Avatar @Mollinka_90

@Mollinka_90

53 obserwujących. 60 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 2 miesiące temu.
{} mollinka.90
{} Napisz wiadomość
53 obserwujących.
60 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 2 miesiące temu.

Recenzje książek

196 recenzji, w tym 28 recenzji wyróżnionych przez redakcję

LISSY

29.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Lissy" to druga w dorobku powieść Luci d'Andrei, którą miałam okazję przeczytać. Jest to powieść interesująca i nietuzinkowa ze względu na styl pisarza, który zapewne nie wszystkim będzie odpowiadać. Podobnie jak w "Istocie zła" i tu chwilami ma się wrażenie, że choć z pozoru wydarzenia łączą się ze sobą, to jednak poszczególne rozdziały można od... {} Recenzja książki Lissy

Nas dwoje - czyli ilu ludzi tak naprawdę trzeba do miłości?

23.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na tę powieść czekałam jak na żadną w ostatnim czasie. Czułam, że trafi wprost w moje przemyślenia na temat natury prawdziwej miłości. Nadto byłam bardzo ciekawa wplecionego w fabułę wątku proroczych snów. Gdy tylko wzięłam książkę w dłonie, przepadłam w świecie Callie i Joela na kilka ładnych godzin. Nie odłożyłam jej, dopóki nie przeczytałam ost... {} Recenzja książki Nas dwoje

Czy prawda zawsze oznacza wyzwolenie?

{} WYBÓR REDAKCJI
15.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jedna dobra książka w wykonaniu danego autora może być przypadkiem, ale dwie to już prawidłowość, która każe zwrócić baczną uwagę na Ewę Przydrygę - wschodzącą gwiazdę thrillera psychologicznego. Kiedy jakiś czas temu otrzymałam do recenzji egzemplarz "Bliżej niż myślisz" nie miałam wygórowanych oczekiwań, jak to zwykle bywa w moim przypadku w sto... {} Recenzja książki Miała umrzeć

Wiktoriański klimat

13.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pomimo, iż akcja powieści Emmy Rous rozgrywa się w całkiem współczesnych czasach, na każdym kroku czuć mroczny, wiktoriański klimat. Bliźnięta znad klifu miały być porywającą rodzinną sagą, kipiącą od skrywanych sekretów, namiętności, miłości i nienawiści. Początek przypominał moje ulubione, najlepsze powieści Kate Morton. Niestety, z każdą wyjaśn... {} Recenzja książki Bliźnięta znad klifu

Rodzinne sekrety

11.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść Kelly Rimmer zaciekawiła mnie tym, że jej akcja miała toczyć się częściowo w Polsce w czasach drugiej wojny światowej. To zawsze zapala mi czerwoną lampkę, gdyż zagraniczni autorzy bardzo często w tym temacie wykazują się powierzchownością lub wręcz dopuszczają się przekłamań. W tym wypadku jest na szczęście inaczej. Autorka, jak wspomina ... {} Recenzja książki Tego ci nie powiedziałam

"Czerwone ręce, czerwone ręce, czerwone ręce wszędzie..."

10.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dwadzieścia pięć lat temu, w małym miasteczku Gritten, czworo nastolatków połączyła specyficzna przyjaźń, której korzenie sięgały pewnej miejskiej legendy i chęci stawienia czoła złośliwym kolegom. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że charyzmatyczny lider paczki, Charlie Crabtree, przejawiał niezdrowe zainteresowanie zjawiskami z pogr... {} Recenzja książki W cieniu zła

Świat to bardzo złe miejsce...

4.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świat to złe miejsce - taką maksymę trzem córkom wpaja pewna matka, która wraz z dziewczętami zamieszkuje odciętą od cywilizacji chatę na skraju lasu. Dziewiętnastoletnia Wren i rok młodsza Sage są niczym bohaterki Domku na prerii, ufają kobiecie, którą nazywają matką i nie dziwią się temu, że nigdy nie wychodzą poza granicę swojej posesji, otoczo... {} Recenzja książki Złe miejsce

Rok z życia antykwariusza

14.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Pamiętnik księgarza" to książka, która udowadnia, że nie należy sądzić książki po okładce. Tak piękna i urocza grafika zapowiadająca wraz z chwytliwym tytułem ucztę dla miłośników czytelnictwa i buszowania po antykwariatach i księgarniach skrywa w rzeczywistości dość luźne i chwilami chaotyczne zapiski autentycznego antykwariusza że Szkocji. Czy ... {} Recenzja książki Pamiętnik księgarza

"Dziki łubin" Charlotte Link - recenzja przedpremierowa

10.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już 14 października polska premiera drugiego tomu sagi autorstwa Charlotte Link opowiadającego o losach rodziny Felicji Degnelly Lombard Lavergne pt. "Dziki Łubin". Dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak, otrzymałam egzemplarz przed korektą już teraz i na świeżo po lekturze pierwszej części - "Czasu burz" - którą skończyłam w ubiegłym miesiącu, zazna... {} Recenzja książki Dziki Łubin

Miłość w cieniu wojny

3.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy wypatrzyłam tę książkę w propozycjach Klubu recenzenta kanapy, stwierdziłam, że mam ochotę ją przeczytać. Zaintrygował mnie opis fabuły, akcja osadzona w realiach drugiej wojny światowej i warstwą obyczajowa romansu dwojga ludzi, stojących w tej wojnie po dwóch stronach barykady. Z ochotą zabrałam się za lekturę, mimo że byłam świeżo po prze... {} Recenzja książki Po dwóch stronach

Pruska Scarlett

22.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieści Charlotte Link kojarzyły mi się do tej pory raczej z współczesnymi historiami z nutką retrospekcji, natomiast Czas burz okazał się typową sagą rodzinną z realiami w całości osadzonymi w przeszłości. Jest to pierwszy tom cyklu obejmujący okres od pierwszej wojny światowej do początku 1930 r., a wiodącą postacią jest Felicja Degnelly. Dzie... {} Recenzja książki Czas burz

Czarownica czy ofiara?

8.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czarownice nie płoną to moje pierwsze spotkanie z twórczością Jenny Blackhurst. Całkiem udane zresztą. Thriller, który zaserwowała czytelnikom pisarka to opowieść snuta z perspektywy kilku osób. Na pierwszy plan wysuwają się relacje Ellie Atkinson i Imogen Reid. Pierwszą jest jedenastoletnią dziewczynką, druga kimś w rodzaju terapeuty dzieci z pro... {} Recenzja książki Czarownice nie płoną

Własne miejsce na ziemi

{} WYBÓR REDAKCJI
23.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy człowiek potrzebuje znalezienia swojego miejsca na ziemi, azylu, w którym żadne problemy nie są straszne, w którym można skryć się przed całym światem. Dla Lizy i jej córeczki Hannah takim miejscem jest tytułowa Srebrna Zatoka. To tam jej życzliwa ciotka Kathleen prowadzi hotel o przebrzmiałej sławie, a kilkoro lokalnych mieszkańców wciąga L... {} Recenzja książki Srebrna Zatoka

Jedyna taka historia (miłosna)

19.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zazwyczaj jestem sceptycznie nastawiona do książek, które zostały uhonorowane prestiżowymi nagrodami. Jedyna historia okazała się wyjątkiem w tym gronie, ponieważ od pierwszej chwili, od pierwszych słów uznałam, że do mnie przemawia. Chociaż z pierwszych kart powieści można było wysnuć wniosek, że będzie to historia o miłości przełamującej bariery... {} Recenzja książki Jedyna historia

Żądza posiadania

5.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od dawna wiadomo, że ludzi do zbrodni popychają miłość, nienawiść, pieniądze lub zazdrość. Co, jeśli te wszystkie czynniki spotkają się pewnego dnia, skumulują i wywołają łańcuch tragicznych zdarzeń, które zaważą na losach kilku pokoleń? Może wyjść z tego całkiem niezły kryminał, taki jak skandynawska Tajemnicza Kobieta. Louise prowadzi małą rest... {} Recenzja książki Tajemnicza kobieta

Rozpłynąć się we mgle...

{} WYBÓR REDAKCJI
10.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Donato Carrisi przyzwyczaił mnie swoimi poprzednio czytanymi przeze mnie powieściami do nietypowego stylu narracji, dzięki któremu każda z nich mnie zaskakiwała i pozostawiała z wrażeniem nieoczywistości. Z Dziewczyną we mgle było nieco inaczej. Od samego początku, opowieść wydawała się być gotowym scenariuszem na film, a poszczególne sceny z łatw... {} Recenzja książki Dziewczyna we mgle

Studium człowieczeństwa

31.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zaintrygowana opisem z okładki, jak i samą okładką, będąc jakiś czas temu w księgarni, skusiłam się na książkę, która została już nawet zekranizowana (filmu jeszcze nie widziałam) pt. "Kształt wody". Spodziewałam się opowiastki science-fiction, baśni dla dorosłych, a dostałam o wiele, wiele więcej. Czasy zimnej wojny, kobiety dopiero stawiają pie... {} Recenzja książki Kształt wody

Thriller w klasycznym stylu

{} WYBÓR REDAKCJI
25.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy istnieje coś takiego jak klasyczny thriller? Nie wiem, wiem natomiast, że sama zaliczam do tej kategorii książki i filmy, których akcja toczy się w przyzwoitym tempie, ale nie goni w nieobliczalny sposób. Te thrillery mają zwykle niejednoznacznych bohaterów, którzy przeżywają poważne problemy, bardzo często są to np. kobiety doznające przemocy... {} Recenzja książki Ostatni lot

Poplątane ścieżki miłości

{} WYBÓR REDAKCJI
22.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wielkimi krokami zbliża się 3 czerwca - dzień premiery najnowszej powieści Katherine Center pt. "To, co bliskie sercu". Zawsze towarzyszy mi szczególna ekscytacja, kiedy sięgam po książkę na długo przed jej premierą, a tym większa tym razem, że było to również moje pierwsze spotkanie z autorką, porównaną w zapowiedziach do Jodi Picoult czy Emily G... {} Recenzja książki To, co bliskie sercu

Thriller psychologiczny po polsku

21.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Thriller psychologiczny to jeden z tych gatunków literackich, po które sięgam najczęściej. Nie mogłam nie zareagować zatem na propozycję zrecenzowania powieści Ewy Przydrygi pt. "Bliżej niż myślisz" reklamowanej jako taki właśnie thriller, na który w dodatku polscy czytelnicy czekali od lat. Faktycznie, ten gatunek jest zdominowany przez zagranicz... {} Recenzja książki Bliżej niż myślisz

Galeria ludzkich losów

{} WYBÓR REDAKCJI
16.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubię filmy, które składają się z oddzielnych nowel, opowiadające o losach różnych osób, które splatają się ze sobą np. w jakimś konkretnym punkcie, coś je łączy. Rzadko natomiast udaje mi się trafić na książkę, która opiera się na takim motywie. "Galeria" jest właśnie takim zbiorem opowieści, z pozoru niepołączonych ze sobą, jednak obecnym w nich... {} Recenzja książki Galeria

Kobieta szpieg 🤠

11.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakiś czas temu dostałam propozycję zrecenzowania książki "Tajne życie" Amaryllis Fox. Przyjęłam ją po dłuższym zastanowieniu, ponieważ książki z pogranicza reportażu i literatury faktu rzadko goszczą wśród moich czytelniczych wyborów. Spodziewałam się mrożącej krew w żyłach relacji z pierwszej linii frontu walki z terroryzmem. Autorka, wedle zapo... {} Recenzja książki Tajne życie. Kobieta w służbie CIA

Dobro to jedyna rzecz, która się mnoży, kiedy się ją dzieli - matematyczny język uczuć

26.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Matematyka nie bez powodu nazywana jest królową nauk. Jest to dziedzina rozległa i nieskończona, którą trudno pojąć. Rządzą nią reguły i prawidłowości, które już odkryto i takie, które czekają na ostateczne udowodnienie lub obalenie. Okazuje się być również wdzięcznym motywem literackim. Książkę Paolo Giordano chciałam przeczytać od bardzo dawna.... {} Recenzja książki Samotność liczb pierwszych

Równanie miłości

26.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wydaje mi się, że właśnie skończyłam lekturę książki mocno niedocenionej. Nie słyszałam o niej, nie kojarzyłam okładki, ani autorki. Gdyby nie przypadek - przecena w księgarni, zapewne jeszcze długo żyłabym w niewiedzy. A przecież dla czytelnika, któremu spodobała się inna włoska książka o miłości - "Samotność liczb pierwszych" - "Równanie miłości... {} Recenzja książki Równanie miłości

Arabskie noce, arabskie dnie

19.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie jestem krytykiem literackim, nie uważam się za znawcę literatury, ale lubię od czasu do czasu zmierzyć się z czymś, co można określić jako eksperyment literacki. Dzięki sięganiu po powieści z różnych stron świata i opowiadających na ich temat, każdy może poszerzyć swoje kulturowe horyzonty. Dzięki poprzedniemu zanurzeniu się w opowieści o świe... {} Recenzja książki Język miłości

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl