Avatar @LetMeRead

@LetMeRead

104 obserwujących. 74 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 26 minut temu.
{} Napisz wiadomość
104 obserwujących.
74 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 26 minut temu.

Recenzje książek

74 recenzje, w tym 31 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Listy, które powinny były pozostać w szufladzie

{} WYBÓR REDAKCJI
5.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oto historia uczucia (no, jakieś uczucie to było) dojrzałego mężczyzny do dwudziestoletniej dziewczyny – on jest od niej trzykrotnie starszy. Gdyby tylko tak było, zabrzmiałoby to może nawet intrygująco. Ale to nie do końca prawda. Przede wszystkim bowiem jest to historia mająca za bohatera samotnego, zaburzonego człowieka, który chciałaby kontrol... {} Recenzja książki Listy do Emilki

Niedobry od listopada

{} WYBÓR REDAKCJI
28.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Skusił cię okładkowy blurb, to masz za swoje, głupia babo – mogłabym powiedzieć, jednak przecież nie tylko z tego powodu wzięłam się za tę książkę. Rzecz napisał kolega po fachu, autor publikacji dla nauczycieli i uczniów, historyk… Miała to być nieprzesadnie patetyczna powieść w kostiumie historycznym, nie taka, co to ją trzeba czytać stojąc na b... {} Recenzja książki Dobry od listopada

Potęga przypadku - jeśli to był przypadek

13.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami rzeczy spadają z nieba. Niektóre wprost pod nasze nogi, że tylko się po nie schylić i być szczęśliwym – a niektóre zwalają nam się na głowę jak zabójczy ciężar. Bywa, że te pierwsze po czasie także okazują się ciężarem. Rzeczy spadają, rzeczy się dzieją – niezależnie od nas. Kto o tym decyduje? Dlaczego spadają nam, a nie innym? Co robić z... {} Recenzja książki Rzeczy, które spadają z nieba

Ani to piękny sen, ani koszmar

6.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Można by powiedzieć, że króciutkie Sny o pociągach przedstawiają pewną koncepcję ludzkiego losu. Według niej człowiek przychodzi nie wiadomo skąd, a kres jego wędrówki to samotność i zapomnienie. Pomiędzy tymi dwoma punktami jest nieustanna harówka i walka, ciągłe zdobywanie i strata, na przemian upadek i podnoszenie się. Do zobrazowania tej konce... {} Recenzja książki Sny o pociągach

Ja, Prometeusz

2.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio nie mam zupełnie czasu na czytanie tylko dla własnej przyjemności i relaksu ani tym bardziej na czytanie opasłych tomów. Coś jednak czytać muszę, żeby do reszty nie zwariować – z konieczności jest to więc podręcznik. I tak zamieszczone w nim fragmenty Prometeusza skowanego zachęciły mnie do poznania całej tragedii. Cóż mogę powiedzieć?... {} Recenzja książki Prometeusz skowany

Dobre rady w filiżankach

27.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgnęłam po tę książkę z ciekawości, żeby sprawdzić, jak Finowie – stereotypowi ponuracy – rozegrają formę i temat takiego poradnika. Psychoterapeuta Antti i artysta ilustrator Matti wzięli się w parę i stworzyli książeczkę składającą się ze 112 krótkich i treściwych porad na różne momenty życia, głównie zawodowego. Wszystkie opatrzone są rysunka... {} Recenzja książki Cup Of Therapy. Jak dbać o siebie, by być szczęśliwym i dawać szczęście innym

Odruch wymiotny

21.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chciałam przeczytać tę książkę, odkąd się o niej dowiedziałam. Odsuwam na bok to, czy jest ona wystarczająco dobrym thrillerem, bo chociaż wg mnie jest, nie ze względów gatunkowych po nią sięgnęłam. Odruch porusza trzy ważne wątki, oczywiście powiązane ze sobą. Najważniejsze jest wg mnie przypomnienie, że człowieka określa i wyposaża to, co dos... {} Recenzja książki Odruch

A właśnie że Mazury!

14.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacznę bez ogródek, od razu przechodząc do sedna sprawy. Gdyby nie Mazury, nie byłoby tej historii, niezwykłej dzięki zagłębieniu się w staropruskie wierzenia i tajemnice, dzięki atmosferze przez nie stworzonej. Duch historii Prusów od początku snuje się wokół sprawy morderstwa na bagnach, którą już w dniu swojego przybycia do Orzysza policjant Gr... {} Recenzja książki Tylko nie Mazury

Pauline Boty istniała naprawdę*

{} WYBÓR REDAKCJI
12.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zdarza się, że napotykam książkę i choć widzę tylko okładkę i tytuł, jeszcze nie wiem nawet, o czym ona jest – szósty zmysł już mi podpowiada, że to będzie książka dla mnie. Naprawdę dla mnie, że mnie poruszy i zostanie ze mną na długo, a może na zawsze. Książkowe czary czy coś, nie wiem. Tak właśnie było z Jesienią Ali Smith. Wrażeniami z lektury... {} Recenzja książki Jesień

Tajemnice gór i ludzi

7.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po książkę Ireny Małysy sięgnęłam trochę z polecenia, trochę dlatego, że było o niej głośno – a głównie dlatego, że Wydawnictwo MOVA jak dotąd mnie nie zawiodło. I jeszcze dlatego, że w momencie wrzucania jej do Klubu Recenzenta akurat siedziałam Na Kanapie. 😊 O tej lekturze mogę powiedzieć sporo dobrych rzeczy. Nie czytałam wcześniej kryminału... {} Recenzja książki W cieniu Babiej Góry

Jak żyć, gdy zdecydowano za nas?

{} WYBÓR REDAKCJI
21.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Antygona porusza mnie inaczej niż recenzowany niedawno Król Edyp. W tym króciutkim dramacie mamy okazję obserwować różne postawy w obrębie tej samej postaci. Tytułowa bohaterka nie boi się kary zapowiedzianej przez władcę, nie boi się śmierci. Jest zdeterminowana, przekonana o słuszności swoich racji, uparta w swoim uzasadnionym gniewie. Jej ripos... {} Recenzja książki Antygona. Wydanie z opracowaniem. Lektura

Od przybytku głowa boli

19.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ledwo nowy rok się zaczął, a ja jestem po lekturze już drugiej książki, której wcale nie planowałam czytać. Mignęła mi w Klubie Recenzenta, nawet przez chwilę się zastanawiałam, czy nie zarezerwować ze względu na czas akcji i tematykę – ale tytuł wydał mi się sztuczny. Potem przeczytałam tu jej bardzo pozytywne recenzje i kilka zachęt wprost do mn... {} Recenzja książki Nawiść

Prawda, która zabija

{} WYBÓR REDAKCJI
11.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedyś pewien uczeń z niekłamanym zdziwieniem zadał mi pytanie: To pani czyta lektury??? Z nie mniejszym zdziwieniem odpowiedziałam – Ktoś musi. Tak, czytam lektury. Mało tego, gdy po raz enty przymierzam się do omawiania jakiejś – po raz enty ją czytam. Pamięć jest zawodna, szczegóły umykają, a przede wszystkim – każde kolejne przeczytanie mo... {} Recenzja książki Król Edyp

Jedna jaskółka niejedną zbrodnię czyni

9.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie planowałam czytać tej książki, ale kolega @Link był łaskaw napisać w opinii, że bohaterem jest ukraiński Wallander – więc jako fanka Wallandera uznałam, że muszę się do tego ustosunkować. Co prawda kapitanowi Josifowi Melnykowi jednak do Kurta Wallandera trochę brakuje, ale nie jest to zarzut, bo książka okazała się świetna. Co mi się w nie... {} Recenzja książki Jaskółki z Czarnobyla

Ideały nie istnieją, ale możesz sprawić, by ludzie w nie uwierzyli

3.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Drugi tom Trylogii oporu, ale pierwsza lektura w nowym roku. I od razu bardzo dobra. Znów towarzyszymy Sarze, która zmaga się z zapoczątkowanymi w Krwawym kwiecie sprawami. Niewyjaśnioną śmiercią ojca, próbami odkrycia, czym naprawdę się zajmował i ustaleniami, komu ze swojego otoczenia może ufać. Stopniowo zresztą tych osób ma coraz mniej, a p... {} Recenzja książki Bezwład

Do serca przytul robota

28.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z góry przepraszam wytrawnych czytelników i miłośników literatury s-f, do których sama nie należę – za ewentualne głupstwa i oczywistości, które pojawią się w tej recenzji. To nie jest półka, z której najczęściej wybieram sobie lektury, dlatego czuję się trochę nieswojo, pisząc ten tekst. Ale recenzja @Link zamieszczona tutaj zainteresowała mnie ... {} Recenzja książki Ja, robot

Ojczyzny nie trzeba kochać i szanować

26.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo byłam ciekawa tej książki. Gdy dowiedziałam się, że autor urodził się w Kosowie, a od drugiego roku życia mieszka w Finlandii (po tym, jak jego rodzice opuścili tereny byłej Jugosławii na skutek konfliktów) – pomyślałam, że musi to być arcyciekawe, takie połączenie skrajnych temperamentów kulturowych. Po lekturze powieści oraz wygooglowaniu... {} Recenzja książki Przejście

Sztuka nie dla sztuki

{} WYBÓR REDAKCJI
2.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytanie tej książki przypomniało mi lata studenckie i ówczesne lektury. Czasy, gdy popołudnia i wieczory spędzałam w czytelni do zamknięcia, a noce w domu nad książkami wypożyczonymi po cichu stamtąd przez miłą panią, z bezwzględnym nakazem oddania ich nazajutrz równo z otwarciem. Miało to swój urok… Siedem wykładów z psychologii sztuki Stanis... {} Recenzja książki Siedem wykładów z psychologii sztuki

Żyj kreatywnie, a będzie Ci dane

8.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na początek wybaczcie, że tak się rozpisałam, ale bardzo wiele rzeczy wydało mi się ważnych. 😊 Książka jest rodzajem teoretycznego, bardzo przystępnie napisanego podręcznika popularyzującego wiedzę o kreatywności jako systemie pewnych cech, które czynią życie łatwiejszym i ciekawszym. Nie jest zbiorem ćwiczeń – te pojawiają się tylko przy relacjo... {} Recenzja książki Kreatywni. I masz pomysł na wszystko

Czy kogoś jeszcze dziwi królik wyciągnięty z kapelusza?

{} WYBÓR REDAKCJI
18.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wokół Piętna Przemysława Piotrowskiego było dość głośno – wiele wysokich not, achów i ochów, zapewnień, że książka jest świetna, zdecydowanie mniej ocen negatywnych. Zwykle w takiej sytuacji lubię się sama przekonać, na ile to jest efekt zmyślnie przeprowadzonej akcji reklamowej, a na ile rzecz faktycznie jest warta uwagi. Towarzyszy temu dreszczy... {} Recenzja książki Piętno

A bogowie przycupnęli na balkonie i przyglądali się obojętnie

{} WYBÓR REDAKCJI
15.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę wygrzebałam kilka lat temu w supermarketowym koszu i kupiłam, nie sprawdzając nawet, o czym jest – bo fińskie i tak zawsze biorę w ciemno. Sięgnęłam po nią teraz, gdyż jest nieobszerna, więc pomyślałam, że na pewno zdążę przeczytać w ciągu kilku nadprogramowych wolnych dni. Jest to opowieść o więzieniu i o próbie wyzwolenia, która pokaz... {} Recenzja książki Bogowie na balkonie

Porzućcie nadzieję, którzy tu wchodzicie?

{} WYBÓR REDAKCJI
24.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z potrzeby wejrzenia w świat uzależnionej młodzieży zainteresowałam się książką Laury Chudzyńskiej. Autorka porusza problem dopalaczy, które mimo różnych działań ustawodawczych i prewencyjnych nie przestają być groźną plagą. Na przykładzie historii kilkorga młodych ludzi przedstawia jej przyczyny, objawy i konsekwencje. Z książki wynika, że pie... {} Recenzja książki Kryształowe dzieci. Historie uzależnienia od dopalaczy oparte na faktach

Serce krwawi za wyciętymi drzewami

{} WYBÓR REDAKCJI
11.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uprzejmie donoszę, że dołączyłam do grona tych, co mają już tę słynną lekturę za sobą. Przeczytałam z własnej i nieprzymuszonej woli, żeby wreszcie się dowiedzieć, o co chodzi, dlaczego tyle szumu i czy słusznie. Mając za sobą także lekturę co najmniej kilku recenzji napisanych przez osoby, których czytelniczym wyborom ufam i nie kwestionując ich,... {} Recenzja książki 365 dni

Kochaj zwierzęta!

6.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na ten zbiorek trafiłam przypadkiem i kupiłam go natychmiast. Co prawda nie czytałam książki swojemu psu, bo ten i tak ma wysoko rozwinięte poczucie własnej wartości i ważności (tak, wiem, przyczyniłam się do tego) – ale sama przeczytałam z zainteresowaniem i przyjemnością. Książka zawiera 340 wypowiedzi o zwierzętach. Policzyłam, bo nie są ponum... {} Recenzja książki Poczytaj swojemu zwierzakowi. Znani ludzie o zwierzętach

Dlaczego boimy się uchodźców?

3.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lektura tej książki nie da nam odpowiedzi na pytanie, jak pomóc uchodźcom, bo nie taki ma cel - choć bezsporny i przypomniany przez autora jest fakt, że tej pomocy potrzebują. Poruszane są tu w koniecznym zakresie kwestie wewnętrznej polityki państw, polityki międzynarodowej, regulacji prawnych (człowiek ma prawa, o ile jest obywatelem – istotne).... {} Recenzja książki Tratwa Odysa. Esej o uchodźcach

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl