Avatar @Niesamowity

@Niesamowity

1 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od 6 miesięcy. Ostatnio tutaj około 2 miesiące temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od 6 miesięcy. Ostatnio tutaj około 2 miesiące temu.

Recenzje książek

8 recenzji

Udany pastisz, cięty humor!

25.01.2022

"Duch z Canterville oraz inne opowiadania" od @Link. Opinia będzie dwutorowa - jedna o samej twórczości Oscara Wilde'a, druga na temat tego konkretnego wydania. W zbiorze znajduje się kilka opowiadań tj.: - Duch z Canterville (The Canterville Ghost, 1887) - Zbrodnia Arthura Saville'a (Lord Arthur Savile's Crime, 1891) - Modelowy milioner (The Mod... Recenzja książki Duch z Canterville oraz inne opowiadania

Omijać z daleka!

18.01.2022

Kraków. W jednym z prowadzonych przez zakonnice domów dziecka dochodzi do morderstwa opiekunek, a w niewyjaśnionych okolicznościach znikają wszyscy wychowankowie. Z każdym kolejnym krokiem, który zbliża detektywów do wyjaśnienia sprawy, giną kolejne osoby. W tej precedensowej historii pojawia się coraz więcej znaków zapytania. Jaką tajemnicę skry... Recenzja książki Potępiona

Na zimową porę, w sam raz

21.12.2021

Po popularności „Opowieści wigilijnej” Charlesa Dickensa, w wiktoriańskich gazetach i czasopismach często pojawiały się opowieści o duchach w czasie świąt Bożego Narodzenia, a czytanie ich przy świecach lub przy kominku stało się coroczną tradycją. Zbiór świątecznych opowieści grozy reprezentuje mieszankę różnorodnych stylów i motywów wspólnych dl... Recenzja książki Wigilia pełna duchów

Więcej! Więcej tego Bierce'a

14.12.2021

Klasyka grozy (zwłaszcza ta XIX wieczna) kojarzy nam się przede wszystkim z przestarzałymi schematami i scenami, których nikt praktycznie już się nie boi. Są jednak takie książkowe horrory, które nigdy się nie "zużyją", zawsze będą aktualne i zawsze będą szokować. Najlepszym tego przykładem jest zbiór opowiadań Ambrose Bierce'a, niesłusznie zapomn... Recenzja książki Jeździec na niebie i inne opowiadania

Niestety, najsłabszy tomik z serii "Biblioteka Grozy"

29.11.2021

"Prawdziwość opowieści o duchach traktuję tak sceptycznie, że już chyba trudno bardziej... Nie należę do tych, którzy "z zasady" w coś wierzą bądź nie wierzą. Wszelkie zgłoszenia "nawiedzeń" traktuję jako niedowiedzione, póki sam ich dogłębnie nie zbadam, i muszę przyznać, że w dziewięćdziesięciu dziewięciu przypadkach na sto mamy do czynienia z c... Recenzja książki Tropiciel duchów

Twin Peaksów ci u nas dostatek

18.11.2021

Choć w zamyśle najwięcej planuję pisać o tej klasycznej (czyli po prostu mojej ulubionej) grozie/niesamowitości to chętnie sięgam po inne stylistyki. W ramach odskoczni skusiłem się zatem na "Miasteczko Nonstead" wznowione całkiem niedawno przez @Link.Nigdy wcześniej nie czytałem Marcina Mortki. Czy jednak nie wiedziałem, czego się spodziewać? Okł... Recenzja książki Miasteczko Nonstead

Dobre, w odpowiednich dawkach

17.11.2021

Zbiór sześciu opowieści z pogranicza horroru i fantasy, z których część pierwotnie ukazała się w magazynie „Weird Tales” (w latach 1939-1953), a ostatecznie zostały zebrane w całość w 1958 roku. Pierwsze z nich, „Powrót Hastura” powstało w oparciu o notatki pozostawione przez samego Lovecrafta, a kolejne, opowiadając historię nieszczęśników, którz... Recenzja książki Maska Cthulhu

Pierwsze i (chyba) ostatnie spotkanie z Mastertonem

17.11.2021

To moje pierwsze (!) spotkanie z Mastertonem, ubóstwianym przez wielu autorem licznych bestsellerów, którego polecano mi od lat, ale jakoś nigdy nie było nam po drodze. Werdykt? Nieporozumienie! Wiedziałem, że to nie będzie żadna wielka literatura, żadne przeżycie itd., ale hej, przecież i lżejszą lekturę można, a nawet trzeba napisać z pomysłe... Recenzja książki Dom stu szeptów

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl