Avatar @Miss_Jacobs

@Miss_Jacobs

3 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 11 lat.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

78 recenzji

Lekcja historii z kryminalną zagadką w tle

29.06.2010

Autorka sprawnie i bezbłędnie przenosi mnie po raz drugi do czasów regencji w Anglii. Piszę drugi, bo jest to kontynuacja poprzedniej części, równie świetne pod tytułem, "Czego boją się anioły”. Historia o obowiązkach, miłości, zdradzie, przyjaźni... Młody wicehrabia Sebastian St. Cyr po raz kolejny poszukuje sprawcy zbrodni dokonanej na młodej kob... {} Recenzja książki Kiedy bogowie umierają

Fascynująca i pedantycznie dokładna

29.06.2010

Niewątpliwie książka ma ciekawą okładkę. Symbolizuje „zaproszenie” do mózgów detektywów, co faktycznie dzieje się podczas czytania książki. Kolejny plus za fantastyczny wstęp liczący 17 stron! Treść podzielona jest na 4 główne rozdziały, każdy zaś rozdział ma swoje podrozdziały. W spisie treści możemy dokładnie znaleźć, co znajduje się w każdym z n... {} Recenzja książki Stulecie detektywów: drogi i przygody kryminalistyki

Schmitt = geniusz

29.06.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

- Zdecydowanie jest pan królem tematów, na których łatwo noga może się powinąć.... A tymczasem panu nigdy jeszcze się noga nie powinęła!* Kolejna fantastyczna książka autorstwa Erica-Emmanuela Schmitta. Fantastyczna, choć inna od pozostałych. Jest to powieść z prawdziwego zdarzenia a nie króciutka książeczka. Autor odbiega od swojego trochę filozof... {} Recenzja książki Przypadek Adolfa H.

Nuda i żenada.

29.06.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miało być zabawnie... Z tyłu okładki jest napisane: „ zabawniejsze niż komedie Woody Allena”. Cóż... Obok Woody Allena to nawet stać by nie mogło. Lektura bardzo stereotypowa, z jednobarwnymi bohaterami. Stylistycznie również nie porywa, autorowi zdecydowanie brak wprawy a może po prostu talentu. Historia tyczy się Rodrigo i jego problemów psychic... {} Recenzja książki O psychiatrach, psychologach i innych psychozach

Wciągająca i zmuszająca do myślenia

24.06.2010

Czytając drugą w mojej karierze czytelniczej książkę autorstwa Jodi Picoult pt. „Krucha jak lód” miałam lekkie déjà vu. Nie musiałam nawet długo rozmyślać nad przyczynami tego zjawiska. Pisarka bowiem znowu raczyła mnie tym samym schematem powieści co poprzednio. Wybrała kolejny temat przewodni swojej książki, dodała odpowiednich do tego bohaterów... {} Recenzja książki Krucha jak lód

O tych mniej i bardziej znanych, ale zawsze ciekawych mężczyznach.

23.06.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka jest zbiorem wywiadów i notek biograficznych współczesnych herosów ( tych mniej i bardziej znanych) subiektywnie wybranych przez autora. W idealny moim zdaniem sposób dostosowuje swój styl do rozmówców oraz tych „zwyczajnie” opisanych postaci. Pozwala nam je odkryć z trochę innej, ludzkiej strony szczególnie, gdy rozmowy prowadzone są w waż... {} Recenzja książki Karuzela z herosami

Lekko i przyjemnie.

23.06.2010

Temat przeprowadzki do innego kraju, od tak po prostu jest oklepany szczególnie jeśli jest to Francja lub Włochy. Te dwa europejskie raje już powoli stają się za małe na tyle najazdów co widać w nowościach literackich... „pisarze” osiedlają się coraz to dalej. Mark jedzie do Bretanii ( jeden z rejonów we Francji) wraz ze swoja ówczesną partnerką. ... {} Recenzja książki Nie będę Francuzem (choćbym nie wiem jak się starał)

Odważnie i szczerze.

23.06.2010

Norah Vincent zamieniła się w mężczyznę. Chodziła na specjalne treningi sposobu poruszania, modulacji głosu a nawet nauczyła się robić perfekcyjny zarost. Co ważne autorka od samego początku zaznacza, że nie jest to żaden poradnik o tym co i jak myślą mężczyźni. Książka to zebrane i opisane doświadczenia odnoszące się jedynie do poznanych przez nią... {} Recenzja książki Mężczyzna od podstaw. Podróż pewnej kobiety do świata mężczyzn i z powrotem

O nienawisci na wiele sposobów.

22.06.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rzecz dzieje się w Indiach, w miasteczku Kalimpong skąd widać Kanczendzongę. Specyficzne położenie geograficzne sprawia, że to natura narzuca tryb życia mieszkańcom. Bohaterowie nie są nadzwyczajni, reprezentują w pewnym sensie każdego z nas. Porzucona dziewczyna, sędzia, który za swe niepowodzenia obarczał innych, kucharz, który wymyśla historie, ... {} Recenzja książki Brzemię rzeczy utraconych

Piękna Barcelona jako tło tajemnicy.

22.06.2010

„Wspominany tylko to, co nigdy się nie wydarzyło”. Jedni wspominają by móc znieść swoją marną egzystencje, Oskar wspomina by nadal kochać, kochać znaczy żyć... Wiedziona uwielbieniem dla Barcelony i sympatią dla Zafona nie mogłam, nie sięgnąć po "Marinę". Czytając nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że ja już to skądś znam. Znam oczywiście z poprzedni... {} Recenzja książki Marina

Dom na zanzibarze

22.06.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Skusiła mnie zdecydowanie okładka i piękne wydanie książki. Wszystko jest w niej dopracowane do ostatniego szczegółu. Wspaniały papier, ten wzór na nim przypominający drewno i piasek - surowce nieodłącznie wiążące się z Afryką. Oby więcej takich wydań. Śmiało mogę powiedzieć, że jest to książka inna niż wszystkie z gatunku „ wyjechałem do raju, zbu... {} Recenzja książki Dom na zanzibarze

Psychologiczne fantasy

22.06.2010

Kraina pomylonego dzieciństwa... Tak bardzo chciałabym, żeby była jedynie zamknięta w tej książce. Jednak ilu jest na świecie „rodziców”, którzy takie krainy tworzą dla swoich dzieci? Historia prawdziwa, lecz nieprawdopodobna, na potrzeby powieści dodatkowo sfabularyzowana. Zaczyna się niepozornie, choć boleśnie. Poznajemy młodzieńca imieniem Max.... {} Recenzja książki Woodward

Amore 14

22.06.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Bo Ty nic nie rozumiesz!”. Ilu rodziców codziennie słyszy to zdanie od swoich nastoletnich córek?. Ile nastoletnich córek mówi to codziennie swoim rodzicom bądź, chociaż powtarza w swoich myślach?. Matematyk z „Małego Księcia” na pewno by się nie nudził. Ta książka pomoże Wam zrozumieć siebie bądź córki a przy okazji zapewni naprawdę miło spędzon... {} Recenzja książki Amore 14

Lekkie i przyjemne czytadło.

22.06.2010

Fabuła jest prosta i bardzo przewidywalna, ale przecież nie chciałam się męczyć to narzekać na to nie będę. Choć większość akcji ma miejsce w Rzymie to powieść jest bardzo amerykańska, bo przecież od swoich korzeni nie ma ucieczki. Autorce jedynie udało się wychwycić, co niektóre zachowania Włochów i przedstawić je w sympatyczny i wesoły sposób. Ta... {} Recenzja książki Moje rzymskie wakacje

O tancerce, która stała się królową.

22.06.2010

Miałam naprawdę duże oczekiwania wobec tej książki, bowiem wszystko, co inne jest interesujące dla mnie. Do tego z okładki bije „wielka miłość, światowy skandal i fascynujący orient”. Z tej trójki tak w 100 % zgodziłabym się tylko ze światowym skandalem, nad resztą bym polemizowała, co zresztą zaraz uczynię. Zacznijmy od tego, ze nie sposób zrozumi... {} Recenzja książki Hinduska miłość

Odbiorca nieznany.

21.06.2010

Trudne jest zakwalifikowanie „dzieła” do grupy wiekowej. Nie jest to książeczka, która poczytamy maluchowi do snu. Trochę starszy nie zrozumie dowcipów autora, a ten, który zrozumie jest już za „stary” i uzna książkę za zbyt dziecinną. Kolejny problem jest ze wspomnianymi dowcipami autora. Sporo jest delikatnych odniesień do seksualności i spraw in... {} Recenzja książki Baletki i baleriny czyli historia baletu wyłożona wreszcie jak należy

O ludziach różnej maści z przymrużeniem oka i czułością.

21.06.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Polska to trudny kraj do życia. Popadamy w różne skrajności, nie umiejąc odróżnić przedstawienia (często marnej jakości) od prawdziwego życia. Tak często jest w przypadku homoseksualizmu. Parady równości, w których często występują przebierańcy utożsamiamy z codziennością gejów. Myślimy, że wiemy o nich wszystko, ale czy naprawdę tak jest? Skąd mam... {} Recenzja książki Berek

Niebanalny romans

21.06.2010

Co się dzieje, gdy nasza wyśniona połówka nie zauważa zupełnie naszego istnienia? Jak daleko jesteśmy w stanie się posunąć w grze o miłość? Ile barier i granic jesteśmy w stanie obrócić w pył, byle tylko być szczęśliwym? Czasem może być naprawdę wybuchowo, jeśli wcielimy się w pewną Mademoiselle - piękną i demoniczną niczym femme fatale... Książka ... {} Recenzja książki Siedem pożarów mademoiselle

Po prostu inna.

21.06.2010

A gdyby tak być niewidzialną? Początkowo myślę, że większość z nas miałaby wielką frajdę z podglądania swoich najbliższych. Tylko, co się dzieje w przypadku, gdy jesteśmy niewidoczni przez 130 lat? By znać odpowiedź na to pytanie wystarczy zapoznać się z historią Helen. Czytając tą powieść miałam nieodparte wrażenie smutku. Było w niej coś niezwyk... {} Recenzja książki Światła pochylenie

Zło od podszewki

21.06.2010

To kolejna pozycja, którą nieświadomi pracownicy księgarń stawiają na złej półce. Nie wiem jak Wy, ale ja znam, co najmniej kilkanaście czarownic. Niektóre z nich pretendują nawet do miana wiedźm. Więc gdzie tu fantastyka pytam się?Wiedziona zawodową empatią (naprawdę!) po przeczytaniu noty wydawcy postanowiłam się skusić. Pomyślałam sobie:: „A nuż... {} Recenzja książki WICKED: Życie i czasy Złej Czarownicy z Zachodu

Stereotypowe i nudne postacie. Nic nadzwyczajnego.

21.06.2010

Włochy to drugi, po Francji , kraj w którym czuje się jak ryba w wodzie. Uwielbiam ich Jedzenie, język, mentalność "boskiego Alvaro", wywołującą nieograniczone pokłady uśmiechu na mojej twarzy. Nic więc dziwnego, że po raz kolejny sięgnęłam po lekturę odwołująca się do tradycji włoskiej, jak i mentalności samych Włochów. Po raz kolejny również roz... {} Recenzja książki W stylu valentine

Kobieta nie jedną ma twarz.

21.06.2010

Jako mała dziewczynka uwielbiałam przyglądać się mojej mamie szykującej się do wyjścia. A gdy już jej nie było od razu czmychałam by połamać sobie nogi w jej szpilkach, udusić się koralami czy wymalować sobie szminką uśmiech godny najlepszego clowna w cyrku. Moja mama była ( i jest!) dla mnie wzorem do naśladowania. Dzisiaj zaś Martyna Wojciechows... {} Recenzja książki Kobieta na krańcu świata

Dobre bo Polskie,

21.06.2010

Co oznacza bycie Polakiem i ten cały patriotyzm? Dumę, wstyd czy może równoważnię? Na to pytanie odpowiedź próbowali znaleźć polscy pisarze. Książka jest zbiorem opowiadań. Takie wydania mają to do siebie, że jedne teksty podobają nam się bardziej inne mniej. Ponieważ autorami są młodzi ludzie patriotyzm przedstawiony jest w nowym, świeżym świetle.... {} Recenzja książki Nie pytaj o Polskę

Satyra w najlepszym wydaniu

21.06.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyjaciel to dobra „rzecz”. Przyjaciel to nie tylko ktoś, kto powie dobre słowo, ale przede wszystkim ktoś, kto powie „stop”, gdy czynimy źle. Robi to poważnie lub humorystycznie śmiejąc się z naszych wad, ale nigdy nie z nas. Marcin Szczygielski jest dla mnie właśnie takim literackim humorystycznym przyjacielem. Perypetie jego bohaterek zawsze bi... {} Recenzja książki Farfocle namiętności

Wzruszająca i bawiąca do łez.

21.06.2010

Książka jest w dużej mierze autobiograficzna, choć sporo w niej również zdawkowych części biografii bywalców owego baru. Ponieważ pisał ją laureat Pulitzera, jest to dzieło na naprawdę wysokim poziomie, choć nie jestem zwolenniczką kierowania się nagrodami to jednak widać po książce, że nagroda była zasłużona. To piękna historia dorastania, spełnia... {} Recenzja książki Bar dobrych ludzi

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe