Obecnie na świecie znanych jest ponad 700 gatunków czosnku. Wśród nich wyróżnić można kilka gatunków jadalnych i kilkadziesiąt ozdobnych. Czosnek najczęściej kojarzony bywa z charakterystycznym zapach...
Czytelnik znajdzie w książce podstawowe informacje na temat historii wykorzystania grzybów przez człowieka, ich wartości odżywczej oraz właściwości leczniczych. Choć doceniamy walory smakowe grzybów, ...
Wszyscy kochający żywe kwiaty będą mogli przekonać się czytając książkę, że równie piękne są kwiaty zasuszone. Czytelnicy zapoznają się ze znanymi roślinami stosowanymi powszechnie do suszenia, jak ró...
Spośród ponad stu gatunków uprawianych na świecie dominują obecnie dwa z nich, tj. pieczarka dwuzarodnikowa - Agaricus bisporus oraz twardziak jadalny - Lentinula edodes, nazywamy bardzo często shiita...
Książka stanowi kompendium wiedzy na temat uprawy grzybów jadalnych.
Faktem jest, że w Polsce bardzo popularne są grzyby leśne, jednak powinniśmy ograniczyć ich zbieranie z uwagi na fakt, że bardzo łatwo absorbują zanieczyszczenia powietrza i mogą okazać się z tego pow...
Wielu z nas nie wyobraża sobie zupy, pieczeni czy sałatki bez przypraw. Część z nich używamy w postaci suszonej, inne spożywamy świeże, ale nie możemy się bez nich obejść, gdyż często decydują one o c...