Avatar @blask_ksiazek

Małgorzata

@blask_ksiazek
Kanapowicz od 9 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od 9 lat.

Recenzje książek

30 recenzji

Wspaniała!

24.07.2014

Nastka, nasza główna bohaterka postanawia zostać na wsi, w Maszkarce, domku jej rodziców i zmotywować się do napisania pracy magisterskiej. Ma również ukryty cel, uciec od Olka, jej wielkiej miłości, z którym spotyka się w celach artystycznych (Olek ją maluje), by potem wylądować z nim w łóżku. On od samego początku jej mówił, że nic z tego nie bę... {} Recenzja książki Nie tylko o łajdakach

Indyjski książe

12.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kelsey szuka pracy na wakacje. Po znalezieniu jej stwiedza, że będzie to dla niej nie lada wyzwanie. Ma pracować w cyrku przy drobnych rzeczach, jakimi są sprzedaż biletów, sprzątanie i przygotowanie do wiwdowiska, a co najlepsze... karmienia tygrysa. Tak, prawdziwego biało-czarnego tygrysa bengalskiego o imieniu Dhiren. Dziewczyna jest zachwycona ... {} Recenzja książki Klątwa Tygrysa

Wybór

12.07.2013

Nicholas Sparks to współczesny pisarz amerykański znany kobietom prawie na całym świecie. Zasłynął poprzez swoją pierwszą powieść „Pamiętnik”. Jego powieści tłumaczy się na ponad 40 języków. Książkę pożyczyła mi moja kuzynka, która pożyczyła od swojej koleżanki. Już od dawna chciałam przeczytać więcej książek Sparksa, a w bibliotece nigdy nie było... {} Recenzja książki Wybór

Druga część "Klątwy Tygrysa"

12.07.2013

Colleen Houck postanowiła napisać „Klątwę tygrysa” po przeczytaniu sagi „Zmierzch”. Ponieważ nie znalazła dla niej wydawcy, opublikowała ją za własne pieniądze. I wtedy wydarzyło się coś niezwykłego. Powieść szturmem zdobyła listy bestsellerów, setki tysięcy fanów, a wydawcy z całego świata i producenci filmowi zaczęli walczyć o prawa do książki. ... {} Recenzja książki Klątwa tygrysa: Wyzwanie

Do zakochania jeden krok

12.07.2013

utorka wprowadza nas w świat dwudziestoparoletniej pani inżynier – Firth. To osoba, która jest bardzo uparta i zawzięta. Ma swój plan, który za wszelką cenę chce zrealizować i próbuje z niego nie zbaczać. Plan ten obejmuje pięć lat kariery, potem dopiero może sobie pozwolić na jakiś romans czy założenie rodziny. Oczywiście nie mogłoby być tak, żeby... {} Recenzja książki Kronika ślubnych wypadków

Kto się śmieje ostatni

12.07.2013

Autorka wprowadza nas w świat Mirandy, córki burmistrza, dla której wynajęto ochroniarza, aby pilnował jej i nie pozwolił na zrobienie rzeczy nieodpowiedniej dla córki tak ważnej osoby w mieście jak burmistrz Nowego Jorku. Mirandzie ten pomysł wcale się nie podoba, nie rozumie dlaczego musi być kontrolowana dwadzieścia cztery godziny na dobę przez ... {} Recenzja książki Kto się śmieje ostatni

Alkoholowa pułapka

12.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autorka wprowadza nas w życie głównie Grażyny, Ryszarda i Filipa, którzy opisują życie z rodzicami alkoholikami. Alkoholizm, to poważna choroba, na którą cierpi bardzo dużo ludzi. Niewiele jednak z nich próbuje się leczyć, wyjść z tego uzależnienia. Tak samo jest w przypadku naszych bohaterów. Ich bliscy nadużywają alkoholu, choć nie przyznają się ... {} Recenzja książki Matnia

Bezpieczna przystań

30.01.2013

Nicholas Sparks to światowej sławy pisarz. Po jego książki kobiety sięgają w przeszło 40 krajach na całym świecie. Serca czytelników podbił swoim debiutem, była to powieść „Pamiętnik”, która potem została przeniesiona na duży ekran. Sparks podbił moje serce powieścią „Jesienna Miłość”, pierwszą Jego powieścią, po którą miałam okazję sięgnąć. Kolejn... {} Recenzja książki Bezpieczna przystań

Kiedyś na pewno

25.01.2013

Kłamstwo ma krótkie nogi i długi nos. Nieprawda? A jednak. Pierwszym na to dowodem jest życie, ale jeżeli ktoś mimo wszystkich przykładów, które w tej chwili sobie przypomniał, nie ważne, czy z życia swojego, czy znajomych, dalej nie wierzy (lub wierzy, ale jest ciekawy) musi koniecznie przeczytać książkę Ewy Nowak „Kiedyś na pewno”. To właśnie kła... {} Recenzja książki Kiedyś na pewno

Ania Shirley

25.01.2013

Po książkę sięgnęłam, jako, że była moją lekturą i szóstej klasie Szkoły Podstawowej, czyli jakieś 4 lata temu. Książka ta zawiera elementy humorystyczne, ale również pokazuje, jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywają kolejno przyjaźń i miłość. Ania, tytułowa bohaterka powieści przeszła bardzo wiele, jak na swój wiek. Najpierw, gdy miała 3 mies... {} Recenzja książki Ania z Zielonego Wzgórza

Lista szaleństw

25.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę mogłam przeczytać dzięki uprzejmości wydawnictwa Zysk i S-ka, za co z całego serca dziękuję. Był to strzał w dziesiątkę. Autorka w powieści porusza temat rozstania dwojga ludzi, którzy byli ze sobą związani przez pięć lat. Ostatnie kłótnie i nieporozumienia między Martą i Michałem doprowadziły do rozstania. Chociaż była to decyzja ich obo... {} Recenzja książki Moja lista szaleństw

Pozłacana rybka

25.01.2013

Barbara Kosmowska jest autorką znanych i nagradzanych książek.Oprócz pierwszej nagrody w literackim konkursie im.Astrid Lindgren w 2007 roku otrzymała główną nagrodę w konkursie"Uwierz w siłę wyobraźni" za powieść dla młodzieży "Buba" , która została też nominowana do Nagrody Polskiej Sekcji IBBY Książka Roku 2003. Czternastoletnia Alicja – do ni... {} Recenzja książki Pozłacana Rybka

Szeptem

25.01.2013

Czytałam już bardzo wiele książek o miłości, gdzie jedna osoba (zazwyczaj dziewczyna) była człowiekiem, a jej ukochany postacią nadnaturalną. np. Wilkołakiem czy wampirem. Z Aniołami spotkałam się po raz pierwszy przy tej oto książce. Nora, szesnastoletnia, przeciętna, amerykańska nastolatka niczym szczególnym się nie wyróżnia. Ma szaloną przyjac... {} Recenzja książki Szeptem

Z tęsknoty za Judy

25.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytałam wiele Waszych opinii na temat tej książki. Jedyne były pochlebne, inne przeciętne a jeszcze inni uważali, że to kompletna porażka i zmarnowanie czasu. Ja, gdy przeczytałam notę od wydawcy wiedziałam, że muszę ją przeczytać bez względu na Wasze opinie. Mi osobiście książka bardzo wciągnęła. Nie wiedzialam,że aż tak mi się spodoba. Przeczy... {} Recenzja książki Z tęsknoty za Judy

Gorzkie urodziny

25.01.2013

Z autorką spotykam się już po raz drugi. Po cudownej powieści „Z tęsknoty za Judy” przyszła kolej na również bardzo dobrą powieść zatytułowaną „Gorzkie urodziny” Pudło zobaczył pewien policjant. Stało na samym środku chodnika. Rano, tuż po szóstej, policjant zmierzał na posterunek. Dzień wstawał pochmurny, zbierało się na deszcz i ciężkie chmury w... {} Recenzja książki Gorzkie urodziny

Agnes

25.01.2013

Z twórczością autorki spotkałam się po raz pierwszy właśnie przy tej książce. Nigdy wcześniej o niej nie słyszałam, ani o żadnej z jej sióstr. Jako, że widziałam wiele pozytywnych opinii odnośnie tej książki, postanowiłam spróbować. Bohaterka powieści to młoda kobieta, która pragnie nauczać dzieci. Myśli,że wystarczy przypomnieć sobie siebie sprz... {} Recenzja książki Agnes Grey

Wakacje Natalii

25.01.2013

Na początku pragnę podzielić się z Wami w jakich kategoriach przyznano nagrody dla Pamiętnika Nastolatki: *Najlepsza Książka na jesienno-zimowe wieczory (wybór jury) *Najlepsza Książka na jesienno-zimowe wieczory (wybór internautów) *Najlepsza książka na Gwiazdkę W tej części Natka (Natalia) wyjeżdża na wakacje nad polskie morze wraz z ciocią Kasi... {} Recenzja książki Wakacje Natki. Pamiętnik nastolatki 2 1/2

Angelus

25.01.2013

Najpierw wytłumaczę wam, skąd wziął się tytuł powieści. Otóż Angelus, to nic innego, jak potomstwo upadłego Anioła i człowieka. Angelus jest śmiertelny, ale ma nieśmiertelną duszę, która po śmierci przechodzi na innego człowieka, który przez to staje się Angelusem. Angelus, podobnie jak inne istoty paranormalne posiada nadprzyrodzoną moc, osobną d... {} Recenzja książki Angelus

Dwa wybory

25.01.2013

Elisabet musi podjąć decyzję. Ma 17 lat i jest w ciąży. Czuje, jakby żyły w niej dwie dziewczyny. Libby, która wszystko poświęci, aby urodzić dziecko i Beth, która podda się aborcji, aby spełnić marzenia i być wolną. Pani Dianie w swojej powieści poruszyła bardzo ważny problem w XXI wieku. Niechciane ciąże nastoletnich dziewcząt, dylemat czy urodz... {} Recenzja książki Dwa wybory

Siostrzana miłość

25.01.2013

Danielle Steel to amerykańska pisarka, której książki czytają kobiety na całym świecie. Każda z jej ponad 60 powieści trafiała na czołowe miejsca bestsellerów. Jest to pierwsza moja książka tej autorki. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z jej twórczością. Powieść poleciła mi bibliotekarka, która stwierdziła, że na pewno mi się spodoba. Nie byłam t... {} Recenzja książki Siostry

Czternaście dni tygodnia? Jak to ?

25.01.2013

Autorka powieści porusza temat wakacji w Egipcie, podczas gdy w Polsce trwa żałoba narodowa. Jak każdy pamięta, wiosna 2010 była bogata w niezbyt przyjemne wydarzenia. Najpierw rozbił się samolot w Smoleńsku, gdzie zginęło bardzo dużo ludzi ważnych dla naszego kraju. Potem wybuch wulkanu na Islandii i odwołanie większości lotów. Cała Europa zostaje... {} Recenzja książki Czternaście dni tygodnia

Kleptomanka czyli kto...

25.01.2013

Jenny Pollack dorastała w Nowym Jorku. Ukończyła High School of Performing Arts i Bernard Collage. W latach osiemdziesiątych zdobywała w sklepach Fiorucci, Macy’s, Saks, Bloomingdale, Betsey, Johnson, Particie Fields, Reminiscene, Aca Hoe, Parachute i kto wie gdzie jeszcze. Od tego czasu już nic nie zdobyła. Wciąż jest najlepszą przyjaciółką swojej... {} Recenzja książki Kleptomanka

Pocałunek

25.01.2013

Ola Srokowska napisała książkę w wieku 15 lat. Jest to niezwykły debiut nastolatki. Z moich wyliczeń wynika, że w tym roku skończy 21 lat. Z książką spotkałam się w bibliotece. Spodobał mi się tytuł. Gdy zobaczyłam, że została napisana przez nastolatkę postanowiłam ją pożyczyć. Główna bohaterka to piętnastoletnia Oliwia, która wraz z kuzynką -... {} Recenzja książki Pocałunek

2 w 1

25.01.2013

Pierwsza z nich, "Weselny orszak" czytałam w kilka dni, gdyż nie miałam czasu nad nią przysiąść. Jakoś specjalnie mnie nie wciągnęła, ale nie było źle. Rebeka organizowała wesele swojej przyjaciółki, Fliss i Damona. Było to dla niej szczególnie trudne, gdyż wiedziała, że dziewczyna nie kocha swojego narzeczonego. Dzień przed uroczystością postana... {} Recenzja książki Weselny orszak. Niecodzienna przysługa

Rezerwat niebieskich ptaków

25.01.2013

Ewa Nowak z zawodu jest pedagogiem i terapeutą. Jej opowiadania i odpowiedzi na listy można przeczytać w pismach dla nastolatek np. "Cogito", "Victor Gimnazjalista", "Victor Junior" czy"Magazyn 13". Mieszka wraz z mężem i córką Idą na Warszawskiej Białołęce. Z utworem zetknęłam się poprzez polecenie tej książki przez moją przyjaciółkę. Podobała ... {} Recenzja książki Rezerwat niebieskich ptaków

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe