Avatar @LetMeRead

@LetMeRead

143 obserwujących. 89 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
143 obserwujących.
89 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.

Recenzje książek

116 recenzji, w tym 53 recenzje wyróżnione przez redakcję

Jeszcze jedno oblicze wojny

WYBÓR REDAKCJI
30.01.2023

Wiadomość o literackim Noblu dla Abdulrazaka Gurnaha nie obeszła mnie ani trochę, a to dlatego, że nigdy wcześniej o tym pisarzu nie słyszałam. Podobnie obcy był mi temat, który porusza on w swojej twórczości – kolonialne zapędy Niemców w Afryce Wschodniej na początku XX wieku. Może wstyd się przyznać, ale przyznaję uczciwie, że nic o tym nie wied... Recenzja książki Powróceni

Zaraz będzie po wszystkim

18.01.2023

Rodzisz się, żyjesz, umierasz. Zaraz będzie po wszystkim. Jak dobrze. Jaka ulga. Najlepszy w książce Grzegorza Uzdańskiego jest tytuł (dlatego i dla tej recenzji lepszego nie wymyśliłam), bo przynosi jakąś nadzieję, której nijak nie udało mi się znaleźć w samej opowieści. Dzięki temu staje się metaforyczny, zgrywa się z nią idealnie, razem t... Recenzja książki Zaraz będzie po wszystkim

Weź sobie historię

15.01.2023

Historie na każdą godzinę (a jest ich rzeczywiście 24) zanotował poeta Wojciech Bonowicz, ale to o pięknych ilustracjach Sylwii Krachulec chciałabym najpierw powiedzieć. Są to z jednej strony minimalistyczne rysunki wykonane przy użyciu niewielu kolorów – a z drugiej niekiedy przywodzą na myśl barokowe ornamenty roślinne. Łagodna linia i ciepłe ba... Recenzja książki Historie na każdą godzinę

Planeta Ukraina

WYBÓR REDAKCJI
14.01.2023

Zbiór esejów Oksany Zabużko przynosi wiedzę wynagradzającą skupienie i wysiłek konieczne przy lekturze. Nie czyta się bowiem tej książki ot tak, po prostu. Podążanie za myślą autorki jest trudne chociażby z powodu zawiłej, rozbudowanej składni z mnóstwem wtrąceń, dygresji i przypisów. Nie raz i nie dwa trzeba wracać do już przeczytanego fragmentu ... Recenzja książki Planeta Piołun

"Niebo lśni, zaspy się iskrzą, słońce poleruje powierzchnię ziemi."*

WYBÓR REDAKCJI
1.01.2023

Na nową powieść Anttiego Tuomainena nie rzuciłam się od razu, gdy tylko ją kupiłam. Po poprzedniej, z której nie byłam do końca zadowolona, zagnieździła się we mnie obawa, że autor nie napisze już nigdy żadnej książki, która zachwyci mnie tak, jak te pierwsze – czy może nawet w ogóle nie napisze książki, która choć trochę mi się spodoba. Że już bę... Recenzja książki Mała Syberia

Strażnicy własnej galaktyki

WYBÓR REDAKCJI
26.12.2022

W swoim ostatnim reportażu Jacek Hugo-Bader poddaje analizie tok rozumowania, poglądy i postawę strażników wolności – a więc ludzi myślących samodzielnie, niosących oświecenie ciemnym masom ufającym ślepo oficjalnej, a przecież tak zachwaszczonej narracji. Strażnicy wolności to wybawcy tych ciemnych mas. Czy może raczej należałoby powiedzieć, ... Recenzja książki Strażnicy wolności

Wszystko się może zdarzyć

20.12.2022

Czytałam tę książkę i przypominałam sobie swoje reakcje na dziecięce lektury – z czasów bycia dzieckiem. Czy wierzyłam w to, co czytam? Nie – czy mamiłam się złudzeniami i przyduszałam mieszkającą we mnie realność – ale czy naprawdę wierzyłam, że cokolwiek wymyślę, to nastąpi, wbrew przeszkodom, wbrew światu, wbrew rozsądkowi? Otóż – tak. Wierz... Recenzja książki Bombka. O dziewczynkach, które odmieniły święta

Lud i lód

WYBÓR REDAKCJI
16.12.2022

Kolejną czytelniczą podróż na Grenlandię odbyłam dzięki reportażowi Ilony Wiśniewskiej. I z jednej strony jestem usatysfakcjonowana, bo dowiedziałam się sporo o tym, co mnie interesowało, czyli o relacjach na linii Grenlandia – Dania. Z drugiej, o pewnych sprawach wolałabym nie przeczytać, a skoro już przeczytałam – to zapomnieć. Autorka pracow... Recenzja książki Lud. Z grenlandzkiej wyspy

Głos w sprawie tych, którzy jeszcze nie odebrali sobie życia

WYBÓR REDAKCJI
5.12.2022

Ze względu na podjęty temat Dolina Kwiatów jest bardzo trudną i smutną lekturą. Ze względu na formę i styl – łatwą w porównaniu z Homo sapienne, czytanym przeze mnie niedawno debiutem autorki. I dobrze, bo gdyby jeszcze temat samobójstwa unurzać w językowo-formalnym sosie eksperymentalnym, stałaby się może nie do przebrnięcia. A to byłoby stratą. ... Recenzja książki Dolina Kwiatów

Młodzi Grenlandczycy poszukują siebie

25.11.2022

Gdzie przynależę? Częścią czego jestem? Czy w ogóle muszę to nazywać? Takie pytania zadają sobie bohaterowie książki Niviaq Korneliussen, a robią to na dwóch poziomach. Pierwszy to temat tożsamości płciowej, którym jestem żywo zainteresowana i bardzo mi odpowiada, że wreszcie jest poruszany z coraz większą śmiałością i otwartością. Drugi to zag... Recenzja książki HOMO sapienne

Bez pracy nie ma... niczego. Miłości również.

13.11.2022

Każdy chce kochać i być kochanym, ale nie każdy chce, jest gotowy i potrafi nad miłością pracować. Nie każdy też dostrzega konieczność takiej pracy. Jeżeli ty czujesz w sobie tę gotowość, jeżeli widzisz, że twoja więź z partnerem/partnerką słabnie i aż się prosi o ten wysiłek, ale nie wiesz, z której strony ugryźć temat – książka Olgi Kordys-Kozie... Recenzja książki Miłość to czasownik. Jak być ze sobą czulej, bliżej, dłużej. I na większym luzie

Piękne, ważne, nieprzemijające

WYBÓR REDAKCJI
19.08.2022

Jak już kiedyś wspominałam – bardzo lubię porównywać tłumaczenia tych samych utworów, a zwłaszcza lektur szkolnych. Ciekawi mnie, jak wybrzmiewają w różnych przekładach. Jest to też mocno odświeżające ćwiczenie dla umysłu – często przez lata przyzwyczajona do jednego, najpowszechniejszego tłumaczenia czuję się lekko zgnuśniała (z tego samego powod... Recenzja książki Trylogia tebańska

Szczęśliwy traf - wybitna literatura

WYBÓR REDAKCJI
15.08.2022

Oto książka kupiona przez pomyłkę. Wygrzebana w supermarketowym koszu, kosztowała 10 zł. Ale pomyliłam autorów – zdawało mi się, że Henry James to pisarz związany z Anaïs Nin, której dzienniki kiedyś czytałam. Tamten to też Henry, ale Miller. Zorientowałam się dopiero po kilku tygodniach, gdy już przymierzałam się do lektury i coś mi nie pasowało ... Recenzja książki Plac Waszyngtona i inne opowiadania

A więc to lato...?

1.08.2022

Po zbiory opowiadań sięgam rzadziej niż rzadko, ale antologii ze Skandynawią (a tym bardziej ze skandynawskim latem) w tytule ominąć nie mogłam, chociaż… Jak się okazuje już po lekturze – jednak mogłam. Książka zawiera dwadzieścia siedem opowiadań autorów znanych i nieznanych, tworzących w różnych czasach. Najstarsze pochodzi, zdaje się, z epok... Recenzja książki Mistrzowie opowieści. Skandynawskie lato

Fenomen Formuły 1, czyli wyścigowy zawrót głowy i benzyna we krwi

WYBÓR REDAKCJI
18.07.2022

To jest najdłuższa z napisanych przeze mnie recenzji, więc kto zamierza czytać, może niech najsamprzód zrobi sobie coś do picia i do jedzenia. Pierwsze moje wspomnienia i skojarzenia dotyczące Formuły 1 to trzy nazwiska: Alain Prost, Ayrton Senna, Michael Schumacher – i okropny wypadek na torze, w wyniku którego zginął drugi z wymienionych. Mia... Recenzja książki Szybko, szybciej, najszybciej

Duchy artystów przemawiają

WYBÓR REDAKCJI
11.07.2022

W tej książce dzieje się dokładnie to, co zapowiada tytuł. Autorka organizuje literacki seans spirytystyczny, podczas którego wywołuje mniej lub bardziej znane postacie artystów z przeszłości i przedstawia różne smaczki z ich życia. Jak można się spodziewać, stanowią one rysę na wyidealizowanych wizerunkach tych ludzi, a autorce zależy na pokazani... Recenzja książki Na gorącym uczynku

Penis jak bakłażan

6.07.2022

Witajcie w płaskim, jednowymiarowym świecie. W świecie bez tła i głębi, za to z niewyobrażalnie głupią bohaterką, która nie może się zdecydować, czy bycie kobietą gangstera jest fajne, czy może jednak nie – ale właściwie to już się zdecydowała, bo nie może bez niego żyć, więc niech on tam sobie zabija, skoro musi i kogo musi. Rzecz dzieje się w... Recenzja książki Christian Saint

O potrzebie ideału

4.07.2022

Odkąd pamiętam, zawsze miałam słabość do króla Artura, chociaż nie wiem, skąd mi się to wzięło. Bo chyba fakt, że moja Pierwsza Wielka Wakacyjna Miłość to był właśnie Artur, nie może mieć tutaj znaczenia? To miłość sprzed lat prawie tylu, ile mają opowieści o słynnym królu i jego rycerzach, a owemu Arturowi daleko było do TEGO Artura, jak i mnie d... Recenzja książki Król Artur i rycerze Okrągłego Stołu

Idź, walcz, żyj

29.06.2022

W tej książce jest magia. Bierze się ona z natury (wspaniale przez autora opisanej), z surowych gór i z surowego życia w nich. Jest jedynym, o co bohaterowie nie muszą walczyć, tak jak każdego dnia walczą o przetrwanie, o odrobinę lżejszy i łaskawszy los. Nie muszą też walczyć z nią ani się jej obawiać. Muszą za to stawiać czoła nieuczciwym władzo... Recenzja książki Ostatnia ojczyzna

Z daleka i z bliska

26.06.2022

Tegoroczne wakacje zaczęły się dla mnie bardzo poetycko. Oto ponownie Wydawnictwo a5, kolejny świeży tom – i kolejny poeta, którego twórczości właściwie nie znałam. Ale zachwyciły mnie jego Kieszenie, wypatrzone (znowu!) na facebookowym profilu wydawnictwa, do którego odwiedzania miłośników poezji zachęcam. Kieszenie trafiły do Kąta Poetyckiego (o... Recenzja książki Wielkie rzeczy

Miasto z poezji

24.06.2022

Poezją Krystyny Dąbrowskiej zainteresowałam się niedawno, może w ciągu ostatniego roku – a właściwie najpierw poznałam autorkę jako tłumaczkę. Potem zatrzymałam się przy kilku jej wierszach opublikowanych na facebookowym profilu Wydawnictwa a5. Przemówiły do mnie na tyle, że postanowiłam kupić jej najnowszy tom, zatytułowany Miasto z indu. Jedn... Recenzja książki Miasto z indu

Kiedy umiera król, a czytelnik przysypia

WYBÓR REDAKCJI
16.05.2022

Fabuła debiutanckiej powieści Eliny Backman opiera się na powiązaniu tajemniczej śmierci sprzed wielu lat ze współczesnymi, brutalnymi zbrodniami w Helsinkach i w prowincjonalnej, acz szczycącej się mianem królestwa Hartoli. Czytelnik od razu i bez trudu domyśli się, że ten związek istnieje, jak również tego, że to zemsta jest motywem działania ob... Recenzja książki Kiedy umiera król

A jutro wypłyniemy znowu

13.04.2022

Ze wstydem przyznaję, że Stary człowiek i morze jest jedyną książką Ernesta Hemingwaya, jaką znam. Kiedyś próbowałam czytać Komu bije dzwon – albo może to było Pożegnanie z bronią? Nie dałam rady. Może moment był zły, może byłam jeszcze za młoda, może jeszcze kiedyś spróbuję. Ale za to Starego człowieka i morze znam dobrze, a najważniejsze cyta... Recenzja książki Stary człowiek i morze

Marzenia Agnes Grey

13.04.2022

To moja druga w tym roku wycieczka do świata sióstr Brontë, tym razem odbyta za sprawą Anny, najmniej znanej z nich. Oto Agnes postanawia zostać guwernantką. Jak postanawia, tak robi, mimo początkowo wyraźnego sprzeciwu rodziny uważającej ją za niezdolną podołać temu zadaniu. Dziewczyna nie wzrastała w przepychu ani nawet dobrobycie, ale była wych... Recenzja książki Agnes Grey

Magia, która nie zadziałała

3.04.2022

Zdarzyło się tak, że przeczytałam recenzję tej książki i ona naprawdę chwyciła mnie za serce. Coś w niej mówiło mi, że Tam, gdzie las spotyka się z niebem może być książką dla mnie. Teraz już wiem, że recenzja okazała się lepsza od samej książki, bo ta do mojej wrażliwości jednak nie trafiła. Oto pewnego czerwcowego wieczoru w pobliżu domu wyna... Recenzja książki Tam, gdzie las spotyka się z niebem

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2023 nakanapie.pl