Bartlox

@bartoszpusz
15 obserwujących. 15 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.
{} Napisz wiadomość
15 obserwujących.
15 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.

Recenzje książek

95 recenzji, w tym 23 recenzje wyróżnione przez redakcję

Przyjrzyjmy się współistnieniu powieściowych elementów

15.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacznijmy od czegoś miłego - Lisa Gardner nauczyła się lawirować :) Nauczyła się utrzymywać powieściową równowagę. I najmniej mam tu na myśli to, co tak bardzo podkreślają nam pierwsze, rzucające się w oczy z tyłu okładki słowa, mówiące, że jest to historia trzech kobiet, i w takim razie trzeba było złapać balans między ich punktami widzenia, doda... {} Recenzja książki Powiem tylko raz

Dobry thriller + kilka uwag :)

7.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na okładce tej książki, tuż pod nazwiskiem autora, znajduje się napis "Mroczna i pełna zwrotów akcji powieść". Okej, zacznijmy więc od odpowiedzi na te dwa pytania: 1) Czy ten tekst jest mroczny? 2) Czy ten tekst jest pełen zwrotów akcji? Co do mroku... Niewątpliwie mamy tu dużo przemocy, scen pełnych makabry, znęcania się, czasem naprawdę m... {} Recenzja książki Czwarta małpa

Bardzo dużo fajerwerków

1.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ależ to był w oczywisty sposób debiut :) Tak, to trzeba powiedzieć na początku, nader mocno odczuwałem podczas lektury fakt, że to pierwsza powieść napisana przez tego autora. Otworzyłem tę książkę i z miejsca zaczęła mi się rzucać w oczy jakaś taka stylistyczna nieporadność, przejawy właśnie niewielkiego doświadczenia w tworzeniu tego typu tekstó... {} Recenzja książki Zobacz, co zrobiłeś

Niezły nie do końca kryminał :)

27.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ocena tej pozycji zależy od tego, czego się po niej spodziewamy. Tak, wiem, to ogólna reguła, tycząca wielu, wielu książek, ale w tym wypadku sprawdza się ona szczególnie jednoznacznie. Jeżeli ktoś chce klasycznego, czy choćby zbliżonego do klasycznego kryminału, to przeżyje rozczarowanie. Ale to w sumie... jedyny zarzut, jaki stawiam "Grzechowi".... {} Recenzja książki Grzech

Całkiem udana mieszanka

22.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Całkiem udany mix kryminału i powieści obyczajowej" - tak napisałbym o tej książce, gdyby ktoś kazał mi całą moją opinię o niej zawrzeć w nie więcej niż siedmiu słowach :) Tak, nie da się ukryć, że właśnie przenikanie się tych dwóch elementów to najbardziej rzucająca się w oczy cecha "Studentki"*. Autorzy byli wręcz na tyle mili, że całkowicie ro... {} Recenzja książki Studentka

Bardzo dobry mix sf, socjologii i zabawy :)

21.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jedna z powieści, które pamięta się latami. Jedna z tych historii, które nie ulatują. Tak, tu naprawdę dobre były i pomysł i wykonanie. Ciekawe, że autor bardzo konsekwentnie stosuje minimalizm, nie wiemy kiedy opisane wydarzenia mają miejsce (w przyszłości, ale jak dalekiej), nie wiemy, co tak naprawdę wydarzyło się w przeszłości tego świata, ni... {} Recenzja książki Wir pamięci

Książka mojego życia

21.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdybym miał wybrać w ogóle jedną książkę całego mojego życia to całkiem prawdopodobne, że byłaby to ta. Ale co to właściwie jest? Nie jest to na pewno pozycja ściśle naukowa, nie ma przypisów, wydarzenia z życia bohaterów są czasem nader luźno związane z wielką historią (do kwestii jej roli w tej książce jeszcze wrócę), tło jest zarysowane raz le... {} Recenzja książki Portret familii

Wiele jest kryminałów, w których punktem wyjścia jest zaginięcie młodej dziewczyny. Ten jest ...

20.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacząć muszę od uwagi krytycznej, bo niestety to, co najbardziej rzuca się w oczy podczas lektury, to, co dotyczy najbardziej rzucającej się w oczy jej cechy aż się prosi o taką krytykę. Otóż mam wrażenie, że to trochę powieść zmarnowanej szansy. Gdyby nieco dłużej potrzymać czytelnika w niepewności co do tego która ze stron powieściowego konflikt... {} Recenzja książki Zaginęła Betty Kane

Tak, mieliśmy za komuny polską powieść szpiegowską :)

19.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Łał, co to w ogóle było? Polski Bond, polski Bourne, normalnie polska mocna powieść szpiegowska. Jeżeli ktoś chciałby ode mnie jasnej rekomendacji "czytać czy nie czytać" to odpowiedź może być tylko jedna: przeczytaj. No choćby jako ciekawostkę, wiele było szpiegowskich, zrobionych w stylu Bonda, polskich powieści? W dodatku napisanych przez może ... {} Recenzja książki Spotkamy się w Matrozcsarda

Wszystko (no, prawie) postawione na atmosferę

18.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ależ panu zależało na tym, by w tej książce była charakterystyczna atmosfera, panie Igorze. Prawda? Wszystko był pan gotów dać, by było onirycznie, osobliwie, niejasno, by czytelnik miał wrażenie, że jest jakoś w pół drogi - ale tylko w pół drogi - od dziwnego i po części - ale tylko po części - koszmarnego snu. I to się panu akurat w jakimś tam s... {} Recenzja książki Wiatr

Wysepki dobrej prozy

15.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nawet dość długo zastanawiałem się nad tym jakim przymiotnikiem obdarzyć tę powieść na początek, jak nazwać problem, który z nią mam. I myślę, że najlepszym sformułowaniem będzie tu "powieść wyspowa". Tak, tekst Zielkego składa się z wysp, wysp niezłego, dobrego niekiedy tekstu, rozdzielonych jednak jakimś dziwnym morzem. Nie zrozumcie mnie źle, t... {} Recenzja książki Dobre miasto

Brnięcie w brnięciu w ramach brnięcia :)

15.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ależ ja brnąłem przez tę powieść. Przedzierałem się przez nią niczym główny bohater przez śniegi i zaspy. Serio, w książce jest dużo opisów takiego przedzierania się i ja miałem naprawdę często wrażenie, że idealnie oddają one stan mojego ducha podczas czytania. Lubię styl sympatycznego słowackiego autora, żywy, każący przewracać kartkę za kartką,... {} Recenzja książki Ciemność

Świetna, świetna rzecz

13.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W tej powieści udało się wszystko. Serio. Nie ma jednego elementu, który by autorowi nie wyszedł lub choćby wyszedł trochę gorzej niż inne. Udała się sama fabuła, nie ma tu morderstwa od pierwszej strony, "główny trup kryminału" (tak, mimo wszystko jest to bardzo klasyczny kryminał) pojawia się w ogóle grubo po połowie tekstu, ale w samą akcję wpa... {} Recenzja książki Cokolwiek uczyniliście

Bardzo, bardzo rozmyte :)

12.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ależ ta powieść była rozmyta. Tak, to najlepsze jej określenie i, ostrzegam, to słowo w różnych wariantach często będzie się pojawiało poniżej. Wydaje mi się zresztą, że już kiedyś pisałem tak o jakiejś inne książce, trudno, widocznie po raz drugi mam takie same wrażenia. Właśnie rozmycia dużej części tego tekstu. Zacznijmy od głównej bohaterk... {} Recenzja książki Wiosna zaginionych

Nie do końca strawny literacki bigos

8.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Macie czasem tak, że czytacie jakąś książkę i czujecie, że oto przed Wami znajduje się bigos? :) Że różne watki, motywy, pomysły są trochę bez ładu i składu rzucone w tekst i czytelnik odnosi wrażenie, że sam autor nie do końca wiedział, co weń umieszcza. No to to właśnie są "Płonące dziewczyny". To właśnie jest ta powieść. Czuje się, że pisarka c... {} Recenzja książki Płonące dziewczyny

Zwyczajnie - niezwyczajnie :)

4.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ależ to była zwyczajna-niezwyczajna książka :) Tak, to jest to, co najbardziej rzucało mi się w oczy podczas lektury. To, jak na kartach tej samej powieści współistnienieją te dwa czynniki. Z jednej strony samo podstawowe założenie kryminału jest tu bardzo nietypowe. Nie ma policjanta prowadzącego śledztwo, nie ma morderstwa ani żadnego innego prz... {} Recenzja książki Nie chcesz wiedzieć

Jesteśmy w słoiku?

1.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Literatura popularna kocha everymanów" - wiedziałem, przeczuwałem to już od dawna, ale dopiero podczas lektury tej książki prawda ta dotarła do mnie z całą mocą. Może nie jako głównych bohaterów serii, oni mają nas jednak bardziej sobą zainteresować, ale jako centralne postacie pojedynczych powieści - owszem. Patrzcie na dorobek pewnego znanego z... {} Recenzja książki Szczelina

Szczątki smędzenia

26.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Bardzo amerykański ten szwedzki thriller" - to stwierdzenie pojawia się w różnych formach w kilku recenzjach "Szczątków pamięci" na portalach literackich. I to od odniesienia się do niego właśnie pozwolę sobie rozpocząć moją. Otóż nie do końca się z nim zgadzam. Jeżeli za najbardziej charakterystyczną cechę skandynawskich kryminałów uznamy nieśpi... {} Recenzja książki Szczątki pamięci

Gdyby tylko autor potrafił się zdecydować...

{} WYBÓR REDAKCJI
16.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dlaczego tak bardzo nie mógł się Pan zdecydować, Panie Wojciechu? Dlaczego tak bardzo był Pan rozdarty podczas pisania tej powieści i, co gorsza, tak bardzo pozwolił Pan się opanować tej rozdartości. Naprawdę, nie wyszło to "Zombiemu" na zdrowie. Gdyby przyjął Pan, że to będzie po prostu klasyczny kryminał, tak jak to było z "Wampirem", poprzednią... {} Recenzja książki Zombie

Coben do kwadratu :)

13.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pod wieloma względami jest to chyba najbardziej cobenowata książka w dziejach. Gdyby jakiś bardzo zdolny pisarz, nie będący Cobenem, chciał napisać powieść podszywając się pod niego, to tak by ona zapewne wyglądała. :) I w stylu (który tak kocham, dlatego nigdy nie dam cobenowatemu Cobenowi mniej niż siedem gwiazdek) i w sposobie prowadzenia akcji... {} Recenzja książki Nie odpuszczaj

Literacka niepewność (w każdym razie u mnie) :)

12.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Okej, więc nie jest to pierwszy raz, kiedy mam problem z oceną jakiejś książki, nie jest to dziesiąty raz, nie jest to pewnie setny raz, kiedy mam problem z oceną jakiejś książki, ale jest to pierwszy chyba raz, kiedy mam tak poważny problem z tą najbardziej fundamentalną sprawą w ocenia książki – mam problem z odpowiedzią na pytanie, czy ta książ... {} Recenzja książki Zranić marionetkę

Trochę jedno wielkie WTF?, ale fajnie zrobione :D

10.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dobra, więc czasem jest tak, że po zakończeniu lektury zastanawiamy się o czym to właściwie było. Nie jest to może jakieś bardzo rzadkie zjawisko. No, ale naprawdę nieczęsto ma ono miejsce aż tak intensywnie jak w wypadku tej powieści. No, ej, co to właściwie było? Kryminał, thriller, studium szaleństwa, opowieść o źle znoszonej ciąży, no co? Ciek... {} Recenzja książki Zniknięcie

Biografia, która nie chce się zacząć :)

{} WYBÓR REDAKCJI
8.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasem jest tak, i w wypadku książek historycznych widać to chyba bardziej niż w jakimkolwiek innym, że czytasz i co chwilę masz wrażenie, że już zaraz, za moment zacznie się prawdziwa zabawa, za momentu już będzie „mięso” i tak czytasz, czytasz mając takie wrażenie i doczytujesz sobie do końca :) „Tylko jeszcze to przemęczę, tylko jeszcze trochę ... {} Recenzja książki Władysław II Wygnaniec

Trochę jedno wielkie "WTF?" :D

8.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rzadko kiedy zdarza się, by próba dekonstrukcji jakiejś książki, próba ustalenia na podstawie tekstu, jakie zamiary miał autor gdy go pisał, była czymś tak frapującym jak w tym wypadku. Dość długo czytając miałem wrażenie, że wyglądało to tak, że pisarz miał kilka małych pomysłów, kilka drobnych idei tyczących tego „co mógłbym sobie napisać”, więc... {} Recenzja książki Waga

Gdyby autor jakoś panował nad tym tekstem, mogłoby być tak dobrze...

4.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jedna jest taka najbardziej podstawowa myśl, która towarzyszyła mi w trakcie lektury tej książki, w każdym zaś razie podczas lektury drugiej jej połowy - to, że ten tekst tak się rozpada. Widzimy najpierw oficjalne policyjne dochodzenie, relacje między stróżami prawa, zbieranie dowodów, słyszymy ich rozmowy, poznajemy stosunek do tej konkretnej sp... {} Recenzja książki Rysa

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe