Avatar @Natasha92

Aleksandra

@Natasha92
5 obserwujących. 8 obserwowanych.
Kanapowicz od 12 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
5 obserwujących.
8 obserwowanych.
Kanapowicz od 12 lat.

Recenzje książek

112 recenzji

Papierowe marzenia

2.04.2016

„Gdyby nie ciemność, nigdy nie poznałbym światła” Zawsze wychodziłam z założenia, że najlepiej jak człowiek uczy się na własnych błędach. Pamiętam, że toczyłam o to nieustanną walkę ze swoimi rodzicami i Dziadkiem, kiedy robiłam wszystko po swojemu, a nie w sposób uważany przez nich za słuszny. Nie raz za to oberwałam od życia. Jednak uważam, ż... Recenzja książki Papierowe marzenia

Fortuna i namiętności. Klątwa

4.05.2015

Kunsztem literackim Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk zachwycam się od momentu przeczytania cyklu „Podróż do miasta świateł”. Jestem pod ogromnym wrażeniem, kiedy Polacy potrafią tak posługiwać się ojczystym językiem. Szanuję ich, podziwiam, a także staram się brać z nich przykład. Moim wielkim marzeniem jest posiadanie tak bogatego słownictwa oraz um... Recenzja książki Fortuna i namiętności. Klątwa

Joanna Kruszewska – Miłość raz jeszcze?

1.11.2014

Stereotyp o wścibskiej teściowej, która wtrąca się dosłownie we wszystko, znany jest bodajże każdemu. Podobno zamieszkanie z mamą swojego partnera pod jednym dachem to jak strzelenie sobie w kolano. Jednak czego nie robi się dla miłości? Justyna nigdy nie miała szczęścia w miłości. Lata płyną nieubłaganie, a potencjalni partnerzy jak szybko się... Recenzja książki Miłość raz jeszcze?

Cud mąki kokosowej

7.12.2013

Od kiedy tylko pamiętam, razem z moim jednym bratem mamy, mówiąc kolokwialnie, kompletnego fioła na punkcie wszystkiego co związane jest z kokosem. Wszelkie kokosowe produkty prędzej czy później muszą się u nas pojawić. Dlatego też w mojej domowej biblioteczce znalazła się książka Bruce Fife'a pod tytułem „Cud mąki kokosowej”. A w mojej kuchni już ... Recenzja książki Cud mąki kokosowej

Co wie noc

29.11.2013

Czasami warto dać autorowi drugą szansę. Dean Koontz jest najlepszym tego przykładem. Pierwsze przeczytane przeze mnie jego dzieło pod tytułem "Dom śmierci" średnio mi się podobało. Tragedii nie było, ale również zabrakło jakiegokolwiek zachwytu. Jednakże kiedy zobaczyłam w zapowiedziach najnowszą pozycję amerykańskiego pisarza, tj. "Co wie noc", ... Recenzja książki Co wie noc

Wilcza księżniczka

14.11.2013

Niektórzy mają wszystko w zasięgu dłoni. Inni nie mają kompletnie nic. Może oprócz jednego – marzeń. Najczęściej to one sprawiają, ze tym osobom chce się żyć. Nieustannie żywią nadzieję, że stanie się cud i koniec końców sen się urzeczywistni... Niestety niektórzy muszą zmierzyć się w tym czasie z wyśmiewaniem, krytykowaniem, określaniem myślenia ... Recenzja książki Wilcza Księżniczka

Rozkosze nocy

9.11.2013

Czytając pierwszą i drugą część cyklu "Rozpalona" miałam poczucie, że czytam po prostu lepiej napisaną wersją Greya. Nie podobało mi się to za bardzo, wolę jeśli autor ma własne, niesztampowe pomysły na fabułę. Postanowiłam jednak dać jeszcze jedną szansę Sylvii Day i sięgnęłam po jej najnowszą pozycję pod tytułem "Rozkosze nocy". Przyznaję, książ... Recenzja książki Rozkosze nocy

Melanże z Żyletką

2.11.2013

Jeszcze za czasów kiedy uczęszczałam do gimnazjum bardzo chciałam przeczytać książkę Łukasza Gołębiewskiego pod tytułem „Xenna, moja miłość”. Do dzisiaj nie udało mi się spełnić tej czytelniczej zachcianki, ale za to w moje ręce wpadła inne dzieło wcześniej wspomnianego autora, a mianowicie „Melanże z Żyletką”. Zuzanna Pogrzebacz nie jest zwykłą n... Recenzja książki Melanże z żyletką

Milaczek

29.10.2013

Czy wiecie jak stracić samochód w jednej chwili, nawet się do niego nie zbliżając? Podpowiem wam, że w żadnym wypadku nie chodzi tutaj o złodzieja! Dlaczego więc przemiła, z troszkę większą niż drobną nadwagą dziewczyna została pozbawiona swojej czerwonej biedronki? Chcecie poznać odpowiedź tej zagadki? W takim razie koniecznie sięgnijcie po książ... Recenzja książki Milaczek

Rose de Vallenrod

26.10.2013

„Rose de Vallenrod” był jedynym dziełem, którego oczekiwałam z ogromnym wytęsknieniem od chwili zakończenia lektury „Róży z Wolskich”. Przed rokiem śmiałam się nawet, że nie może być w grudniu 2012 końca świata, ponieważ dopiero na jesieni przyszłego roku będzie premiera drugiej części cyklu „Podróż do miasta świateł”, a ja muszę koniecznie ją prz... Recenzja książki Podróż do miasta świateł. Rose de Vallenord

Szuka uprawiania róż z kolcami

22.10.2013

Jak często ogarnia nas smutek z naprawdę błahych powodów? Ile razy w ciągu własnej egzystencji twierdzimy, że nasze życie nie ma sensu w momencie kiedy ono dopiero otwiera nam drzwi, zapraszając na wspaniałą ucztę pięknych przeżyć, spełnionych marzeń, lepszego jutra. Galilee Garner również dotykają chwile zwątpienia. Główna bohaterka książki Marga... Recenzja książki Sztuka uprawiania róż z kolcami

Blade Runner. Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?

15.10.2013

Z fantastyką nigdy nie było mi po drodze. A od science fiction to już w szczególności trzymałam się z daleka. Taka tematyka kompletnie mnie nie interesowała. Nawet na tego typu film ciężko było mnie namówić. Jednakże od dłuższego czasu dążę ku rozwinięciu własnej osobowości, a tym samym poszerzeniu pewnych horyzontów. Jednym z moich planów jest zap... Recenzja książki Blade Runner : czy androidy marzą o elektrycznych owcach?

Warsztat zakazanych książek

11.10.2013

"Świat książek jest burzliwym morzem, gdzie łatwo można stracić kierunek, jeśli brak nam punktu odniesienia, przewodnika." Niekiedy w życiu mam dylemat. Z jednej strony chciałabym sięgnąć po coś ambitniejszego, dzięki czemu pogłębi się moja wiedza na jakiś temat, ale jednocześnie ogarnia mnie ochota na coś lekkiego, nie wymagającego zbytniego wysi... Recenzja książki Warsztat zakazanych książek

Bloger

6.10.2013

Jak to się dzieje, że na pewne blogi wchodzimy codziennie, spędzamy nawet na nich kilka godzin, a inne opuszczamy czasami nawet zanim jeszcze cała strona się załaduje? Co mają w sobie takie blogi jak fashionelka.pl, kominek.es czy krisssy.blogg.no, że ich statystyki szokują przeciętnego blogera, a także wywołują zazdrość z powodu tak ogromnej ilośc... Recenzja książki Bloger

Szukając Alaski

26.09.2013

„- Czasami Cię nie rozumiem – przyznałem. Nawet na mnie nie spojrzała. Uśmiechnęła się tylko do telewizora i powiedziała: - Nigdy mnie nie zrozumiesz. I w tym cała rzecz.” Magia „Szukając Alaski” Johna Grena jest nie do opisania. Już w tym momencie brak mi słów zachwytu nad kolejnym dziełem amerykańskiego mistrza powieści młodzieżowych. A tak nap... Recenzja książki Szukając Alaski

Po miłość do Mesa Verde

23.09.2013

"Lepiej skupiać się na celu niż na przeszkodach."* Jeżeli macie dość tanich romansów bądź przerażająco nudnych powieści historycznych, a jednocześnie ciągle zadajecie sobie pytanie kiedy ktoś stworzy naprawdę warty uwagi romans historyczny to sięgnijcie po książkę Tamery Alexander pod tytułem „Po miłość do Mesa Verde” a odnajdziecie tam swoją odpo... Recenzja książki Po miłość do Mesa Verde

Ballada o ciotce Matyldzie

16.09.2013

Wiadomo, książki po okładce się nie ocenia. Jednak kiedy za pierwszym razem zobaczyłam dzieło Magdaleny Witkiewicz pod tytułem "Ballada o ciotce Matyldzie" oprawa nie zdobyła mojej sympatii nawet za jeden grosik! Również tytuł jakoś pozostawiał wiele do powiedzenia. A to, że książka posiada mnóstwo pozytywnych recenzji? To nie ważne! Od "Ballady o... Recenzja książki Ballada o ciotce Matyldzie

Miłosne kolizje

15.09.2013

Każdego z nas dotykają takie dni, kiedy jedyne czego pragniemy to wygodnego fotela, gorącej herbaty i lekkiej, a jednocześnie ciekawej pozycji. Potrzeba relaksu, wyciszenia i odprężenia nikomu nie jest obca. Nie chcemy jednak nawet tego czasu marnować na słabą, nic nie wnoszącą do naszego życia pozycję. Jeżeli jesteście właśnie w takiej sytuacji, a... Recenzja książki Miłosne kolizje

Zielony eliksir życia

9.09.2013

W dzieciństwie nigdy się nie kłóciłam z bratem jeśli chodziło o jedzenie. On uwielbiał ciasta i inne słodycze, a ja preferowałam głównie owoce i warzywa. Wyobraźcie sobie z jaką dumą moja mama opowiadała wszystkim o mojej miłości do tak zdrowego pożywienia! Niestety, kiedy przeprowadziłam się do Warszawy zaczęłam razem z chłopakiem jeść coraz więce... Recenzja książki Zielony eliksir życia

Klatka

3.09.2013

Kiedy skończyłam czytać książkę „Klatka” autorstwa Sary Antczak zdołałam jedynie głęboko odetchnąć i żałosnym głosem powiedzieć „masakra!” Byłam wstrząśnięta do granic możliwości. Mimo, że książka nie należy do gatunków takich jak horror czy thriller po moim całym ciele nieustannie krążyły ciarki. A z pozoru to taka zwykła książka o studentach z ... Recenzja książki Klatka

Cienie na wrzosowisku

26.08.2013

Trylogia autorstwa Anny Łajkowskiej za mną. Byłam do granic przepełniona nadzieją, że trzecia część cyklu pod tytułem „Cienie na wrzosowiskach” będzie o wiele lepsze od swoich poprzedniczek. Oczekiwania jakie stawiałam autorce były naprawdę ogromne. Wierzyłam, że wreszcie pokaże swój talent i kunszt literacki. Niestety i tym razem srogo się zawio... Recenzja książki Cienie na wrzosowisku

Dom śmierci

24.08.2013

Uwielbiam oglądać i czytać horrory oraz thrillery. To nic, że później nie mogę spać po nocach, a każdy najmniejszy szmer czy dziwny odgłos sprawia, że żołądek podchodzi mi dosłownie do serca. Jednakże jak do dzieł Stephena Kinga „ciągnęło” mnie niemiłosiernie, że wręcz pragnęłam w jednej chwili zapoznać się z całym jego dotychczasowym dorobkiem(!)... Recenzja książki Dom śmierci

Królowa Śniegu

19.08.2013

Kiedy jesteśmy dziećmi – chcemy dorosnąć. Kiedy już stajemy się tymi „dorosłymi” okazuje się, że to nie jest wcale takie fantastyczne. Życie przestaje być bajką, a staje się istnym horrorem, gdzie każdego dnia musimy mierzyć się z różnorodnymi problemami. W takich momentach myślimy tylko o tym jakie to dzieciństwo było piękne i beztroskie, pozbawio... Recenzja książki Królowa Śniegu

Pan

3.08.2013

Książka „Pan” francuskiej autorki Emmy Becker zalicza się do tych książek, które zapragnęłam przeczytać kiedy tylko zobaczyłam ten tytuł w zapowiedziach wydawnictwa. Od pierwszej chwili czułam, że jest to idealna pozycja dla mnie. Intuicja i tym razem mnie nie zawiodła. W dobie banalnych, słabych powieści erotycznych debiutanckie dzieło Emmy Becke... Recenzja książki Pan

Podróz po milosc. Emilia

3.08.2013

Do sięgnięcia po debiutanckie dzieło Doroty Ponińskiej pod tytułem „Podróż po miłość. Emila” skłoniła mnie intrygująca okładka, pozytywna opinia o książce mojej ulubionej polskiej pisarki Małgorzaty Gutowskiej – Adamczyk, ale przede wszystkim ciekawa fabuła ze światem Orientu w tle! A w Bliskim Wschodnie jestem wprost bezgranicznie zakochana! Nie ... Recenzja książki Podróż po miłość 1. Emilia

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl