Avatar @Wilczex

Katarzyna Wilczek

@Wilczex
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 11 lat.
{} Napisz wiadomość
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

45 recenzji

Niewielka cena za szczęście

1.09.2013

Pomyśl o tym, co Cię najbardziej wnerwia w otaczającej rzeczywistości. Brak empatii i miłość do samego siebie, porządnie doprawiona samolubstwem i skrajnym egoizmem. Wyścig szczurów, w którym meta oznacza jedno wielkie, czarne nic. Odliczanie do pierwszego i zakupy ściśle według listy. Permanentny stres i strach, że nie sprostasz oczekiwaniom. Samo... {} Recenzja książki Ojciec chrzestny

Dlaczego czasem nie warto grać w statki?

16.08.2013

Historia. To jedno słowo już niejednego wyleczyło z bezsenności. Na żadnej innej lekcji nie grało się tak w statki... Lista dat i dziwnych nazwisk jest dłuższa niż moje listy do świętego Mikołaja. Powiem wprost: nie jest to moja dziedzina, choć do ostatnich matołów też nie należę, pomimo, że zdarzało się zostawać w kozie za zbyt głośne zatapianie ... {} Recenzja książki Skandaliści w koronach. Łajdacy, rozpustnicy i głupcy na polskim tronie

Ze ślepym o kolorach

28.07.2013

Mamusi znów nie ma w domu. Mamusia dużo pracuje, często wychodzi wieczorami i bardzo długo nie wraca. Zawsze na nią czekamy, ja i mój braciszek. Czasami strasznie długo. Kiedyś nie było jej przez trzy dni, ale my byliśmy dzielni. Ciężko tak czekać we dwójkę, bo chce nam się jeść. Ja umiem już posmarować chleb masłem, ale często nie ma ani chleba, ... {} Recenzja książki Matnia

Istota zwana człowiekiem

6.07.2013

Maughama poznałam wbrew własnej woli na studiach. Była to jedna z niewielu pozytywnych rzeczy wyniesionych ze studiów (nie licząc telewizora i DVD). Omawialiśmy na zajęciach jego opowiadania. Były genialne. Następnie miałam małą przerwę w czytaniu jego utworów, jednak wciąż wracały do mojej głowy, nie dawały chwili wytchnienia. W końcu natknęłam si... {} Recenzja książki Księżyc i miedziak

Dobry klasyk nie jest zły

4.07.2013

Wyobraźcie sobie, że we wsi pojawia się obcy. Tak, wiem, to samo w sobie jest już wystarczająco przerażające, ale na dokładkę wyobraźcie sobie, że ten obcy ma największy dom ze wszystkich - chata sołtysa wygląda przy nim jak szopa na drewno. Obcy nie może być bogaty po cichu - jak na złość wyprawia wielkie potańcówki, na które zjeżdżają furmanki z ... {} Recenzja książki Wielki Gatsby

Beznadzieja do potęgi "n"

8.06.2013

Pisałam ostatnio, że mam dobrą passę i wszystkie książki, które wpadają mi w ręce podobają mi się, niektóre z nich lądują nawet na liście ukochane-drukowane ;-). No i masz babo placek - dorwałam "Szmaragdowa tablicę" i szczęście diabli wzięli. Dostałam kosę, upadłam na betonik, a Montero rozgniotła moje zęby na chodniku. Takiego dziadostwa już da... {} Recenzja książki Szmaragdowa tablica

Zawodowe uwodzicielki

1.06.2013

Mam ostatnio dobrą passę. Niemal każda książka, która wpada mi w ręce jest rewelacyjna, lub w najgorszym przypadku dobra. Moje wyprawy łowieckie do antykwariatów też należy zaliczyć do udanych. "Wyznania gejszy" to jedna z tych książek, którą kupujesz, czytasz i nie możesz się nadziwić, czemu ktoś oddał TAKĄ książkę. Na pewno nie jedna z Was marzy... {} Recenzja książki Wyznania gejszy

Znikaczem być...

7.05.2013

Ostatnio trafiłam w sieci na ciekawostkę - otóż istnieją ludzie, którzy zawodowo zajmują się sprzątaniem miejsc zbrodni. Ba, istnieje nawet dla nich specjalna szkoła (nie mylić ze szkołą specjalną). A co powiecie na zawodowe znikanie? Gdybym znała "Ghost mana", kiedy byłam mała, bez wahania zamieniłabym wymarzony zawód księżniczki właśnie na "znika... {} Recenzja książki Ghostman

Leniwe fotografie z życia

14.04.2013

Próbowaliście kiedyś odtworzyć wspomnienia? Efekt: nostalgia, przeplatana z poczuciem przemijania i świadomością, że wszystko idzie naprzód. A gdyby tak móc zatrzymać czas i pochować te wszystkie ulotne chwile w jednym miejscu? I tak właśnie powstał Chocapic...to znaczy..."Woroszyłowgrad". Herman, historyk od lat mieszkający w dużym mieście otrzy... {} Recenzja książki Woroszyłowgrad

A co Ty byś zrobił?

7.04.2013

Dostałam ją kilka lat temu w prezencie. Niestety, jak wszyscy wiemy, studia przeszkadzają rozwoju i z tegoż to względu książka dzielnie stała na półce czekając na swoją kolej. W międzyczasie pożyczyłam ją kilku osobom i zbierałam opinie. Jedni mówili, że nie mogli się od niej oderwać już po pierwszym zdaniu. Innych w ogóle książka nie wciągnęła i d... {} Recenzja książki Pod Kopułą

Bardzo dobra

13.03.2013

Wstań z fotela. Weź głęboki oddech i w skupieniu zrób parę kroków wprzód. Stań przed lustrem, spójrz mieszkającemu w nim pryszczatemu potworowi prosto w oczy. Jeśli skupisz się wystarczająco mocno dojrzysz w tym "zwierciadle duszy" jego historię. Codziennie wstaje wraz z kurami bladym świtem, na ślepo nastawia wodę na poranną kawę, "w locie" wcis... {} Recenzja książki Rozmowa kwalifikacyjna. O czym nie wiedza kandydaci do pracy, czyli sekrety rekrutujacych

Brakujące ogniwo

5.01.2013

Opłaca się być grzeczną dziewczynką. Mikołaj obserwował mnie cały rok i widział, jaka jestem ułożona, porządna i przyzwoita. Dlatego właśnie dostałam od niego pod choinkę upragnioną książkę. "Wiatr przez dziurkę od klucza", tom 4,5 cyklu "Mrocznej Wieży" to smakowity kąsek dla każdego kingo- lub wieżomaniaka. Cudownie było po raz kolejny wybrać s... {} Recenzja książki Mroczna wieża: Wiatr przez dziurkę od klucza

Majstersztyk

1.01.2013

Kto jeszcze nie oglądał filmu? Nie ma chyba takich osób... Ja widziałam go dawno temu, kiedy jeszcze na moich skroniach nie było śladu siwizny, a łydki nie trzęsły się przy każdym kroku... Zapamiętałam go jako świetny film, co skłoniło mnie do sięgnięcia po wersję pisaną. Teraz muszę go sobie odświeżyć. Po prostu muszę, bo tak działa książka. Na ... {} Recenzja książki Fight Club. Podziemny krąg

Normalna??

12.12.2012

Nie oceniaj książki po okładce? A figa! Właśnie okładka przykuła moją uwagę - niemal ascetyczny design, idealnie wydobywający to, co najważniejsze - tytuł. Kto nie chce usłyszeć takich słów od własnej matki palec do budki!! A Jeanette właśnie to usłyszała. Zdanie wypowiedziała kobieta, która ją wychowała. Pamiętacie denerwującą matkę-fanatyczkę ... {} Recenzja książki Po co ci szczęście, jeśli możesz być normalna?

Tragedia

21.11.2012

Dawno, dawno temu dostałam z jakieś dziś już zapomnianej okazji "Posiadłość Blackwood" Anne Rice. Nazwisko było mi znane, okładka zachęcała - zabrałam się do czytania. Przeczytałam pół i nie przebrnęłam dalej. Później okazało się, że dostałam przedostatnią cześć wielotomowego cyklu. Postanowiłam dać autorce jeszcze jedną szansę i sięgnęłam po "Dar... {} Recenzja książki Dar wilka

Dragi i futbol -ci Cię nie zabije...

10.11.2012

Prawdopodobnie większość chłopców uganiających się za piłką po szkolnych boiskach, podwórkach i placach marzy bądź kiedyś marzyła o tym, by zostać zawodowym, sławnym piłkarzem. Nie inaczej było ze mną. Ileż to razy umieszczając piłkę w podwórkowej bramce, wyobrażałem sobie, że jestem gwiazdą pokroju Ronaldo (tego prawdziwego, z Brazylii), Alessandr... {} Recenzja książki Jak nie być profesjonalnym piłkarzem

Komu idealną żonę? :)

25.05.2012

Czytałam gdzieś, żeby nie spodziewać się po tej książce zbyt wiele. Że w porównaniu do "Dziecka Rosemary" wypada nijak, żeby nie powiedzieć marnie. Właściwie dobrze, że przeczytałam te słowa po fakcie. Dużo się po niej spodziewałam i... miałam rację. Czasami w przypływie sił umysłowych (co dzieje się bardzo rzadko i na kacu) ;-) myślę sobie, że je... {} Recenzja książki Żony ze Stepford

Tego wyścigu nie wygrasz.

22.04.2012

Starość to brzydkie słowo. Szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy panuje wszechobecny ageizm* i kult młodości. Kiedy staniemy z nią twarzą w twarz nie mamy szans na ucieczkę. Williama Whartona albo się kocha albo nie. Pod względem fabularnym jego książki to zaprzeczenie ogólnej "tendencji kingowkiej" - zamiast armii bohaterów mamy tu zamknięty... {} Recenzja książki Tato

Jak pokonać piekło?

9.03.2012

- Co tam pani ma ciekawego do czytania? - zawołała na całe gardło, wyrywając mi książkę z ręki. - "Brzydulę". Ale proszą nie mylić z serialem, z którym nie ma nic w spólnego. - Ja telewizji nie oglądam, ale tę książkę to gdzie można kupić? Pewnie w Empiku? - odpowiedziała na własne pytanie, wymawiając wszystko na jednym wdechu. Tak właśnie "Brzydu... {} Recenzja książki Brzydula. Historia niekochanej

Czy jesteś Kukułką?

3.03.2012

Praca magisterska to trudna rzecz. Idzie sobie człowiek, kulturalnie, do biblioteki uniwersyteckiej. W spoconej dłoni ściska przygotowaną wcześniej listę książek. Nurkuje pomiędzy półkami, na których oczywiście panuje niezwykły bałagan i jak zwykle lista się nie przydaje, bo i tak trzeba wszystkiego szukać "ręcznie". Zaczyna się macanie każdej ksią... {} Recenzja książki Sandman: Zabawa w ciebie

Poczuj w sobie Moc

12.02.2012

Bardzo rzadko piszę recenzję od razu po zamknięciu książki. Wszystko musi się "przetrawić", nabrać kształtu, który mniej lub bardziej nadaje się do upublicznienia. W tym przypadku przychodzimy na gotowe - kształt już został nadany. Kształt bez kształtu. Nie rozumiecie? Zrozumiecie, kiedy przeczytacie "Rio Anaconda". Jako dziecko zaczytywałam się w... {} Recenzja książki Rio Anaconda

Dar czy przekleństwo?

9.02.2012

Co byście zrobili, gdyby zaproponowano Wam udział w całkowicie bezpiecznym eksperymencie, polegającym na wzięciu czegoś w rodzaju lekkiego narkotyku? Dodam, że dostaniecie za to 200 baksów, a bardzo potrzebujecie kasy. Odpowiedź jest oczywista. Wchodzę w to! Tak też zrobił Andy McGee. Jak się później okazało, jedyną dobrą rzeczą która nastąpiła w... {} Recenzja książki Podpalaczka

Obrzydliwość i ohyda!!!

19.01.2012

Obrzydliwa, śmierdząca, zgniła, zielona i obślizgła! Zdegenerowana, niesmaczna i obrzydliwa. Jednym słowem - wspaniała! Pierwsza do szpiku kości polska książka o gore. Napisana przez Polaka, którego wielu zapewne nie chciałoby spotkać w ciemnym zaułku (a nuż potraktował filmy instruktażowo?!). Ja chętnie poszłabym z nim do kina. Na krew, flaki i ż... {} Recenzja książki Odrażające. Brudne. Złe. 100 filmów gore

Nie polecam

11.01.2012

Swego czasu wielki hit, który doczekał się statusu bestsellera. Wciąż można zobaczyć ludzi z "Ławą przysięgłych" w ręku. Zupełnie nie rozumiem czemu. Od dawna słyszałam wiele dobrego o tej książce. Ciekawa, wciągająca, intrygująca i zaskakująca. Nic z tych rzeczy! Książkę męczyłam prawie dwa miesiące, pomimo, że ma tylko 300 stron. Ciągnęła się ja... {} Recenzja książki Ława przysięgłych

Piekła nie ma?

6.01.2012

Nie tak dawno pisałam o genialnym "Requiem dla snu". Okazuje się, że Huber Selby Jr. trzyma poziom od samego początku. Jego debiutancka powieść "Piekielny Brooklyn" utwierdziła mnie w przekonaniu, że właśnie odkryłam jednego ze swoich ulubionych pisarzy. Nowicjuszom polecam zacząć od posłowia autora, który przybliża sylwetkę autora, wyjaśnia jego ... {} Recenzja książki Piekielny Brooklyn

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe