Avatar @Nyx

Justyna Pruszyńska

@Nyx
Kanapowicz od ponad 11 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

77 recenzji

Nigdy w życiu... nie sięgnę powtórnie.

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgnęłam po nią ze względu na sentyment. Pamiętam, jak kilka lat temu, kiedy jeszcze nie czytałam tego rodzaju literatury, moi rodzice bardzo chwalili sobie tę opowieść. Wiele razy słyszałam śmiech ojca, zupełnie pochłoniętego lekturą tej oto książki. Potem kilka razy obejrzałam film, aż w końcu przyszedł czas, w którym trzeba jednak dokopać się d... {} Recenzja książki Nigdy w życiu

Urocza niezdara.

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z serii lektur łatwych, lekkich i przyjemnych (tutaj ukłon w stronę kobiet) to jedna z najlepszych możliwych opcji, jeśli samemu się jest uroczą niezdarą, dokładnie taką jak bohaterka powieści Helen Fielding. Kolejna z pozycji, która poniewiera się na maminej półce. Triumfalnie ją odnalazłam, gdyż wcześniej czytałam tylko drugą część. Lubię odmóż... {} Recenzja książki Dziennik Bridget Jones

Kiedy byłem dziełem sztuki i odebrano mi wolną wolę...

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy kiedykolwiek wydawało ci się, że jesteś bezużyteczny, brzydki? Że twoje życie nie ma sensu, że nikt nie będzie po tobie tęsknił, gdy znajdziesz się wśród martwych? Tazio, główny bohater powieści Schmitta był w takiej sytuacji. W rezultacie jego cierpienia i niechęć do życia spowodowały zwrot w jego dotychczasowym istnieniu - oto staje przed n... {} Recenzja książki Kiedy byłem dziełem sztuki

Kobiety namiętne czy femme fatale?

28.06.2011

"Kobiety namiętne" to książka, która obiegła już wszystkich moich znajomych, by w końcu dotrzeć do mnie. Nie rozumiałam, dlaczego tak nagle wszyscy się rzucili na dzieło Pauli. Dopóki nie przeczytałam na odwrocie, że jest to zbiór prawdziwych historii "miłosnych" kobiet od Elżbiety I do Janis Joplin. Zaczyna się interesująco, prawda? Zanim przeczy... {} Recenzja książki Kobiety namiętne

Błękitnokrwiści i nieprzyzwoicie bogaci.

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Patrząc na tę książkę na półkach w Empiku można by rzec - kolejna głupia opowieść o wampirach. Ja jednak zdecydowałam się ją przeczytać i stwierdziłam, że wcale taka zła nie jest. Wampiry to w świecie przedstawionym przez Panią de la Cruz to śmietanka towarzyska. Prawdziwa elita. Okropnie bogata, mająca władzę i specjalne przywileje. Nie zadająca... {} Recenzja książki Błękitnokrwiści

... czyli innymi słowy - jak nie pisać powieści.

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka wpadła mi w oko przypadkiem, gdy oglądałam rzeczy, których się chciał pozbyć jeden z autorów blogów z recenzjami. Jest to zbiór felietonów polskiego pisarza (znajduje się tam również poczta z próbkami pisarskimi młodych autorów z uwagami Feliksa), który próbuje wsadzić nam do głów kilka ważnych zasad tworzenia, których trzeba się trzymać. ... {} Recenzja książki Galeria złamanych piór

Miłość to nieustająca gra.

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Richard i Diane są parą już od jakiegoś czasu. Mocno się kochają i nawet planują swój ślub. Co będzie jednak, gdy dojdą do wniosku, że nie czują już tego samego, co kiedyś? "Tektonika uczuć" to właściwie scenariusz sztuki. Ale czyta się go równie przyjemnie jak książkę. Ja już po kilku stronach zupełnie zapomniałam, że właściwie nie ma tam miejsc ... {} Recenzja książki Tektonika uczuć

Wampir z przypadku, czy książka z przypadku?

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wampir z przypadku" to lektura... co najmniej dziwna. Nawet za bardzo nie wiem, co właściwie mam tutaj napisać, bo moje uczucia w stosunku do niej są ambiwalentne. Gdy odłożyłam ją na półkę nie potrafiłam jednoznacznie określić o czym tak właściwie przeczytałam. Pamiętałam natomiast, że dobrych kilka razy uśmiechnęłam się do siebie, czytając zabaw... {} Recenzja książki Wampir z przypadku

Fiolet i purpura, czyli litania do pani Kozak.

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Poszłam do Empiku z zupełnie innym zamiarem. Ale kto się oprze nowej książce Magdaleny Kozak, będąc jeszcze pod wrażeniem trylogii "Nocarz"? (którą na marginesie niedługo zacznę czytać po raz trzeci - mam teraz na to niesamowitą ochotę). Wróciłam więc do domu z książką i od razu zaczęłam czytać. Nie mogłam skończyć od razu - tyle roboty jeszcze nie... {} Recenzja książki Fiolet

Rosyjska fantastyka w najlepszym wydaniu.

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę tę kupiłam jakieś 3 lata temu, będąc w ostatnim stopniu maniakalnej fazy na wszystko co wampirze. Co prawda z góry zakładałam, że to nie wampiry będą grać w tej powieści pierwsze skrzypce, ale jak się okazało - w wielu potyczkach były tylko pionkami na szachownicy. I to nie takimi, które po jakimś czasie zamieniają się w dowolną figurę... ... {} Recenzja książki Nocny patrol

O tym, jak kontynuacja może przebić oryginał.

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dzienny Patrol" to druga cześć serii o Patrolach Łukjanienki. Jak sama nazwa wskazuje, tym razem Siergiej skupił się na historii Ciemnych (no dobrze, może nie w całym tomie, ale w pierwszej opowieści). Co mnie zaskoczyło? Narrator - w pierwszej części jest nim kobieta, wiedźma. A nie, tak jak zwykle, Anton Gorodecki. Po drugie - historia nieszczęś... {} Recenzja książki Dzienny patrol

Nie POPEŁNIAJMY książek!

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Oblicze czarnej Palmiry" to część uzupełniająca wydarzenia z "Dziennego Patrolu" S. Łukjanienki i W. Wasiliewa, którą w pojedynkę próbował napisać ten drugi pan. Jak dla mnie, z ciężkim sercem muszę to przyznać, on jej nie napisał. On ją popełnił. Kilka razy spotkałam się z fanfickami, w których pomysłowość piszących i język, jakim się posługiwal... {} Recenzja książki Oblicze czarnej palmiry

Niebo nie jest dla nas. Nie potrafimy latać. Jedyne, co możemy zrobić, to postarać się nie spaść

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto by pomyślał - natrafiłam na serię, gdzie każda część jest lepsza od poprzedniej. "Patrol Zmroku" osiągnął już chyba apogeum wydarzeń rozgrywanych w Moskwie i na pewno "Ostatni Patrol" będzie miał ciężki orzech do zgryzienia - przebić część trzecią, która trzymała w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Po wydarzeniach z pazurem Fafnira i Z... {} Recenzja książki Patrol zmroku

Coś zdecydowanie dla zagorzałych fanów fantastyki.

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Długo zastanawiałam się nad tym, czy w ogóle sięgnąć po tę trylogię. Czytałam praktycznie same pochlebne recenzje, a jednak coś mnie od niej odciągało. W końcu koleżanka stwierdziła, że pożyczy mi pierwszy tom, za co bardzo jej dziękuję. Po przeczytaniu stwierdziłam jedno - sięgnę po kolejne tomy, bo po tym mam zdecydowanie mieszane uczucia. Świat... {} Recenzja książki Córka Krwawych

Skurcze żołądka

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia się powtórzy: tę książkę, jak jej poprzedniczkę, nabyłam w księgarni Matras, która miała -25% rabatu na co poniektóre pozycje. Kupiłam od razu dwa kolejne tomiki, wiedząc, że prędzej czy później zrobić to będę musiała (zawsze kończę czytać serie, które zaczęłam). Tym razem jednak zakupu aż tak bardzo nie żałuję, bo po "Naznaczonej", która ... {} Recenzja książki Zdradzona

Niepodrabiany wilkołak.

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wikołak" Maberry'ego utrzymał mnie w ponurym nastroju swoimi opisami gotyckiego, tajemniczego i zaściankowego miasteczka w Anglii, starej i przerażającej posiadłości, czy barwnej nocy i księżyca w pełni. Głównym bohaterem opowieści jest Lawrence Talbot - znany aktor, który po pojawieniu się w rodzinnej Anglii, zostaje powiadomiony o nagłym zniknię... {} Recenzja książki Wilkołak

Alicjo, Alicjo, gdzie Ty masz puentę?

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę powiedzieć, że już dawno nie trzymałam w ręku książki, która budziłaby we mnie skrajne emocje. Wypożyczyłam ją z biblioteki mając nadzieję na wciągającą i spójną lekturę, mającą jakiś określony początek i koniec, tymczasem dostałam opowieść, o której najchętniej nie napisałabym nic. Nowe wydanie "Alicji" to pakiet zawierający obie historie -... {} Recenzja książki Alicja

Utwór wampiropodobny?

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Utwór wampiropodobny. Przed użyciem zapoznaj się z opisem książki znajdującym się na tyle okładki, bądź skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu lub psychiatrą, gdyż każda książka z cyklu "Zmierzch" niewłaściwie odebrana zagraża Twojemu postrzeganiu świata lub zdrowiu psychicznemu." Taka wiadomość według mnie powinna znajdować się na okładce... {} Recenzja książki Zmierzch

Wewnętrzny weltschmerz Belli

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Księżyc w nowiu" to druga część bestsellerowej sagi "Zmierzch", która bądź co bądź, podobnie jak niegdyś "Harry Potter" zmusiła nastolatków (ale nie tylko!) do czytania. I obojętnie o czym by nie była i jak słaba mogłaby się wydawać - ja się cieszę, że ludzie częściej sięgają po lektury. No, może jestem tylko rozgoryczona faktem, że od jakiegoś cz... {} Recenzja książki Księżyc w nowiu

Nieposkromiona w swojej głupocie?

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Za "Nieposkromioną" zabrałam się od razu po lekturze poprzedniej recenzowanej książki. Wiedziałam, że pójdzie lekko, łatwo i przyjemnie, zdążyłam już się poznać na paniach Cast i ich talencie do pisania dużych bzdur i małych bzdurek podanych w słodko-kwaśnym romansie wampirycznym. I tym razem mnie nie zawiodły, muszę przyznać z niemałym żalem. Jęz... {} Recenzja książki Nieposkromiona

A co się stanie, gdy pewnego dnia zostaniemy bez ukochanej osoby?

28.06.2011

"Samotny mężczyzna" to ujmująca opowieść o samotności starszego człowieka, wykładowcy literatury, dla którego przeżycie kolejnego dnia jest zwykłą formalnością. Czynnością powtarzalną, a czasem nawet niewygodną, gdy inni za bardzo chcą wtargnąć w jego intymny świat. Topi się on w marazmie swojego życia i beznadziejności swojej egzystencji. Wbrew kr... {} Recenzja książki Samotny mężczyzna

Nie taki straszny, jak go opisują?

28.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dracula" to powieść epistolarna. Poznajemy więc historię hrabiego poprzez zapiski grupki przyjaciół mieszkającej w Anglii, która postanawia go zgładzić. By opracować plan, a potem go zrealizować, piszą listy, pamiętniki, telegramy i to one właśnie znajdują się w książce. Wiele osób ocenia historię Draculi jako lekturę ponadczasową i ja także zgodz... {} Recenzja książki Dracula

Nadzieja to coś, co pozostaje z nami najdłużej.

28.06.2011

Na samym początku chciałabym zaznaczyć, że jeszcze niedawno miałam niesłuszną awersję do Bliskiego Wschodu. Nie czytałam książek o tej tematyce, a na ulicy oddalałam się od rdzennych mieszkańców tego obszaru geograficznego. Postawiłam sobie jednak za punkt honoru, że przeczytam wszystkie możliwe książki Schmitta. Nie musiałam się za bardzo zmuszać,... {} Recenzja książki Ulisses z Bagdadu

Każdy jest kowalem swojego losu...

7.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy utwór literacki musi się dla mnie odpowiednio zacząć. Nic bowiem tak nie zniechęca jak nudne albo banalne wprowadzenie, a ja nie lubię czytać na siłę. Schmitt jest tu przykładem mistrzowskiego dobierania słów na sam początek opowieści. Tym razem zaczyna się ona tak: "Kiedy skończyłem jedenaście lat, rozbiłem swoją świnkę i poszedłem na dziwki... {} Recenzja książki Pan Ibrahim i kwiaty Koranu

Dr House Oficjalny przewodnik po serialu

8.01.2011

„Dr. House” od kilku lat zbiera coraz to większą sławę na całym świecie i jestem pewna, że prawie każdy mieszkaniec większego miasta w Polsce kojarzy ten serial. Jakiś czas temu jego oglądanie stało się modne (zwłaszcza wśród młodzieży), tak samo jak cytowanie wypowiedzi głównego bohatera. Jeśli również chłoniecie każdy odcinek z wypiekami na tw... {} Recenzja książki Dr House Oficjalny przewodnik po serialu

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl