Avatar @Sallymy

Kamila Bartczak

@Sallymy
6 obserwujących. 5 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
5 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

22 recenzje

„Żona lotnika- kobieta, która podbiła niebo”

23.11.2013

Książka jest autorstwa Melanie Benjamin , opowiada historię tajemniczego małżeństwa Anne Morrow z Charlesem Lindberghiem- dwóch historycznych postaci XX wieku od tej strony, od której nikt ich nie znał. Autorka postanawia zrobić z Anne bohaterkę powieści, ponieważ zawsze była ona przedstawiana w cieniu Charlesa Lindberghta, mimo swojej ciekawej os... {} Recenzja książki Żona lotnika. Kobieta, która podbiła niebo.

Siostry Pancerne i pies

30.05.2013

siążka pokazuje spojrzenie na świat przez cztery siostry w różnym wieku, najmłodszą Gienię, która ma swój bajkowy świat i jest bardzo spostrzegawcza, Jaśkę, nastolatkę przechodzącą okres buntu, widzącą problem we wszystkim, najstarszą Różę, która ma określone zainteresowania i jest najbardziej odpowiedzialna z sióstr, oraz Teśkę zapominalską realis... {} Recenzja książki Siostry Pancerne i pies

Susan Wiggs - Zanim nadejdzie ciemność

9.12.2012

Dar widzenia jest prawie dla każdego człowieka czymś oczywistym, tak samo uważała Jessie Ryder, główna bohaterka powieści „Zanim nadejdzie ciemność”, dopóki nie dowiedziała się, że jest nieuleczalnie chora i niedługo zacznie stopniowo tracić wzrok. Jessie pasjonuje się fotografią, jest w tym zawodzie bardzo dobra, a zdjęcia są dla niej wyrazem du... {} Recenzja książki Zanim nadejdzie ciemność

Podwórka Piotrkowskiej

12.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Łódź na początku była małym miasteczkiem (bardziej wioską), otoczonym gęstym lasem przez, który wiódł trakt Piotrkowski. Miasto zamieszkiwało około 800 mieszkańców, wiodących spokojne życie zajmując się rolnictwem i drobnym rzemiosłem. W roku 1821 władze Królestwa Polskiego zadecydowały o włączeniu Łodzi do rzędu osad fabrycznych co było bardzo d... {} Recenzja książki Podwórka Piotrkowskiej - przewodnik

"Dziewczyna z tatuażem - Nieautoryzowany przewodnik po świecie Stiega Larssona i trylogii Mil...

28.03.2012

Jeden z trzech autorów książki pt. „Dziewczyna z tatuażem – Nieautoryzowany przewodnik po świecie Stiega Larssona i trylogii Millennium” Dan Burstein, na wstępie mówi o tym jak przekonał się do przeczytania trylogii, opowiada o tym jak i dlaczego książki Stiega stały się tak popularne oraz podkreśla że „Larsson zebrał te wszystkie gatunki, techniki... {} Recenzja książki Dziewczyna z tatuażem

Małgorzata Musierowicz" - "Opium w rosole"

10.03.2012

„Opium w rosole” jest piątą częścią z serii książek „Jeżycjada”, autorką jej jest pani Małgorzata Musierowicz pisarka książek dla dzieci i młodzieży oraz ilustratorka. Urodzona 9 stycznia 1945 roku w Poznaniu. Nigdy nie miałam zamiaru przeczytać tej książki, ale okazało się że jest ona lekturą u mnie w szkole, mimo tego że podeszłam do niej z niech... {} Recenzja książki Opium w rosole

Charles M. Schulz - "Fistaszki zabrane 1957-1958"

7.01.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Charles M. Schulz urodził się 25 listopada 1922 roku w Minneapolis. Już od najmłodszych lat oprócz tego że lubił uprawiać sporty, czytać czy oglądać filmy to rysował, kupował komiksy i wyszukiwał historyjki obrazkowe w gazetach. Po zdanym egzaminie na kursie korespondencyjnym Federal Schools, Schulz podejmował bezskuteczne próby sprzedawania żartów... {} Recenzja książki Fistaszki zebrane 1957?1958

Paula McLain - "Madame Hemingway"

5.01.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Paula McLain studiowała poezję na Uniwersytecie Michigan i otrzymała stypendia naukowe m.in. z Yaddo i the MacDowell Colony. Jest autorką dwóch zbiorów poezji oraz pamiętnika Like Family: Growing Up in Other People’s Houses i powieści A Ticket to Ride. Mieszka z rodziną w Cleveland. Książka „Madame Hemingway” jest jej nowym dziełem, które miałam sz... {} Recenzja książki Madame Hemingway

"Mechanizm Serca" - Mathias Malzieu

28.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka „Mechanizm Serca” jest baśnią dla dorosłych czytelników, tak przynajmniej mówi napis na okładce, osobiście nie jestem dorosłą osobą, ale książka została mi polecona w bibliotece, no i nie zawiodłam się na niej. Mathias Malzieu jest wokalistą popularnego zespołu rockowego Dionysos oraz francuskim pisarzem.„Mechanizm Serca” to jego trzecia k... {} Recenzja książki Mechanizm serca

Pokręcone losy Klary - Izabella Frączyk

28.11.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka Izabelli Frączyk pt. „Pokręcone Losy Klary” opowiada o życiu bohaterki: Klary, jej rodziny i znajomych, wszystko zaczyna się od wielu porażek: Klara traci pracę, co tez prowadzi do tego że ma coraz mniej pieniędzy, umiera jej najukochańsza babcia i dowiaduje się że jej ukochany facet pije i ma inną kobietę. Bohaterka chce wszystko zmienić ... {} Recenzja książki Pokręcone losy Klary

"Za zasłoną strachu" - Samia Sharif

6.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka pt. „Za zasłoną strachu” opowiada o dramatycznych losach Algierki zmagającej się z panującymi w jej kraju zasadami religijnymi, uciekającej przed rodziną, własnym mężem i krajem poszukującej wolności i walczącej z prawem, które nie pozwala jej decydowania o własnym życiu. Samia przychodzi na świat jako trzecie dziecko w muzułmańskiej rodzi... {} Recenzja książki Za zasłoną strachu

Angus, stringi i przytulanki (zwierzenia Georgii Nicolson) – Louise Rennison

18.09.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już parę razy zaglądając do biblioteki miałam zamiar wziąć tę książkę i przeczytać, ale zawsze po chwili odkładałam ja na miejsce, moje dwie przyjaciółki już dawno przeczytały jej 8 części, niedawno zabrakło nowości w bibliotece wiec wzięłam tę książkę ...i naprawdę bardzo mi się spodobała! przeczytałam ją w jeden dzień... pomyślałam że przyda się ... {} Recenzja książki Angus, stringi i przytulanki

Chorwacja Przewodnik Chistoryczny - Sławomir Koper

3.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sławomir Koper jest historykiem specjalizującym się m.in. W okresie międzywojennym i rozgłos przyniosły mu publikacje poświęcone II Rzeczpospolitej. Ale sercem jest blisko pięknego kraju nad Adriatykiem i wiedzę o nim – połączoną z sympatią- zawarł w tej książce, będącej rodzajem przewodnika, eseju i wykładu o ciekawej historii. Książka opisuje w... {} Recenzja książki Chorwacja Przewodnik historyczny

Amy Meredith - Cienie

25.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Eve jest ładną i popularną dziewczyną, mieszkającą we wspaniałej rezydencji Hamptons i kochającą ponad wszystko zakupu i designerskie ubrania. Przez cały czas nie ma innych zmartwień niż to że czasami zdarza jej się przekroczyć wyznaczony przez rodziców limit na karcie kredytowe. Pewnego dnia w jej liceum zjawia się dwóch chłopaków; Luke, który zmi... {} Recenzja książki Cienie

Chlapanie Atramentem - Anne Mazer i Ellen Potter

21.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka jest przeznaczona dla młodych osób, które uwielbiają pisać lub dla nauczycieli i rodziców pragnących wzmocnić w dzieciach zamiłowanie do pisania. Poradnik napisany jest przez 2 autorki, które rozbudzą zapał nawet w tych, którzy na co dzień, a zwłaszcza w szkole nie przepadają za pisaniem. Autorki zdradzają sensacyjne informacje, o tym jak t... {} Recenzja książki Chlapanie atramentem

Własny Kąt - Jerzy Stasiewicz

24.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jerzy Stasiewicz urodził się w 1968 roku w Trzonowie. Debiutował w roku 1983 w almanachu „Ziemia wierszem zdobiona”. Autor tomików indywidualnych: „Zapach mojej ziemi”, „Szukam własnego cienia”, „Poezji tom 3” oraz dramatu „Pojednanie”. Dwukrotny zwycięzca turnieju jednego wiersza „Powrót z U”, oraz zdobywca Srebrnego Pióra Oficyny Wydawniczej... {} Recenzja książki Własny kąt

Mroczny Sekret - Libba Bray

21.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka opowiada o szesnastoletniej Gemmie Doyle. Na samym początku pragnie ona pójść do Londyńskiej Akademii Spence, jej matka jednak nie zgadza się na to i dochodzi pomiędzy nimi do kłótni. Po pewnym czasie matka bohaterki umiera, każdy myśli że to przez cholerę, ale dziewczyna wie że tak naprawdę ktoś ją zamordował. Babcia razem z ojc... {} Recenzja książki Mroczny sekret

Czerwona woda

12.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka pt. „Czerwona woda” autora Mariusza Bylińskiego, opisuje życie ludzi, którzy pojawili się w pensjonacie o nazwie zawartej w tytule książki. Pensjonat jest prowadzony przez Petrosa, który po pewnym zdarzeniu postanowił go otworzyć. Zdarzenie to miało miejsce pewnego lata, gdy para młodych turystów zagubiła się w górach, mieli oni duże ... {} Recenzja książki Czerwona woda

Chcę żyć - Elżbieta Safarzyńska

30.05.2011

Bohaterem powieści jest Robert. Chłopiec z patologicznej rodziny. Jego rodzice nadużywają alkoholu i absolutnie nie mają dla niego czasu. Robert jest dobrym chłopcem, inteligentnym, ale ponieważ brak mu oparcia w najbliższych (schorowana babcia umiera, młodszy brat również), a na rodziców nie ma co liczyć, powoli wkracza na złą ścieżkę. Mimo przeci... {} Recenzja książki Chcę żyć

Tylko dla wybranych - Kate Brian

15.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Tylko dla wybranych” - Kate Brian, rok wydania 2007, Wydawnictwo Znak, Akcja książki rozgrywa się w ekskluzywnym liceum z internatem: Easton Academy w stanie Connecticut, Główna bohaterka książki Reed Brennan, za wszelką cenę pragnie dostać się do Billings, grona najbardziej wpływowych dziewczyn w kampusie, jednak nie zdaje sobie sprawy z tego że ... {} Recenzja książki Tylko dla wybranych

Zatrute ciasteczko

11.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka jest bardzo zabawna a zarazem poważna, nadaje się idealnie jak i dla nastolatków, tak też dla osób dorosłych. Flawia, główna bohaterka książki jest dziewczyną, uwielbiającą chemie, nie ma ona żadnych nadprzyrodzonych mocy czy zdolności, po prostu jest bardzo bystra, zdolna, spostrzegawcza oraz co najważniejsze zdeterminowana . Książka ma w ... {} Recenzja książki Zatrute ciasteczko

"Naznaczona" PC.CAST

9.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mimo tego że w księgarniach jest mnóstwo książek o wampirach itp. to jednak ta jest wyjątkowo ciekawa. Książka jest napisana przez matkę i córkę, ja osobiście naprawdę podziwiam te osoby ponieważ rzadko bywa by matka i córka były ze sobą szczere co do niektórych tematów poruszanych w książce, w niektórych momentach książka staje się nudna ale te mo... {} Recenzja książki Naznaczona

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe