Avatar @awiola

Wioleta Sadowska

@awiola
43 obserwujących. 17 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat. Ostatnio tutaj około 11 godzin temu.
{} subiektywnieoksiazkach
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
43 obserwujących.
17 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat. Ostatnio tutaj około 11 godzin temu.

Recenzje książek

892 recenzje, w tym 4 recenzje wyróżnione przez redakcję

Nie ma nic za darmo

17.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nie wszystko w życiu jest czarno-białe...". Pamiętajcie, by nie wchodzić do dziwnie wyglądających miejsc, a najlepiej ku przestrodze, przeczytajcie "Uwikłanego". Najlepiej w przychodni, czekając na umówione badanie. Nie bez przyczyny bowiem mówi się, że nie ma nic za darmo. Przekonuje się o tym bohater tej książki, której tytuł doskonale obrazu... {} Recenzja książki Uwikłany

Zło zatacza krąg

{} WYBÓR REDAKCJI
13.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zło zatacza krąg". Tytułowy dom obok jest niemalże częścią życia każdego z nas. To właśnie bowiem obok dzieją się ludzkie dramaty, obok sprawiedliwość walczy z nieprawością, a śmierć naznacza miejsca niezmywalną farbą wieczności. Zapewniam, że po lekturze tej książki z zupełnie innej perspektywy spojrzycie na sąsiadów mieszkających obok was,... {} Recenzja książki Dom obok

Między nami kobietami

10.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Życie to zmiana. Nic nie jest nam dane na zawsze: ani żaden człowiek, ani żadna sytuacja". Zdradzę wam, tak między nami, że obawiałam się trochę, iż kontynuację losów bohaterów znanych z książki "W twoją stronę" dopadnie klątwa drugiego tomu. Często bowiem bywa tak, że kolejna część niestety nie spełnia oczekiwań czytelników mających w pam... {} Recenzja książki Między nami

Kim jest dziewczyna ze skrzydłem anioła?

8.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Każde serce nosi inną opowieść. Ale każde ma swojego Anioła". Czy warto wracać do przeszłości? W chwili, gdy "ze starych zdjęć spoglądają nieznajome twarze"*? To dobre pytanie, na które szukamy odpowiedzi w różnych momentach naszego życia. Sięgając bowiem w przeszłość można natknąć się na tajemnice, które mogą zmienić wszystko. Przekonują ... {} Recenzja książki Dziewczyna ze skrzydłem anioła

Długa droga do domu

4.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"(…) na każde wzgórze prowadzi kilka dróg". Nie spodziewałam się, że dalsze, wyczekiwane przeze mnie losy bohatera "Czarnych kotów" zostaną ubrane w konwencję powieści drogi. Drogi będącej podróżą nie tylko po intrygującym uniwersum zrodzonym w wyobraźni autora, ale także podróżą w głąb siebie, odsłaniającą uktyte oblicze natury człowieka. Widać... {} Recenzja książki Ostatni goblin

Retro zbrodnia

27.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nie ma takiego śledztwa, które nie wymagałoby pobrudzenia sobie rąk". Zbrodnie osadzone w przeszłości przyciągają nas nie tylko swoim kryminalnym wydźwiękiem, ale także klimatem czasów, w jakich zostały popełnione. Dobrze skrojony kryminał retro powinien w sobie łączyć te dwa elementy, dając czytelnikowi rozrywkę naznaczoną wyrafinowaną za... {} Recenzja książki Imię Pani Misja

Anything is possible

21.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wydawało mi się, że poniekąd brakuje mi tego wszystkiego, czego doświadczałem w trakcie przemytniczych podróży: napięcia, ryzyka, specyficznej ekscytacji, dreszczu nieznanych mi wcześniej emocji, a nawet samego lęku". Nigdy nie uprawiałam kontrabandy, ale dzięki tej książce, jestem sobie w stanie wyobrazić, co czuje człowiek niosący na swo... {} Recenzja książki Na przemytniczych szlakach

Wina i kara, życie i śmierć

17.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Za każdą osobą, która popełniła jakąkolwiek zbrodnię, stoi jakiś człowiek, który wyrządził jej jako dziecku niewyobrażalną krzywdę". Wszyscy podlegamy temu samemu wyrokowi. Bogaci i biedni, chcemy czy nie chcemy, od urodzenia, jesteśmy skazani na śmierć. Ostateczność ta wisi nad nami, podobnie jak nad ludźmi, którym system sprawiedliwości ... {} Recenzja książki Nasze szczęśliwe czasy

Zaskakujący prequel

15.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ci, których lubimy, stają się naszą największą słabością". Po raz pierwszy spotkałam się z serią, w której czytanie trzeciego tomu, bez znajomości dwóch poprzednich, nie przysparza żadnych problemów z ogarnięciem całego fabularnego ciągu przyczynowo-skutkowego. Wynika to z faktu, że "Vendetta Lukrecji" jest swoistym prequelem ukazującym wyd... {} Recenzja książki Vendetta Lukrecji

W świecie eksploracji

{} WYBÓR REDAKCJI
13.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dobre intencje nie zawsze idą w parze z odpowiednimi rezultatami". Po zapewniającej wiele ekstremalnych wrażeń, lekturze debiutu Dexa Carstera, koncepcja istnienia uniwersum sześcianów dość długo nie chciała opuścić mojej głowy. Od samego początku wzbudziła bowiem moje zaintrygowanie, gdyż nie sposób przejść obojętnie nad tak tak bogatym i... {} Recenzja książki Creseeker

Praca tłumacza od podstaw

11.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"To zawód, który pełni ważną rolę — szczególnie w świecie otwartych granic, kontaktów międzynarodowych, sieci internetowej łączącej za pomocą kilku kliknięć użytkowników z Polski, Chin i Brazylii". Wszyscy, którzy czytają powieści przełożone na nasz język, zdają sobie sprawę z tego, jak ważne jest tłumaczenie. Przekład książki to bowiem swoist... {} Recenzja książki Zawód: Tłumacz. Praca tłumacza od podstaw

Świąteczna inspiracja

5.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Los ma taki zabawny sposób na dopinanie różnych rzeczy". Kocham książki, ale kocham też sukienki. Moja szafa, podobnie jak moje półki, dosłownie "pęka w szwach" od kolejnych modeli sukienek, jakie uwielbiam zakładać niezależnie od pory roku. Z tego też względu nie dziwię się, że ta powieść mnie odnalazła. Teraz mam bowiem komplet - coś dla cia... {} Recenzja książki Świąteczna sukienka

Polacy w pracy

1.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"(…) pamiętam zapach chłopaka z wypadku motocyklowego, pamiętam zapach pacjentki po próbie samobójczej, która była u nas reanimowana". Znaczną część swojego życia spędzamy w pracy. W lubianej bądź nielubianej, nawiązujemy nowe relacje, nierzadko przyjaźnie, ucząc się wiele o swoim charakterze. Praca to także stereotypy, które zbyt często kr... {} Recenzja książki Polki i Polacy w pracy

Krocząc ciemną doliną

{} WYBÓR REDAKCJI
29.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Świat nie jest aż taki zły. W przeciwnym razie szybko by się skończył". Podobno ucząc się gry w szachy, uczymy się siebie, poznając własną wytrzymałość, stopień koncentracji i odporność na narastający stres. Można więc śmiało stwierdzić, że czas poświęcony szachom nigdy nie będzie czasem straconym. Nie będzie również straconym ten poświęco... {} Recenzja książki Ciemna dolina

W poszukiwaniu ducha Świąt

17.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Życie to coś, co się dzieje obok na, kiedy jesteśmy zajęci snuciem planów". Gorąca czekolada serwowana w Christmas Lake Lodge według pewnego sekretnego przepisu, skutecznie rozbudziła mój apetyty na świąteczny czas, który co roku buduje we mnie nowe pokłady energii. Pod wpływem lektury tej książki w mojej głowie pojawiły się także pomysły na z... {} Recenzja książki I żyli długo i... świątecznie

Za zamkniętymi drzwiami

14.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Unia Europejska jest bowiem nie tylko organizacją i strukturą, ale także dziełem sztuki: sztuki finezyjnych kompromisów tkanych cierpliwie w pajęczym trudzie przez europejskich polityków i eurokratów". Za zamkniętymi drzwiami odkryłam prawdziwą naturę Brukseli, miasta będącego swoistym tyglem wielu narodowości, w którym cały czas przeplata... {} Recenzja książki Śmierć pokocha każdego

Trudne decyzje po drugiej stronie raju

3.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"W cierpieniu nie ma szlachetności. Ono odziera człowieka z godności, zatruwa, wyniszcza, degraduje. Jest wstydliwe". Po drugiej stronie raju nie ma miejsca na szczęście i zadowolenie. Panuje tam bowiem niedostatek uczuć i jawna niesprawiedliwość. I właśnie tam, w tym jakże nieidealnym miejscu, czeka na czytelnika pełna paleta emocji, któ... {} Recenzja książki Po drugiej stronie raju

Wczoraj jak dziś

{} WYBÓR REDAKCJI
29.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"(…) życie bywa czasami jak zderzenie z rozpędzonym pociągiem – niespodziewane, bolesne i jednoznaczne". Niezmiennie fascynuje mnie to jakże uniwersalne są ludzkie doświadczenia w obliczu różnic, jakie dzielą nas na przestrzeni różnych epok. Wydawałoby się bowiem, że współczesnemu czytelnikowi trudno będzie utożsamić się z losami bohaterów,... {} Recenzja książki Kłosy. Wrzeciono Boga

Zapomniana wolność

25.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wreszcie poczułem, co znaczy prawdziwa wolność". Bednarkowy psychothriller to gwarancja doskonałej rozrywki okraszonej mocno odczuwalnym mrokiem. Na naszej polskiej scenie literackiej nie ma bowiem takiego drugiego pisarza, który potrafi w tak misterny sposób dosłownie sponiewierać czytelnika. Biorąc więc do ręki najnowsze dzieło autora, m... {} Recenzja książki Zapomniany

Poetyckie uwikłanie

22.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Czasem ciekawość nie popłaca". To mogłoby się wydarzyć w każdym lesie. W tym, znajdującym się tuż obok ciebie, mnie i bliskiej ci osoby. W lesie, który wyszedłszy spod pióra polskiej mistrzyni nurtu domestic noir, nie jest azylem spokoju i miejscem do jakiego udajemy się, aby odpocząć. Z tego lasu wypływa bowiem mrok, splugawione dusze i… ... {} Recenzja książki Uwikłana

Gorzki smak życia

7.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"(...) zachowaj w sercu to, co dawało ci radość, i zakop głęboko na dnie to, co sprawiło ci ból". Każdy z nas przekonuje się o tym, że życie posiada słodko-gorzki posmak. Przekonuje się także o tym główna bohaterka drugiej części serii "Smak marzeń", którą los doświadcza bardzo mocno. Dla wielu czytelników, dalsze perypetie Laury mogą okaza... {} Recenzja książki Gorzki smak marzeń

Klątwa, upiory, trup i miłość

3.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Jedno morderstwo to za dużo, dwa to seria". Takie bezhołowie* mogło wydarzyć się jedynie w Siedlisku. W towarzystwie wodników, rusałek, utopców, wąpierzy, południc i bab cmentarnych, miłość połączyła się z klątwą, fundując czytelnikowi niezapomnianą noc dziadów. Drugi tom tej nietuzinkowej serii po raz kolejny zaprasza na Podlasie, gdzie trup śc... {} Recenzja książki Miłość i inne klątwy

Jak ogień i woda

20.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Gdyby wiedział, że trafi na takiego chochlika w anielskiej skórze, to w życiu nie wszedłby do tej wody". Nie radziłam wam toczyć sporów z "Zadziorną baronówną", a poznając "Pannę bez majątku" narażacie się na spore ryzyko. Ryzyko wybuchu namiętności w najmniej spodziewanych momentach, ryzyko narażenia reputacji, a nawet ryzyko utraty życia... {} Recenzja książki Panna bez majątku

Niespodziewany omen

16.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"(…) szara wrona. Takiej prawie się tu nie spotyka". Z czym kojarzy się wam tytułowa wrona, nieważne, czy czarna, czy szara? Jej symbolika nieodłącznie związana jest ze śmiercią i nieszczęściem. I tego właśnie nie zabraknie w książce Wojciecha Szmidta, w której oprócz tego jest także Wrocław, pewna nieoczywista gra, tajemnicza chemiczna substan... {} Recenzja książki Szara wrona

Skradzione życie

14.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Jak czasami przekorny bywa los. To, co wydaje się zdradliwe, okazuje się zbawieniem". Ciężko wyrazić słowami to, jakie spustoszenie w mojej głowie wywołała ta opowieść. I właśnie to najbardziej kocham w dobrej literaturze, czyli emocje sięgające zenitu, możliwość utożsamienia się z losami bohaterów i myśli nie odchodzące długo po przeczytanej le... {} Recenzja książki Skradziona kołysanka

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl