Avatar @Zapiskispodpoduszki

@Zapiskispodpoduszki

2 obserwujących. 3 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat.
{} Napisz wiadomość
2 obserwujących.
3 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat.

Recenzje książek

40 recenzji

"Arlin" Adrian Atamańczuk

16.03.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"To zdumiewające, gdy uzmysłowimy sobie, jak jeden epizod, owe "w tym miejscu o tym czasie", może wpłynąć na całe nasze życie. Ba, może nawet niejako wypchnąć nas poza tor naznaczony dla egzystencji człowieka." Tytułowa Arlin, to zwyczajna kobieta, wywodząca się z biednej rodziny, która zostaje wciągnięta w wir niezwykłych i niebezpiecznych zdarze... {} Recenzja książki Arlin

"Sopot 1939. Starcie wywiadów. Miłość i wojna" Zofia i Jan Puszkarow

3.03.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W lipcu 1939 r. do portu w Gdyni zawinął luksusowy i nowoczesny statek pasażerski MS Piłsudski. Na swoim pokładzie przywiózł do Polski m.in. młode małżeństwo, Martę i Maksa Mortonów, dzieci polskich emigrantów. Młodzi pragną spędzić w Sopocie swój miesiąc miodowy, by następnie zabrać się za spełnianie marzeń Maksa i założyć własną wytwórnię filmową... {} Recenzja książki Sopot 1939. Starcie wywiadów

"Misjonarze z Dywanowa. Polski Szwejk na misji w Iraku cz. 1 - Pinky, czyli nowicjusz" Władys...

23.02.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O Józefie Szwejku Jaroslava Haška usłyszałam po raz pierwszy jako dziecko, gdy razem z rodzicami obejrzałam film "Dobry wojak Szwejk" Karela Steklý’ego. W sumie to nawet nie wiem, dlaczego i po co ja wtedy ten film oglądałam. Po książkę Haška sięgnęłam już samodzielnie, jako nastolatka, gdy pochłaniałam wszystko, co znalazłam w lokalnej bibliotece,... {} Recenzja książki Misjonarze z Dywanowa. Polski Szwejk na misji w Iraku

"Meczet Notre Dame. Rok 2048"

3.02.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od kilku lat możemy zaobserwować zjawisko, które można by nazwać, i wiele osób tak je nazywa, islamizacją Europy. Większość krajów europejskich odnotowała znaczny przyrost obywateli, w większości imigrantów bądź ich potomków, dzieci lub wnuków, muzułmańskiego wyznania. W wielu państwach istnieją dzielnice muzułmańskie, które rządzą się swoimi prawa... {} Recenzja książki Meczet Notre Dame. Rok 2048

"Pani Avalonu" Marion Zimmer Bradley

12.01.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Są miejsca, które stykają się jak fałdy na kocu. Jednym z nich jest to, które ludzie zowią Avalonem." Vernemeton przestało istnieć. Po śmierci Eilan, przewodząca obecnie zgromadzeniu kapłanek, Caillean powraca na świętą górę Tor. Wraz z nią do Kraju Lata przybywa Gawen, syn Eilan, poczęty podczas święta Beltane, który dorasta tu kształcąc się na... {} Recenzja książki Pani Avalonu

"Turkusowe szale" Remigiusz Mróz

22.12.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy z nas zna dzieje Dywizjonu 303, osławionej formacji dzielnych polskich lotników, jednej z najlepszych jednostek myśliwskich II wojny światowej. A jeśli nie zna, to zapewne, gdy słyszy tą nazwę, ma przynajmniej ogólne skojarzenia, typu: II wojna światowa, bitwa o Anglię, odważni polscy piloci, szkarłatne szaliki, "Rafałki" i oczywiście powieść... {} Recenzja książki Turkusowe szale

"Świat porzuconych dzieci" Jadwiga Wojtczak-Jarosz

18.12.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzieci to nasz, w sensie ludzkości, największy skarb, to nasza przyszłość, nasza inwestycja, oparcie na starość etc.. Słowa te powtarzane są od lat i wtłaczane w naszą świadomość, co każe sądzić, że dzieci to największe dobro każdego społeczeństwa. A skoro tak, to szczególnie mocno winniśmy otoczyć je opieką, by były one bezpieczne, kochane, szczęś... {} Recenzja książki Świat porzuconych dzieci

"Cześć, mam na imię Michał"

14.12.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uzależnienie, mania, nałóg, namiętność, obsesja, zajob, zamiłowanie, narów, skłonność, szkodliwe przyzwyczajenie, zły nawyk, omotanie, opętanie, spętanie, usidlenie, zniewolenie. Każde z tych słów, choć są synonimami, oddaje nieco inny charakter nałogów, z którymi zmagają się ludzie. Każde z nich opisuje w pewien sposób, czym tak naprawdę jest nał... {} Recenzja książki Cześć, mam na imię Michał

"Leśny Dom" Marion Zimmer Bradley

3.12.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wszystko, co było, wiecznie trwa. smok się unosi z morza dna I Wielki lud Mędrców Odwieczne prawdy zna..." Jest I w. n.e. Od powstania Boudiki przeminęło jedno pokolenie. Rzym okupuje Brytanię. Większość podbitych plemion, przymuszanych, by naśladować styl życia ich rzymskich panów dąży do zbrojnej walki z rzymskim najeźdźcą, pragnąc wyzwolić się... {} Recenzja książki Leśny dom

"Zamordowana królowa" Maurice Druon

17.11.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Król umarł, niech żyje król! Miejsce króla Filipa IV zajął jego najstarszy syn, Ludwik X Kłótliwy. Król chwiejny i słaby. Król rogacz. Jego największym zmartwieniem i celem wszelkich podejmowanych wysiłków jest unieważnienie małżeństwa zawartego z Małgorzatą Burgundzką, uwięzioną w Château Gaillard po skandalu w wieży Nesle oraz pojęcie za żonę kob... {} Recenzja książki Zamordowana królowa (Królowie przeklęci, tom 2)

"Król z żelaza" Maurice Druon

6.11.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam słabość do historii. Lubię zagłębiać się w lektury traktujące o przeszłych wydarzeniach, mniej lub bardziej odległych, ponieważ dzięki nim, choć zabrzmi to banalnie, przenoszę się w czasie, poznaję inny świat, inne zwyczaje, a do tego poszerzam swoją wiedzę. A jeśli, jak to ma miejsce u Maurice`a Druona, autor czytanej przeze mnie książki okaże... {} Recenzja książki Król z żelaza (Królowie przeklęci, tom 1)

Nihal z Krainy Wiatru

18.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie wyobrażam sobie wakacyjnego wypoczynku bez książek. Zawsze muszę mieć coś do czytania. Jedną z moich tegorocznych wakacyjnych lektur była powieść Włoszki Licii Troisi, "Nihal z Krainy Wiatru", która okazała się być dobrym przerywnikiem dla bardziej wymagającej literatury. Tytułowa bohaterka mieszkająca w mieście Salazar w jednej z wież Krainy ... {} Recenzja książki Kroniki Świata Wynurzonego. Nihal z Krainy Wiatru

Świat oczami kota

1.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Jestem kotem. Imienia jeszcze nie mam. Nawet nie wiem, gdzie się urodziłem. Pamiętam tylko, jak zacząłem miauczeć w jakimś ciemnym i wilgotnym kącie. Tam też po raz pierwszy zobaczyłem człowieka." Tymi słowami rozpoczyna się niezwykle oryginalna powieść Sōseki Natsume (właśc. Natsume Kinnosuke), jednego z najwybitniejszych pisarzy japońskich, w kt... {} Recenzja książki Jestem kotem

"Parabellum. Horyzont zdarzeń"

10.07.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z ogromną radością i niecierpliwością sięgnęłam po drugi tom serii "Parabellum" Remigiusza Mroza. Rzuciłam się na niego z zachłannością i ciekawością, wciąż mając w pamięci emocje i wrażenia, jakie wywołał we mnie tom pierwszy. Byłam przekonana, że i tym razem się nie zawiodę, że raz jeszcze spędzę z bohaterami niezapomniane, pełne napięcia, smutk... {} Recenzja książki Horyzont zdarzeń

"Krzyk Czarnobyla"

3.07.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Człowiek pośród śmierci żyje, ale nie pojmuje, cóż to takiego śmierć." Zastanawialiście się kiedyś, co dzieje się z tymi, którzy kiedyś żyli w pobliżu elektrowni Czarnobyl? Co dzieje się z tymi, którzy byli najbardziej narażeni na radiację? Dlaczego tak mało pisze się o Czarnobylu? Dlaczego nadal tak niewiele wiadomo o skutkach awarii reaktora w ... {} Recenzja książki Krzyk Czarnobyla

"Podróż zimowa"

18.06.2014

"Podróż zimowa" to 18 powieść Amélie Nothomb, a moje pierwsze spotkanie z twórczością belgijskiej pisarki. Książka opowiada o około czterdziestoletnim człowieku o przedziwnym imieniu Zoil, który czeka na lotnisku Charles de Gaulle na lot o 13:30. Miejsce, do którego się udaje nie ma znaczenia, liczy się jedynie sam lot, który ma się stać aktem osta... {} Recenzja książki Podróż zimowa

"Sputnik Sweetheart"

13.06.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie jest tajemnicą, jak bardzo cenię sobie twórczość Murakamiego, jak bardzo lubię zagłębiać się w świat jego książek. Przeczytałam znaczną część jego powieści i opowiadań i w zasadzie, dla mnie, większość jego dorobku jest znakomita. Nie inaczej miała się sprawa ze "Sputnikiem Sweetheart", którego lektura sprawiła mi przyjemność i pobudziła mnie d... {} Recenzja książki Sputnik Sweetheart

"Tancerze Burzy"

7.06.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla nikogo, kto zagląda na mojego bloga nie jest tajemnicą moja fascynacja kulturą japońską, a fantastyka to jeden z moich ulubionych gatunków literackich. Dlatego nie dziwi fakt, że sięgnęłam po książkę Jay`a Kristoffa, z okładki której wabią słowa: "Japoński steampunk. Demony. Miłość. Zdrada. Pojedynki. Spiski. Samurajowie. Buntownicy. Czegóż chc... {} Recenzja książki Tancerze Burzy

"Amulet" Roberto Bolano

9.05.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z literaturą iberoamerykańską, czy nawet szerzej z latynoamerykańską, jestem na bakier. Nie znam jej, nie przyciąga mnie, nie sięgam po nią świadomie. Moje spotkania z pisarzami z tego kręgu kulturowego są raczej przypadkowe. Za to nieodmiennie lektura takiej książki odciska na mnie silne piętno. Mam wrażenie, że uaktywnia mi się jakaś zapomniana c... {} Recenzja książki Amulet

"Światła września"

24.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka Zafóna to dowód na to, że można napisać ciekawą powieść YA bez zbędnej tandety, infantylnych i nijakich bohaterów, a historia nie musi się ograniczać tylko do nieszczęśliwej czy trudnej miłości głównych bohaterów. Poza tym pisarz udowadnia, że można opisać to uczucie z lekkością i realizmem, lecz bez zbędnych, naburmuszonych słów. To taka m... {} Recenzja książki Światła września

"Wiedźma naczelna"

16.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cisza i spokój to błogosławieństwo. Wszystko jest i/lub/oraz/albo będzie dobrze (niepotrzebne skreślić). Wolha wychodzi za mąż. Jest tylko jeden mały problem - Wolhy nie ma w miejscu zamążpójścia. Narzeczony jej szuka, przyjaciele też. Nawet dawni nauczyciele zostali zaangażowani w akcję. To zrozumiałe - przedślubna trema nikogo nie szczędzi i a n... {} Recenzja książki Wiedźma naczelna

"Wiedźma opiekunka. Część 2"

31.03.2014

Droga do Arlissu, robi się coraz ciekawsza. Atmosfera się zagęszcza, wrogów przybywa, plaga zdesperowanych metamorfów depcze bohaterom po piętach, a czasami nawet ich wyprzedza. Pościg trwa. Podobnie jak wyścig z czasem. Akcja przyśpiesza, skręca, zawraca, wije się. Jest jak nurt dzikiej górskiej rzeki. W samym Arlissie robi się jeszcze ciekawiej. ... {} Recenzja książki Wiedźma opiekunka. Część 2

"Parabellum. Prędkość ucieczki"

27.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O tym, jak straszliwym konfliktem była II wojna światowa, wie chyba każdy z nas. (Przynajmniej mam taką nadzieję.) Wiemy jak wiele pochłonął ofiar, przez jakie tereny się przetoczył, jakie miał konsekwencje dla Europy, etc.. Ale, czy wiemy, jaki wymiar miał dla jednostki? Dla zwykłego człowieka, który z dnia na dzień znalazł się w tej zawierusze? ... {} Recenzja książki Parabellum. Prędkość ucieczki

"Grandhotel. Powieść nad chmurami"

18.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Jestem Chmuromirem. Jestem Szajbusem. Jestem Termometrem. I Tesilem. Ale na pewno nie jestem głupkiem." Tak mówi o sobie Fleischman - główny bohater książki "Grandhotel. Powieść nad chmurami". Takimi przezwiskami obdarzyli go wiele lat temu szkolni koledzy i przylgnęły one do niego na dobre. Określenie Chmuromir Fleichman uznaje za najlepsze, bo ... {} Recenzja książki Grandhotel

"Wiedźma opiekunka. Część 1"

14.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ten kto wymyślił, że "nauka to potęgi klucz", powinien był sam sprawdzić trafność tej sentencji w praktyce. Zapewne nigdy tego nie uczynił! W przeciwnym razie by się nie wydurniał. Wolha Redna ukończyła Szkołę Magii. Jednak zamiast zostawić za sobą wszelkie troski i cieszyć się zasłużonym szacunkiem i bojaźnią, przysługującym magom, dopiero teraz m... {} Recenzja książki Wiedźma: opiekunka. Część 1

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe