Avatar @Mollinka_90

@Mollinka_90

53 obserwujących. 60 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 2 miesiące temu.
{} mollinka.90
{} Napisz wiadomość
53 obserwujących.
60 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 2 miesiące temu.

Recenzje książek

196 recenzji, w tym 28 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Piękna i bestia

3.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na jakiej podstawie można powiedzieć, że człowiek jest piękny? Co jest wyznacznikiem urody? Regularne rysy twarzy? Sposób, w jaki ktoś się uśmiecha? A może to piękno wnętrza, dobroć serca, która w szczególny sposób wyraża się w obliczu człowieka? A co sprawia, że o książce można powiedzieć, że jest piękna? Cóż, chyba ciężko sobie jednoznacznie od... {} Recenzja książki Niewinność

"Ludzie na drzewach"

3.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Byłam bardzo ciekawa powieści Hanyi Yanagihary, ponieważ o tej autorce było ostatnio dość głośno za sprawą powieści "Małe życie". "Ludzie na drzewach" opowiadają historię fikcyjnego naukowca, Nortona Periny, w taki sposób, że czytelnik zastanawia się czy aby na pewno nikt taki nie istniał naprawdę. Yanagihara genialnie prowadzi powieść, poniewa... {} Recenzja książki Ludzie na drzewach

Ludzie ludziom zgotowali ten los....

3.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"To, co zostało" jest jedną z najchętniej wypożyczanych w mojej bibliotece książek Jodi Picoult i zawsze jest na nią kolejka, dlatego wiedziałam, że to powieść warta lektury i nie doczekawszy się na swoją kolej w wypożyczalni za parę złotych bez wahania nabyłam ją w antykwariacie. Mimo przekonania, że nie zawiodę się na tej książce, podeszłam do ... {} Recenzja książki To, co zostało

Osiem minut, które może wiele zmienić

3.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Osiem minut" to książka, którą trudno mi ocenić jednoznacznie. Myślę, że opinie, które negują debiut autora, napisały osoby wprowadzone w błąd przez marketingowców pisarza. Oczekiwały zaskakującego thrillera, opartego na nowatorskim pomyśle, a to czym książka jest w rzeczywistości, nie przystaje do tej wizji. Jednak odcinając się od okładkowych z... {} Recenzja książki Osiem minut

O zmierzchu z mistrzem grozy

1.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Opowiadania trzeba umieć pisać. W tej krótkiej formie literackiej można zawrzeć wiele treści, lecz jeśli nie będzie na nią pomysłu lub zostanie ona spłycona i pozostanie bez puenty, będzie to literacka słabizna. Osobiście uważam, że niewielu jest autorów, którym pisanie opowiadań wychodzi. Dlatego rzadko po nie sięgam, by uniknąć rozczarowania. J... {} Recenzja książki Po zachodzie słońca

JAK GROM Z JASNEGO NIEBA - ZAPISKI PODRÓŻNIKA W CZASIE

1.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyjście na świat Laury zbiega się z wystąpieniem anomalii pogodowej - burzy w środku zimy. Od tego momentu newralgiczne zwroty życia dziewczynki znaczone będą błyskawicami i piorunami, a w jej życie wkroczy błękitnooki, blondwłosy obrońca. Mężczyzna nie ustrzeże Laury przed sieroctwem i tułaniem się po rodzinach zastępczych, ale wiele razy ocali... {} Recenzja książki Grom

Śpij, słodko śnij....

1.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zabrałam się za powieść "Doktor Sen" prawie tak łapczywie jak głodny od kilku dni człowiek rzuciłby się na jedzenie czy przebywający na pustyni na oazę, ponieważ byłam ogromnie ciekawa dalszych losów Danny'ego ze "Lśnienia" - powieści mistrza grozy, która swoim klimatem naprawdę może napędzić stracha. Mający epizody jasnowidzenia Dan, w konty... {} Recenzja książki Doktor Sen

Marzenia i koszmary

1.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy rozpoczynałam swą przygodę z twórczością Stephena Kinga, byłam pełna mieszanych uczuć. Tyle pozytywnych opinii o jego twórczości, tyle napisanych przez niego książek, ale przecież to wciąż literatura masowa, powieści grozy, w których niekoniecznie musi być zawarte jakieś drugie dno. Może więc wcale mi nie odpowiadać, gdyż raczej mało byłam ... {} Recenzja książki Marzenia i koszmary

Przewodnik po miejskiej dżungli - fauna i flora (USA)

31.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio panuje moda na literaturę opowiadającą o przyrodzie w sposób lekki, łatwy i przyjemny, a przy tym przemycający fakty naukowe, w większości stanowiące dla przeciętnego czytelnika formę ciekawostki. Jeśli w tematach przyrodniczych jesteśmy laikami, taka forma książki gwarantuje, że przewracając kartki przy każdej na głos lub po cichu wypow... {} Recenzja książki Sekrety roślin i zwierząt w miejskiej dżungli

Joyland

31.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Joyland" Stephena Kinga to jak na tego pisarza powieść wręcz eteryczna. Zamiast strachów i upiorów z niematerialnego świata, autor usiłuje zmierzyć się z lękami trapiącymi zwykłych ludzi: utratą miłości czy przedwczesną śmiercią. Powieść napisana jest z wielkim wyczuciem. Znajdziemy w niej jednak zarówno ducha, medium, romans, jak i wątek krymin... {} Recenzja książki Joyland

Bezsenność w Derry

31.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sny to fenomen, zagadnienie, którego do tej pory nie udało się w stu procentach opisać i wyjaśnić mechanizmów nim rządzących. Jest to też motyw, po który często sięgają pisarze, a tym razem zrobił to sam mistrz grozy - Stephen King. Nie od dziś wiadomo, że sen jest najlepszym lekarzem i doradcą, wszak z problemem najlepiej jest się przespać. Jest... {} Recenzja książki Bezsenność

Dolores Claiborne

31.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

King nie przestaje mnie zaskakiwać. Gdy myślę, że jego powieści utrzymane są w podobnym stylu i potwierdza to każda kolejna przeczytana pozycja jego autorstwa, trafia się książkowa perełka, taka jak "Dolores Claiborne". Zupełnie inna, odmienna, świeża i pełna specyficznego poczucia humoru, będąca w zasadzie monologiem tytułowej bohaterki, spisaną... {} Recenzja książki Dolores Claiborne

"Wspomnienia zniekształcają perspektywę, a te najbardziej żywe potrafią całkowicie unicestwić...

30.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Historia Lisey" długo czekała na swoją kolej na półce z książkami Kinga. Obawiałam się tej lektury ze względu na nieprzychylne opinie, które o niej przeczytałam. Nie sposób nie zgodzić się z częścią z nich - to nie jest książka, którą czyta się lekko, łatwo i przyjemnie, a zadbał o to sam King bawiąc się w słowotwórcę i mistrza zagadek. Nie jest... {} Recenzja książki Historia Lisey

Wszystko jest względne - Śmierć Jacka Hamiltona

30.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

BYWAJĄ CODZIENNE CUDA, SĄ TAKŻE CODZIENNE DUCHY "Wszystko jest względne. 14 mrocznych opowieści" to kolejny zbiór opowiadań Stephena Kinga, który przeczytałam od deski do deski. Muszę przyznać, że jak do tej pory, to najbardziej nierówny zbiór i podobał mi się nieco mniej niż pozostałe, jednak trafiły się tutaj również perełki, dla których był... {} Recenzja książki Wszystko jest względne

Ostatni szczebel w drabinie

30.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zbiór pierwszych opowiadań Stephena Kinga został otoczony mitem, przez który oczekiwałam po tej pozycji wielkiego wow. Sądziłam, że mistrz zaprezentuje się tutaj od najlepszej strony, a opowiadania będą równe i genialne. Równość to akurat jedno ze słów, które najlepiej charakteryzują te opowiadania. Są to solidnie napisane utwory, które straszą, ... {} Recenzja książki Nocna zmiana

Czarna bezgwiezdna noc

30.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Czarna bezgwiezdna noc" to zbiór czterech opowiadań, a raczej mini-powieści mistrza grozy Stephena Kinga. Ukazuje on w nich dwoistość ludzkiej natury. Należy bać się innych ludzi, bo każdy ma drugą twarz, nawet jeśli fantastycznie ją maskuje. Ba, należy bać się nas samych, bo druga natura drzemie, pozostaje w uśpieniu, ale gotowa jest pod wpływe... {} Recenzja książki Czarna bezgwiezdna noc

Pan Dzwoneczek i czarnoskóry olbrzym

30.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Czas leczy wszystkie rany, czy tego chcemy, czy nie. Czas oddala od nas to wszystko, a na samym końcu czeka nas wyłącznie mrok. Czasami odnajdujemy w nim innych, a czasami znów ich tam gubimy." Pomimo, że przeczytałam już kilkanaście książek Stephena Kinga, nie czuję się ekspertem od jego twórczości. Ten człowiek nie przestanie mnie chyba za... {} Recenzja książki Zielona Mila

Magia w Castle Rock

30.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Pudełko z guzikami Gwendy" to krótka forma literacka autorstwa Stephena Kinga i Richarda Chizmara, można by ją nazwać opowiadaniem albo nawet nowelą. Myślę, że trafia w gust większości miłośników twórczości mistrza grozy, a można polecić tę książkę także młodszym czytelnikom na oswajenie się z wujkiem Stephenem ;) Osobiście żałuję, że opowieść n... {} Recenzja książki Pudełko z guzikami Gwendy

Odlot

30.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Uniesienie" weszło w moje posiadanie nieco przypadkowo, ponieważ kupując "Pudełko z guzikami Gwendy" skusiłam się na dwupak i ono właśnie było drugą książką w zestawie. To nowy King, który jak sam wspominał w słowie do czytelnika w którejś ze swoich książek, stara się iść z duchem czasu i dostosowywać swoje pisanie do aktualnych trendów, z pełną... {} Recenzja książki Uniesienie

Klucz do przeszłości bywa kluczem do koszmaru

30.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"List z przeszłości" to intrygująca powieść reprezentująca literaturę obyczajową z wyższej półki, wymagająca poświęcenia czasu i niekiedy mocniejszego wytężenia umysłu, aby nadążyć za zwrotami akcji i zmieniającymi się jak w kalejdoskopie czasem i przestrzenią wydarzeń. W porównaniu z mistrzyniami gatunku, takimi jak Kate Morton, pióro autorki wyp... {} Recenzja książki List z przeszłości

Gęsia skórka, czyli coś dla tych, co się lubią bać

29.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Intrygujące historie z pogranicza realizmu i fantazji możemy odnaleźć m.in. w powieściach grozy. Człowiek jest istotą, która od czasu do czasu lubi się bać, dlatego z własnej woli czytamy czy oglądamy horrory. Bywa jednak i tak, że doświadczamy lub dowiadujemy się o zdarzeniach, których nawet rozwinięta współcześnie nauka nie umie nam racjonalnie ... {} Recenzja książki Niewyjaśnione. Prawdziwe historie, których nigdy nie udało się wyjaśnić

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl