Avatar @agulkag

@agulkag

30 obserwujących. 62 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.
{} agulkag
{} Napisz wiadomość
30 obserwujących.
62 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.

Recenzje książek

149 recenzji, w tym 16 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Wszystko ma swój czas...

17.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnie spotkanie z bohaterami serii Kawiarenka za rogiem. Wracamy do Kielc i do sympatycznej choć naiwnej Miłki, która walczy o przetrwanie kawiarenki. Dziewczyna ma utrudnione zadanie, bo po kłótni znika Tymon dotychczasowy właściciel lokalu, a prywatnie partner dziewczyny. Całej sytuacji nie ułatwia pojawienie się siostry Wiktorii, która jest ... {} Recenzja książki Rachunek za szczęście, czyli caffe latte

W teatrze życia.

15.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" Gdyby nie tamten płaszcz to wszystko w ogóle by się nie wydarzyło". Mika dostaje po zmarłym dziadku czarny płaszcz, uszyty specjalnie na zamówienie z ogromną ilością kieszeni Mimo, że jest on bardzo obszerny stanowi dla chłopca ważną pamiątkę. Ale to nie wszystko co dostaje. W ich maleńkim mieszkaniu jest tajemnicze pomieszczenie, w którym odkry... {} Recenzja książki Lalki z getta

No i co z tą naszą tolerancją?

11.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tolerancja. Słowo odmieniane przez różne nacje, społeczności, partie polityczne, kościoły, mające nieść zgodę, przyjaźń, sympatię do innych różnych od nas samych. Moim zdaniem nadużywane, źle interpretowane i wykoślawione. Bo ile w nas jest tolerancji gdy widzimy osobę o innym wyglądzie, kolorze skóry, niosącego transparent z innym niż nasz pogląd... {} Recenzja książki Psoriasis Vulgarna

I znowu ten list.

7.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kontynuacja losów Matyldy i Kosmy, którzy poznali się w dosyć nietypowy sposób, za pomocą zgubionego listu. Oboje mieli za sobą już niezbyt udane związki dlatego też do tej znajomości podchodzili z dystansem. Niestety w momencie wykrycia u Kosmy nowotworu mężczyzna postanawia zerwać znajomość, aby w ten sposób uchronić ukochaną przed trudnymi chwi... {} Recenzja książki Zaczekaj na mnie

O tym czy warto snuć domysły.

6.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wraz z Miłką wracamy do maleńkiej „Kawiarenki za rogiem” gdzie dziewczyna podjęła pracę jako kelnerka. Dziewczyna boryka się ze sporą nadwagą, która sprawia jej wiele problemów. Przez swój wygląd ma ogromne kompleksy, ale podejmuje walkę o lepsze życie. Od jej przybycia do Kielc minęło już kilka miesięcy, ale wciąż nie znalazła zbyt wielu dobrych ... {} Recenzja książki Miłość według przepisu, czyli słodko-gorzkie cappuccino

Cała prawda o sypialni Warszawy.

29.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Wieści w Sielance rozchodzą się szybciej, niż byśmy chcieli. Ktoś spacerując z psem zajrzy komuś do ogrodu, ktoś się z kimś spotka odprowadzając dziecko do przedszkola lub zagada w kolejce do kasy w Poziomce, aptece czy sklepie z winami… A potem kula śniegowa toczy się lecąc w dół, wciąga wszystkich i wszystko, bo kiedy się podzieliło najnowszymi... {} Recenzja książki Nieznajoma. Osiedle Sielanka

My czytamy i się zachwycamy - a jakie są kulisy pisarstwa?

20.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Być pisarzem, pisarką i to jeszcze poczytnym, rozpoznawalnym to pewnie marzenie wielu czytających. I w sumie można pomyśleć no przecież potrafię sklecić kilka zdań, cos tam podkolorować i już. Ale czy na pewno to tylko klecenie zdań? Historia zawarta w tej powieści pokazuje dwie postacie Elwirę Janosz poczytną pisarkę, trochę zwariowaną oraz Marię... {} Recenzja książki Złodziejki Świąt

Czy w obecnym cyfrowym świecie warto pisać tradycyjne listy?

19.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedyś dawno, dawno temu w czasie gdy telefony nie były jeszcze tak rozpowszechnione, a komórka była w sferze marzeń pisałam wiele listów. Większość to były listy do mojego przyszłego męża. I tak wybierało się papeterię, kolorowe kartki pocztowe z cytatami, a wszystko po to aby ta druga strona wiedziała, że jest ważna. Podobnie bohaterka książki M... {} Recenzja książki Napisz do mnie

Krucha kobietka i jej wspaniała maszyna

9.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już sama okładka tej książki jest co najmniej interesująca i zapowiada ciekawą przygodę. Bohaterką i jednocześnie autorką książki jest piękna kobieta parająca się dosyć nietypowym mimo wszystko zawodem, a mianowicie jest kierowcą ciężarówki. Ja wiem, że obecnie widujemy już panie zasiadające za sterami choćby autobusów miejskich, ale prowadzenie p... {} Recenzja książki Trucking girl

Ach to Podlasie.

30.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Natasza jest piękną kobietą, jej uroda sprawiła, że pracuje jako modelka i ma za sobą mimo młodego wieku wiele sesji modowych a nawet epizody aktorskie. Wiele zawdzięcza uporowi swojej matki Elżbiety, która jest jej menagerem. Dziewczyna na co dzień mieszka w Warszawie, ale jej mieszkanie nie jest ani przytulne, ani nie tętni życiem towarzyskim. Z... {} Recenzja książki Pamiętnik Szeptuchy

Dwór kontra wieś .

18.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wraz z autorką i bohaterami powieści przenosimy się w czasy Tadeusza Kościuszki, wojen napoleońskich czyli w okres gdy Polska zupełnie zniknęła z map świata. na przemian meldujemy się w środowisku wiejskim, gdzie swój dom rodzinny ma Marysia Konopka oraz do dworu Pawłowskich. Marysia znajduje się w trudnym okresie swojego życia bowiem po wielu lat... {} Recenzja książki Ogień buntu

Bezpieczny port każdy go potrzebuje.

11.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dalsze losy jakże prawdziwych i sympatycznych bohaterów czyli emerytowanej nauczycielki Wandy oraz jej najbliższych: córek Kasi i Joanny oraz syna Łukasza. Wanda w dalszym ciągu zajmuje się Polą po nieudanej próbie asymilacji jej w Niemczech dokąd zabrała ją jej matka Kasia. Dramatyczne wydarzenia związane z porwaniem dziewczynki przez niezrównowa... {} Recenzja książki Bezpieczny port

Gdzie ta przystań....

9.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przystań kojarzy się z bezpieczeństwem, spokojem i tak chyba było w zamyśle autorki. A tu życie Wandy głównej bohaterki jak na złość ze spokojem ma zupełnie nie po drodze. Bo choć dzieci dorosłe i już samodzielne, ona sama chwilę przed emeryturą, mąż prowadzi restaurację to na odpoczynek nie ma co liczyć. Najpierw zamieszanie wprowadziła najmłodsz... {} Recenzja książki Szukając przystani

Powróćmy jak za dawnych lat...

27.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moje czasy szkolne były już dosyć długą chwilę temu i czasy na szczęście słusznie minione także. Wiele się zmieniło w systemie edukacji (poza lekturami, które o dziwo mają także moje nastoletnie dzieci) , inaczej wyglądają lekcje, a obecnie te zdalne to w ogóle zupełnie inna sprawa. Nauczyciele mają dostęp do materiałów on line, uczniowie odrabiaj... {} Recenzja książki Z dziennika Pani Pe

Polaków portret w oczach obcokrajowców.

22.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ukrainki, które za chwilę opowiedzą wam o życiu w naszym kraju, to kobiety, które nie narzekają. Nie mają w sobie genu tej potrzeby użalania się nad sobą..." To zapowiedź autorki, która przeprowadziła szereg rozmów z kobietami, które los rzucił na polską ziemię do pracy. Powszechnie spotkamy je właściwie w każdym zawodzie, ale chyba najczęściej j... {} Recenzja książki Ukrainki. Co myślą o Polakach, u których pracują

Spadek i co dalej ?

19.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co się dzieje w życiu człowieka gdy los zaskakuje tak bardzo, że bardziej chyba się już nie da ? W podobnej sytuacji są bohaterowie powieści Ada i jej syn Daniel oraz Monika, Igor i ich synek Radek. Choć są daleko spowinowaceni to nie łączy ich nic oprócz otrzymanego spadku. A co nim jest - okazała posiadłość wraz z jej dobrym duchem starszym pane... {} Recenzja książki Dworek w Miłosnej

Wileńszcyzna u progu niepodległości.

16.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Franka w obcym domu " to ciąg dalszy losów Aleksandry Ostojańskiej, która opuściła swój majątek po zamordowaniu rodziców podejrzewanych o spiskowanie przeciwko ówczesnej władzy. Dziewczyna zostaje zupełnie sama, choć towarzyszy jej służąca Józka. Obie kobiety wkrótce zostają matkami, ale to Ola musi zając się obojgiem dzieci. Zupełnie nieoczekiwa... {} Recenzja książki Franka. W obcym domu

Wileńszczyzna w czasie gorączki niepodległościowej.

10.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" W nieludzkich czasach trudno być ludzkim człowiekiem." W takie nieludzkie czasy zabiera czytelników autorka i umiejscawia akcję powieści w Ostojanach tuż przed wybuchem I wojny światowej. Bohaterami staje się rodzina Ostojańskich : Aleksander, głowa rodziny jego żona Marynia oraz córka Oleńka osiemnastoletnia panienka z głową pełną ideałów. Do r... {} Recenzja książki Oleńka. Panienka z Białego Dworu

W bambuko robi się nas...

8.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po przeczytaniu "A ja żem jej powiedziałam " pomyślałam, że już bardziej dosadnie na tematy wszechludzkie nie da się nic napisać. I tu był mój błąd, bo Kasia Nosowska genialnie potrafi odnaleźć się w otaczającej rzeczywistości. Ale nie jest to takie po prostu pływanie po tematach. Ona wali prosto z mostu i nie przejmuje się ani tym co inni pomyślą... {} Recenzja książki Powrót z Bambuko

Końca nie widać. Multikulturalizm rosyjski.

{} WYBÓR REDAKCJI
6.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'"Multikulturalizm rosyjski opiera się na tym, że przedstawiciele różnych grup po prostu starają się sobie nie wchodzić w paradę, ale kiedy tylko to się nie udaje, dochodzi do konfliktów. Z tych konfliktów rodzi się wzajemna niechęć, często podgrzewana przez żądne krwi media, a to z kolei kumuluje stereotypy." Cytat ten w pełni określa zamysł auto... {} Recenzja książki Spokojnie. To tylko Rosja

Jedynym pewnikiem są zmiany?

4.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" Pamiętaj - teraz jesteśmy my. Ja i Ty - najważniejsi. Wszystko inne to tylko dodatki. " Trzecie spotkanie z bohaterami Domu Pod Trzema Lipami rozpoczyna się od gęstych tłumaczeń Staszka skierowanych do zawiedzionej Klary. Kobieta znalazła karteczkę z jednoznacznym tekstem i jej świat zachwiał się w posadach. Na szczęście wytłumaczenie było bard... {} Recenzja książki Taka miłość się zdarza

Wojna w wydaniu soft.

26.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam z klubu recenzenta serwisu nakanapie.pl Ponieważ lubię czytać literaturę związaną z okresem II wojny światowej egzemplarz ten w sposób naturalny zwróciła moją uwagę. Bohaterem powieści jest Bogdan. Poznajemy go w momencie gdy ma sześć lat i mieszka w Kowlu , który ówcześnie należał do Polski. Miasto to charakteryzowało się tym,... {} Recenzja książki Dorastanie w cieniu wojny

Kocioł wielkokulturowości.

22.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziękuję wydawnictwu AGORA za możliwość zapoznania się z tą pozycją książkową. :) "Francja nie pozwala na moją asymilację, więc muszę się wymyśleć. Nie chcą mnie takim jakim jestem, więc żeby zachować honor, muszę się stać kimś innym. Nie Francuzem , to muzułmaninem." Cytat ten chyba najdosadniej określa francuski tygiel kulturowy i społeczny. Au... {} Recenzja książki Wrzenie. Francja na krawędzi

Czy na pewno znamy każdy front zmagający się z sytuacją?

19.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pandemia - słowo do niedawna nie mające dla większości specjalnego znaczenia. Owszem, funkcjonowało gdzieś w naszej podświadomości, bo dochodziły słuchy o wirusie Ebola, SARS, świńskiej lub ptasiej grypie i choroby te były potencjalnie pandemiczne. Ale one były tak daleko od nas... I oto nadszedł koniec ubiegłego roku, gdzie coraz częściej pojawia... {} Recenzja książki Pandemia. Raport z frontu.

Dokąd zaprowadzi nas droga.

16.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak to na samym wstępie zaznaczyła autorka cytując Tolkiena, że nikt prawie nie wie dokąd go zaprowadzi droga , póki nie znajdzie się u celu. I dotyczy to nie tylko ludzkich losów, ale przede wszystkim tych podróżujących własnym środkiem transportu, bez ścisłego planu. I w taką podroż zabiera nas Ruda czyli Olka i Marek małżeństwo blogerów podróżn... {} Recenzja książki Bałkany. Podróż w mniej znane.

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl