Avatar @RoXwellPL

@RoXwellPL

1 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 8 lat.
{} Napisz wiadomość
1 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 8 lat.

Recenzje książek

34 recenzje

Europo, nadchodzimy!

23.02.2015

Swego czasu było o projekcie Busem Przez Świat dość głośno, więc być może coś obiło wam się o uszy i kojarzycie tę inicjatywę. W gruncie rzeczy chodzi o to, że grupa facetów zebrała się i w zwykłym busie przejechała pół Europy. No dobra, może nie w takim zwykłym busie, ale jednak w busie... tak po prostu. Krzysiek, Karol, Michał, Marek i Wojtek. ... {} Recenzja książki Busem przez świat. Wyprawa pierwsza

Mroczne tajemnice w Engelfors

17.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Człowiek jest tylko człowiekiem. Nie ma nadprzyrodzonych zdolności, a pomóc sobie w życiu może jedynie za pomocą pracy własnych rąk i pomysłowości swojego umysłu. Dlatego jest w stanie tworzyć różne maszyny, wynalazki i wszelkiego rodzaju przedmioty, które znacznie ułatwią mu egzystencję. I przez wieki stał się w tym bardzo dobry, a wciąż potrafi r... {} Recenzja książki Krąg

Lata Ciemności

5.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wizja zagłady ludzkości pod wpływem zombie to już nie nowość. Kanon żywych trupów jest powszechnie znany, a przez ostatnie lata osiąga wręcz apogeum popularności. Do tej pory powstała masa produkcji filmowych na temat martwych powstających z grobów, a tematyka ta zaczyna powoli wynajdywać sobie miejsce w literaturze. Na rynek wydawniczy trafia bow... {} Recenzja książki World War Z. Światowa wojna zombie w relacjach uczestników

Zapolować na demony

5.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przed debiutującym autorem stoi wiele trudnych wyborów i ciężkich problemów do rozwiązania: trzeba znaleźć wydawcę, który książkę zechce wziąć pod swoje skrzydła, zadbać o promocję własnego dzieła i nastawić się na negatywne recenzje - żeby później nie załamać się psychicznie. Gdy już te 3 rzeczy ma się za sobą, pozostaje poczekać, czy pomysł spodo... {} Recenzja książki Kroniki Ciemności. Łowca Demonów

Kolejna porcja dystopii wg Marie Lu

5.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książki mówiące o tragicznej przyszłości ludzkości na rynku księgarskim nie są innowacją. Po ogromnym sukcesie Igrzysk śmierci coraz więcej autorów decyduje się na stworzenie własnej dystopijnej serii. Powieści tego typu mnożą się więc i mnożą; jedne są lepiej napisane, drugie gorzej. Coraz częściej jednak antyutopie powtarzają te same wątki i prob... {} Recenzja książki Legenda. Wybraniec

Chiny oczami Marka Pindrala

5.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O Chinach każdy słyszał, każdy coś o tym państwie wie: że jest najludniejsze na świecie, że jest duże pod względem terytorialnym, że leży gdzieś w Azji. Wielu zapewne też obiło się o uszy co nieco na temat dziwnej dla Europejczyka tamtejszej kuchni. Może ktoś wie coś o częstych klęskach żywiołowych lub o ustroju komunistycznym, który wciąż w Chinac... {} Recenzja książki Chiny od góry do dołu

Śniadanie bez mleka

5.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak pewnie już wiecie, śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Bez niego ani rusz. Dostarcza bardzo potrzebnej energii do funkcjonowania po nocnej przerwie na sen, dlatego każdy rano powinien je spożywać. Kubek gorącej herbaty, kawy lub kakao, kanapki z ulubionymi dodatkami albo płatki z mlekiem. Ale co, gdy nie ma się ochoty na pieczywo, a mleka ... {} Recenzja książki Na szczęście mleko…

Przetrwać w świecie żywych trupów

8.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zastanawiałeś się kiedyś, Drogi Czytelniku, co zrobiłbyś podczas apokalipsy zombie? Wyobraź sobie, że siedzisz w mieszkaniu, które otaczają żywe trupy żądne twojego mięsa. Ty kulisz się w kącie z pustą głową, do której nie przychodzi żaden sensowny pomysł. Skowyt i jęki umarlaków przyprawiają Cię o myśli samobójcze, kompletnie nie wiesz co zrobić, ... {} Recenzja książki Zombie survival

Piękna Ameryka Południowa

8.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Osoba pisząca książkę podróżniczą, musi opisywany region świata naprawdę kochać. Musi czytelnikom przekazać swoje emocje i przeżycia w jak najlepszy sposób, a także zachęcić ich do podróżowania na własną rękę - niekoniecznie w konkretne miejsce, ale tak po prostu, by się rozwijać, zobaczyć piękne krajobrazy, poznawać inne kultury, lecz także samego... {} Recenzja książki Cisza

Jeszcze Polska nie zginęła...

8.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

II wojna światowa była okresem dla świata wyjątkowo okrutnym. Mnóstwo narodów wiele wycierpiało, jednak Polska w pewien sposób na ich tle się wyróżnia. To tam właśnie wszystko się zaczęło, od hitlerowskiej agresji we wrześniu '39. Mimo germańskiej przewagi walczyliśmy dzielnie, jednak sowiecki nóż wbity nam w plecy zniweczył wszelkie plany na urat... {} Recenzja książki Legion

Magia w dobrym wydaniu

8.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zastanawiałeś się kiedyś, mój Czytelniku, czy magia istnieje naprawdę? Czy gdzieś tam, hen daleko, znajduje się świat, w którym ludzie czarują i potrafią przywoływać to, co chcą, jedynie za pomocą swojej woli? Czy chciałbyś poznać tamtejszą kulturę, obyczaje, wierzenia, języki... Gdybyś miał możliwość podróży do takowego wymiaru, przeżycia tam kil... {} Recenzja książki Valarand. Podzielone królestwo

Z aparatem na ratunek

8.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ludzie od zawsze chcieli mieć szeroki dostęp do informacji. Zarówno tych zupełnie błahych, jak i nieco ważniejszych. Od zarania dziejów mieli ochotę wiedzieć, co dzieje się zagranicą, w ich państwie, w pobliskiej miejscowości, a przede wszystkim we własnej mieścinie. Czy mają się z czego radować, nad czym smucić i czego się bać? Dlatego właśnie pow... {} Recenzja książki JestĘ magistrĘ

A jednak historia może być nudna

8.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Husaria. Na dźwięk tego słowa praktycznie każdy Polak ma przed oczami skrzydlatego jeźdźca, dumę Rzeczpospolitej. Nie zawsze jednak wie o tej formacji więcej niż to, że trochę bitew wygrali, mieli ładne konie i skrzydła przyczepione do pleców. Na lekcjach historii nie poświęca się im dużo czasu, potencjalny zjadacz chleba nie wie więc, jak to z tą... {} Recenzja książki Fenomen husarii

Wojna pokojowa?

8.12.2013

Wojny od zarania dziejów przynosiły niesamowite straty. Ginęli ludzie, płonęły wsie i miasta, po ziemiach panoszyły się głód i choroby. Ale nikt nie spodziewał się, że postęp techniczny doprowadzi do konfliktu tak wielkiego, że zostanie on obwołany "wojną światową". Jednak stało się, wybuchła pierwsza. Jej okrucieństwo sprawiło, że ludzie za wszelk... {} Recenzja książki Insygnia. Wojny światów

Kocham, czy nie kocham? Oto jest pytanie...

8.12.2013

Wampiry, wilkołaki, wróżki, demony, anioły... Z wizją fantastycznego świata wg Cassandry Clare miałem już okazję się spotkać, czytając Miasto kości, czyli pierwszy tom serii Dary Anioła. Książka ta bardzo mnie zaskoczyła - została napisana w czasach wielkiego szału, kiedy to powieść dla młodzieży bez istot pijących ludzką krew bądź przemieniających... {} Recenzja książki Miasto Popiołów

Skandynawski bóg kłamstwa

16.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Anioły w książkach ostatnio stały się bardzo popularne. Może teraz nieco odchodzą od łask, ale powstało dość sporo dzieł z tymi istotami w roli głównej. Większość z nich zalicza się do grona "romansów paranormalnych", ale kilka z nich bazuje na kompletnie innym pomyśle, tak jak "Kłamca" autorstwa Jakuba Ćwieka. Zauważywszy tę książkę na księgarskie... {} Recenzja książki Kłamca

Na poszukiwania żywej legendy

25.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kogo z nas nie ciekawią legendy? Tajemnicze i zagadkowe dziwne historie, gdzie nie wiadomo który element został wymyślony i jest tworem ludzkiej wyobraźni, a który zdarzył się w przeszłości naprawdę. Na pewno każdy z was słyszał o Wandzie, co nie chciała Niemca, Królu Kraku, Hejnale Mariackim czy legendach z okolic, z których pochodzicie. Pewnie s... {} Recenzja książki Król Kruków

Nuda z magią w roli głównej

21.08.2013

Po więcej recenzji zapraszam na: @Link Gatunek fantasy ma to do siebie, że z grubsza wiemy czego się po nim spodziewać. Po ujrzeniu okładki w większości przypadków wiemy co będzie motywem przewodnim, tak jak w "Gildii magów" Trudi Canavan. Sam tytuł oznajmia nam, że główną rolę w utworze będzie odgrywać magia i czarodzieje, a wizerunek osoby na ok... {} Recenzja książki Gildia magów

Edukacja & rozrywka

12.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Drogi Czytelniku, wyobraź sobie, że jesteś chory. Nie mówię tutaj o przeziębieniu czy grypie, ale o czymś znacznie gorszym - zespole Tourette'a. Stwórz w swojej wyobraźni obraz tego, jak twoje własne ciało nie chce cię słuchać, jak rówieśnicy się z Ciebie naśmiewają, pomyśl o tych wszystkich dziwnych spojrzeniach, jakimi obdarzają cię nieznani ludz... {} Recenzja książki Michael Vey Więzień celi nr 25

W poszukiwaniu siebie

9.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

II wojna światowa zostawiła po sobie na świecie wiele złego. Zabrała ze sobą miliony istnień, zniszczyła tysiące rodzin, obróciła w pył wiele miast. Oprócz tych wielkich, strasznych skutków, pozostały po niej jeszcze małe ślady, a sporo z nich na terenie Polski. Mowa tu o poniemieckich bunkrach, tunelach i wszelkich systemach fortyfikacji, a takż... {} Recenzja książki Szpital nad Pisą

Mity w XXI wieku

6.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mitologia w literaturze to wątek znany i lubiany - zarówno przez czytelników, jak i pisarzy. Ileż na rynku wydawniczym znajduje się książek, dla których napisania inspiracją były wierzenia celtyckie, słowiańskie, germańskie, egipskie, greckie itd... Bóstwa i stwory, jakie dawniej czczono i którym oddawano ofiary są przeróżne - co w połączeniu z lu... {} Recenzja książki Złodziej Pioruna

Na ratunek królestwu!

4.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Intrygi, zdrady, knowania, plany maści wszelakiej to na królewskich dworach codzienność od zarania dziejów. Każdego władcę zawsze otaczała masa wrogów - arystokraci łakomie spoglądający na tron, szpiedzy z obcych krajów, zazdrosne kochanki, nieprzychylni ideologii rządzącego... Większość z wyżej wymienionych, przy pierwszej lepszej okazji zapewne d... {} Recenzja książki Fałszywy książę

Prawdziwa apokalipsa

4.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Myślenie o przyszłości, wyobrażanie sobie tego, jak kiedyś będzie wyglądał świat towarzyszyło ludzkości od zawsze. Taka już jest nasza natura. Jednak te wymysły ciągle się zmieniały. Inne były w starożytności, inne w czasach nowożytnych, a inne są teraz. Każdy człowiek myśli inaczej o tym, co kiedyś będzie, jednak w gruncie rzeczy wyobrażenia wszys... {} Recenzja książki Nowa ziemia

Saga o Rubieżach, tom I

9.07.2013

Po więcej recenzji zapraszam na: @Link W Polsce, jeśli spotykamy się z fantastyką zagraniczną, pochodzi ona prawie zawsze z krajów anglojęzycznych, bądź raz za czas z Niemiec. Mało na naszych półkach księgarskich jest dorobku fantastycznego z innych krajów, a jeśli trafi się już jakiś rodzynek, to ciężko będzie mu znaleźć podobnego kolegę. Dlatego... {} Recenzja książki Saga o Rubieżach. Tom 1

Lepszy "Mały Książę"?

20.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po więcej recenzji zapraszam na mojego bloga: @Link Wenecja. Któż nie słyszał o tym mieście? Kto nie marzył, aby się do niego wybrać? Malownicze kanały, gondole, plac św. Marka, stare kamienice, pomniki, posągi... Dawna stolica Republiki Weneckiej wydaje się istną utopią. Trudno się więc dziwić, że tak wielu pisarzy decyduje się na to, aby akcję p... {} Recenzja książki Król Złodziei

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe