Avatar @Nyx

Justyna Pruszyńska

@Nyx
Kanapowicz od ponad 11 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

77 recenzji

Dobra powieść o wampirach?

11.01.2012

Wydaje się, że wszystko w Akademii Świętego Władimira wróciło do dawnego porządku. Najlepsze przyjaciółki Rose i Lissa chodzą na zajęcia, mają swoją grupkę przyjaciół , a co najważniejsze - Wasylisa zyskała pogodny nastrój i nie ma depresji, która zdawała się ją niszczyć od środka kawałeczek po kawałeczku. Szkolną sielankę psuje jednak wieść o tym,... {} Recenzja książki W szponach mrozu

Young adult, który nie ogłupia

8.01.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Akademię wampirów" czytałam po raz pierwszy w zeszłym roku, ale nie zrecenzowałam jej z powodu braku czasu. Co ciekawe, zupełnie zapomniałam o czym ta pozycja była - wiedziałam tylko, że nie ciskałam książką w ścianę, nie przeklinałam... a to już coś, prawda? "Akademia wampirów" na wstępie odpycha. Jednak nie treścią - do Angeliny Jolie (a dziew... {} Recenzja książki Akademia wampirów

Po prostu czysta psychodela! Rock`n`roll, bejbi!

6.01.2012

"(...)Wychowawczyni(...) po chwili przemówiła: - Zapiszcie temat lekcji. Głos miała strasznie niewyraźny. Jakby się jej język kleił do podniebienia. -Dzisiaj będzie o mózgu - wybełkotała, szczerząc zęby. Chwyciła kredę i koślawymi literami napisała na tablicy: MUSK. Zastanowiła się chwilę i dopisała: JE DOBRY. -Mózg, ghe, ghe, je dobry. Zapamięt... {} Recenzja książki Rock'n'roll bejbi

Umysł szkodzi, ale co z nim zrobić?

5.01.2012

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego Wasz znajomy, który się odżywia podobnie do Was, uprawia ten sam sport i łyka podobne suplementy diety nie choruje tak często jak Wy? Albo dlaczego na raka chorują ludzie, którzy prowadzą higieniczny tryb życia i - co więcej - zawsze tryskali zdrowiem i optymizmem? Czemu stare, krzywdzące powiedzenie "złego lic... {} Recenzja książki Umysł, który szkodzi. Mózg, zachowanie, odporność i choroba

Uczy, bawi, wzrusza i... straszy!

4.01.2012

"Dom był pałacem, jezioro było basenem, Kicia była psem, a Juniper Berry - jedenastoletnią dziewczynką" Takim niezwykłym wstępem rozpoczyna się opowieść o dziewczynce, która tęskni za dawnym porządkiem w swoim domu, w którym mama i tata mieli dla niej cierpliwość i czas. Ostatnio bowiem odtrącają córkę, wyżywają się na niej, a co najważniejsze... ... {} Recenzja książki Juniper Berry i tajemnicze drzewo

Zdrowe odżywianie metodą na raka?

16.12.2011

Pamiętacie słynne powiedzenie "Jesteś tym, co jesz?". Okazuje się, że nie jest to tylko zwykły, pozbawiony sensu cytat. Według Dr Chantal Tse 90-95% przypadków zachorowań na raka powodują czynniki środowiskowe, w tym także duży odsetek (30-35%) złych zwyczajów żywieniowych. Zatrważające, prawda? Zewsząd słyszy się o tej straszliwej chorobie i coraz... {} Recenzja książki Kuchnia antyrakowa

Jak z każdej sytuacji wyjść obronną reką? Trzeba być szalenie sprytnym!

10.12.2011

Jest noc. Wchodzisz razem z kompanem przez okno do kaplicy i wspólnie szukacie miecza, za którego wykradzenie ktoś ofiarował Wam naprawdę niezłą sumę pieniędzy. Nagle zdajesz sobie sprawę, że nie jesteście w pomieszczeniu sami, bo oto przed Waszymi oczami pojawia się król, który leży na posadzce. Czyżby żarliwie się modlił? Nie, jest martwy. I o je... {} Recenzja książki Królewska krew. Wieża elfów

Świat jest teatrem, aktorami ludzie...

28.11.2011

Taczka thrillera kryminalnego, garść psychologii, łyżka charyzmatycznej bohaterki i szczypta Szekspira - kto mówił, że to się nie uda? Diana Blanco jest niebezpieczna, o wiele potężniejsza od naładowanego pistoletu. Jest przynętą - tajną bronią madryckiej policji. Została wyszkolona do manipulacji ludzkim mózgiem, ściślej mówiąc - ludzkimi uczuci... {} Recenzja książki Przynęta

Nietypowy romans

20.11.2011

Wzięłam tę książkę do recenzji pod wpływem impulsu: Rok 1819, Włochy, prawdziwa historia i romans - wydawało mi się, że będzie to urocza kombinacja. Niestety szybko straciłam zapał do tej pozycji, gdy moja mama, przechadzając się wzdłuż mojego regału podsumowała ją jednym słowem: "romansidło". Zabrałam się więc do lektury z ociąganiem, widząc w myś... {} Recenzja książki Rozdarte dusze

Kruk Poego

11.11.2011

"A kruk rzecze: – Nigdy już!" Cheerleaderka i Got, którzy na początku nie pałali do siebie sympatią, zostają wplątani w śmiertelne niebezpieczeństwo. A to wszystko za sprawą szkolnego wypracowania na temat Edgara Alana Poego i tajemniczej natury chłopaka. Brzmi głupio? Ale za to jak smakuje... Isobel to cheerleaderka, jedna z najsławniejszych dz... {} Recenzja książki Nevermore 1. Kruk

Czysta rewelacja

31.10.2011

Gdy połykałam pierwsze rozdziały tej książki, nie byłam do końca przekonana, czy jest to lektura dla mnie. Co prawda z zespołem Aspergera miałam już do czynienia w moim życiu i to głównie z tego powodu właśnie wybrałam ową pozycję do recenzji, jednakże cały czas gdzieś w moim umyśle pojawiała się lampka "Będzie wiać nudą i patosem, uważaj!". Teraz ... {} Recenzja książki Dotknąć prawdy

Czasem wiatr wieje za wolno...

25.10.2011

Do Kałakowa spieszą książęta ze wszystkich wielkich państw Księstwa Anuski, których poinformowano o ślubie Nikandra Kałakowa i Atiany Wostromy - dzieci wpływowych książąt, którzy zaaranżowali to małżeństwo jedynie po to, by zyskać na polu politycznym. Niestety wkrótce, jakby na świecie było jeszcze niewystarczająco dużo bólu i cierpienia (ludzie są... {} Recenzja książki Wichry archipelagu

"Mroczny szept", czyli "lubić, czy nie lubić?"

12.10.2011

"Mroczny szept" to jedna z tych książek o których nie można jednoznacznie się wypowiedzieć. Gdyby ktoś mnie zapytał, czy podobała mi się lektura, z pełnym przekonaniem odpowiedziałabym: "A pod jakim względem?". Witaj w świecie bogów, demonów i fantastycznych stworzeń. Pomiędzy ludźmi, a tymi istotami toczy się nieustająca walka. A to wszystko zac... {} Recenzja książki Mroczny szept

Prawdziwa walka o przetrwanie

28.09.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy czytałam liczne recenzje tej książki na blogach, nie byłam całkowicie przekonania co do jej wartości. Bałam się, że historia w niej zawarta mnie przerośnie, a fabuła okaże się nudna i wtórna. Szczególnie, że ten tom jest niesamowicie gruby - liczy sobie 750 stron. Jednak, gdy wydawnictwo Esprit zaproponowało mi tę pozycję, postanowiłam się prze... {} Recenzja książki Hyperversum

Powieść ze steampunkowym pazurem.

3.09.2011

"Imperium wampirów". Czy tytuł nie brzmi dla Was jak zapowiedź jakiegoś ckliwego paranormal romance? Ano właśnie. Ja też tak myślałam, więc sięgałam po tę książkę z niemałą obawą. Nie spodziewałam się wówczas, że bardzo się pomyliłam, wydając krzywdzący osąd i że po zakończeniu lektury odłożę ją na półkę moich ulubionych książek. Nad Ziemią od 150... {} Recenzja książki Imperium wampirów

Kryminał na światowym poziomie

2.09.2011

Książka Piotra Wereśniaka została mi podstępnie uprowadzona sprzed nosa. Najpierw dziadek, wykorzystując moją wakacyjną nieobecność, porwał ją do swojego domu i według mrożących krew w żyłach opowieści babci nie spał całą noc zaczytując się po uszy. Potem, gdy wróciłam, również nie mogłam uświadczyć owej lektury. Tym razem wyprzedziła mnie mama, kt... {} Recenzja książki Zabili mnie we wtorek

"Zawsze przy mnie stój" porusza. Uspokaja. Daje nadzieję.

25.08.2011

Ta książka przyciągała mnie do siebie od samego początku. Posiadała to wszystko, co powinna mieć każda lektura, by po nią sięgnąć bez głębszego zastanowienia. Przede wszystkim bajeczną okładkę. Ta jest stonowana, utrzymana w zaledwie trzech kolorach, lekko rozmyta. Pozycja wyposażona jest także w intrygujący tytuł i opis. Ja nie potrafiłam mu się o... {} Recenzja książki Zawsze przy mnie stój

Wilkołak jako zjawisko w dużej mierze psychologiczne...

15.08.2011

Na polskim rynku nie sposób opędzić się od kompendiów wiedzy o wampirach. Można przebierać między różnymi kolorami okładek, miedzy formatami, czy zawartą w nich treścią. Ale co wtedy, gdy ktoś szuka informacji o wilkołakach? Tu robi się już gorzej, ponieważ te stworzenia w modowym rankingu na dziwne stwory figurują o wiele, wiele niżej. Dr Bob Curr... {} Recenzja książki Księga wilkołaków

Kompendium wiedzy!

31.07.2011

Fanki przesłodzonych, lśniących brokatem wampirów - strzeżcie się! Od tej lektury włos zjeży Wam się na głowie. Pokaże Wam bowiem prawdziwe oblicze nieumarłego - krwiożerczego potwora, który straszy ludzi na całym świecie od zarania dziejów. Mało kto wie, że w legendach z każdego kraju przyjmował on inną nazwę i miał odmienne atrybuty, a jednak by... {} Recenzja książki Księga wampirów

Wizje w mroku

7.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po "Wizje w mroku" sięgnęłam tuż po obejrzeniu "Vampire Diaries". Jako że na razie jestem bardzo zniechęcona opiniami o książkowych "Pamiętnikach wampirów", postanowiłam sięgnąć po inną pozycję pani Smith. Kaitlyn, główna bohaterka powieści, uchodzi w szkole za dziwadło. Ma burzę rudych włosów i piękne, hipnotyzujące oczy. Dodajmy do tego jej szc... {} Recenzja książki Wizje w mroku: Tajemnicza moc, Opętany, Pasja

Wyższa magia. Ale gdzie ta magia?

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy brałam się za pierwszą książkę rosyjskiego autora, nie wiedziałam że niedługo będę miała do czynienia z istną powodzią Rosjan wydających fantastykę. Przeglądając sobie autorów, natrafiłam na Kirę Izmajłową i jej "Wyższą Magię". Mówią, że książki nie ocenia się po okładce. Cóż, ja też nie chcę tego robić, ale miniaturka po lewej mówi sama za sie... {} Recenzja książki Wyższa magia

Toż to horror, czy komedia?

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ukończenie tej książki zajęło mi pół roku. Tak, dobrze czytacie - pół roku. Co sprawiło, że to zaledwie 437-stronicowe dzieło (a nie opasłe tomisko, jakim jest na przykład "Powstanie '44" Normana Davies'a) zmusiło mnie do zrobienia sobie wielu przerw w dalszym wertowaniu? Zacznijmy od przedmowy. Przedmowy, którą napisał KTOŚ. Nie sam autor, a inny ... {} Recenzja książki Nocna zmiana

Bajka dla nastolatek?

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako że miałam ochotę na coś całkowicie odmóżdżającego i nie wymagającego specjalnego wysilenia komórek mózgowych, pozwoliłam sobie na krótszą chwilę odstawić "Przypadek Adolfa H." i w ciągu dzisiejszego poranka, przy kawie i jajku sadzonym, przeczytać. Kupując tę książkę ze trzy lata temu przede wszystkim kierowałam się tym, że dotyczyć będzie, mo... {} Recenzja książki Liceum Avalon

Brokeback Mountain.

28.06.2011

Po obejrzeniu Brokeback Mountain chodziłam przybita przez resztę dnia. Nic więc dziwnego, że po zżyciu się z bohaterami filmu natychmiast postanowiłam rzucić się na opowiadanie. Jako że w empiku było dostępne po przystępnej cenie (12 zł jeśli się nie mylę), zakupiłam natychmiast. I pochłonęłam w drodze do domu. Co mnie urzekło w tym zaledwie 47-str... {} Recenzja książki Tajemnica Brokeback Mountain

Genialna opowieść.

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy po przeczytaniu książki macie czasem takie wrażenie, że wszystkie wasze pochlebiające słowa i tak nie oddadzą jej wartości? Tak jest w przypadku tej pozycji. Patrząc na nią, na soczyście czerwoną okładkę, na liczbę stron i tematykę, w moim przypadku nie pozostaje nic innego jak po prostu trząść się z pożądania :) (czy mi się wydaje, czy ja staj... {} Recenzja książki Przypadek Adolfa H.

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl