Avatar @Nadeine

Natalia

@Nadeine
2 obserwujących.
Kanapowicz od 11 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
2 obserwujących.
Kanapowicz od 11 lat.

Recenzje książek

23 recenzje

„Dzień orła to dzień zniszczenia”

24.08.2011

Nieletni szpiedzy mogą pomóc w II wojnie światowej. Sęk w tym, że organizacja zrzeszająca nastolatków w tym celu zwyczajnie nie istnieje, a brytyjski agent Charles Henderson jeszcze nie wpadł na taki pomysł. Ale to się zmieni już niedługo. Wypłynięcie statkiem do Wielkiej Brytanii przyniosło klęskę Rosie i Paulowi, ale na szczęście ponownie ich los... Recenzja książki Dzień orła. Agenci Hendersona

„Agenci na ratunek Francji!”

24.08.2011

Nigdy jeszcze nie czytałam żadnej książki autorstwa Roberta Muchamore'a – ani bestsellerowej serii „Cherub”, ani „Agentów Hendersona” – do teraz. „Uciekinierzy” zachwycili mnie wspaniałą, pomysłową okładką i bardzo tajemniczym opisem, który praktycznie nic nie zdradzał. Po przeczytaniu tej pozycji wiem jedno – uwielbiam Muchamore'a i chcę poznać wi... Recenzja książki Uciekinierzy. Agenci Hendersona

„Nie mów »kiedyś na pewno«”

24.08.2011

Bałam się tej książki. Dziwne, prawda? Nie przepadam za polskimi autorami po dość przykrych doświadczeniach z nimi, ale z Ewą Nowak jeszcze nie miałam do czynienia, więc zarówno z ciekawością, jak i strachem, zaczęłam czytać kolejne jej dzieło z „Miętowej” serii. Jak wrażenia? Chyba zacznę się powoli, powolutku przekonywać do polskiej twórczości. „... Recenzja książki Kiedyś na pewno

„Ludzie nie powinni żyć wiecznie”

20.08.2011

Książki o tematyce antyutopijnej zaatakowały księgarniane półki: „Igrzyska śmierci”, „Dobrani”, „Neva”... Jedną z pierwszych takich pozycji jest „Deklaracja” Gemmy Malley – opowieść o świecie w bardzo dalekiej przyszłości, o ludziach żyjących wiecznie i okrutnej Władzy. Ale od początku. W roku 2140 wynaleziony został lek Długowieczności, tak więc o... Recenzja książki Deklaracja

„Podróż życia”

4.08.2011

Wiesław Adamczyk swoje wspomnienia zaczyna od rozstania z ukochanym ojcem i deportacją na daleką Syberię. Zimno, a przede wszystkim poniżające warunki życia dają się we znaki całej rodzinie. Bo czy jesteśmy sobie w stanie wyobrazić jak chodzą po nas setki pcheł, a zamiast łóżka mamy klepisko? Pokazane jest przerażające i prawdziwe życie i próba prz... Recenzja książki Kiedy Bóg Odwrócił Wzrok

„Zmienić bieg historii”

26.07.2011

„Straż” autorstwa Marianne Curley nie jest kolejną książką, którą można wrzucić na półkę z napisem „paranormal romance”. Nie ma tam wampirów, wilkołaków, aniołów czy demonów; nie ma duchów i zjaw, elfów czy innych nadnaturalnych istot. Jest kobieta będąca Chaosem i jej Zakon, jest waleczna Straż i wieczna walka między nimi o prawidłowy bieg histori... Recenzja książki Strażnicy Veridanu t.1

„Przed numerami nie ma ucieczki”

15.07.2011

Co by było, gdybyś miał przerażające wizje katastrofy albo w oczach tysięcy londyńczyków widział te same numery, tą samą datę śmierci? Ratowałbyś siebie czy próbował uratować mieszkańców? Adam Dawson wie, że coś się święci, coś dużego. Podobnie jak Sara, dziewczyna miewająca niesamowicie realistyczne koszmary. Oboje są świadomi nadciągającej nad Lo... Recenzja książki Numery. Chaos

„Numery są wszędzie”

15.07.2011

Krótkie opowiadanie Rachel Ward, które otrzymało lokalną nagrodę pisarzy na Festiwalu Frome w Anglii, dzisiaj jest pierwszym rozdziałem trzymającej w napięciu powieści dla młodzieży. „Numery” zdobyły już serca wielu czytelników i wiele razy były wyróżniane i nominowane do różnych nagród, między innymi do Waterstones Children's Book Prize; książka u... Recenzja książki Numery Czas uciekać

„Maripose – życz sobie mądrze”

9.07.2011

Życzenie” napisane przez Alexandrę Bullen to kolejna już przeczytana przeze mnie powieść, której nie można zaliczyć do znanego już większości gatunku „paranormal romance”. Autorka pracowała już w wielu różnych dziedzinach – była dramatopisarką, kelnerką, instruktorką jogi oraz, na samym końcu, co wyszło na dobre, napisała książkę. Olivia Larsen by... Recenzja książki Życzenie

„Zimą ludzie się zmieniają”

30.06.2011

„Drżenie” Maggie Stiefvater oczarowało mnie od samego początku piękną, ale jednocześnie tajemniczą okładką pełną zagadek i symboli, a także chwytającym za serce opisem o zimnie i o tym, co dzieje się wtedy z niektórymi ludźmi. Autorka pisała już wcześniej powieści dla dorosłych, teraz jednak wydała już drugą książkę wywodzącą się a nurtu literatury... Recenzja książki Drżenie

„Sprzątaczki wiedzą więcej”

28.06.2011

Charlaine Harris popularność zyskała dzięki dwunastu tomom wampirzej serii o Sookie Stackhouse, która została zekranizowana w postaci serialu telewizyjnego. Teraz, w apogeum sławy, napisała kolejny cykl, tym razem kryminalny. „Czysta jak łza” z pewnością nawiązuje tytułem do poprzednich książek pisarki, ale jej wnętrze jest zupełnie inne. Wcześniej... Recenzja książki Czysta jak łza

„Przyspieszony kurs zła”

23.06.2011

Piekło. Wiele o nim już pisano. Wszechobecny ogień, diabły z rogami i ogonami, którzy dzierżą widły czy jęki potępieńców? Cóż, mniej więcej tak zostaje opisane przez duńskiego pisarza, Kennetha B. Andersena, w „Uczniu Diabła”. Zgaduję, że niewiele osób chciałoby tam trafić po swojej śmierci i przyznam się, że ja też. Jednak po przeczytaniu tej ksią... Recenzja książki Uczeń diabła

„Międzyświat – miejsce inne niż wszystkie”

23.06.2011

Coraz więcej zostaje wydawanych pozycji toczących się w czasach epoki wiktoriańskiej, często z fantastycznymi i nadnaturalnymi elementami. Taką właśnie książką jest „Mroczny sekret” autorstwa Libby Bray, który zyskał niemałe grono czytelników. Otwierająca trylogię „Magiczny krąg” powieść przeniesie was do czasów dawnego Londynu, kiedy to damy nosił... Recenzja książki Mroczny sekret

Naznaczona schematem

29.05.2011

„Wampirska szkoła życia” - te słowa, jak się dowiadujemy z dedykacji w książce, rzucił agent P.C. Cast i tak oto powstał owoc współpracy matki i córki, Kristin Cast, powieść młodzieżowa traktująca o modnych na rynku wampirach znana pod tytułem „Naznaczona”. Ów powieść otwiera dziewięciotomowy (informacje są sprzeczne, słyszałam, że ma być ponoć aż ... Recenzja książki Naznaczona

Ciemność...

22.05.2011

Kelly Keaton pisała już wcześniej powieści dla dorosłych, jednak „Z ciemnością jej do twarzy” skierowane jest raczej do młodzieży. Książka łączy w sobie paranormal romance, ale nie ma nic wspólnego z popularnymi ostatnimi czasy wampirami, wilkołakami czy aniołami. Na niespełna trzystu stronach autorka zmieściła greckich bogów, wampiry, czarowników,... Recenzja książki Z ciemnością jej do twarzy

„Mogłaby zamknąć oczy, udawać, że wszystko jest w porządku. Wiedziała jednak, że nie da się ż...

20.05.2011

„Dary Anioła” już na samym początku odniosły ogromny sukces, czarując wykreowanym przez Cassandrę Clare światem Nocnych Łowców, aniołów i demonów. Trzecia część znana wszystkim pod tytułem „Miasto Szkła” nie bez powodu okazała się być najlepsza zarówno pod względem fabuły i wykonania. Czytałam ową powieść ponownie, nie wiem już, który raz... Trzeci... Recenzja książki Miasto szkła

„Z drugiej strony to był Jace. Wszcząłby bójkę z ciężarówką, gdyby naszła go taka ochota.”

20.05.2011

Mimo że pierwszy tom cyklu Dary Anioła „Miasto Kości” został wydany w 2009 roku, to nadal czaruje wiele osób, a grono jego czytelników powiększa się w zastraszającym tempie. Napisany przez Cassandrę Clare wzbudzał zachwyt i uznanie, stworzony przez nią świat wciągał i nie pozwalał przestać czytać. Jednak czy „Miasto Popiołów”, druga część bestselle... Recenzja książki Miasto Popiołów

Pamiętniki Wampirów

8.05.2011

Po „Pamiętniki Wampirów. Księga I” sięgnęłam jedynie z powodu serialu pod tym samym tytułem, który wręcz ubóstwiam. L.J. Smith zasłynęła dzięki cyklowi „Świat nocy”, ale to właśnie „Pamiętniki Wampirów” przyniosły jej sławę. W serialu wszystko było świetne, od postaci po fabułę, a w książce... Powiem tyle: nieco się zawiodłam, ale nie na tyle, by n... Recenzja książki Pamiętniki wampirów Księga 1

Wewnątrz Czerwonej Piramidy

8.05.2011

„Czerwona piramida” to dzieło Ricka Riordana, znanego wszystkim dzięki serii o Percym Jacksonie. Ciekawa byłam, w jaki tym razem sposób autor ożywi egipskich bogów i jakie będą tego konsekwencję. Okładka została wykonana w stylu tych z innych serii pisarza, dodatkiem mogą być świecące w ciemności hieroglify. Po przeczytaniu opisu miałam mieszane uc... Recenzja książki Czerwona piramida

Kochać to niszczyć...

6.05.2011

„Miasto Kości” wyszło spod pióra, lub może raczej klawiatury, debiutującej Cassandry Clare i otwiera ono cykl o Darach Anioła. Pierwsza część od razu zdobyła wielu czytelników i ciągle wywołuje entuzjazm wśród młodzieży. Ja spojrzę jednak na powieść bardziej krytycznym okiem i przekonam się, czy moje początkowe wrażenie się nie zmieniło, bowiem prz... Recenzja książki Miasto Kości

I nie było już nikogo

3.05.2011

Agatha Christie to pisarka głównie kryminałów, której sławę przyniosła postać detektywa Herkulesa Poirota oraz starszej pani, detektyw-amator - panny Marple. Jej książki cieszą się dużą sławą, podobnie jak sztuki teatralne, które nadal są wystawiane w teatrach. Wydała blisko dziewięćdziesiąt powieści, w tym wiele kryminałów, których akcja toczy ... Recenzja książki I nie było już nikogo

Szeptem...

2.05.2011

„Szeptem” niemal natychmiast trafiło na listę bestsellerów i zawładnęło sercem wielu czytelników. Co prawda, powieść ta do najambitniejszej literatury nie należy, jednak pisarka potrafi wprowadzić czytelnika w zupełnie inny świat, gdzie można się zrelaksować i odpocząć. Miałam uprzedzenia do tej pozycji, mimo to okładka zawładnęła mną. Przepiękn... Recenzja książki Szeptem

Sto lat wcześniej...

2.05.2011

Chylę czoła Cassandrze Clare za stworzenie fascynującego świata przedstawionego w cyklu „Dary Anioła”, ale nie sądziłam, że może podtrzymać poziom poprzednich książek. W „Mechanicznym aniele” najtrudniejszym wyzwaniem było z pewnością utrzymać powieść w klimacie wiktoriańskiego Londynu - pisarka musiała naprawdę dużo dowiedzieć się o tych czasac... Recenzja książki Mechaniczny Anioł

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl