Avatar @Miss_Jacobs

@Miss_Jacobs

3 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 11 lat.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

78 recenzji

44 SCOTLAND STREET

23.11.2010

Powieść na odcinki – taka była pierwsza forma wydania. Wydawać by się mogło, że jest to zwyczaj zamierzchły obecnie nie mający racji bytu. Czy ktoś w ogóle chce czekać w dobie kultury „ wszystko albo nic”, „ teraz albo nigdy”? Okazuje się, że jeśli jest dobry pisarz to i czekający się znajdą. 44 Scotland Street to nazwa ulicy, na której znajduję ... {} Recenzja książki 44 SCOTLAND STREET

Przyjemność w najlepszym wydaniu

21.11.2010

Czekolada to seks. Seks to narkotyk. Narkotyk to czekolada. Koło się zamyka i kręci w najlepsze. Ponieważ 3 powyższe rzeczy należą do moich ulubionych nie mogłam odmówić sobie przyjemności sięgnięcia po książkę Paula Martina o jakże zaskakującym tytule „ Seks, narkotyki i czekolada”. Ponieważ to lektura popularnonaukowa nie można mówić tutaj o fa... {} Recenzja książki Seks, narkotyki i czekolada

Opowieść niczym drzewo z wieloma gałęziami

21.11.2010

„Wreszcie coś nowego” pomyślałam sobie czytając pierwsze strony powieści „ Tłumaczka”. Ucieszyło mnie, że na początek nie ma nieszczęśliwej kobiety, próby zbrodni honorowej. Za to jest kobieta wykształcona, co prawda smutna, ale jednak pracująca. Zawód tłumaczki jest dla niej ucieczką od bolesnej przeszłości, w której straciła męża i syna. Nie wie... {} Recenzja książki Tłumaczka

Przyjemna lektura na zimowe wieczory i nie tylko.

16.11.2010

Cenie sobie pisarzy, którzy potrafią poruszyć moją wyobraźnię na tyle bym poczuła realia epoki, zapach panujący na ulicach, bym usłyszała gwar ulic. Moim zdaniem to jeden z ważniejszych wymogów przy powieściach barwionych nutą historyczną. I tak też się stało dzięki Carole Nelson Douglas. Pisarka posługuje się starymi, trochę utartymi, ale nadal pr... {} Recenzja książki Dobranoc, Panie Holmes

Piękna baśń dla dorosłych

16.11.2010

XVII wieczny Isfahan. Centrum światowego kobiernictwa. Miasto posiadające architekturę, która pod dziś dzień budzi zachwyt. Gdzieś w zaułkach a może w pobliżu Meczetu Piątkowego przechadzała się piękna, inteligentna i niesamowicie ambitna kobieta, której imienia nie dane jest Nam poznać, bowiem symbolizuje ona wszystkich tych, których dzieła podziw... {} Recenzja książki Krew kwiatów

PRZYPADEK

13.11.2010

Wiedza rośnie w miarę czytania. Rosną również wymagania względem wybranej lektury. Już nie zadowalam się byle czym. Oczekuje momentów zaskoczenia, wartkiej akcji a przede wszystkim przemyślanej od a do z fabuły. Zbieg okoliczności to najprostsze wyjście z sytuacji, stosowane często przez początkujących pisarzy bądź zwyczajnych naciągaczy. Czy więc... {} Recenzja książki Przypadek

Trafiająca do serca czytelnika.

24.10.2010

Z lubością podkreślam jak bardzo młoda jestem i jak wiele życia przede mną. Nie jestem jednak pełną zwolenniczką zasady: „Żyj chwilą”. Moja filozoficzna dusza często domaga się „pokarmu” by móc go przetwarzać na wszystkie możliwe sposoby. Książka Antoniny Kozłowskiej pt. „Kukułka” okazała się doskonałym „pożywieniem”. W powieści poruszany jest tem... {} Recenzja książki Kukułka

Smutna opowieść o dorastaniu.

23.10.2010

Dorastanie, potrzeba miłości i autorytetu, wolność, samotność, siła... Zadziwiające ile rzeczy, cech ludzkiej egzystencji jesteśmy w stanie zaobserwować również u zwierząt. Uważamy się za lepszych, gdy tymczasem często przewyższamy je jedynie możliwością wysławiania się. To jedna z niewielu spraw, którą możemy uświadomić sobie czytając „ Boga zwie... {} Recenzja książki Bóg zwierząt

Tajemnica greckiej Madonny

13.10.2010

Zdarza się czasem, że swoją pasję pod wpływem rodziny lub potrzeby zrealizowania skrytego marzenia decydujemy się zamienić w życiowy zawód. Na dobrej drodze do tego jest autorka książki „ Tajemnice greckiej Madonny”. Wybrała gatunek, który polubiła najbardziej a co za tym idzie miała z nim największą styczność. Nie łatwo jest zaskoczyć czytelnika,... {} Recenzja książki Tajemnica greckiej Madonny

Grób z niespodzianką

12.10.2010

„Boimy się tego, czego nie znamy”. Ciekawe ile razy jeszcze będę chciała zacząć swoją recenzję od tej prawdy starej jak świat. Cóż ja na to poradzę, że jestem ni mniej ni więcej tylko człowiekiem biorącym garściami z tego, co już zna. Bezpieczeństwo wszak jest od zawsze w cenie. Długo zwlekałam z przeczytaniem książki Charlaine Harris. Ten wampiro... {} Recenzja książki Grób z niespodzianką

Zapiski z wielkiego kraju

7.10.2010

Nigdy nie przepadałam za Ameryką. To piękny i bogaty kraj, z głupimi ludźmi. Każdy, chociaż raz w swoim życiu słyszał „dowcip” o tym jak Amerykanin uważa, Europę za kraj a Fidela Castro za piosenkarza. Zawsze zastanawiałam się, jakim sposobem kraj z większością ludności pozostawiającą wiele do życzenia w sferze intelektualnej, może być potęgą świat... {} Recenzja książki Zapiski z wielkiego kraju

Fenomenalna książka

23.09.2010

Aborcja... Temat w Polsce zastępczy, służący do przepychanek politycznych. Powieść Vedrany Rudan jest wyzbyta z tego pierwiastka, przez co staje się ludzka. Autorka wykorzystuje teorie krążące na temat ciąży i przekształca je do własnych celów. Wprowadzony zostaje element fantastyczny w postaci rozmów płodów. Powszechnie uważa się, że dzieci już w... {} Recenzja książki Murzyni we Florencji

Krótko i na temat

17.09.2010

Im więcej wiesz tym lepsze podejmujesz decyzje. Kierując się tą zasadą starałam się dowiedzieć jak najwięcej o sektach z książki „ Tajne kulty zła” Ray’a Blacka. Uczciwie powiem, że ja czytając książkę nie robiłam tego z pozycji laika. Zawsze interesowałam się sektami, oglądałam programy na Discovery itp. Książka napisana jest prostym językiem, l... {} Recenzja książki Tajne kulty zła

Ciężka i wymagająca lektura, ale warta poświeconego czasu.

15.09.2010

Milczenie jest złotem. Ja jednak zawsze wolałam srebro przez co jestem gadułą jakich mało na tym świecie. Mówię, bo: lubię, rozmowa rozładowuję napięcie, nie lubię niezręcznej ciszy. Mówię, bo „ rozmowa jest tym samym, co szukanie schronienia w bramie, kiedy zaczyna lać jak z cebra.”* Tak często robi główny bohater książki Nerczan. Chowa się za pot... {} Recenzja książki Porozmawiaj ze mną

Zapach szminki

3.09.2010

Teatr to sztuka dla odważnych. Grając filmie pracuje się miesiąc może dwa, potem premiera i można zaszyć się pod kołdrą w razie niepochlebnych recenzji. Scena to inna bajka. Pochlebne recenzje czy nie, oklaski czy wrzaski... Wychodzić, co wieczór trzeba. „Sztuka teatru jest najbardziej ulotną sztuką, i najbardziej pańską ze wszystkich sztuk. Rzuca ... {} Recenzja książki Zapach szminki

Ziemia kłamstw

30.08.2010

Wielu z Was w tym i mnie zdarza się kupować czy też wypożyczać książki będąc zauroczonym okładka. Czasem zdarza się, że owa okładka reprezentuje wszystko to, co znajduje się w środku. Tak się stało w przypadku „ Ziemi kłamstw” Anne B. Ragde. Jest tajemnicza, minimalistyczna, urzekająca, budzi jakąś niepewność. Jak możecie się domyślić z tej wskazów... {} Recenzja książki Ziemia kłamstw

Szkoła niezbędnych składników

26.08.2010

Z wielką chęcią zapisałam się do „Szkoły niezbędnych składników. Erici Bauermeister. Autorka zdecydowała się na bardzo dobry zabieg mianowicie zamiast umieszczać swoich bohaterów w bajecznej scenerii Włoch sama tam zamieszkała. Dzięki temu ich kulinarna filozofia w postaci prostoty przebija, książka ewidentnie pachnie pysznościami, ale nie jest nac... {} Recenzja książki Szkoła niezbędnych składników

Luksus dlaczego stracił blask

26.08.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jestem typową kobietą... Uwielbiam błyskotki, moja torebka nie ma dna i zawsze znajdę powód, aby kupić kolejną parę szpilek a nade wszystko kocham poczucie luksusu. Wszystko to tworzy ze mnie idealną odbiorczynię książki Dany Thomas „ Luksus. Dlaczego stracił blask”. Miałam nadzieję, że autorka pokaże, że moda to coś więcej niż diabelnie drogie ubr... {} Recenzja książki Luksus. Dlaczego stracił blask

Oliwkowa miłość

26.08.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy istnieje jakaś reguła, dzięki której związki się udają? Jeśli tak to, jaka? Czy to wielka miłość ( nie mam pojęcia jak ją można mierzyć) czy może czas? Czy naprawdę zaręczyny po 5 latach bycia razem, dają większą pewność niż te po tygodniu? Są przecież związki, które istnieją ( i co ważniejsze mają się świetnie) mimo wszystkich i wszystko. Tak... {} Recenzja książki Oliwkowa farma

Suma naszych dni

26.08.2010

Są takie dni, kiedy czujemy się bardziej samotni, wtedy najlepszym lekarstwem jest rodzinne ciepło, poczucie przynależności do kochającej grupy. Ponieważ z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu warto mieć pod ręką książkę Isabel Allende „ Suma naszych dni”. Powieść, z której miłość wprost się wylewa. Pisana z myślą o zmarłej córce, by podzielić... {} Recenzja książki Suma naszych dni

Zmierzch i historia

23.08.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Saga Zmierzchu bez wątpienia stała się ikoną popkultury. Możemy się nią zachwycać, podziwiać, nie cierpieć jej, krytykować. Jedno łączy wszystkich – każdy wie, o czym jest. Rzeczą oczywistą jest też, że każdy będzie chciał zgarnąć swoją działkę z tej olbrzymiej góry pieniędzy, która jest nieodłącznym elementem ikon dzisiejszych czasów. Powstają pa... {} Recenzja książki Zmierzch i historia

Dobre studium kobiecej psychiki

19.07.2010

Siódemka powszechnie uważana jest za liczbę szczęśliwą. Czy tak jest naprawdę? Rebecca Miller swoimi opowiadaniami przeciwstawia się tej teorii. Przedstawia Nam 7 kobiet, które pozornie dzieli wszystko, gdy jednak zechcemy zajrzeć w głąb ich psychik zobaczymy, że dążą do tego samego tylko innymi drogami. Greta należy do gatunku kobiet, dla których ... {} Recenzja książki Siedem kobiet

Niezwykle ciepła powieść

18.07.2010

Bankier, mąż samotnej żony. Zamknięta w sobie staruszka. Para gejów. „Idealne” małżeństwo. Utrzymanek rodziców. Młoda dziewczyna bojąca się zaufać mężczyźnie. Starsza pani, która próbuje spajać mieszkańców. Zrzędliwy weteran wojenny. Matka cierpiętnica i tchórzliwy ojciec. Miłośniczka romansów żyjąca w świecie swoich fantazji. Zapatrzona w siebie e... {} Recenzja książki Dziewczyna z sąsiedztwa

Przepelniona emocjami

13.07.2010

Przeczuciu czasem warto dać się ponieść szczególnie w przypadku, gdy jest tak mocne jak moja chęć przeczytania książki „Matka Ryżu” Rani Manickiej. Rania zaskakuje pomysłem, otula zmysły zapachami, rozum zmusza do myślenia a serce do odczuwania. Bohaterowie nie są jedynie słowami na kartach powieści. Przez większą część lektury odnosiłam wrażenie... {} Recenzja książki Matka Ryżu

Piękna, subtelna i wzruszająca.

6.07.2010

Są w życiu takie historie, którym kibicuje się z całego serca. Czytając chce się krzyczeć do bohaterów, odczuwa się frustracje, ze nie można zmienić biegu wydarzeń, ostrzec. Tak właśnie czułam się czytając „ Zaklętych w czasie” Audrey Niffenegger. Motyw podróży w czasie nie jest niczym nowatorskim a mimo to odnosi się wrażenie świeżości poprzez ko... {} Recenzja książki Zaklęci w czasie

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe