Avatar @agulkag

@agulkag

30 obserwujących. 62 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.
{} agulkag
{} Napisz wiadomość
30 obserwujących.
62 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.

Recenzje książek

149 recenzji, w tym 16 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Wendyjska winnica - cierpkie grona.

{} WYBÓR REDAKCJI
4.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niewielka miejscowość Chwalim na terenie Niemiec, rok 1938 tuż przed wybuchem II wojny światowej. To tu autorka osadziła akcję powieści opowiadającą o rodzinie Marty i Waltera Neumannów, ich córki Matyldy oraz Kuzynki Janki. Wieś na ogół spokojna, a mieszkańcy w dużej mierze zajmują się uprawą winnic oraz rolnictwem. Nic nie powinno zakłócać spoko... {} Recenzja książki Cierpkie grona

Wyśpiewam wam więcej.

3.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znakomite spotkanie z gwiazdą polskiego jazzu Urszulą Dudziak, która ze swadą czyta swoją książkę, ponieważ moje spotkanie z panią Urszulą miało charakter audiobooka. Któż nie zna najsłynniejszej "Papai "?Poznajemy tu barwny świat muzyczny, okraszony wieloma zabawnymi sytuacjami z życia wokalistki. Autorka wspomina wspólne lata spędzone z Michałe... {} Recenzja książki Wyśpiewam wam więcej

Tam gdzie jesteś.

3.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak łatwo przychodzi nam ocenianie innych ze względu na wygląd, zachowanie, może niewielką wiedzę o przeszłości.Jak łatwo zaszufladkować kogoś i tym samym skrzywdzić. Czy fakt,że spotkany człowiek jest naprawdę tym za kogo my go uważamy pozwala nam przypisywanie mu określonego statusu społecznego? Jak łatwo się pomylić i skrzywdzić... Podobnie pe... {} Recenzja książki Tam gdzie jesteś

Byłbym zapomniał

{} WYBÓR REDAKCJI
3.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba nie ma w naszym kraju osoby, która nie znałaby Cezarego Pazury.Postrzegamy go jako dowcipnisia, luzaka, no może czasami na wymogi roli niezbyt kulturalnego Wiadernego czy nie grzeszącego inteligencją funkcjonariusza z 13 posterunku. Ale czy wiemy jak naprawdę dzieciństwo i młodość spędzone w małym Niewiadowie przypadające na trudne lata kom... {} Recenzja książki Byłbym zapomniał...

Wszystkie pory uczuć - zima.

3.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na miłość nigdy nie jest za późno. Slogan? Być może, ale w przypadku głównej bohaterki powieści Róży to akurat prawda. Róża i Tadeusz mimo iż znają się bardzo długo dopiero teraz postanawiają wspólnie zbudować związek. I sumie nic nie powinno zakłócać szczęścia, gdyby nie fakt, że z małżonkami zamieszkała także młodsza siostra kobiety Ludmiła, któ... {} Recenzja książki Zima

Cudowny chłopak

3.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak cię widzą tak cie piszą hasło znane chyba wszystkim i interpretowane na dowolny sposób. Podobnie oceniany jest August 10 latek, którego twarz "zdobią" liczne deformacje związane z mutacją genetyczną niewiadomego pochodzenia. Przez 10 lat swojego życia edukacja zajmowała się mama. Teraz rozpoczyna przygodę w szkole, gdzie musi się zmierzyć z pa... {} Recenzja książki Cudowny chłopak

Zawód położna. Zapiski z dyżurów.

2.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"...śmierć jest bliźniaczą siostrą życia, a położne przyjmują je obie..." To właściwie jest cała kwintesencja Zapisków z dyżurów, mówiąca czym tak naprawdę zajmują się położne na porodówkach. Leah Hazard położna z wieloletnim doświadczeniem z ogromną szczerością i zaangażowaniem opisuje dni i noce spędzone na dyżurach zajmując się rodzącymi kobiet... {} Recenzja książki Zawód położna. Zapiski z dyżurów

Kruche życie

2.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma nic bardziej nietrwałego niż ... nasze życie, a właściwie nasze serce. Wystarczy jedna maleńka chwila i już możemy być tylko wspomnieniem. Ale są na szczęście wybitni specjaliści, którzy z niemożliwego tworzą cuda. Takim lekarzem jest na pewno Stephen Westaby wybitny kardiochirurg, który dzieli się swoimi wspomnieniami na kartach tej książk... {} Recenzja książki Kruche życie

Moja żona tramwajarka.

{} WYBÓR REDAKCJI
2.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Henryka Krzywonos kobieta instytucja, bo przecież nie legenda. Jak sama mówi jeszcze żyje legendy są o zmarłych. O niej to właśnie napisał jej mąż Krzysztof aby podzielić się tym z jak niezwykłą osobą jest mu dane spędzać swoje życie. Wulkan energii, kobieta o wielkim sercu oddana każdej sprawie za jaką się zabiera. A jest tych dokonań wiele bo i ... {} Recenzja książki Moja żona tramwajarka. Opowieść o Henryce Krzywonos-Strycharskiej

Afryka jest kobietą.

2.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tytuł książki znakomicie oddaje ważność kobiet na kontynencie afrykańskim. Może w poszczególnych plemionach wydaje się, że to mężczyźni stanowią podstawę, ale ich najczęściej w wioskach po prostu nie ma. Wraz z autorką, która powraca w ten rejon świata kilka razy w roku poznajemy nietuzinkowej urody Turkanki, Hamerki dla których chłosta jest powod... {} Recenzja książki Afryka jest kobietą

Trup na plaży i inne sekrety rodzinne.

1.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Plaża dzika, plaża..."mogłaby zaśpiewać główna bohaterka Madzia Garstka wybierając się na spacer na plażę po swoim powrocie do rodzinnej Ustki. I pewnie tak by było, gdyby nie fakt, że wędrówkę zakłócił wynurzający się z fal trup mężczyzny.Dziewczyna zareagowała zupełnie prawidłowo wzywając policję oraz dzwoniąc do swojego ukochanego wujka Marka,... {} Recenzja książki Trup na plaży i inne sekrety rodzinne

Pielęgniarki

30.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są obecne w naszym życiu właściwie w każdym momencie, od urodzenia po odchodzenie. Czasem na nie narzekamy, czasem są wręcz jak najlepsza przyjaciółka. Zawód ten przybliża nam brytyjska pielęgniarka Christine Watson, która jest w nim od wielu lat. Z nią wchodzimy na rozmaite oddziały szpitalne. Poznajemy trud pracy na psychiatryku, gdzie takie oso... {} Recenzja książki Pielęgniarki

Słuchaj głosu serca.

28.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Młoda psycholog Jagna jest mieszkanką Katowic, ale kocha Zakopane i Tatry, bo w połowie jest Góralką. Tam tez ma ukochaną babcię Anielę, do której uwielbia jeździć. Choć realizuje się w pracy to jednak czuje się samotna po nieudanym związku, a dodatkowo rodzina wciąż zadręcza ją pytaniami o przyszłość. W przychodni, w której pracuje poznaje elegan... {} Recenzja książki Słuchaj głosu serca

Szczęście przy kominku.

{} WYBÓR REDAKCJI
25.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie miejsca, gdzie każdy czuje się dobrze i są takie osoby, które przyciągają do siebie jak magnes wszystkich potłuczonych przez los. Takim miejscem jest "Antykwariat z kawą i książką", gdzie gospodynią jest Bunia. To urocza starsza pani, która swoją miłością do książek i ludzi zaraża wszystkich. Tu trafił Kuba w poszukiwaniu towarzyszki na i... {} Recenzja książki Szczęście przy kominku

Psie sucharki

23.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wszyscy psiarze, miłośnicy dużych i małych czworonogów nie mogą obojętnie przejść obok tej pozycji. No bo jak tu nie przeczytać encyklopedii z zakresu rozumienia języka psich szczeknięć, merdania ogonem, wachlowania uszami itp. To kompendium wiedzy o tym co nasz duży lub malutki psiaczek chce powiedzieć. Oczywiście można powiedzieć no jak to czy a... {} Recenzja książki Psie sucharki. Wszystko, co powiedziałby twój pies, gdyby umiał mówić

Miłość i inne nieszczęścia.

22.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejne moje spotkanie z twórczością Agaty Przybyłek, to ostatnia książka z serii"Miłość i inne szaleństwa" traktująca o jakże sympatycznych siostrach. Tym razem główną bohaterką jest Małgosia, która wiedzie spokojne życie u boku męża Wojtka. Szczęśliwa posiadaczka plantacji lawendy, prowadząca firmę z nią związaną, mama dwóch dziewczynek i kilku ... {} Recenzja książki Miłość i inne nieszczęścia

Podróże po ludzkim ciele.

22.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ciało. Duże , małe, stare, młode,ale wciąż fascynujące. Pochylają się nad nim artyści szukając inspiracji, sportowcy testujący możliwości i przekraczający kolejne granice niemożliwego. ale chyba najwięcej mają na jego temat do powiedzenia lekarze różnorakich specjalności. Takim właśnie doświadczeniem dzieli się z czytelnikiem autor, a jednocześnie... {} Recenzja książki Podróże po ludzkim ciele

Kto by się spodziewał?

19.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co może wyniknąć z ucieczki sprzed ołtarza i jakie konsekwencje niesie ze sobą zakochanie się w jednym facecie? O tym musiały się przekonać bohaterki książki Agaty Przybyłek. Zarówno Patrycja jak i Eliza w jednym dniu straciły możliwość spokojnego spędzenia swojego życia u boku wybranka. Patrycja chcąc uniknąć skandalu wyjeżdża do "Słonecznej Przy... {} Recenzja książki Kto by się spodziewał

Z Pokorą przez życie.

{} WYBÓR REDAKCJI
14.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma chyba osoby, która nie znałaby nieodżałowanego aktora Wojciecha Pokory. Nie można nie pamiętać tak kultowych jego rol jak Marysia W " Poszukiwany, poszukiwana" czy docenta Furman w serialu " Alternatywy 4". Autor Krzysztof Pyzia miał niewątpliwy zaszczyt przeprowadzić niezwykły wywiad rzeka z tym nietuzinkowym aktorem. Nie spotkamy w nim p... {} Recenzja książki Z Pokorą przez życie

Przy stole z Hitlerem.

14.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Postać Hitlera wzbudza mnóstwo emocji od swego rodzaju podziwu nawet współcześnie, bo przecież wciąż zdarzają się naśladowcy, po pogardę. Ale sposoby na uchronienie swojego osoby przed wrogami stosował wszelakie. Nie inaczej było w przypadku powołania dziesięciu kobiet na testerki jedzenia i sprowadzenia ich do tajnej siedziby w Wilczym Szańcu. Z... {} Recenzja książki Przy stole z Hitlerem

To będą piękne święta.

9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba nie trzeba namawiać wszystkich wielbicieli pensjonatu Jagodno do sięgnięcia po tę pozycję. Nie jest to kontynuacja tej serii, ale niewątpliwie łączy się z nią. Otóż każdy rozdział przypomina jeden tom poświęcony różnym sytuacjom z Borowej i bohaterom, którzy wiedli prym w nim. Są to zarówno dzieje z przeszłości jak i obecną sytuację związaną... {} Recenzja książki To będą piękne święta

Był sobie pies 2

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Choć nie przeczytałam pierwszej części nie było to przeszkodą aby niejako ciąg dalszy historii był nieczytelny. Jest to niewątpliwie atut dla czytelników. W książce poznajemy Molly sympatycznego psiaka, który wspomina zmarłego właściciela . Jest to wspomnienie związane z poprzednim wcieleniem, w którym to wabi się Koleżka. Wtedy także poznał małą ... {} Recenzja książki Był sobie pies 2

Farmaceuta z Auschwitz

2.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To nie jest moje pierwsze zetknięcie z tematyką obozową. Tym razem odebrałam tę książkę bardzo dosłownie. Może to za sprawą sposobu przedstawienia tematu. Otóż autorka Patricia Posner przywołuje postać Victora Capesiusa, który będąc najpierw pracownikiem firmy Faber/Bayer stał się potworem. "Jestem Capesius z Siedmiogrodu - dzięki mnie poznacie ... {} Recenzja książki Farmaceuta z Auschwitz

Zapach goździków

1.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Arkadiusz jest właścicielem sklepu muzycznego i zapalonym melomanem. To osoba, która musi mieć wszystko na swoim miejscu, a każda zmiana zaburza jego funkcjonowanie. Dlatego ogromnym zaskoczeniem jest dla niego telefon od starego przyjaciela Klemensa, który prosi go o spotkanie. Panowie umawiają się na spotkanie w restauracji Prowansja. Tam Klemen... {} Recenzja książki Zapach goździków

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl