiek, przez splot różnych okoliczności, zostaje detektywem. Niedawno ukazała się kontynuacja jego losów- "Pan Przypadek i celebryci". Tym razem Przypadek pomaga w rozwiązaniu zagadek kryminalnych dotyczących ludzi z pierwszych stron gazet. Znowu mamy trzy sprawy- pierwsza z nich dot... {} Recenzja książki Pan Przypadek i celebryci

Znaczy, bardzo dobra powieść.

28.10.2013

Ze względu na brak czasu sięgnęłam po powieść "Znaczy Kapitan" w formie audio. Okazał się to być strzał w dziesiątkę- lektor ułatwiał odbiór treści, pozwalał się nie zauważać i podkreślał to, co najważniejsze. Takich lektorów lubię. Karol Borchardt już pierwszymi zdaniami wzbudził we mnie ogrom emocji. Przede wszystkim złość, irytację, niedowierzan... {} Recenzja książki Znaczy kapitan

Mrówki w płonącym ognisku czyli gawęda o polskiej wsi

16.09.2013

"Mrówki w płonącym ognisku" to powieść obrazująca polską wieś na przestrzeni lat. Ilu to książek o takiej tematyce nie polecano nam do czytania, mówiąc, że to ciekawe i interesujące? A czy kiedykolwiek takie było? Dla mnie nie. Temat stary jak świat- bieda z nędzą, brud, smród i ubóstwo. Sama mieszkam na wsi, może nie takiej typowo rolniczej, ale ... {} Recenzja książki Mrówki w płonącym ognisku

Koszmarna rzeczywistość bez miłości

29.08.2013

Na informacje o książce "Zapomnij patrząc na słońce" trafiłam kilka razy, zanim udało mi się ją dostać. Przykuwająca oko okładka, hipnotyzujący wzrok małej dziewczynki i kuszący, nieco enigmatyczny opis sprawiły, że po prostu musiałam przeczytać tę powieść. Katowice- wśród szarych bloków żyje mała Hanka, nocami dręczona przez koszmary z krukiem w r... {} Recenzja książki Zapomnij patrząc na słońce

Miłość, Bóg, kuchnia francuska i przepis na pełnię szczęścia

7.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Istnieją ludzie, którzy posiadają wielką mądrość, która niewiele ma wspólnego z wykształceniem. Mądrość ta, to nie wyuczone regułki czy schematy, ale wiedza o życiu i zasadach, jakimi powinniśmy się kierować. Jedną z takich osób jest mistrz kuchni francuskiej Robert Dufau, którego na swojej drodze spotyka pewnego razu autor powieści "Miłość, Bóg i... {} Recenzja książki Miłość, Bóg i kuchnia francuska

W pół drogi do nieba

20.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wypadek, złamane kręgi szyjne i co dalej? To druga książka z takim właśnie głównym problemem, jaką przeczytałam w ostatnim czasie. Pierwszą było "Normalnie, po babsku" M. Roczeń, w której to autorka opisuje wypadek męża i zmagania ich obojga z chorobą, doświadczenia ze szpitalami i odnajdywanie się w nowej sytuacji. "W pół drogi do nieba", mimo wi... {} Recenzja książki W pół drogi do nieba - Sinclair Max

Egzorcyzmy i opętania

26.06.2013

Twórczość Roberta Tekieli miałam okazję poznać podczas lektury jego książki "Zmanipuluję cię kochanie" (o książce). Mieszane uczucia co do tamtej pozycji i ciekawość nowego tematu skłoniły mnie do sięgnięcia po "Egzorcyzmy i opętania". Tekieli porusza temat opętań i duchowych zniewoleń, na konkretnych przykładach pokazuje co dzieje się z człowi... {} Recenzja książki Egzorcyzmy i opętania

Kania na tropie

22.06.2013

Każdy słyszał o zaginięciu i śmierci Krzysztofa Olewnika, o wyglądającym podejrzanie samobójstwie Andrzeja Leppera czy o tym, że w dziwnych okolicznościach zginęli świadkowie w sprawie zabójstwa Jacka Dębskiego. Ale kto zna szczegóły tych i innych spraw? Odpowiedź brzmi: Dorota Kania. W swojej najnowszej książce opisuje najgłośniejsze przypadki... {} Recenzja książki Cień tajnych służb

Czego o sobie nie wiemy

12.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja powieści „Ludzie Julya” rozgrywa się w południowej Afryce w latach 80. XX w. Z powodu zamieszek i represji wobec białych rodzina Smalesów ucieka z domu w Johanesburgu by ukryć się w wiosce swojego wieloletniego służącego- Julya. Ich życie zmienia się o sto osiemdziesiąt stopni. Zasady, które panowały w mieście nie obowiązują w wiosce. G... {} Recenzja książki Ludzie Lulya

Barciś po drugiej stronie kurtyny

2.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Artur Barciś? "Miodowe lata", "Ranczo", "Kurier"? a nie to był "Doręczyciel", yyy... no i na pewno gra w teatrze. Co jeszcze mogłam jeszcze dwa dni temu powiedzieć o tym aktorze? Niewiele. "Rozmowy bez retuszu" to rozmowa z Arturem Barcisiem. Nie nazwałabym tego wywiadem- wiadomo, że autorka książki i aktor znają się od dawna. Ich rozmowy nie ... {} Recenzja książki Artur Barciś. Rozmowy bez retuszu

Ślady krwi

14.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść ukazuje losy Henryka Harsynowicza- polskiego emigranta politycznego, który za namową żony w latach 80. XX w. wyjechał do Kanady i który po ćwierćwieczu wraca do ukochanej ojczyzny. Na obczyźnie żyjący w biedzie, po powrocie dostaje duży spadek i jego życie diametralnie się zmienia. Harsynowicz nie tylko musi od nowa uczyć się żyć w Polsce, ... {} Recenzja książki Ślady krwi

Harry Potter i psychomanipulacje

4.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co łączy ze sobą ćwiczących jogę, fanów ciężkich, metalowych brzmień lub muzyki techno, metodę szybkiego uczenia się języków obcych SITA i horoskopy? Nie, to nie nowy serial emitowany przez popularną stację telewizyjną. Odpowiedź poprawna to: zagrożenia duchowe. Robert Tekieli w swojej książce "Zmanipuluję Cię, kochanie" opisuje największe duchowe ... {} Recenzja książki Zmanipuluję cię, kochanie

Sposób na zebranie myśli podczas bombardowania informacjami

29.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nieczęsto zdarza mi się czytać poradniki, ale kiedy już to robię, muszę mieć ku temu dobry powód. Natłok zadań i obowiązków od pewnego czasu zdecydowanie mi przeszkadza i niekiedy wręcz uniemożliwia zebranie myśli. Kiedy zobaczyłam opis tej książki pomyślałam, że oto nadchodzi wybawienie. Leo Babauta- autor bloga Zen Habits w książce "Skup się" z... {} Recenzja książki Skup się. Prosta droga do sukcesu

Nic nie jest przypadkowe

19.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Głównym, tytułowym bohaterem jest Jacek Przypadek- około trzydziestoletni kawaler utrzymujący się z wynajmowania kilku mieszkań w Warszawie, od czasu do czasu wspomagany finansowo przez ojca- adwokata. Jacek- nonkonformista, czasem bezczelny, acz bez wątpienia niezwykle sympatyczny i inteligentny człowiek, znany wśród bliskich ze swej spostrzegawc... {} Recenzja książki Pan Przypadek i trzynastka

I żyli długo i szczęśliwie?

16.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja powieści skupiona jest wokół wesela Bee i Matta, jednak to nie oni są najważniejsi. Centralnymi postaciami powieści jest piątka samotnych gości weselnych: Hannah, która mimo upływu czasu wciąż nie może pogodzić się z rozstaniem z Tomem; Vicki- cierpiąca na depresję dekoratorka wnętrz, która nie spełnia swoich marzeń ze względu na "ciepłą pos... {} Recenzja książki Single

Papież, który pozostaje człowiekiem

11.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę przyznać, że moje życie religijne przygasa coraz bardziej od kilku lat. Cóż... nie będę się wdawać w szczegóły, ale nawet informacja o abdykacji Benedykta XVI i wyborze nowego papieża jakoś nie wywołała u mnie dreszczy. Dopiero po kilku dniach zaczęłam się zastanawiać jakim człowiekiem jest nowa głowa Kościoła. Świetną okazją do poznania Fra... {} Recenzja książki Chciałbym Kościoła ubogiego dla ubogich - Papież Franciszek

Prawda wiecznie żywa

6.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czas wielkanocny skłania nas do refleksji na temat religii i wiary. Jezus Chrystus jest jedną z najbardziej znanych postaci na świecie. Ale jak dokładnie ludzie, nawet Jego wyznawcy, znają Jego historię? Spór o to, kto tak naprawdę odpowiada za śmierć Nazarejczyka trwa od początku istnienia Kościoła, a próby rozstrzygnięcia go podjął ostatnio Pawe... {} Recenzja książki Kto zabił Jezusa?

Klasyka w świetnej oprawie

27.03.2013

Klasyczna baśń Andersena o chłopcu, którego serce zamieniło się w lód i o dziewczynce, która go uratowała dzięki swojej miłości. Piękna, wzruszająca i pouczająca opowieść o wytrwałości, nieugiętości, przewadze dobra nad złem i o sile miłości. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie czytałam tej baśni. Wiedziałam o czym jest, ale nigdy tak napra... {} Recenzja książki Królowa Śniegu

"Przewodnik po życiu i hodowli róż"

15.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Główna bohaterka- Gal- to nauczycielka biologii w prywatnej, katolickiej szkole. Kobieta jest już po trzydziestce, ale nadal mieszka sama, nie ma też wielu przyjaciół, jest skryta i woli poświęcać się swojej pasji- hodowli kwiatów niż nawiązywać nowe znajomości. Jednak brak towarzystwa dla Gal nie jest największym kłopotem- największy problem stan... {} Recenzja książki Sztuka uprawiania róż z kolcami

Współczesny Dorian Gray?

6.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marcin Piędel, ukrywający się pod pseudonimem Martini to młody krakowski twórca (nie ogranicza się bowiem tylko do pisania), który zadebiutował w 2011 roku powieścią "Dialog z duszą przy papierosie". Na rynek właśnie wchodzi kontynuacja jego pierwszej książki- "Wódka, seks i nikotyna". Głównym bohaterem tej mini-powieści jest Oliwier- dwudziestoj... {} Recenzja książki Wódka, seks i nikotyna

"Kochanie, zabiłam nasze koty"

28.02.2013

„Kochanie, zabiłam nasze koty” to moje pierwsze spotkanie z Masłowską. Słyszałam o niej wiele i nie kryję tego, że z mieszanymi uczuciami sięgnęłam po jej najnowszą powieść. „Kochanie, zabiłam nasze koty” to opowieść snuta lekko o Farah, trzydziestoletniej mieszkance metropolii. Oprócz Fa, nie wiedzącej co zrobić ze swoim życiem poznajemy jej przy... {} Recenzja książki Kochanie, zabiłam nasze koty

"Pies Baskervillów" w wersji audio

28.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sir Sherlock Holmes jest chyba najbardziej znanym detektywem na świecie, jednak jak dotąd nigdy nie zebrałam się do tego, by się z nim spotkać. Książka „Pies Baskervillów” kusiła mnie od kiedy w gimnazjum zerkałam na biblioteczną półkę oznaczonych literą „D”, ale sama nie wiem dlaczego nigdy po nią nie sięgnęłam. Jednak przeznaczenie nie śpi i ksi... {} Recenzja książki Pies Baskervillów

"Cyrk nocy"

28.02.2013

Chyba nie muszę wyjaśniać dlaczego sięgnęłam po tę powieść. Magiczna okładka, intrygujące opisy wydawców i przychylne recenzje Czytelników nie pozwoliły przejść obok "Cyrku nocy" obojętnie. Powieść opisuje Le Cirque des Reves- Cyrk snów, który otwarty jest wyłącznie nocą, a ludzie w nim pracujący, to nie mistrzowie ułudy, a prawdziwi magicy. Cyrk... {} Recenzja książki Cyrk nocy

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe