Avatar @LetMeRead

@LetMeRead

104 obserwujących. 74 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.
{} Napisz wiadomość
104 obserwujących.
74 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.

Recenzje książek

74 recenzje, w tym 31 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Pod napięciem

{} WYBÓR REDAKCJI
22.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sama nie wiem, co myśleć o tej książce. W trakcie lektury kilka razy zmieniałam zdanie na jej temat i nadal nie zdecydowałam, czy sięgać po kolejne części, czy nie. Na pewno atutem jest nieobszerność Pułapki i zwarta, konkretna akcja. Nie ma tu żadnych dłużyzn, przysłowiowego lania wody, opisywania nieistotnych szczegółów. Na niespełna trzystu ... {} Recenzja książki Pułapka

Poznać Juliusza S.

{} WYBÓR REDAKCJI
19.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już na wstępie powiem, że jestem tą lekturą zachwycona i na pewno długo jeszcze będę pozostawać pod jej urokiem. Z pewnością też będę do niej powracać – i to nie tylko ze względów zawodowych, a i dla samej przyjemności. Profesor Marek Troszyński, wybitny badacz i znawca życia i twórczości Juliusza Słowackiego, dokonał rzeczy szczególnej. Z rozr... {} Recenzja książki Dziennik niektórych dni mego życia. Antologia zapisów diariuszowych

Męczące "Sny lazurowej wody"

15.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fantasy nie jest najczęściej wybieranym przez mnie gatunkiem, chociaż lubianym. Gdy już sięgam po książkę tego typu, chciałabym tak wniknąć w wykreowany świat, żeby nie mieć ochoty go opuszczać i wracać do rzeczywistości. Sny lazurowej wody przyciągały mnie mocno do siebie już od momentu, gdy wypatrzyłam okładkę. Potem jeszcze dowiedziałam się, że... {} Recenzja książki Sny Lazurowej Wody

Przypowieści obronią się same

{} WYBÓR REDAKCJI
13.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zainteresowałam się tą maleńką, 70-stronicową książeczką z dwóch powodów. Po pierwsze – czasami lubię przeczytać coś, że tak powiem, duchowego i czułam, że właśnie jest na to pora. Po drugie – pomyślałam, że zbiór krótkich, filozoficzno-religijnych, tzw. życiowych tekstów może się okazać przydatny i inspirujący przy różnych okazjach w pracy. Niest... {} Recenzja książki Przypowieści piękne brata Jakuba

Wiele stron jednego medalu

5.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgając po reportaż Marii Mamczur miałam pewne przypuszczenia na temat powodów, dla których homoseksualni mężczyźni żenią się z kobietami. Lektura je potwierdziła, ale i dodała spostrzeżenia, o których nie myślałam. Chciałam się także dowiedzieć, jak reagują kobiety, które pewnego dnia dowiadują się, że wyszły za takiego mężczyznę: co robią, jaki... {} Recenzja książki Żony gejów. O tym, czego nikomu się nie zdradza

Ostatni lot, pierwszy krok

2.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to książka o wielkim pragnieniu ucieczki i zostawienia za sobą dotychczasowego życia oraz ludzi zagrażających dwóm bohaterkom – Claire i Evie. Światy i losy tych kobiet różnią się istotnie w szczegółach – Claire trafiła do złotej klatki, Eva ugrzęzła w przestępczym bagnie – ale łączy je decyzja odejścia bez (jak się wydaje) możliwości powrotu... {} Recenzja książki Ostatni lot

Komar. Jaki jest - czy każdy widzi i wie?

24.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Robactwa nie lubię, ale przeczytać od czasu do czasu jakąś popularnonaukową książkę, owszem. Tym razem padło na opasłe tomiszcze (560 stron) o wpływie komarów na losy świata i ludzkości. Nie jest to stwierdzenie przesadzone, ponieważ autor dowodzi nie tylko wielkości tego wpływu, ale i jego ciągłego (choć w różnym nasileniu) utrzymywania się. Na ... {} Recenzja książki Komar. Najokrutniejszy zabójca na świecie

Bardzo dobra książka - chociaż zła

10.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy tata zabijał babcię, w białym pokoju panowała ciemność. (…) Był poranek wigilijny, prószył śnieg, ale tamtego roku nie było białych świąt. Tymi mocnymi słowami rozpoczyna się Żywica. A potem jest tylko gorzej. Lecz wszystko tak naprawdę zaczyna się dużo wcześniej, od tego, że ojciec – świetny, szanowany w okolicy stolarz – ma zwyczaj kładzeni... {} Recenzja książki Żywica

Do przeczytania w jeden dzień - do zapamiętania na zawsze

3.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to reporterska opowieść o matkach i ich ciężko chorych, niepełnosprawnych dzieciach. Złożyło się na nią pięć historii, książka nie jest więc obszerna, ale myślę, że wystarczająco reprezentatywna. Jej tytuł zrodził się w trakcie rozmów z bohaterkami. Trudno mi znaleźć słowa do opisania swoich odczuć po lekturze. Wydaje mi się, że dość często... {} Recenzja książki Żeby umarło przede mną

Prawda leży tam, gdzie ją położysz

{} WYBÓR REDAKCJI
2.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta książka czekała na przeczytanie dobrych kilka lat. Cieszę się, że w końcu po nią sięgnęłam, bo przykuła moją uwagę niezwykle mocno. Martti i Elsa są małżeństwem od ponad pół wieku. Oboje odnieśli sukcesy zawodowe w swoich dziedzinach – on jako malarz abstrakcjonista, ona jako psycholog dziecięcy – i teraz mogliby się cieszyć spokojną, niespies... {} Recenzja książki Prawda

Na jednej z fińskich plaż

{} WYBÓR REDAKCJI
28.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To nie będzie jedynie recenzja najnowszej powieści Anttiego Tuomainena, ale też usytuowanie jej na tle pozostałych jego książek. Przeczytałam wszystkie, a autor jest mi szczególnie bliski – więc porównania nasuwają się same. Po kolei. Najpierw był „Uzdrowiciel”, który mnie zachwycił. Potem „Czarne jak moje serce” – najlepsza moim zdaniem powieś... {} Recenzja książki Najgorętsza plaża w Finlandii

Leśmian i Lem

18.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Choć nie umniejszam jego wielkości ani nie zamierzam odbierać należnego mu miejsca wśród twórców literatury polskiej – Bolesław Leśmian nie znajduje się w gronie moich ulubionych poetów. Recenzowanym tomikiem poezji (wydanym w dość znanej serii Lekcja literatury z…) zainteresowałam się nie ze względu na niego, a z powodu wstępu, który napisał Stan... {} Recenzja książki Gad i inne wiersze

Na progu zła - czy krok dalej w przepaść?

15.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tymczasem moja wina rozrastała się i mutowała niczym złośliwy nowotwór. Właśnie tak dochodzi do katastrofy – zaczyna się od próby zatajenia jednego błędu, a w rezultacie popełniasz sto kolejnych. Te słowa jednego z głównych bohaterów stanowią istotę powieści Na progu zła, która ma premierę dziś (czyli 15.04.2020). A przy okazji są bardzo trafne... {} Recenzja książki Na progu zła

Jeśli chcesz zmienić swoje życie, musisz umrzeć

4.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dobiegający pięćdziesiątki Arthur Ophof jest nudnym, leniwym i żałosnym nieudacznikiem – przynajmniej w oczach swojej żony Afry. Od wielu lat ta sama praca (którą zresztą wkrótce traci), żadnych perspektyw, marzeń i ambicji. Miłość była, ale się skończyła. Afra też nie zrealizowała wszystkich swoich życiowych planów, ale wydaje się lepiej sobie ra... {} Recenzja książki Żyj i pozwól żyć

Plan śmierci wcielony w życie

2.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W ramach nauczycielskich powtórek przedmaturalnych przypominałam sobie ostatnio Medaliony. I zastanawiałam się, czy w ogóle coś tu pisać na temat książki, która nie potrzebuje żadnych opinii czy recenzji. Ale z drugiej strony – jak taką właśnie książkę pozostawić bez słowa komentarza? Medaliony są wynikiem doświadczeń autorki, które zyskała pod... {} Recenzja książki Medaliony

Warto zerwać ten kwiat

{} WYBÓR REDAKCJI
28.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgnęłam po „Krwawy kwiat” (pierwszą część tzw. trylogii oporu) i zerwałam go z dwóch powodów: bo skandynawski i polecany przez zaufanego blogera. Powinno być dobrze, pomyślałam. I było. Główną bohaterką powieści jest Sara, młoda dziewczyna o zdecydowanie ponadprzeciętnej inteligencji, dociekliwa, czujna i uważna, po szkoleniu wojskowym. Gdy j... {} Recenzja książki Krwawy kwiat

Znak mordercy, znak jakości

22.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po przeczytaniu bardzo słabego Podstępu (pierwsza część trylogii Doggerland Marii Adolfsson) postanowiłam pójść za ciosem i sięgnąć po kolejny skandynawski kryminał (choć na okładce polecany jako thriller). I tym razem – chcę to powiedzieć już na początku – wybór okazał się doskonały. W Kasztanowym ludziku autor przedstawia nam historię prostą ... {} Recenzja książki Kasztanowy ludzik

Ten podstęp to pomyłka

16.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z tą książką było tak: pewnego dnia koleżanka podesłała mi informację o zbliżającej się premierze, a ja pomyślałam, że to literatura w moim guście i na pewno kupię. A dosłownie następnego dnia otrzymałam maila z propozycją zrecenzowania tej pozycji. Pełnia szczęścia! I tak sobie trwałam w nieopisanej radości – dopóki nie zaczęłam czytać. Kilka ob... {} Recenzja książki Doggerland, Podstęp

Poszukiwana żywa lub martwa

{} WYBÓR REDAKCJI
28.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alice Bell, prawniczka – specjalistka od rozwodów i żona George’a, osobowości polityczno-telewizyjnej, podróżując pewnego razu pociągiem doznaje dziwnego uczucia. Ma wrażenie – które później stanie się pewnością, a wreszcie obsesją – że widzi zaginioną przed kilkunastu laty Ruth Walker. Obie studiowały w St Anthony’s, podobnie jak George i jego pr... {} Recenzja książki Dziewczyna, którą znałaś

Groteska nie dla każdego - forma owszem

23.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyszło mi się zmierzyć z Ferdydurke Witolda Gombrowicza nie jako uczennicy czy studentce – ale jako nauczycielowi. Przeczytałam książkę od A do Z, w wielkim skupieniu. Nastawiona, że muszę nie tyle odkryć, o co w niej chodzi (bo to z grubsza każdy, kto się z nią zetknął, wie), ile znaleźć sposób i pomysł na omówienie lektury z niezainteresowaną ... {} Recenzja książki Ferdydurke

Nic o mnie nie wiesz - a gdy się dowiesz, będzie za późno

{} WYBÓR REDAKCJI
18.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na okładce thrillera dwojga nowojorskich autorów możemy przeczytać, że to mroczna historia idealnego małżeństwa. Lektura zaś skłania do dwóch zaskakujących – bo przeciwstawnych – wniosków. Pierwszy to taki, że idealne małżeństwa co prawda nie istnieją, ale mroczne historie mogą się zdarzyć, i owszem. Drugi natomiast – że bycie razem do końca mimo ... {} Recenzja książki Nic o mnie nie wiesz

Koniec wieńczy dzieło

13.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nadszedł więc ten wcale niewyczekiwany moment pożegnania z inspektorem de Ayalą i podkomisarz de Salvatierrą. Rozstanie było smutne, pełne żalu i już rodzącej się tęsknoty. Ale najpierw przyszło mi po raz trzeci wspólnie z bohaterami przemierzać ulice hiszpańskiej Vitorii, którą tym razem objęły mroki średniowiecza. Okrutne macki dawnych zbrodni s... {} Recenzja książki Władcy czasu

Reputacja jest najważniejsza – prawda może poczekać

{} WYBÓR REDAKCJI
7.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę przyznać, że nie czytałam jeszcze takiej książki. Takiej współczesnej, tak mocno odzwierciedlającej uzależnienie ludzi od medialnego wizerunku. Wszystkich ludzi – tych, których oglądamy na ekranach i nas samych, zwykłych śmiertelników wierzących mniej lub bardziej w to, że poznajemy czyjeś prawdziwe oblicze. To jedno. A drugie – zaczynasz cz... {} Recenzja książki Reputacja

Poezja sama w sobie

{} WYBÓR REDAKCJI
1.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Emily Dickinson, największa poetka amerykańska, sprawia biografom i badaczom wiele kłopotów. Tajemnicze, pełne niepotwierdzonych śladów jest jej życie i nie do łatwych należy jej twórczość. Pewne wiadomości na ten temat miałam już wcześniej, zanim poznałam wybór wierszy w przekładzie i opracowaniu innego wielkiego poety i tłumacza – Stanisława Bar... {} Recenzja książki Wiersze wybrane

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl