Avatar @Sosenka

@Sosenka

2 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 8 lat.
{} Napisz wiadomość
2 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 8 lat.

Recenzje książek

255 recenzji

Ben Hur

12.12.2014

"Ben Hur" nazywany jest największą powieścią religijną naszych czasów, przyrównuje się go nawet do takich klasyków jak "Quo Vadis" czy "Szaty". Rzeczywiście czytając można poczuć tą specyficzną, podniosłą atmosferę i to coś, co trudno nazwać, ale co sprawia, że książka pozostaje w pamięci na bardzo długo i zmusza do refleksji i zastanowienia nad w... {} Recenzja książki Ben Hur

Ziemia Święta

21.10.2014

Izrael to tytułowa Ziemia Święta, a zarazem najważniejsze miejsce dla każdej wierzącej osoby, przy czym nie ma znaczenia to, jakiej wiary wyznawcą się jest. Jak mówi opis na okładce jest to Ziemia Obiecana dla Żydów, dla Muzułmanów miejsce, z którego wstąpił do nieba Mahomet, a dla Chrześcijan to symbol Jezusa Chrystusa. To zadziwiające, jak jedno ... {} Recenzja książki Ziemia Święta. Pielgrzymując śladami Jezusa.

Madeleine

21.10.2014

Po wielu lekkich, letnich książkach wakacyjnych, powoli witam się z nieco cięższymi, poważniejszymi i typowo nostalgicznymi powieściami. Przychodzi mi to dosyć łatwo, bo właśnie takie tematy lubię najbardziej. W przeciwieństwie do większości czytelników, dla mnie książka jest najciekawsza wtedy gdy porusza trudne kwestie psychologiczne i pozostaje ... {} Recenzja książki Madeleine

Dzieło o życiu

16.10.2014

Anna Gavalda to pisarka niezwykła, której książki są magiczne. Jako jedna z nielicznych pisarek potrafi przenieść czytelnika w inny wymiar, oczarować i wprawić w zadumę. Jej powieści biją rekordy popularności, a na podstawie trzech z nich nakręcono nawet filmy. Jest znana na całym świecie, zwłaszcza w Europie. "Billie" to historia wielowymiaro... {} Recenzja książki Billie

Magia o polsku

16.10.2014

"Córka czarownic" to kolejna książka Doroty Terakowskiej. Ostatnio czytałam wszystkie jej powieści "pod rząd" i każda kolejna była coraz lepsza. Mogę też od razu podkreślić, że ta, którą właśnie opisuję, jest prawdopodobnie najlepszą z pośród wszystkich, zaraz po "Poczwarce". Warto też wiedzieć, że to tytuł niezwykle ceniony na świecie, a nie tylko... {} Recenzja książki Córka czarownic

Anielskie porachunki

16.10.2014

Dorota Terakowska ostatnio dosyć często pojawia się na mojej półce i powoli staje się moją ulubioną polską pisarką. Do tej pory jeszcze żadna z jej powieści mnie nie zawiodła i mam nadzieję, że tak będzie dalej. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że jej fabuły idealnie trafiają w mój gust, Terakowska porusza interesujące mnie tematy i dodaje ... {} Recenzja książki Tam gdzie spadają Anioły

Ono

16.10.2014

Ostatnio miałam okazję przeczytać aż trzy nowe powieści jednej z najlepszych polskich autorek, którą odkryłam całkiem niedawno, Doroty Terakowskiej. To nazwisko bardzo znane w polskiej literaturze i często o nim słyszałam, ale jakoś wcześniej nigdy nie czytałam żadnej z jej książek. Dopiero niedawno miałam okazję to nadrobić przy okazji "Poczwarki... {} Recenzja książki Ono

laura

16.10.2014

Książka z dzisiejszej recenzji jest jedną z najlepszych jakie czytałam w tym roku, z gatunku powieści kryminalnych/thrillerów. Pierwsze co mi przyszło do głowy po przeczytaniu finału, to to, że "Laura" jest właściwie gotowym scenariuszem na serial lub film. Jest tu wszystko co potrzebne, by trzymać czytelnika w napięciu, wciągnąć w fabułę i pozosta... {} Recenzja książki Laura

PRL we współczesności

13.10.2014

O PRL-u jest ostatnio bardzo głośno, jedni go krytykują inni zachwalają. Budzi wiele kontrowersji i prowokuje dyskusje. Najczęściej mają one temat finansów, dawnych obyczajów i rzeczy materialnych, tymczasem PRL to także ludzie i życia, którym warto się przyjrzeć. Miałam do tego wspaniałą okazję dzięki książce "Niebieskie ptaki PRL-u". To historie ... {} Recenzja książki Niebieskie ptaki PRL-u

Dawne obyczaje

13.10.2014

O arystokracji polskiej wiemy już całkiem sporo. To zasługa mody na wszystko co stare, jaka obecnie panuje na świecie. Powraca dawna moda, słownictwo, imiona, obyczaje, dawne zapomniane już książki i muzyka. Jednym słowem- wszystko co było modne kiedyś, jest teraz na topie. To samo dotyczy historii. "Ziemiański savoir-vivre" to zbiór dawnych obycza... {} Recenzja książki Ziemiański savoir - vivre

Pani Poe

13.10.2014

Edgar Allan Poe po postać bardzo dobrze znana w literackich kręgach. Chyba każdy kojarzy jakieś jego dzieło, a tych było mnóstwo i każde bardzo głośno zachwalane. Również jego nazwisko jest już dosyć popularne, a jego twórczość przeżywa obecnie renesans popularności. Wciąż jednak mało wiemy o jego życiu prywatnym, poza karierą pisarską. Tutaj właśn... {} Recenzja książki Pani Poe

Przeczekać ten dzień-udany debiut młodej autorki

7.10.2014

"Przeczekać ten dzień" to debiut literacki bardzo młodej autorki, zaledwie dwudziestoletniej Anny Marii Jaśkiewicz. Została laureatką Yale Book Award oraz zwyciężczynią olimpiady języka francuskiego w 2012 roku. W mojej opinii jest to jeden z lepszych tytułów ostatnich lat, a fabula dorównuje największym bestsellerom światowym. "Przeczekać ten... {} Recenzja książki Przeczekać ten dzień

The Beatles. Jedyna autoryzowana biografia

7.08.2014

O samych Beatles'ach można by mówić godzinami, a i tak nie opowiedziałoby się wszystkich anegdot, wspaniałych występów i utworów, którymi nas zachwycali w telewizji. Nieważne w jakim wieku jest się obecnie, jest to zespół docierający do każdego za pomocą internetu, prasy, telewizji czy literatury. Dziś nawet młodzież zna tą niesamowitą grupę, a naw... {} Recenzja książki The Beatles. Jedyna autoryzowana biografia

Coldplay. Życie w trasie

7.08.2014

Coldplay to jeden z moich ulubionych zespołów, którego słucham od wielu lat. Chociaż nawet w muzyce istnieją "trendy", zmieniające się jak w kalejdoskopie, oni trzymają się swojego stylu od początku i nie ulegają wpływom słuchaczy. To jeden z wielu autów tego zespołu, który cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Trudno znaleźć w i... {} Recenzja książki Coldplay. Życie w trasie

Drzewo migdałowe

7.08.2014

Głównym bohaterem powieści "Drzewo migdałowe" jest Ahmad. To młody człowiek, Palestyńczyk, który wychowuje się w czasach okrutnej wojny, śmierci i bólu. Całe jego dzieciństwo upływa mu w strachu przed utratą domu i rodziny, przed tym, że coś może się stać jemu lub komuś z jego otoczenia. Wojna zabiera mu poczucie bezpieczeństwa i powtarzalności ka... {} Recenzja książki Drzewo migdałowe

"Zabawka diabła"

7.08.2014

Główną bohaterką "Zabawki diabła" jest pewna 80-letnia emerytka Lane Idle. Ta kobieta mimowolnie staje się najważniejszym punktem pewnej bardzo ważnej tajemnicy, którą trzeba jak najszybciej rozwiązać dla dobra całego świata. Jest to zadanie wręcz niemożliwe, bo Lane cierpi na postępującą demencję, przez co jej wspomnienia ulatniają się z dnia na d... {} Recenzja książki Zabawka diabła

"Co mówią umarli"

7.08.2014

Ostatnio w moje ręce przez krótki moment trafiało mnóstwo dramatów, książek typowo wakacyjnych lub biografii, przez co brakowało mi mojego ulubionego gatunku - kryminału. Odwrotnie niż reszta świata, w wakacje bardziej cieszy mnie odpoczynek z dobrym kryminałem niż romansem czy powieścią przygodową. Książka, którą przeczytałam ostatnio była dla mn... {} Recenzja książki Co mówią umarli

"Nocny gość"

7.08.2014

Ruth to samotna wdowa. Po śmierci męża wiedzie spokojne życie, wie co wydarzy się kolejnego dnia i nie jest przez nic ani nikogo zaskakiwana. Ma dzieci, dwoje dorosłych już synów, którzy nie mieszkają z nią. Ruth świetnie radzi sobie sama, mieszka w domu przy plaży. Wszystko zdaje się być idealne, dopóki pewnego dnia do jej drzwi nie zapuka niezna... {} Recenzja książki Nocny gość

"Requiem dla młodego żołnierza. Monte Cassino"

21.07.2014

"Requiem dla młodego żołnierza. Monte Cassino" to opowieść młodego mężczyzny, niespełna dwudziestoletniego, a zarazem jednego z żołnierzy wrogiej armii niemieckiej, która napadła na Włochy. W trakcie znanych walk pod Monte Cassino zginęło wielu ludzi, członków wojsk włoskich, niemieckich, a nawet polskich. Trzeba wspomnieć, że to właśnie ci ostatni... {} Recenzja książki Requiem dla młodego żołnierza. Monte Cassino

Kocham ciebie, mamo

16.07.2014

Książka z dzisiejszej recenzji, jest niezwykła. Z wielu powodów. Pierwszym jest to, że to zbiór wierszyków dla wszystkich, z głównym przeznaczeniem dla wszystkich Mam. Chociaż treść jest niezwykle prosta, mówi o rzeczach bardzo ważnych, codziennych. To przede wszystkim próba odzwierciedlenia miłości do matki, jaka odczuwa każde dziecko. Drugim ... {} Recenzja książki Kocham ciebie, mamo

Podróż, która zmieniła świat

16.07.2014

Karol Darwin to postać dobrze znana większości osób przede wszystkim ze szkoły. Uczniowie poznają jego sylwetkę na lekcjach przyrody i biologii, bo był to znany przyrodnik. Twórca teorii o selekcji naturalnej, popieranej do dzisiaj. Dzięki niemu nauka o naturze wzbogaciła się o mnóstwo cennych faktów, informacji i doświadczeń. Jednak jego żyie ... {} Recenzja książki Podróż, która zmieniła świat

Made in Poland

16.07.2014

Powstanie Warszawskie to temat rzeka, podobnie zresztą jak wszystkie dotyczące wojny, który za każdym razem ujęty jest inaczej. Najczęściej są to reportaże lub wspomnienia z tamtego okresu, a tymczasem według mnie najlepszym punktem wyjścia dla opowiedzenia prawdziwych wydarzeń z Powstania jest relacja osób, które tam były, naocznych świadków ... {} Recenzja książki Made in Poland

Preteksty do wspomnień

16.07.2014

Pewnie z ilości książek tego typu jaka występuje na moim blogu, wiele osób mogło odnieść wrażenie, że uwielbiam reportaże/biografie/wspomnienia o dawnych sławach polskich. Te sławy to znani aktorzy, profesorowie, wokaliści, zespoły. Rzeczywiście, chociaż dzisiejsze gwiazdy wcale nie zasługują na to miano i często ma się już po uszy ciągłych plo... {} Recenzja książki Preteksty do wspomnień

Zabójczy spokój

16.07.2014

"Zabójczy spokój" to drugi już tom z serii o inspektorze Armandzie Gamache'u. Jeśli czytaliście poprzednie recenzje, na pewno natknęliście się na tom pierwszy "Martwy punkt". Oceniłam go bardzo dobrze bo był oryginalny, ciekawy i naprawdę wciągający. Tym razem znowu moja ocena będzie wysoka i chyba zapowiada się na to, że ta seria pod względem... {} Recenzja książki Zabójczy spokój

Rozmowy z psem

16.07.2014

"Rozmowy z psem czyli komunikacja międzygatunkowa", to coś idealnego dla wielbicieli czworonogów. Jeśli posiadacie psa i nie za bardzo rozumiecie o co mu chodzi, chcielibyście lepiej poznać jego psychikę i rozumowanie, albo po prostu zależy wam na głębszej więzi z pupilem, śmiało możecie zacząć lekturę. To także świetny podręcznik dla behawior... {} Recenzja książki Rozmowy z psem, czyli komunikacja międzygatunkowa

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe