Avatar @LetMeRead

@LetMeRead

98 obserwujących. 68 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.
{} Napisz wiadomość
98 obserwujących.
68 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.

Recenzje książek

70 recenzji, w tym 28 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Nie wszystkie dzieci nasze są

12.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przeczytałam już w swoim życiu wiele świadectw ludzi, którzy doświadczyli okrucieństwa II wojny światowej. Za każdym razem te relacje szokują mnie tak samo, wzbudzają szereg podobnych odczuć – przerażenie, oburzenie, współczucie, niedowierzanie, wielkie zdziwienie… Nie jestem zapewne wyjątkiem i też zapewne ta recenzja nie wniesie nic nowego w kwe... {} Recenzja książki Dzieci Getta

Język chorób

{} WYBÓR REDAKCJI
25.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta nieobszerna książeczka zawierająca dwa eseje Susan Sontag trafiła w moje ręce przypadkiem. Przekartkowałam i zaciekawiła mnie, dodatkowo szacunek dla autorki i sentyment do faktu, że była czytelniczką poezji Adama Zagajewskiego (którego ja z kolei uwielbiam) sprawiły, że postanowiłam przeczytać. W obu esejach amerykańska autorka podejmuje te... {} Recenzja książki Choroba jako metafora. AIDS i jego metafory

Jeśli nie religia - to co?

{} WYBÓR REDAKCJI
19.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zawsze uważałam, że ludzie wyznający jakąś religię mają łatwiej. Ich życie jest bardziej stabilne, uporządkowane, oni sami mają punkty odniesienia, wzorce czy schematy, wg których powinni się zachować w określonych sytuacjach. Wpasowanie się w ramy daje z pewnością większy komfort niż ulokowanie się poza nimi – co jest zresztą refleksją ogólną, ni... {} Recenzja książki Dusza bez Boga

Ucieczka przed sobą

8.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie planowałam czytać tej książki, a to, że jednak przeczytałam, jest wynikiem dyskusji toczącej się na kanapie pod wywiadem z autorką. Sam wywiad był dla mnie interesujący i na poziomie, wypowiedzi Jagny Ambroziak składne i nie puste. Głosy na temat powieści skrajne – od ocen, że to dzieło w stylu naszej przodującej autorki erotyków do stwierdzeń... {} Recenzja książki Garderoba

Na ratunek Podlasiu

2.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po wyprawie z Sylwią Skuzą na Mazury (o której pisałam tu: @Link) tym razem wybieramy się na Podlasie – ponownie z komisarzem Gromosławem Sidorowiczem, któremu kierunek wskazał w testamencie ukochany dziadek. Jego ostatnią wolę Grom może spełnić tylko tam, wśród podlaskich wsi, które żyją swoim rytmem i… niestety umierają. W tym celu będzie musiał... {} Recenzja książki Tylko nie Podlasie

Lana przynudza od rana

20.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami w ramach zajęć dodatkowych wykonuję z towarzystwem ćwiczenie, które ma dowieść, że każdy może napisać wiersz. I to prawda – każdy może to zrobić, jest kilka naprawdę fajnych i sprawdzonych metod. Wartość terapeutyczna tego ćwiczenia jest nieoceniona: uwalnia ono kreatywność i pozwala uwierzyć w siebie. Oczywiście naczelna zasada przy tego ... {} Recenzja książki Violet robi mostek na trawie

Nie ma wielkich ludzi - są tylko ich wielkie pragnienia

{} WYBÓR REDAKCJI
19.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do sięgnięcia po tę powieść zachęcił mnie kanapowy artykuł o tym, że na jej podstawie powstanie musical. Oczywiście miałam świadomość istnienia książki, nazwisko autora też nie było mi obce i teraz mogę jedynie żałować, że nie przeczytałam Wielkiego Gatsby’ego wcześniej – bo książka mnie oczarowała. Jay Gatsby to figura. Postać jakby trochę baś... {} Recenzja książki Wielki Gatsby

Posłuchaj, co mówię do ciebie ze szczytu

17.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O Louise Glück usłyszałam po raz pierwszy, gdy otrzymała Nagrodę Nobla – mam wrażenie, że nie tylko ja. Ucieszyłam się wtedy, że wyróżniono poetkę i poezję, wiedziałam też, że będę chciała je poznać. Okazało się niestety, że poza pojedynczymi utworami (do których zresztą nie dotarłam) jej wiersze nie były tłumaczone na język polski. Minął jakiś, n... {} Recenzja książki Ararat

Przypowieść o człowieku i zającu

16.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami przychodzi taki moment w naszym życiu, kiedy w duszy i w umyśle coś przeskakuje i dostajemy impuls do zmiany, na którą świadomie lub bezwiednie szykowaliśmy się bardzo długo. Dla bohatera recenzowanej książki był to zając przebiegający drogę. Fiński dziennikarz Vatanen wszedł za nim do lasu, odnalazł potrącone zwierzę i zaopiekował się ... {} Recenzja książki Rok zająca

Legenda i historia, historia i legenda

{} WYBÓR REDAKCJI
13.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak słusznie zauważyła niedawno @Link – Wschód ostatnio trafia w moje gusta (chociaż ja sama raczej nie przypuszczałam, że czytelniczo trafię na Wschód). Przeczytanie Alpinistów Stalina i moja ocena tej książki to kolejne tego dowody. A była to, proszę Państwa, lektura wyśmienita z kilku powodów. Po pierwsze – autor wydobywa z niebytu sylwetki ... {} Recenzja książki Alpiniści Stalina

Zacznijmy jeszcze raz

9.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla przypomnienia: Jesienią byłam zachwycona, Zimą rozczarowana. Wiosną zaś jestem w pełni usatysfakcjonowana – czyli to prawda, że wiosna przynosi nadzieję. Niniejsza recenzja musi odrobinę nawiązywać do poprzednich tomów, Ali Smith ma bowiem swoje ulubione tematy, które we wszystkich trzech książkach porusza. Swobodnie wędruje po świecie sztu... {} Recenzja książki Wiosna

Moc przemocy

4.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powiedzieć, że historie opisane w tej książce się zdarzają to za mało, bo w tych słowach zawierałaby się sugestia o rzadkości zjawiska. Tymczasem – choć autorka nie przytacza statystyk – informuje, że przez rok między wydaniem e-booka i papierowej wersji książki usłyszała wiele kolejnych opowieści o przemocy. Były one reakcją, odzewem, odnalezieni... {} Recenzja książki Dlaczego nikt nie widzi, że umieram

Wakacje, o których opowiada się legendy

{} WYBÓR REDAKCJI
1.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka Krystyny Gucewicz przypomina półkę zastawioną po brzegi przywiezionymi z wakacji bibelotami. Tu Sopot, tam Ustka, tu Mazury, tam Zakopane, a trochę dalej Bułgaria – nasze socjalistyczne Lazurowe Wybrzeże (s. 183) i szczyt marzeń – Jugosławia. Na prawo festiwal, na lewo drugi, pomiędzy nimi jeszcze jeden. Dużo tego. Mnogość nazwisk – tych n... {} Recenzja książki Wakacje gwiazd w PRL. Cały ten szpan

Jak żyć? Aniela Dulska radzi

17.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę przyznać, że byłam szczerze zaskoczona wyborem tej właśnie książki na lekturę tegorocznego Narodowego Czytania. Ktoś z miłościwie nam panujących chyba nie doczytał, że słynna tragifarsa mieszczańska Gabrieli Zapolskiej to wzorcowe studium fałszywej moralności (czy też obłudy w ogóle) i zacofania. Albo, co chyba bardziej prawdopodobne, nie wy... {} Recenzja książki Moralność pani Dulskiej

Duchy przeszłości nie odeszły, wciąż zamieszkują miasto

{} WYBÓR REDAKCJI
6.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po kilku średnio zachwycających książkach – przeczytałam wreszcie taką, która mnie wciągnęła, przykuła moją uwagę, nakazała zastanawianie się. Naprawdę dobrą i mocną. Świetnie napisaną, z ironią jako mechanizmem obronnym stosowanym przez bohaterów do radzenia sobie z rzeczywistością. Bardzo lubię ten zabieg, bo sama go na co dzień stosuję. Dla ... {} Recenzja książki Miasto duchów

Pewnego dnia do Chęcin przybył diabeł

3.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Odmęt Jacka Łukawskiego to kolejna w ostatnim czasie książka, którą oceniam obiektywnie dobrze, a jednocześnie zaliczam do takich, które nie zrobiły na mnie szczególnego wrażenia i których przeczytanie mogłam sobie spokojnie darować. Powieść rozpoczyna się zdaniem, które pod koniec zostaje powtórzone, a brzmi: Czasami ucieczka jest najlepszym w... {} Recenzja książki Odmęt

Kim jesteś, czarownico?

6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ktoś morduje Marię Koponen, usadawiając ją do śmierci przy stole i strojąc w piękną, czarną suknię. Kobieta jest pierwszą z wielu ofiar. Szybko okazuje się, że śmierć Marii ma swój pierwowzór w jednej z książek jej męża, Rogera Koponena. Kolejne zbrodnie również powiązane są z jego twórczością, wszystkie je łączy jeszcze motyw polowania na czarown... {} Recenzja książki Wierny czytelnik

Odeszło, nie zostało

2.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zwykle nie przedstawiam w recenzjach autorów, ale tu wypada wspomnieć, że Jennifer Croft jest tłumaczką dzieł Olgi Tokarczuk. Odeszło, zostało jest jej pierwszą powieścią i zawiera wątki autobiograficzne, o czym autorka mówiła w wywiadzie dla lutowego numeru Książek. Magazynu do czytania. Książka Jennifer Croft to zgrabnie skomponowany zbiór ob... {} Recenzja książki Odeszło, zostało

Dwa wzruszenia i całe morze irytacji

26.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie będę owijała w bawełnę i od razu napiszę, że to, jak bardzo Zima jest moim zdaniem gorsza od Jesieni wprawiło mnie w zdumienie. Moje rozczarowanie drugim tomem cyklu Ali Smith jest równie wielkie, jak wielki był zachwyt nad częścią pierwszą. Opowiedziana tym razem historia koncentruje się wokół Bożego Narodzenia – trzeba przyznać, że lepsze... {} Recenzja książki Zima

Reaktor, który nie chciał słuchać partii

{} WYBÓR REDAKCJI
24.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do niedawna Czarnobyl był dla mnie mglistym wspomnieniem z dzieciństwa – słowem wypowiadanym z zaniepokojeniem w głosie przez mamę i babcię, przebłyskiem wiadomości w czarno-białym telewizorze. Pamiętam, że pytałam, co to ten Czarnobyl – nie pamiętam, co mi odpowiadano. Stał się czymś więcej po przeczytaniu Jaskółek z Czarnobyla. Książka ta wci... {} Recenzja książki O północy w Czarnobylu. Nieznana prawda o największej nuklearnej katastrofie

Być tam - być z nimi - być jak oni

{} WYBÓR REDAKCJI
17.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie jestem znawczynią (a więc nie mogę być też miłośniczką) twórczości rodzeństwa Brontë. Z ich książek przeczytałam tylko Wichrowe wzgórza – i to dawno, bo ponad 20 lat temu. Po lekturze Na plebanii w Haworth jest wielka szansa na zmianę tego stanu rzeczy. Chęci ku temu rosły z każdą przeczytaną stroną dzieła Anny Przedpełskiej-Trzeciakowskiej, z... {} Recenzja książki Na plebanii w Haworth

Listy, które powinny były pozostać w szufladzie

{} WYBÓR REDAKCJI
5.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oto historia uczucia (no, jakieś uczucie to było) dojrzałego mężczyzny do dwudziestoletniej dziewczyny – on jest od niej trzykrotnie starszy. Gdyby tylko tak było, zabrzmiałoby to może nawet intrygująco. Ale to nie do końca prawda. Przede wszystkim bowiem jest to historia mająca za bohatera samotnego, zaburzonego człowieka, który chciałaby kontrol... {} Recenzja książki Listy do Emilki

Niedobry od listopada

{} WYBÓR REDAKCJI
28.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Skusił cię okładkowy blurb, to masz za swoje, głupia babo – mogłabym powiedzieć, jednak przecież nie tylko z tego powodu wzięłam się za tę książkę. Rzecz napisał kolega po fachu, autor publikacji dla nauczycieli i uczniów, historyk… Miała to być nieprzesadnie patetyczna powieść w kostiumie historycznym, nie taka, co to ją trzeba czytać stojąc na b... {} Recenzja książki Dobry od listopada

Potęga przypadku - jeśli to był przypadek

13.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami rzeczy spadają z nieba. Niektóre wprost pod nasze nogi, że tylko się po nie schylić i być szczęśliwym – a niektóre zwalają nam się na głowę jak zabójczy ciężar. Bywa, że te pierwsze po czasie także okazują się ciężarem. Rzeczy spadają, rzeczy się dzieją – niezależnie od nas. Kto o tym decyduje? Dlaczego spadają nam, a nie innym? Co robić z... {} Recenzja książki Rzeczy, które spadają z nieba

Ani to piękny sen, ani koszmar

6.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Można by powiedzieć, że króciutkie Sny o pociągach przedstawiają pewną koncepcję ludzkiego losu. Według niej człowiek przychodzi nie wiadomo skąd, a kres jego wędrówki to samotność i zapomnienie. Pomiędzy tymi dwoma punktami jest nieustanna harówka i walka, ciągłe zdobywanie i strata, na przemian upadek i podnoszenie się. Do zobrazowania tej konce... {} Recenzja książki Sny o pociągach

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe