Avatar @addictedtobooks

Aleksandra Szałek

@addictedtobooks
Kanapowicz od 7 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od 7 lat.

Recenzje książek

36 recenzji

Dalszy ciąg niezapomnianych przygód Gregora w Podziemiu

8.02.2016

Po wypełnieniu dwóch Przepowiedni Gregor ma nadzieję, że będzie mógł w końcu wieść spokojne oraz szczęśliwe życie. Ostatnie wydarzenia nie pozwalają chłopakowi spokojnie spać i Gregor cały czas musi mierzyć się z konsekwencjami swoich czynów. W dodatku nadal nieznane są losy jego przyjaciół z Podziemia, którzy podczas ich ostatniej misji zniknęli b... Recenzja książki Gregor i Klątwa Stałocieplnych

Idź, postaw wartownika

26.11.2015

Dwudziestosześcioletnia Jean Louise Finch powraca w rodzinne strony po długim pobycie w Nowym Jorku. Dziewczyna nie zamierza jednak pozostać w Maycomb długo, mimo iż z tym miasteczkiem wiąże się wiele przyjemnych wspomnień z dzieciństwa. Jean Louise zawsze różniła się od większości tutejszych mieszkańców i nigdy nie była w stanie dostosować się do ... Recenzja książki Idź, postaw wartownika

Pod powierchnią

28.10.2015

Dani pracuje jako przewodniczka spływów w okolicach Aspen w stanie Kolorado. Dziewczyna płynąc pontonem po rzece wraz z turystami nie spodziewała się, że ten dzień już na zawsze odmieni jej życie. To właśnie ona zauważa martwe ciało, które znajduje się w rzece. Kiedy dziewczyna odkrywa, że ofiarą jest jej najlepszy przyjaciel Trey, to nagle cała ta... Recenzja książki Pod powierzchnią

Kolejna dawka niezapomnianych przygód Gregora!

22.10.2015

Minęło już kilka miesięcy od powrotu Gregora oraz jego dwuletniej siostry Botki z Podziemia, magicznej krainy zamieszkanej przez gadające olbrzymie pająki, karaluchy oraz nietoperze. Chłopak musiał wykazać się niezwykłą odwagą oraz sprytem, aby uratować Regalię od niebezpieczeństwa. Teraz Gregor po powrocie do rodzinnego domu w Nowym Jorku może pon... Recenzja książki Gregor i przepowiednia zagłady

Wichrowe wzgórza

22.10.2015

Jest schyłek XVIII wieku. Earnshaw jest właścicielem ogromnej posiadłości Wuthering Heights, w której mieszka wraz z dwójką swoich dzieci: Catherine oraz Hindleyem. W otoczeniu pięknych wrzosowisk oraz malowniczego krajobrazu Angli, cała rodzina prowadzi sielankowe życie. Tak jest do czasu, gdy pewnego dnia Earnshaw postanawia sprowadzić do domu be... Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

Zima koloru turkusu

19.10.2015

Emely nie jest w stanie zapomnieć o przeszłości oraz o ogromnym cierpieniu, jakie zadał jej Elyas. Jednak dziewczyna z każdym następnym dniem coraz bardziej zaczyna uświadamiać sobie, że to co ich kiedyś łączyło, wcale nie minęło. I choć Emely cały czas walczy z tym uczuciem, to jednak zdaje sobie sprawę, że jej opór jest z góry skazany na niepowod... Recenzja książki Zima koloru turkusu

Pulse

15.10.2015

Emily zdobyła się w końcu na odwagę i jest gotowa rozpocząć nowe życie u boku mężczyzny, którego kocha. Jednak czy Gavin będzie w stanie wybaczyć dziewczynie to, jak bardzo go zraniła? Emily już nie jest pewna, co mężczyzna tak naprawdę do niej czuje, ani czy kiedykolwiek zdoła zapomnieć dawne krzywdy. Dziewczyna nie może wybaczyć sobie tego, że pr... Recenzja książki Pulse

Najbardziej wzruszająca książka roku!

13.10.2015

Pewnego dnia Clay Jensen otrzymuje tajemniczą przesyłkę. W środku niej chłopak znajduje siedem kaset magnetofonowych, które zostały nagrane przez jego koleżankę ze szkoły Hannah. Dziewczyna dwa tygodnie temu popełniła samobójstwo i Clay nigdy nie przypuszczał, że jeszcze kiedyś usłyszy jej głos. Jednak to, co znajduje się na tych kasetach już na za... Recenzja książki Trzynaście powodów

Gdybyś mógł ukraść jeden przemiot ze swojego snu, to co by to było?

12.10.2015

Poszukiwania legendarnego Glendowera nadal trwają. Blue wraz z przyjaciółmi są coraz bliżej odkrycia prawdy, jednak nie tylko oni pragną poznać ten sekret. Na ich drodze stanie wkrótce wielu ludzi, którzy tak jak oni są zdeterminowani. Wkrótce rozpocznie się prawdziwy wyścig z czasem, którego stawką będzie ich życie. Jednak czy Blue jest gotowa poś... Recenzja książki Złodzieje snów

Ender

4.10.2015

Użycie broni bakteriologicznej podczas wojny pomiędzy Azją a Ameryką spowodowało, że na świecie pojawiło się wiele niebezpiecznych chorób. Rozpoczęła się szaleńca walka z czasem oraz próby odnalezienia szczepionki, która mogłaby uratować życie całej populacji. Jednak nie udało się uratować każdego, a na świecie pozostali jedynie Starterzy, czyli dz... Recenzja książki Ender

Jedna tajemnica potrafi zmienić wszystko ...

6.09.2015

Broadchurch jest małym nadmorskim miasteczkiem, w którym nie dzieje się zazwyczaj nic ciekawego. Wszyscy mieszkańcy znają się bardzo dobrze i tworzą jedną wspólnotę, która zawsze pomaga sobie nawzajem. Malownicze morze oraz zapierające dech w piesi klify zwabiają wielu turystów w okresie letnim, a atmosfera panująca w miasteczku jest naprawdę wyjąt... Recenzja książki Broadchurch

Pozory mylą ...

29.08.2015

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, kim tak naprawdę są osoby, które na co dzień mijacie? Pewien mężczyzna mieszka w domku na odludziu na skraju lasu. Niczym szczególnym nie wyróżnia się z tłumu i sprawia wrażenie zwyczajnego człowieka, czy może nawet dobrego sąsiada. Patrząc na niego z boku nie powiedzielibyście o nim złego słowa, ani tym bardz... Recenzja książki Zwykły człowiek

Podróż do piekła ...

26.08.2015

Priska, Rachela oraz Anka wiodły jak dotąd bardzo udane i szczęśliwe życie u boku swojej licznej rodziny oraz mężów. Kobiety są z pochodzenia Żydówkami, przez co zaczęto je wytykać palcami oraz prześladować. Jednak każda z nich optymistycznie patrzyła w przyszłość i kobiety zupełnie nie spodziewały się tego, że Niemcy rzeczywiście będą chcieli wytę... Recenzja książki Urodzeni by żyć

Nigdy, przenigdy nie wypowiadajcie jej imienia ...

18.08.2015

Bobbie już od kilku lat uczy się w prywatnej szkole dla dziewcząt z internatem, w której kładziony jest wyjątkowy nacisk na dyscyplinę oraz dobre wychowanie. Jej matka jest aktorką i ciągle jest w trasie po całym świecie, dlatego Bobie skazana jest na pobyt w tym miejscu. Jedynym pocieszeniem dla dziewczyny jest jej najlepsza przyjaciółka Naya, któ... Recenzja książki Wypowiedz jej imię

Niezapomniane spotkanie z mitologią grecką ...

14.08.2015

Pewnego dnia Michael Pinson trafia na tajemniczą wsypę Aeden i już pierwszego dnia mężczyznę spotyka dziwny incydent. Pewien znany pisarz z przerażeniem zbiega z góry i ostrzega go, przed dalszą wędrówką, po czym popełnia on samobójstwo. Michael mimo wszystko chce dowiedzieć się, co mogło wprawić napotkanego człowieka w aż tak wielkie przerażenie. ... Recenzja książki Szkoła bogów

Czasami jedno wydarzenie na zawsze zmienia nasze życie ...

14.08.2015

Noah i Jude są bliźniętami i od kiedy tylko pamiętają, zawsze byli nierozłączni. Obydwoje obdarzeni są talentem artystycznym, co często bywało przyczyną wielu ich kłótni oraz nigdy nie gasnącej rywalizacji pomiędzy sobą. Wychowują się w dość dziwnej rodzinie, w której rozmowa ze zmarłą babcią, czy wkładanie cebuli do kieszeni , aby uniknąć ciężkiej... Recenzja książki Oddam ci słońce

Najgorsi wrogowie czają się zawsze najbliżej ...

24.07.2015

Thor w końcu spełnił swoje marzenia i teraz należy już do Legionu, gdzie będzie szkolił się do elitarnej armii królewskiej nazywanej Srebrnymi. Jednak zanim to nastąpi chłopaka czeka jeszcze długa droga pełna wyzwań i niebezpieczeństw. Królestwo Kręgu stoi na progu wojny i to tylko kwestia czasu, kiedy poleje się pierwsza krew. Tymczasem król MacGi... Recenzja książki Korowód królów

Recenzja "Kiedy odszesłeś" Maggie O'Farrell

22.07.2015

Alice zawsze bardzo różniła się od swoich dwóch sióstr. One miały piękne blond loki, a ona ciemne i zupełnie niepodobne do kogokolwiek z rodziny włosy. One miały szczęśliwe i poukładane życie, a jej zawsze brakowało celu w życiu. Dziewczyna zawsze miała trudny charakter i niejednokrotnie sprawiała swoim rodzicom wiele kłopotów. Jedyne słowo, jakie ... Recenzja książki Kiedy odszedłeś

Dzieciożerca na wolności ...

17.07.2015

Jest rok 1929. W Niemczech wybucha tajemnicza epidemia, która wielu mieszkańców doprowadziła już do śmierci. Nikt nie wie, co jest prawdziwą przyczyną tych zachorowań oraz jak można zapobiec zakażeniu. Wszędzie panuje chaos i popłoch. Nikt tak naprawdę nie może czuć się bezpieczny. Co jest prawdziwą przyczyną tej tajemniczej choroby? Jedno jest pew... Recenzja książki Dzieci gniewu

Jeden skok, który zmienił życie ...

16.07.2015

Czasami wystarczy jedna chwila, aby wszystko się skończyło. Jedna nieprzemyślana decyzja może prześladować nas przez całe życie. Hubert wraz z rodzicami, młodszą siostrą Kasią oraz swoją piękną dziewczyną Magdą spędzają razem wakacje nad morzem. Jednak wakacyjna sielanka nie trwa długo. Pewnego dnia Hubert skacze na główkę do morza. Nagle całe jego... Recenzja książki Szczygieł

Recenzja "Gregor i Niedokończona Przepowiednia" Suzanne Collins

13.07.2015

Gregor nie jest za bardzo zadowolony z faktu, że całe wakacje musi zajmować się swoją dwuletnią siostrą Botką. Jego rodzeństwo jedzie na obóz, podobnie jak prawie wszyscy jego znajomi z Nowego Jorku. Jednak nie to jest największym zmartwieniem Gregora. Jego ojciec w tajemniczy sposób zniknął prawie trzy lata temu i nikt nie wie, dlaczego tak nagle ... Recenzja książki Gregor i Niedokończona Przepowiednia

Szybka lekcja dorastania

10.07.2015

Michał studiuje informatykę, jednak największą jego pasją już od zawsze jest fotografowanie. Zarabia pracując jako model, projektant stron internetowych oraz na robieniu zdjęć do kalendarzy. Chłopak otacza się wieloma kobietami, które jednak nic dla niego nie znaczą. W dzieciństwie spotkało go traumatyczne przeżycie, przez które teraz unika jakichk... Recenzja książki Dziewczyna z porcelany

Recenzja "Przeznaczenie bohaterów" Morgan Rice

5.07.2015

Królestwo Kręgu już od wielu lat trwa w pokoju i wielkim dostatku. Jednak król MacGill zdaje sobie sprawę, że nic nie jest wieczne, a ich chwilowe bezpieczeństwo i spokój są tylko chwilowe. Barbarzyńcy tylko czekają na najmniejszy błąd króla i nie zawahają się przed niczym. Królestwo jest podzielone na dwie połowy: zachodnią częścią rządzi król McG... Recenzja książki Przeznaczenie bohaterów

Recenzja "Prawie jak gwiazda rocka" Matthew Quick

13.04.2015

Wiele rzeczy uznajemy dziś za coś oczywistego. Rzadko kto tak na prawdę zauważa, jak wiele posiada. Wiele osób nie potrafi docenić tego co ma. Warto czasami zatrzymać się, rozejrzeć dookoła i docenić chwilę obecną. Być wdzięcznym za to, że ma się kochającą rodzinę, własny dach nad głową czy możliwość nauki, ponieważ wiele osób nie posiada takich pr... Recenzja książki Prawie jak gwiazda rocka

Recenzja "Urodzona o północy" C.C.Hunter

13.04.2015

Kylie Galen przechodzi ostatnio trudny okres. Jej ukochana babcia do której zawsze zwracała się z problemami umarła. To był dla dziewczyny ogromny cios, ponieważ była bardzo do niej przywiązana i ona jedyna ją rozumiała. Niedawno zakończył się również jej związek z Treyem. Po ponad roku chłopak postanowił ją rzucić. A w dodatku jej rodzice oznajmil... Recenzja książki Urodzona o północy

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl