Avatar @MAD_ABOUT_YOU

@MAD_ABOUT_YOU

Bibliotekarz
68 obserwujących. 46 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.
{} blog_8_dzien_tygodnia
{} Napisz wiadomość
68 obserwujących.
46 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.

Recenzje książek

14 recenzji, w tym 11 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Piekło to inni

{} WYBÓR REDAKCJI
16.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Długo przyszło mi czekać na tę książkę, ale było warto, bo reportaż Justyny Kopińskiej to książka ważna, otwierająca oczy na zło i tak bardzo potrzebna w jego demaskowaniu. Nie wszystkim zapewne się spodoba, a niektórych może i urazi swą bezpośredniością. Mimo to szczerze ją polecam, szczególnie tym, którzy myślą i czują, są wrażliwi na krzywdę in... {} Recenzja książki Czy Bóg wybaczy siostrze Bernadetcie?

Miernocie mówimy stanowcze nie

{} WYBÓR REDAKCJI
18.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie mam siły na poważną literaturę. Za dużo mam ostatnio na głowie, żeby chciało mi się jeszcze myśleć. Książka ma teraz dla mnie wymiar jedynie rozrywkowy i odmóżdżająco-relaksacyjny. Nie wiem, jak długo będę tkwić w tym marazmie umysłowym, bo szczerze mówiąc sama czuję się już tym zmęczona, ale cóż zrobisz jak nic nie zrobisz. Głową muru nie prz... {} Recenzja książki Namiętna nienawiść

Miłość w czasach zarazy czyli obozowy matrix i zniesmaczenie level high

{} WYBÓR REDAKCJI
29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kupiłam, no kupiłam. Sama, bez niczyich zachęt czy namów. Kupiłam, bo jeszcze wówczas nie wiedziałam, że nie jest ona książką historyczną, tylko byle jakim romansidłem. Swoje na półce przeleżała, jakieś dwa lata, ale po odkryciu wielu rewelacji na jej temat po porostu nie miałam na nią ochoty. Jak o zbrodni Wołyńskiej czy Powstaniu Warszawskim mog... {} Recenzja książki Tatuażysta z Auschwitz

Kiedy czarne jest czarne, a białe jest białe

21.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mario Ybl wraca. Po fatalnej trzeciej części odetchnęłam z ulgą, bo tym razem autorka mnie nie zawiodła. Mario Ybl, jak pisałam już o nim przy okazji pierwszej części "Ofiara Polikseny", to Pijak, Błazen i Cynik. Dla wiadomości Poli: najlepszy antropolog jakiego zna, i o niebo lepszy od wielu, których nie zna. Cierpiący na nyktofobię egocentryk i ... {} Recenzja książki Czarne światło

Męski świat kobiet

{} WYBÓR REDAKCJI
21.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Młodzieńcze lata" to trzeci po "Kriss de Valnor" i "Louve" spin off na podstawie kultowego komiksu o przygodach dziecka z gwiazd- Thorgala Aegirssona. Moim zdaniem najbardziej udany literacko i najbardziej dopracowany graficznie. Yann le Pennetier i Roman Surżenko sprostali zadaniu i stworzyli ciekawą i wierną oryginałowi serię. Ich bohaterowie s... {} Recenzja książki Thorgal - Młodzieńcze lata: Runa

Erotyczne fantasy, a rzeczywistość...

{} WYBÓR REDAKCJI
7.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po lekturze wielu książek tego typu dochodzę do wniosku, że na tym świecie połowa populacji to młodzi, bogaci, eleganccy (zarówno w trzyrzędowym garniturze, we fraku jak i nago), świetnie wykształceni (poligloci z dyplomami co najmniej Harwardu), wysportowani, światowi, super przystojni, nieziemsko zbudowani i hojnie obdarzeni przez naturę oraz ni... {} Recenzja książki Uwikłani. Pokusa

Niech pierwszy rzuci kamień ten, kto...

{} WYBÓR REDAKCJI
18.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Czy przyjęłaby pani uchodźców?” takie pytanie usłyszałam jakiś czas temu od przesympatycznego starszego pan, który akurat pastwił się nad moimi trzema nerwami w górnej piątce. I teraz zagwozdka. Odpowiedzieć wg własnego sumienia, czy skłamać i nie dać mu pretekstu do pokazania jak bardzo bolesne może być leczenie kanałowe :). Odpowiedziałam, że o... {} Recenzja książki Kamień

I że cię nie opuszczę aż do śmierci...

15.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam prozę Lemaitre’a. Jest brutalna, tchnie beznadzieją, strachem, pozostawia niesmak, bo każe wątpić w dobro i sprawiedliwość. „Suknię ślubną” pierwszy raz przeczytałam w 2015 roku. Muszę powiedzieć, że wywarła na mnie ogromne wrażenie. Były momenty, gdy naprawdę bałam się ją czytać, bo upadek, jaki zafundował swojej bohaterce pisarz, był o... {} Recenzja książki Ślubna suknia

Moja prawda, twoja prawda...

{} WYBÓR REDAKCJI
21.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Rzeź wołyńska była jednym z najkrwawszych epizodów II wojny światowej. Pozostaje też jednym z najmniej znanych, również w Polsce i na Ukrainie. Polscy historycy nazywają ją ludobójstwem. Ukraińscy unikają nawet słowa rzeź; mówią o wojnie polsko- ukraińskiej...". "Sprawiedliwi zdrajcy" to zbiór reportaży przedstawiających sylwetki i losy kilku/ k... {} Recenzja książki Sprawiedliwi zdrajcy. Sąsiedzi z Wołynia

Wiele hałasu o nic...

{} WYBÓR REDAKCJI
17.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasem (choć w tym roku to zdecydowanie za często mi się zdarza, ale taki okres) trzeba wziąć do ręki coś lekkiego. Ale co lekkie, to nie zawsze dobre, choć i w tym gatunku można znaleźć naprawdę sensownie i seksownie napisane dziełka. To niestety takie nie jest. Dlaczego mi się nie podobało, skoro inni czytelnicy zachwyceni? Kilka powodów było. P... {} Recenzja książki Driven. Namiętność silniejsza niż ból

Królowa jest tylko jedna...

9.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mówi się, że pisarz zdobywa miłość czytelników wtedy, gdy ich największym marzeniem staje się odnalezienie po jego śmierci choć jednej nieznanej jego książki. I ja się właśnie tak czuję, jakbym znalazła ukrytą przed czytelnikami część jej autobiografii- tę najbardziej osobistą. Po jej lekturze mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że w końcu poznał... {} Recenzja książki Agatha Christie i jedenaście zagubionych dni

Granica posłuszeństwa jest w sumieniu

{} WYBÓR REDAKCJI
4.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie godzę się na mobbing, przemoc psychiczną, fizyczną, upodlenie i ubezwłasnowolnienie. Nie godzę się na brak szacunku do drugiego człowieka, brak poszanowania jego uczuć i przekonań, jego potrzeb zarówno materialnych, emocjonalnych jak i duchowych. Mówi się, że czasy niewolnictwa dawno minęły (choć to nieprawda), że idziemy z duchem czasu, jes... {} Recenzja książki Zakonnice odchodzą po cichu

Czasami miłość nie jest wystarczająca ...

{} WYBÓR REDAKCJI
2.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To będzie dość osobista recenzja, ale bynajmniej nie ze względu na miłosną historię dwójki głównych bohaterów. To tylko w niewielkiej części mnie z nimi łączy. Czy miłość od pierwszego wejrzenia istnieje? Nie wiem, nigdy jej nie doświadczyłam. Doświadczyłam za to tej od „pierwszego” seksu, bo ta związała mnie na długie lata z dwoma facetami (resz... {} Recenzja książki Miejsce bez ciebie

Kiedy zaczynamy lubić tych złych...

{} WYBÓR REDAKCJI
11.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść Garda Sveena kupiłam przy okazji jednych z wielu hurtowych zakupów ebooków w znanej internetowej księgarni. Posiadanie promocyjnych kodów powoduje, że nie umiem oprzeć się pokusie ich wykorzystania, więc kupuję więcej niż potrzebuję. W związku z tym, zanim przyszła jego kolej, przeleżał jakiś czas na czytniku gdzie zdążył się trochę już za... {} Recenzja książki Ostatni pielgrzym

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe