Avatar @Mollinka_90

@Mollinka_90

53 obserwujących. 60 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 2 miesiące temu.
{} mollinka.90
{} Napisz wiadomość
53 obserwujących.
60 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 2 miesiące temu.

Recenzje książek

196 recenzji, w tym 28 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Dom głosów = dom strachów?

8.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Donato Carrisi wielokrotnie udowodnił, że jest pisarzem niezawodnym. Do tej pory żadna powieść jego autorstwa mnie nie rozczarowała i to samo mogę napisać o najnowszej pt. "Dom głosów". Niezwykły thriller psychologiczny, nieoczywisty, z wieloma zwrotami akcji, a przede wszystkim zwracający uwagę na ważne kwestie dotyczące postrzegania roli dzieci ... {} Recenzja książki Dom głosów

Martwa natura = dobry kryminał

21.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy wspominałam, że lubię książki z wątkami osnutymi wokół malarstwa? Muszę przyznać, że nieważne, czy dzieła sztuki, do których nawiązuje fabuła istnieją naprawdę, czy też są wymysłem autora, książki o tematyce choćby po troszę artystycznej bardzo zazwyczaj przypadają mi do gustu. A jeśli okazują się przy tym sprawnie napisanym kryminałem z intry... {} Recenzja książki Martwa natura

Wszystkie żony na pokład!

8.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba zaszufladkowalam Jojo Moyes jako autorkę romansów i za każdym razem jak sięgam po jakąś jej kolejną powieść, to zaskakuje mnie w niej rozbudowana warstwa obyczajowa okraszona zaledwie wątkiem romantycznym. Podobnie było w przypadku "W samym sercu morza". Już sam początek okazał się zaskoczeniem, gdyż chwilę po tym, jak poznaliśmy współczesne... {} Recenzja książki W samym sercu morza

Złote kłosy, wielki kryzys

18.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wielkie Równiny Teksasu, początek lat 20' XX wieku. Wiosną po horyzont rozciąga się tam soczysta zieleń wschodzącej pszenicy, latem pola zamieniają się w złoto za sprawą dojrzewających kłosów. 25-letnia Elsa, trzecia córka dość bogatego miejscowego właściciela pszenicznych pól, nie grzeszy urodą, a jak głosi diagnoza lekarza nie ma też dobrego zdr... {} Recenzja książki Gdzie poniesie wiatr

#

17.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nadejszła wiekopomna chwila", gdy i ja sięgnęłam po książkę Remigiusza Mroza, o którym głośno już od dobrych kilku lat, w bardzo różnych zresztą kontekstach... Byłam zatem niezmiernie ciekawa, czy potwierdzą się po lekturze powtarzane opinie o seryjnej produkcji książek, w których próżno szukać głębszego dna. Z zapałem zabrałam się do lektury i j... {} Recenzja książki Hashtag

Thriller romantyczny w starym dobrym stylu

25.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla każdego stary dobry styl kojarzy się z czymś innym, mimo, że mniej więcej pojęcie to odnosi się zazwyczaj do klasyki gatunku. Myślę, że "Zamilknij na zawsze" aspiruje do klasyki thrillera romantycznego, gdyż mamy tu zarówno sprawnie skonstruowany, rozwijający się w jedynie słusznym kierunku związek miłosny, napotykający na klasyczne przeszkody... {} Recenzja książki Zamilknij na zawsze

Wypoczywaj naturalnie

10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nerwy w las" to książka napisana przez lekarza psychiatrii, dr Katarzynę Simonienko - jedną z pionierek w Polsce ciekawej dziedziny jaką są kąpiele leśne i przewodniczkę po Białowieskim Parku Narodowym. Książka wyjątkowa, którą czyta się jak wyróżniające się w dziedzinie współczesnego opowiadania o przyrodzie książki zagranicznych autorów jak Pet... {} Recenzja książki Nerwy w las

Niezbadane ścieżki przeznaczenia

10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od dawna motyw przeznaczenia kierującego życiem ludzi jest jednym z moich ulubionych w literaturze. Nie mogłam więc przejść obojętnie wobec "W następnym życiu" Marka Levy'ego. Zaintrygowana byłam nie tylko wykorzystaniem motywu wspomnianego przeznaczenia, ale również wędrówki odradzających się dusz i... nawiązań do rynku dzieł sztuki. Powieść speł... {} Recenzja książki W następnym życiu

Pamięć komórkowa

8.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyznaję, że ważniejsza od okładki książki jest dla mnie jej zawartość. Jeśli zaintryguje mnie opis fabuły, nie ma raczej siły, która odwiedzie mnie od przeczytania danej książki. Tak też było w przypadku "Nieskończonego bicia serca" Allesio Puleo. Dwie dziewczyny połączone tajemnicą związaną z przeszczepem tkanek, motyw pamięci komórkowej i śled... {} Recenzja książki Nieskończone bicie serca

Odwaga to uczucie silniejsze od strachu

6.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po powieść Chiary Parenti sięgnęłam bez większych oczekiwań. Ot historia o przyjaźni, chęci udowodnienia czegoś sobie i innym, jak wiele innych, myślałam studiując opis fabuły. Tymczasem książka niesamowicie ujęła mnie za serce. Wspaniała atmosfera włoskich familii przeplata się tu z historią Sole, dwudziestokilkulatki, która całe dotychczasowe ży... {} Recenzja książki Sztuka sięgania gwiazd

Uważaj, czego pragniesz 😉

20.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zatopić się w świecie współczesnej baśni, odskoczyć od poważnej tematyki na rzecz pogodnych opowieści o miłości przezwyciężającej istny tor przeszkód rozmaitych przeciwności? Dla wszystkich tych, którzy tak jak ja, marzą czasem o chwili z lekturą lekką, łatwą i przyjemną, a przy okazji starającą się przemycić ... {} Recenzja książki To, czego pragniesz

Zbrodnia, która fascynuje

11.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto mnie już trochę zna, bo obserwuje bloga lub moje konta na portalach dla książkomaniaków, ten zapewne zauważył, że: a) nie po drodze mi raczej z polskimi autorami b) ostatnio złapałam czytelniczy zastój. To dwa niezwykle ważne spostrzeżenia dla poniższej treści przedpremierowej recenzji powieści kryminalnej Marcina Kaźmierczaka pt. "Martwy ptak... {} Recenzja książki Martwy Ptak

Przyczyny i skutki

29.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Całe nasze życie to ciąg zdarzeń, zazębiających się ze sobą, zapętlonych przyczyn i skutków naszych wyborów. Nawet jeśli wydaje nam się, że płyniemy z prądem i nie podejmujemy przełomowych decyzji, to z pozoru niewinna zgoda na pójście z kimś nowym na lunch, może wywołać lawinę wydarzeń, których nie sposób było przewidzieć. Tak stało się w przypad... {} Recenzja książki Fatalne kłamstwo

Z poradnikiem za pan brat - Jak ogarniać emocje w pracy?

7.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Poradniki niezbyt często goszczą w orbicie moich czytelniczych zainteresowań. Nie uważam się za osobę nieomylną, która nie potrzebuje dobrych rad, jednak nie uważam też, że jakakolwiek książka zawierająca kilka mądrze brzmiących sformułowań (czytaj: czasami pseudopsychologicznego bełkotu dryfującego w stronę mądrości rodem z książek Paulo Coelho) ... {} Recenzja książki Jak ogarniać emocje w pracy

Dlaczego właśnie ona?

2.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli pierwsza książka danego autora podobała się średnio, ciężko stwierdzić, czy kolejna będzie taka sama, lepsza czy jeszcze gorsza. Zawsze w takich wypadkach sięganie po drugą książkę pisarza, który średnio przypadł mi do gustu swoim debiutem, przypomina rosyjską ruletkę - albo nastąpi przełom albo ostateczne skreślenie. W przypadku E.G.Scotta ... {} Recenzja książki Dlaczego właśnie ja

Paleta barw zła - część druga

30.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Małgorzata Oliwia Sobczak to polska pisarka, z którą zetknęłam się po raz pierwszy dzięki jednej z otrzymanych propozycji recenzenckich. Zazwyczaj podchodzę do pozycji od rodzimych autorów z dużą dozą ostrożności, jednak "Kolory zła. Czerwień" uznałam za powieść naprawdę dobrą. Kryminał z akcją, której nie powstydziliby się czołowi przedstawiciele... {} Recenzja książki Czerń

Mieszkając z wrogiem

24.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najnowsza powieść Louise Candlish, podobnie jak pierwsza - "Na progu zła", rozgrywa się w ścisłym gronie i dość hermetycznym środowisku mieszkańców pewnej snobistycznej londyńskiej ulicy Lowland Way. Prym wiodą tutaj rodziny, które aspirują do bycia kimś więcej niż zwykli przedstawiciele klasy średniej, a z ich marzeń o bogactwie i wielkości rodzi... {} Recenzja książki Tuż za ścianą

Z pamiętnika kreatora przypadków

{} WYBÓR REDAKCJI
7.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przypadek, przeznaczenie, los... Odwieczna zagadka, czy jest jakaś siła determinująca nasze ludzkie wybory, decydująca o tym, kogo spotykamy na naszej drodze i jak potoczy się nasze życie, to wspaniały temat dla pisarzy. Mierzy się z nim także kompletnie mi do tej pory nieznany izraelski autor Yoav Blum. Zaciekawiona opisem fabuły, postanowiłam si... {} Recenzja książki Zakochany przez przypadek

Zdarzyło się...

19.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dobra powieść obyczajowa to uczta dla czytelnika. Coraz trudniej na taką trafić. Książki Kristin Hannah są jednymi z wyróżniających się w tym gatunku, ale nie wszystkie są jednakowo dobre. Wszystko zależy od podjętej tematyki, poprowadzenia wątków, ukształtowania postaci. Zdarzyło się nad jeziorem Mystic to w mojej ocenie powieść poprawną, ale nie... {} Recenzja książki Zdarzyło się nad jeziorem Mystic

Pożegnanie

17.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

RECENZJA PRZEDPREMIEROWA Czy pamiętacie jeszcze Felicję Lombard, bohaterkę powieści Charlotte Link pt. "Czas burz" i "Dziki łubin"? Można jej nie lubić, można się nią irytować, ale nie można przejść obok niej obojętnie. To taka pruska Scarlett O'Hara, która właśnie powraca w ostatniej części trylogii niemieckiej pisarki zatytułowanej "Niespokojne... {} Recenzja książki Niespokojne niebo

Reakcja łańcuchowa

22.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Śmiertelne kłamstwa" to moje pierwsze zetknięcie z piórem Sarah A. Denzil i muszę stwierdzić, że bardzo udane. Na okładce mamy informację, że książka powinna spodobać się miłośnikom thrillerów w rodzaju "Dziewczyny z pociągu" czy "Za zamkniętymi drzwiami" i to moim zdaniem akurat bardzo trafna rekomendacja docelowej grupy, która po przeczytaniu k... {} Recenzja książki Śmiertelne kłamstwa

Piękni, waleczni, sprawiedliwi...

22.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Thrillery Sandry Brown to gwarancja dobrej rozrywki. Powieści, w których wątek sensacyjny zawsze przeplata się z romansem to idealna odskocznia od cięższej tematyki. W "Spięciu" autorka zabiera nas w świat strażników Teksasu, walki wyborczej sędziów okręgowych oraz prywatnych dylematów pewnego niepokornego stróża prawa, którego największym skarbem... {} Recenzja książki Spięcie

Krzewić kaganek oświaty z miłością w tle

11.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jojo Moyes uważam za jedną z solidniejszych pisarek, dlatego chciałam zapoznać się z kolejną jej powieścią, pt. "Światło w środku nocy". Zachęciła mnie do tego tym razem także okładka, zapowiadająca ciekawą książkę dla kobiet, której akcja powinna przenieść nas w realia dawnych epok. Nie myliłam się. USA, niedostępne rejony górskie stanu Kentucky... {} Recenzja książki Światło w środku nocy

Murakami - przybliżenie

10.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zbiór opowiadań Harukiego Murakamiego pt. "Pierwsza osoba liczby pojedynczej" to doświadczenie czytelnicze adresowane zarówno do fanów pisarza, jak i osób, które dopiero chciałyby tego autora poznać. Mi jak do tej pory udało się przeczytać tylko "Norwegian Wood" i uważam, że to było wystarczające, aby móc trafnie przewidzieć, jakiego typu uczucia ... {} Recenzja książki Pierwsza osoba liczby pojedynczej

"Dwa bieguny" alias "Dzika"

8.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Eliza Orzeszkowa do grona moich ulubionych pisarzy zalicza się nie od dziś. Powiecie, co takiego można odnaleźć w utworach pisanych ponad wiek temu, trudnych językowo, pełnych archaizmów? Powiecie, po co zgłębiać dziś ideały epoki, która zapewne nie na darmo odeszła w zapomnienie, owiana mrokami dziejów? A jednak zaczytujemy się w klasykach, sięga... {} Recenzja książki Dwa bieguny

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl