Avatar @almos.s

almoss

@almos.s
34 obserwujących. 41 obserwowanych.
Kanapowicz od 5 miesięcy. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.
{} Napisz wiadomość
34 obserwujących.
41 obserwowanych.
Kanapowicz od 5 miesięcy. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.

Recenzje książek

100 recenzji, w tym 38 recenzji wyróżnionych przez redakcję
Książka Przemytnik doskonały. Jak transportować tony kokainy i żyć szczęśliwie

Przemyt jako biznes

Luca Rastello ...

Przemyt jako biznes

10.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autor książki dotarł do człowieka, który zęby zjadł (dosłownie, zostały mu tylko trzy) na produkcji i przemycie narkotyków. W tym biznesie zyski są wręcz niewyobrażalne, ale ryzyko też duże, bo wpadka kończy się nie tylko bankructwem, ale w najlepszym wypadku długoletnim więzieniem, jeśli nie egzekucją. Z drugiej strony biznes to tak poważny, że j... {} Recenzja książki Przemytnik doskonały. Jak transportować tony kokainy i żyć szczęśliwie

Książka Dzieje zdrajcy. Szczęsny Potocki

Magnat, który pogrążył Rzeczpospolitą

Jerzy Łojek

Magnat, który pogrążył Rzeczpospolitą

9.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znakomicie napisana historia życia Szczęsnego Potockiego, magnata, który w decydującym stopniu przyczynił się do upadku Polski w XVIII wieku. A były to czasy (do których wielu tęskni) gdy o pozycji i wpływach człowieka decydowały w decydującym stopniu nie jego osiągnięcia, wykształcenie i inteligencja, ale odziedziczone tytuły i bogactwo. Tu Szczę... {} Recenzja książki Dzieje zdrajcy. Szczęsny Potocki

Książka Pozytywność. Naukowe podejście do emocji

Jak być optymistą

Barbara L. Fredrickson ...

Jak być optymistą

8.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znana amerykańska psycholożka z dużym dorobkiem naukowym napisała napisała popularną książkę ze stosunkowo młodej dziedziny, mianowicie psychologii pozytywnej. Centralnym pojęciem jest tu pozytywność, antyteza negatywności, która „Obejmuje cały wachlarz pozytywnych emocji – od aprobaty do miłości, od rozbawienia do radości, od nadziei do wdzięczno... {} Recenzja książki Pozytywność. Naukowe podejście do emocji

Książka Wanna z kolumnadą: Reportaże o polskiej przestrzeni

Krajobraz wokół nas

Filip Springer

Krajobraz wokół nas

7.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ważna książka o naszej polskiej rzeczywistości, o tym jak kształtujemy naszą przestrzeń publiczną. Króluje brzydota i bylejakość, a ci którzy usiłują z tym walczyć są na straconej pozycji. Autor zaczyna od tego, że w jego szkole edukacja plastyczna właściwie nie istniała, w mojej zresztą też. A potem, w dorosłym życiu mamy tego efekty: brzydotę n... {} Recenzja książki Wanna z kolumnadą: Reportaże o polskiej przestrzeni

Książka Nieudane Imperium

Tryumf i upadek Sowietów

Vladislav Zubok ...

Tryumf i upadek Sowietów

6.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka opisuje historię zimnej wojny z punktu widzenia sowieckiego, zaczynając od Stalina a kończąc na Gorbaczowie. Autor, historyk rosyjski od wielu lat pracujący w Ameryce, obficie korzystał z nowo otwartych archiwów w Rosji. Powstała bardzo dobra historia polityczna Związku Sowieckiego po drugiej wojnie światowej, której prawdziwą ozdobą są ro... {} Recenzja książki Nieudane Imperium

Książka Moc truchleje

Gdy ludziom rosną skrzydła

Janusz Głowacki

Gdy ludziom rosną skrzydła

{} WYBÓR REDAKCJI
5.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Brawurowo opowiedziana historia prostaczka zatrudnionego w Stoczni Gdańskiej, niejakiego Ufnala, który najpierw donosi na kolegów a potem uświadamia się i bierze czynny udział w historycznym strajku w sierpniu 1980r. Już pierwsze zdania książki śmieszą, oto mówi bohater o sobie: „Nie mogę narzekać. Zbudowany jestem w wysokim stopniu topornie, jako... {} Recenzja książki Moc truchleje

Książka Kieślowski. Zbliżenie

Biografia twórcy Dekalogu

Katarzyna Surmiak-Domańska

Biografia twórcy Dekalogu

4.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Biografia wybitnego, nieco już zapomnianego, przedwcześnie zmarłego reżysera filmowego słuchana, jako audiobook w olśniewającej interpretacji Artura Barcisia – dawno nie słuchałem tak znakomicie czytanego audiobooka (ale warto też sięgnąć do książki – są tam ciekawe zdjęcia). Pisze autorka sporo o dzieciństwie Kieślowskiego, które upłynęło w cien... {} Recenzja książki Kieślowski. Zbliżenie

Książka Życie przed sobą

Życie bez miłości jest niemożliwe

Romain Gary

Życie bez miłości jest niemożliwe

{} WYBÓR REDAKCJI
3.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka jest opowieścią Momo, inteligentnego i wrażliwego arabskiego chłopca, sieroty, który jest wychowywany przez panią Rozę, starą, otyłą i schorowaną żydówkę. Pani Roza przeżyła Auschwitz i ciągle się boi kolejnej deportacji, do tego stopnia, że ma sekretną kryjówkę w piwnicy, do której schodzi w chwilach niebezpieczeństwa. A zarabia na życie ... {} Recenzja książki Życie przed sobą

Książka Czego nie można kupić za pieniądze. Moralne granice rynku

Dyktatura rynku

Michael Sandel ...

Dyktatura rynku

2.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autor analizuje stosunkowo nowy fenomen urynkowienia różnych aspektów życia. Ostatnio bowiem wszędzie tam gdzie można, wprowadza się cenę, popyt i podaż; ekonomiści zacierają ręce, bo według nich mamy wtedy efektywny rozdział dóbr. Niemniej tryumfalizm rynkowy, oparty na ideologii neoliberalnej doznał silnego uszczerbku w czasie kryzysu 2008. Drug... {} Recenzja książki Czego nie można kupić za pieniądze. Moralne granice rynku

Książka Targowisko próżności 1

XIX-wieczny rynek matrymonialny

XIX-wieczny rynek matrymonialny

1.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zachęcony przez @renax (pozdrawiam!) sięgnąłem do tej klasyki literatury angielskiej i nie zawiodłem się. Poprzez opisanie losów dwóch dziewcząt, biednej ale sprytnej i wyrachowanej Rebeki Sharp, oraz bogatej lecz naiwnej i romantycznej Amelii Sedley przedstawia Thackeray funkcjonowanie rynku matrymonialno-spadkowego w Anglii na początku XIX wieku... {} Recenzja książki Targowisko próżności 1

Książka Sposób na Alcybiadesa

Tęsknota za starą szkołą...

Edmund Niziurski

Tęsknota za starą szkołą...

30.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powrót po latach do jednej z ulubionych książek mojej młodości. Ciągle świetnie się słucha audiobooka opowiadającego o przygodach grupy przyjaciół licealnych, którzy chcą wykiwać nauczycieli, zdobyć na nich sposób: chodzi o to, aby mieć dobre oceny i się nie narobić. Niestety, z powodu braku środków, udaje im się jedynie zakupić sposób na mało gro... {} Recenzja książki Sposób na Alcybiadesa

Książka Uprowadzenie Madonny. Sztuka zagrabiona

Nieusuwalna wyrwa w naszej kulturze

Włodzimierz Kalicki ...

Nieusuwalna wyrwa w naszej kulturze

{} WYBÓR REDAKCJI
29.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świetnie napisane, prawie sensacyjne reportaże o grabieży polskich dzieł sztuki przez okupantów w czasie wojny i o, czasami udanych, próbach ich odzyskania. Przy okazji dostajemy ciekawy i w lekkiej formie podany wykład z historii sztuki. Niemniej wymowa książki była dla mnie przygnębiająca: widać jak olbrzymią i niepowetowaną stratę nasza kultura... {} Recenzja książki Uprowadzenie Madonny. Sztuka zagrabiona

Książka Holoubek. Rozmowy

Mistrzowie teatru odchodzą...

Małgorzata Terlecka-Reksnis

Mistrzowie teatru odchodzą...

{} WYBÓR REDAKCJI
28.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ten wywiad-rzeka Gustawem Holoubkiem, wznowiony i uzupełniony po 10 latach od jego śmierci, jest jak łyk świeżej wody, ożywczy i inspirujący. W czasach, gdy jesteśmy zalewani wywiadami z aktorami serialowymi, którzy plotą bez sensu na każdy możliwy temat i raczą ploteczkami ze swojego celebryckiego życia, Holoubek jawi się jako uosobienie taktu, j... {} Recenzja książki Holoubek. Rozmowy

Książka A jeśli było inaczej. Antropologia historii

Takiej historii powinno się uczyć

Ludwik Stomma

Takiej historii powinno się uczyć

27.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubię czytać książki niedawno zmarłego Ludwika Stommy. Dlaczego? Przede wszystkim za styl. O trudnych zagadnieniach historycznych czy antropologicznych pisze on bowiem z niezwykłą lekkością, z humorem, z potoczystością. Mało kto tak pisze, historycy czy przedstawiciele nauk społecznych winni u niego pobierać lekcje stylu i popularyzacji nauki. Po... {} Recenzja książki A jeśli było inaczej. Antropologia historii

Książka Lękajcie się!

Pierwsza jaskółka

Ekke Overbeek

Pierwsza jaskółka

26.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To pierwsza książka o pedofilii w polskim kościele, wydana w 2013r. i, co charakterystyczne, napisana przez holenderskiego dziennikarza. Wtedy polskie media nie odważały się jeszcze poruszać tego tematu, w szczególności nie tykały biskupów, którzy „przerzucali pedofilów z parafii do parafii, mimo że wiedzieli o ich chorobie, świadomie narażali na ... {} Recenzja książki Lękajcie się!

Książka Budowanie Polski Ludowej. Robotnicy a komuniści 1945-1950

Komuniści i robotnicy

Padraic Kenney

Komuniści i robotnicy

25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W wielu opracowaniach PRL stał się czarną plamą, okresem przejściowym między II a III RP niewartym wzmianki, ale nie da się uciec od rzetelnego opisu historii społecznej Polski Ludowej. Podejmując to zadanie irlandzki(!) historyk napisał monografię o stosunkach komuniści-robotnicy w latach tużpowojennych na przykładzie dwóch dużych miast: Łodzi i ... {} Recenzja książki Budowanie Polski Ludowej. Robotnicy a komuniści 1945-1950

Książka Miasto szczęśliwe. Jak zmienić nasze życie zmieniając nasze miasta

Miasto i my

Charles Montgomery

Miasto i my

24.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na taką książkę czekałem od dawna: autor zadaje proste pytanie jakie czynniki i otoczenie w mieście sprawiają, że ludzie czują się szczęśliwi (lub nie), w jakich miastach żyje się ludziom lepiej. Odpowiada analizując i przedstawiając setki prac, koncepcji i projektów z całego świata. Daje przykłady miast i krajów gdzie ludzie się świetnie czują, ... {} Recenzja książki Miasto szczęśliwe. Jak zmienić nasze życie zmieniając nasze miasta

Książka Dyktator

Upadek republiki

Robert Harris

Upadek republiki

23.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trzeci tom biografii politycznej Cycerona zaczyna się ponuro: oto bohater opowieści zmuszony jest uciekać z Rzymu i pędzi nędzny żywot na wygnaniu w Macedonii, w wiecznym mieście zaś panoszy się motłoch. Po pewnym czasie Cycero wraca do Rzymu, ale już nigdy nie jest tak potężny jak kiedyś, musi ukorzyć się przed Cezarem, układać się z Pompejuszem.... {} Recenzja książki Dyktator

Książka Z polskiego na nasze, czyli prywatny leksykon współczesnej polszczyzny

Język PRLu

Antoni Kroh ...

Język PRLu

{} WYBÓR REDAKCJI
22.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta potężna książka dokumentująca zmiany języka polskiego w ostatnich dziesięcioleciach, jest, jak pisze we wstępie Antoni Kroh, zbiorem „ulotnych słów, zwrotów, wyrażeń, wypowiedzi, komentarzy, frazesów, sloganów, zbitek pojęciowych, haseł z transparentów, napisów na murach itp., występujących w polszczyźnie krajowej od zakończenia II wojny świato... {} Recenzja książki Z polskiego na nasze, czyli prywatny leksykon współczesnej polszczyzny

Książka Śmiertelny talk-show

Morderstwo w świecie celebrytów

Alicia Giménez-Bartlett

Morderstwo w świecie celebrytów

21.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alicia Giménez-Bartlett pisze znakomite kryminały, ale z niezrozumiałych dla mnie względów są u nas zupełnie nieznane i niepopularyzowane, a naprawdę zasługują na to by być czytane. W jej książkach śledztwo prowadzi para, inspektor Petra Delicado i podinspektor Garzon Fermin, bardzo ciekawi ludzie, ich skomplikowane stosunki są prawdziwą ozdobą ca... {} Recenzja książki Śmiertelny talk-show

Książka Łowcy, zbieracze, praktycy niemocy

Ofiary transformacji

TOMASZ RAKOWSKI

Ofiary transformacji

20.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka ukazała się w 2009r., ale do dzisiaj nie straciła wiele z aktualności. Jest to rzecz antropologiczna, ale mówiąca bardzo wiele o naszym kraju, moim zdaniem przykład znakomitej analizy społecznych efektów transformacji. Tematem antropologicznych badań autora, prowadzonych w latach 2003-6, są grupy społeczne, które zostały ofiarami transfo... {} Recenzja książki Łowcy, zbieracze, praktycy niemocy

Książka Cudowna

Cud na Podlasiu

Piotr Nestorowicz

Cud na Podlasiu

{} WYBÓR REDAKCJI
19.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ten historyczny reportaż to ciekawy zapis mało znanego cudownego objawienia w 1965r.na Podlasiu. Najbardziej interesujący w książce jest obraz ludowej religijności i ówczesnej obyczajowości wsi podlaskiej. Działo się to pięćdziesiąt kilka lat temu w Polsce, a ma się wrażenie, że to zupełnie inny, obcy świat (a może nie?). Historia jest następująca... {} Recenzja książki Cudowna

Książka Wytropić Eichmanna. Pościg za największym zbrodniarzem w historii

Polowanie na zbrodniarza

Neal Bascomb ...

Polowanie na zbrodniarza

{} WYBÓR REDAKCJI
18.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka o poszukiwaniach Eichmanna i jego porwaniu z Argentyny przez wywiad izraelski jest znakomitym połączeniem reportażu i solidnej książki historycznej. Autor dokopał się do wielu wcześniej nieznanych źródeł i rozmawiał chyba z wszystkimi żyjącymi jeszcze uczestnikami tej historii. Główna część książki poświęcona jest porwaniu zbrodniarza, ale... {} Recenzja książki Wytropić Eichmanna. Pościg za największym zbrodniarzem w historii

Książka Dwór

Polacy i Żydzi

Isaac Bashevis Singer ...

Polacy i Żydzi

{} WYBÓR REDAKCJI
17.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka jest pierwszą częścią dylogii (druga część to `Spuścizna'), a tytułowy dwór w Jampolu jest w czasie powieści we władaniu dwóch rodzin: hrabiego Jampolskiego i Żyda, Kalmana Jakobiego. I właśnie losy tych dwóch rodzin są opisane w książce, dziejącej się na przestrzeni wielu lat w wieku XIX, po upadku Powstania Styczniowego. Warto spojrzeć ... {} Recenzja książki Dwór

Książka Zmierzch i upadek imperium Freuda

Portret szarlatana

Hans Eysenck ...

Portret szarlatana

{} WYBÓR REDAKCJI
16.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka, autorstwa sławnego psychologa, traktuje o psychoanalizie, tej teorii, czy raczej prądzie umysłowym, który wywarł olbrzymi wpływ na psychologię, psychiatrię, filozofię i sztukę w XX wieku, oraz o jej twórcy: Zygmuncie Freudzie. Analizując prace Freuda, i opisy przypadków, które miały popierać jego teorie, Eysenck zarzuca swemu bohaterowi... {} Recenzja książki Zmierzch i upadek imperium Freuda

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe
{}