Avatar @LucyW

Iwona

@LucyW
Kanapowicz od 11 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od 11 lat.

Recenzje książek

23 recenzje

Czarny Pryzmat

22.11.2011

Brent Weeks zasłynął dzięki trylogii Nocny Anioł, której to pierwszą część Droga cienia miałam w swoich rękach, jednak po niespełna pięćdziesięciu stronach odłożyłam ją z niesmakiem i frustracją. Nie dziwi więc fakt, iż do pierwszego tomu nowego cyklu noszącego tytuł Powiernik światła podchodziłam raczej sceptycznie. Jednakże Czarny Pryzmat porwał ... Recenzja książki Czarny Pryzmat

"Prawdziwy świat"

22.11.2011

Jako fanka twórczości Murakamiego, nie mogę sobie odmówić sięgnięcia po dzieła innych japońskich autorów. Gdy na jakiejś promocji wpadła mi w oko książka Natsuo Kirino Prawdziwy świat, bez wahania udałam się z nią do kasy. Nigdy wcześniej nie słyszałam o autorce, mimo że w Polsce zostały wydane już trzy jej powieści. Poza pochodzeniem pisarki, do l... Recenzja książki Prawdziwy świat

Jest takie miejsce...

1.11.2011

Nauczona doświadczeniem, do debiutów podchodzę z dużą dozą ostrożności. Tak samo było w wypadku pierwszej książki Wojciecha Zawioły Jest takie miejsce… W końcu, co prezenter sportowy może powiedzieć o wojnie i o miłości – myślałam sobie, czytając opis na okładce. Okazało się, że byłam bardzo niesprawiedliwa w początkowej ocenie, bowiem jego dzieło ... Recenzja książki Jest takie miejsce

Gabinet osobliwości

1.11.2011

Podczas prac budowlanych grupa robotników dokonuje makabrycznego odkrycia – 36 poćwiartowanych ciał, zamurowanych w fundamentach. Wkrótce okazuje się, że zbrodni dokonano ponad sto lat wcześniej. Do akcji wkracza agent specjalny FBI Pendergast, werbując po drodze panią antropolog Norę Kellly. Bohaterowie odkrywają, że mordercą mógł być Enoch Leng –... Recenzja książki Gabinet osobowości

Studium w szkarłacie

30.10.2011

Sherlock Holmes i doktor John Watson to postaci, których chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Ich kreacje wyszły spod pióra Sir Arthur Conan Doyle’a, a pierwsza część przygód tej dwójki, pod tytułem Studium w szkarłacie została wydana w 1887 roku. Dzięki uprzejmości mej drogiej przyjaciółki, która użyczyła mi swego egzemplarza, miałam szansę spędz... Recenzja książki Sherlock Holmes Studium w szkarłacie

Znak czterech

30.10.2011

Po lekturze powieści Studium w szkarłacie, otwierającej cykl o Sherlocku Holmesie i doktorze Watsonie, nienasycona ich przygodami postanowiłam sięgnąć po drugi z kolei tomik – Znak czterech. Pochmurne niebo za oknem zwiastujące nadchodzącą burzę, kot śpiący na kolanach i aromatyczny zapach bawarki stworzyły wręcz idealny nastrój na oddanie się czyt... Recenzja książki Sherlock Holmes Znak czterech

sen_numer_9

30.10.2011

David Mitchell to młody brytyjski pisarz, którego debiutancka powieść Widmopis odbiła się szerokim echem wśród odbiorców i zebrała niemało pochwał. Kolejna – sen_numer_9, znalazła się już w ścisłej czołówce nominowanych do prestiżowej nagrody Bookera. Nie ma się co dziwić, jest to bowiem lektura nietuzinkowa, zaskakująca Czytelnika nie tylko samą f... Recenzja książki Sen numer 9

Pies Baskerville'ów

30.10.2011

Pies Baskerville’ów Sir Arthur Conan Doyle’a to chyba najbardziej znana pozycja z cyklu o Sherlocku Holmesie. Była inspiracją dla wielu twórców, a na jej podstawie nakręcono kilkanaście filmów. I nie ma się czumu dziwić, bowiem klimat tej książki jest tak złowrogi i tajemniczy, że wciąga od samego początku i trzyma w napięciu już do końca. Jeśli do... Recenzja książki Pies Baskerville'ów

Krwawa góra

30.10.2011

Leo Kessler, a właściwie Charles Whiting to brytyjski pisarz i historyk, który jest autorem kilkuset książek o tematyce wojennej, głównie beletrystyki i literatury faktu. Batalion szturmowy SS to najnowszy cykl powieści ukazujący nieznane oblicza II wojny światowej widzianej oczyma zwykłych niemieckich żołnierzy. Jako, że nie należę do sympatyków h... Recenzja książki Krwawa góra. Batalion szturmowy SS

Dobry człowiek

30.10.2011

Historie o miłości i romanse zazwyczaj kojarzą się z ckliwymi i naiwnymi opowieściami, w których główni bohaterowie, mimo wielu perypetii i zbiegów okoliczności w końcu i tak są razem. Gdy sięgałam po Dobrego człowieka autorstwa Andrew Nicoll też tak myślałam i obawiałam się, że nie będzie to porywająca lektura. Jednak jakież było moje zdziwienie, ... Recenzja książki Dobry człowiek

Cyrk odmieńców

30.10.2011

Darren Shan, a właściwie Darren O’Shaughnessy zadebiutował w 1999 roku powieścią dla dorosłych, po czym rozpoczął pisanie literatury młodzieżowej. Rok później światło dzienne ujrzał pierwszy z dwunastu tomów Sagi Darrena Shana, pod tytułem Cyrk odmieńców. Szybko okazało się, że był to strzał w dziesiątkę i seria bardzo szybko stała się światowym be... Recenzja książki Cyrk odmieńców

Obrzęd. Tajemnice współczesnych egzorcystów

30.10.2011

Matt Baglio to amerykański dziennikarz, który od kilku lat mieszka na stałe w Rzymie. Jesienią 2005 roku dowiedział się o kursie „Egzorcyzmy i modlitwa o uwolnienie”, organizowanym przez jeden z papieskich uniwersytetów. Wiedziony zmysłem reporterskim i ciekawością postanowił przyjrzeć się temu bliżej. Dzięki wnikliwości pisarza oraz licznym rozmow... Recenzja książki Obrzęd. tajemnice współczesnych egzorcystów

Mojra. Wojna wilków

30.10.2011

Trudno dzisiaj o książkę fantasy, która najpierw nie pozwoliłaby nam się od niej oderwać, a następnie, przez długi czas zapomnieć. Potrzeba oryginalnego pomysłu, wiarygodnych bohaterów, zgrabnie poprowadzonej i ciekawej fabuły. Ważne jest, by autor nas zaskoczył – w końcu na rynku pełno jest pozycji o elfach, magach i krasnoludach. Henri Loevenbruc... Recenzja książki Mojra. Wojna Wilków

Mojra. Noc wilczycy

30.10.2011

Jedynym powodem sięgnięcia po trzeci ą część sagi Mojra - Noc wilczycy, była ciekawość, jak to wszystko się zakończy. Jako, że poprzednie tomy nie wywarły na mnie żadnego pozytywnego wrażenia, miałam nadzieję na rehabilitację autora w tym ostatnim. To właśnie tutaj kończy się podróż Alei i jej przyjaciół, ważą się losy całej Gaelii, dostajemy odpow... Recenzja książki Mojra Noc Wilczycy

Odwet

30.10.2011

Ostatnimi czasy można zaobserwować wzrost popularności skandynawskiej literatury, a zwłaszcza kryminałów. Czytelnicy chłoną właściwie wszystko, co pochodzi z północy, jednakże obok wielkich odkryć pojawiają się również ogromne rozczarowania. Kristina Ohlsson zadebiutowała w 2010 roku powieścią Niechciane, po czym dość szybko została okrzyknięta nas... Recenzja książki Odwet

Strzeż się psa

30.10.2011

Towarzyszą nam właściwie odkąd tylko istniejemy, pocieszają, przytulają, bronią i przede wszystkim – bezgranicznie kochają. Mowa oczywiście o naszych czworonożnych przyjaciołach, psach. To właśnie dla nich powstał niezwykły psi kryminał Strzeż się psa, autorstwa Izabeli Szolc. Mojemu Shariatowi bardzo się spodobał. Gdy czytałam mu na głos udawał, ... Recenzja książki Strzeż się psa

Jak zakochałem Kaśkę Kwiatek

30.10.2011

W dzisiejszych czasach, trudno jest o książkę, która zaciekawi, rozśmieszy i przy okazji przemyci do umysłu młodego Czytelnika trochę dobrych wartości. Dzieci szybko rosną, czasami nawet za szybko, dlatego tak ważne jest pokazywanie im odpowiednich dla wieku lektur. Zmierzch, mimo iż modny, nie nadaje się na pouczającą, aczkolwiek dostarczającą roz... Recenzja książki Jak zakochałem Kaśkę Kwiatek

Dzienniczek zakręconej nastolatki 4

30.10.2011

Renata Opala to autorka, która od lat pisze powieści i opowiadania dla dzieci. Jej twórczość jest doceniana zarówno przez najmłodszych, jak i ich rodziców. Dzięki ogromnej popularności i ponadczasowym wartościom, Dzienniczek zakręconej nastolatki doczekał swojej czwartej części. Przygody głównej bohaterki są opatrzone ilustracjami Agnieszki Kłos-Mi... Recenzja książki Dzienniczek zakręconej nastolatki 4

Blitzkrieg 1939. Marsz na Warszawę

30.10.2011

Blitzkrieg 1939. Marsz na Warszawę to kolejne dzieło Leo Kesslera – brytyjskiego pisarza i historyka, który był czołgistą podczas II wojny światowej. Z pod jego pióra wyszło ponad 300 opowiadań i powieści traktujących o największym w historii świata konflikcie zbrojnym. Tu fakty mieszają się z fikcją literacką i osobom niezorientowanym w historii t... Recenzja książki Blitzkrieg 1939. Marsz na Warszawę. Batalion szturmowy SS

Metro 2033

26.08.2011

Fantastyka post apokaliptyczna to z całą pewnością jeden z moich ulubionych gatunków literackich. I jeden z tych, które najbardziej pobudzają wyobraźnię. Bo przecież istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że nasz świat po katastrofie będzie wyglądał właśnie w taki sposób. Ogromne pustkowia, jałowe ziemie, niegdyś potężne i prężnie się rozwijające pań... Recenzja książki Metro 2033

Autostopem przez kraj Kwitnącej Wiśni

18.08.2011

Spora dawka sake i piwa, a także magiczny klimat hanami, czyli japońskiego święta kwitnienia wiśni sprawia, że Will Ferguson postanawia wyruszyć w podróż z krańca na kraniec Japonii. Autostopem. Na swej drodze styka się z ludźmi tak różnymi, jak płatki kwiatów sakura. Są to mężowie, żony, czasami całe rodziny, a także samotni strzelcy odbywający zw... Recenzja książki W drodze na Hokkaido

Granica lodu

18.08.2011

Sam McFarlane to wybitny geolog i łowca meteorytów. Pewnego dnia niespodziewanie poznaje Palmera Lloyda – miliardera, który proponuje mu pracę przy powiększeniu zbiorów swojego muzeum. Okazuje się, że były partner McFarlane’a – Masangkay, podczas swojej ostatniej wyprawy natrafił na tajemniczy meteoryt, a sam zmarł w niewyjaśnionych okolicznościach... Recenzja książki Granica lodu

Laboratorium

18.08.2011

Rozwój genetyki niesie za sobą nieprawdopodobnie wiele korzyści. Wyobraźmy sobie, że wkrótce przyszłe matki nie będą obawiały się wad u swoich nienarodzonych jeszcze dzieci, osobom starszym nie straszne będzie widmo Alzheimera i Parkinsona, skończą się zbierające straszne żniwo epidemie. A to nie wszystko. Jednak czy w obliczu zapewnienia sobie życ... Recenzja książki Laboratorium

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl