Avatar @OlaU

@OlaU

1 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

10 recenzji

Podwójna wygrana jak nic

23.02.2013

„Jak do diabła napisać książkę o własnym życiu, kiedy to życie jest pełne dziur, kłamstw, oszustw, zmyśleń i zafałszowań, jak do diabła nadać temu sens?”* „OSTRZEŻENIE: AUTOR ponosi wyłączną odpowiedzialność (…) za wszystkie błędy maszynowe i topograficzne błędy rzeczowe ... Recenzja książki Podwójna wygrana jak nic

Godot i jego cień

14.12.2012

„Godot…To ktoś lub coś, czego nie ma. Kto miał przyjść, lecz nie przyszedł. Co miało się stać, lecz nie stało i pewnie się nigdy nie stanie.”* „Nie wiem kim jest Godot. Nie wiem nawet, czy w ogóle istnieje – Samuel Beckett”** Nazwisko: Antoni Libera przywodzi bez trudu na myśl błyskotliwą powieść „Madame”, wydaną w 1998 roku, która od razu podbił... Recenzja książki Godot i jego cień

Zrób sobie raj

5.12.2012

We wrześniu 2009 roku papież Benedykt XVI udaje się na pielgrzymkę do państwa „X”… Przejeżdża w cywilnym samochodzie, ukryty przed światem, przez kompletnie puste ulice. Żadnych plakatów, wiernych z chorągiewkami, dzieci ani kwiatów… W telewizji nadawany jest program rozrywkowy… W roku 2004 Państwo „X” zostaje przyjęte do Unii Europejskiej i dla u... Recenzja książki Zrób sobie raj

Ru, Kim Thuy

27.11.2012

Kim Thuy, kanadyjska pisarka, a także tłumacz i prawnik - urodziła się w 1968 roku w Sajgonie. W wieku 10 lat wraz z rodzicami wyemigrowała do Kanady. „Ru” to jest jej debiut literacki, książka wielokrotnie wyróżniana i nagradzana, przetłumaczona dotąd na 15 języków. Ru, to narratorka pamiętnika, ale książka jest tak osobista i refleksyjna, ... Recenzja książki Ru

Szczęście małych rybek

16.11.2012

Szczęście małych rybek” to zebrany w jeden tomik zbiór felietonów, które ukazały się w latach 2005-2006 w „Le Magazine litteraire” – we francuskim miesięczniku literacko-kulturalnym. Autor to wykładowca sinologii na Uniwersytecie w Sydney, członek Australijskiej Akademii Nauk Humanistycznych i Królewskiej Akademii Literatury Francuskiej, a także ... Recenzja książki Szczęście małych rybek. Listy z Antypodów. O literaturze i nie tylko

Requiem dla Kapuścińskiego

6.11.2012

„Wiem, że nic nie wiem – Sokrates” „Nie ogarniam świata – Kapuściński" Pokora jest cnotą ludzi z otwartymi umysłami. Nie ta pokora, która każe schylać kark i zginać kolana, ale ta, która wynika z wiedzy, doświadczenia, z głębin ludzkiego intelektu. Pokora wobec złożoności świata. Ryszard Kapuściński to wielokrotnie nagradzany, uznany na świecie... Recenzja książki Ryszard Kapuściński: Nie ogarniam świata

Bóg rzeczy małych

18.10.2012

Arundhati Roy to indyjska działaczka społeczna i polityczna, urodzona w 1961 na prowincji Indii, mieszkająca w New Delhi. Koncentruje się głównie na publicystyce związanej ze swoją działalnością (jest zagorzałą przeciwniczką globalizacji), ale jest też wszechstronnie utalentowana, tworzy scenariusze filmowe i eseje, a w roku 1996 napisała powieść: ... Recenzja książki Bóg rzeczy małych

Ostatnia królowa

18.10.2012

Szaleństwo – to postępowanie uznane przez społeczeństwo za wykraczające poza przyjęte normy i zwyczaje. Obłęd zaś, to choroba psychiczna. Joanna I Kastylijska, niezwykle tragiczna postać, która od wieków fascynuje historyków, dramaturgów, malarzy, a nawet twórców oper, przeszła do historii jako Joanna Szalona lub Obłąkana – JUANA LA LOCA. Powstał... Recenzja książki Ostatnia królowa

Sklepy cynamonowe

18.10.2012

Nieśmiały nauczyciel, samotnik, przyjaciel poetów i literatów (Nałkowska, Gombrowicz, Witkiewicz), utalentowany literacko i plastycznie samouk, czarodziej z Drohobycza - Bruno Schulz. Niesamowite jest to, że pomimo, iż jego dorobek jest tak niewielki (dwa zbiory opowiadań, kilka utworów wydrukowanych w pismach literackich jeszcze przed wojną oraz... Recenzja książki Sklepy cynamonowe

Madame

15.10.2012

Czy powieść można smakować wszystkimi zmysłami? A co, jeśli jest utkana z dźwięków jazzu, łagodnych tonów utworów granych na pianinie... jeżeli jest liryczna jak poezja...jeżeli ma przestrzeń, ale też wnika w duszę człowieka...jeżeli wiedzie w Alpy, by po chwili pochylić się wraz z chłopcem nad jego zeszytem...jeżeli dotyka spraw codziennych ale te... Recenzja książki Madame

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl