Avatar @charlotte12

Karolina

@charlotte12
4 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
4 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

35 recenzji

Drżenie w obawie przed zimnem serc.

28.06.2011

Pierwszą rzeczą, która rzuciła mi się w oczy, gdy otwierałam „Drżenie” nie była ani wspaniała okładka, ani grubość książki, ani przyjemna faktura papieru. Ku memu własnemu zdziwieniu, zaintrygowało mnie to, iż „Shivering” – zagraniczna wersja – została wydana już w 2008 roku, podczas gdy w Polsce doczekała się ona swej premiery dopiero teraz. Na ... {} Recenzja książki Drżenie

Lektura dla ambitnych

10.06.2011

„Lucian” jest to książka z gatunku paranormal romance, która została stworzona przez Isabel Abedi, wydana w Polsce przez Wydawnictwo Nasza Księgarnia i niedługo potem okrzyknięta pozycją wspaniałą. W czerwcu jest to druga lektura, po którą sięgnęłam, jednocześnie równie gruba. Ponad pięćset stron to nie gratka! Poprzeczkę postawiłam wysoko, tylko c... {} Recenzja książki Lucian

Obudź się, życie czeka

28.05.2011

Już jakiś czas temu pochłonął mnie świat paranormal romance i coraz ciężej było mi czytać książki innego gatunku, także samo powracanie do codzienności bolało. Zastanawiałam się, czy trafię na pozycję, która trafi do mnie niepowtarzalny sposób. W mojej ręce trafiła lektura „Obudzić szczęście” Susan Wiggs. Tytuł wydawał się być antidotum na wszystk... {} Recenzja książki Obudzić szczęście

Chaos myśli

18.05.2011

„Numery. Chaos” to kontynuacja książki „Numery” napisanej przez Rachel Wards. Jak to często bywa z wielotomowymi seriami, pierwsza pozycja jest obwołana bestsellerem, lekturą fantastyczną i niezapomnianą, a druga… Cichnie. Coraz więcej jest negatywnych opinii, pojawiają się krytycy, akcja staje się nudna i mdła. Autorowi brakuje pomysłów, co odbija... {} Recenzja książki Numery. Chaos

Przyspieszony kurs czytania z Akademią Wampirów

15.05.2011

Richelle Mead jest autorką bestsellerowej Akademii Wampirów, której pierwszą częścią jest, tak jak tytuł serii, „Akademia Wampirów”. Wiele osób polecało mi ją, zanim odważyłam się sięgnąć po tę pozycję. Może było już za późno? Może coraz to nowsze pomysły przyćmiły dzieło Richelle wydane w Polsce przed rokiem? Na wstępie doznajemy tego... {} Recenzja książki Akademia wampirów

Nieskończona liczba uczuć i emocji

8.05.2011

Numery. Są wszędzie. Na opakowaniach z pożywieniem, na butach, w zeszycie do matematyki. Nawet ci „marzyciele” czytający książki ciągle natykają się na nie. Na stronach książek, w ich cenie. Numery, numery, numery… Czy istnieje od nich ucieczka? Bohaterka „Numery. Czas uciekać” autorstwa Rachel Ward miała jeszcze gorsze życie właśnie przez cyfry sk... {} Recenzja książki Numery Czas uciekać

Wgryź się w tę książkę

5.05.2011

„Pocałunki wampira. Początek” Ellen Schreiber to cienka lektura, bo zawierająca zaledwie dwieście szesnaście stron. Jednak ze względu na bardzo dobrą treść i tytuł jestem skłonna wytłumaczyć to rzeczonym „początkiem”. Miejmy nadzieję, że w kolejnych tomach pani Schreiber ofiaruje nam więcej fabuły. Sięgając po nią i widząc okładkę – jeszcze przed p... {} Recenzja książki POCAŁUNKI WAMPIRA POCZĄTEK

Zanim pochłonie cię ciemność…

25.04.2011

„Z ciemnością jej do twarzy” to książka Kelly Keaton zaliczająca się do gatunku paranormal romance. Owszem, posiada ona jego wszystkie cechy, ale mimo to znacznie różni się od powieści o wampirach, wilkołakach i innych paranormalnych istotach. We wszystko zostają zamieszani greccy bogowie, Nowy Orlean po dwa tysiące dwudziestym szóstym roku spustos... {} Recenzja książki Z ciemnością jej do twarzy

Echo przerażenia

24.04.2011

„Ukryte” – tytuł dzieła Kimberly Derting. Tak prosty, a jednocześnie zawierający tyle metafor. Tyle ukrytych znaczeń. To samo poczucie niewyjaśnienia, niedopowiedzenia ogarniało mnie, gdy patrzyłam na okładkę. Tajemniczą i pozostawiającą wielokropek, w który mogłam wpisać, co chciałam. A jedyną rzeczą, której pragnęłam była jasność sytuacji. Chcąc ... {} Recenzja książki Ukryte

Magiczny Parthalon kryjący mroczne tajemnice

23.04.2011

„Przepowiednia” jest to pierwszy tom serii napisanej przez P.C. Cast. Większość czytelników lubujących się w gatunku paranormal romance od razu skojarzy ją z duetem P.C. + Kristin Cast, który tworzy Dom Nocy. Byłam bardzo ciekawa, jak pisze sama „mama”, bez córki. Mimo że bardzo przypadły mi do gustu książki o przygodach Zoey, to wiadomo, że każdy ... {} Recenzja książki Przepowiednia

Zapał do żarzącej się lektury

23.04.2011

„Ognista” to pierwsza część serii pisanej przez autorkę Sophie Jordan, która do tej pory pisała dla starszych czytelniczek. Jest to jej debiut w literaturze młodzieżowej, toteż wiele osób jest ciekawych, jak wyszła jej ta pionierska książka. I ja uległam tej intrydze, takim sposobem lądując z „Ognistą” przed oczyma. Było bardzo gorąco, czego zasług... {} Recenzja książki Ognista

Uwolnij swoje chi i pojmij sens życia

15.04.2011

„Jillian Westfield wyszła za mąż” to „produkt” pióra Allison Winn Scotch. I tytuł, i imiona oraz nazwisko autorki są bardzo długie. Zaczynając lekturę tej książki pomyślałam sobie, że musiałaby ona okazać się naprawdę dobra, żebym zapamiętała ciąg tych wyrazów na okładce. Czy w moim umyśle znalazło się jeszcze trochę miejsca na osiem słów, czy racz... {} Recenzja książki Jillian Westfield wyszła za mąż

„Noce w Rodanthe” w jedną noc

14.04.2011

Kolejna książka Sparksa, którą przeczytałam. Kolejny zachwyt. Kolejne łzy. No bo jak można nie wczuć się w taką historię? Akcja książki rozgrywa się w 2002 roku, lecz bohaterka – Adrienne – opowiada o wydarzeniach z 1988 roku. Przenosimy się w czasie do ważnego roku, w którym kobieta, do tego rozwódka z trójką dzieci, odnalazła piękną i prawdziwą m... {} Recenzja książki Noce w Rodanthe

Liceum, które zachęca do nauki historii. Niemożliwe?

14.04.2011

Liceum Avalon to książka napisana przez Meg Cabot, autorkę wielu bestsellerów takich jak seria Pośredniczka, Pamiętnik Księżniczki, itd. Kolejna książka, a pani Cabot wciąż ma do tego rękę. Dobra passa jej nie opuszcza, bo znów odliczałam minuty, które dzieliły mnie od sięgnięcia po książkę. Nawet zachęciła mnie do lektury legend z czasów średniowi... {} Recenzja książki Liceum Avalon

„Kraina cienia” krainą wyobraźni.

14.04.2011

„Kraina cienia” jest to książka napisana przez sławną autorkę utworów dla młodzieży, Meg Cabot. Rozpoczyna ona sześciotomową serię „Pośredniczka”, w której szesnastoletnia Susannah Simon zmaga się ze swoim „darem” mediatorskim – pomaga odejść w zaświaty duchom, które z różnych powodów pozostały zawieszone między ziemią, a innym wymiarem. Czasem per... {} Recenzja książki Kraina cienia

Niewidzialne skrzydła aniołów w głębinach wyobraźni

14.04.2011

Krew aniołów” jest to pierwsza część cyklu pisanego przez Nalini Singh. Została ona wydana już jakiś czas temu i dosłownie zatonęła w ilości pozycji podobnego typu. Jednak przyszedł i jej czas. Nie mogę powiedzieć, że się rozczarowałam. Aby ukazać to, czego doznałam, zacytuję tu pewne słowa – „Nasze marzenia nie są lepsze ani gorsze od naszego życi... {} Recenzja książki Krew Aniołów

Co to znaczy naprawdę kogoś kochać?

14.04.2011

„I wciąż ją kocham” jest to książka napisana przez Nicholasa Sparksa, mistrza powieści romantycznych ostatnich lat. I tutaj, podobnie jak w wypadku „Ostatniej piosenki”, najpierw przyszło mi oglądnąć ekranizację, dopiero później przeczytać utwór. Oba filmy mnie zachwyciły, o książkach czytałam wiele dobrego. Do tej pory ani razu nie zawiodłam się n... {} Recenzja książki I wciąż ją kocham

Wschodzące uczucie bezgranicznej ciekawości

14.04.2011

„Wschodzący księżyc” to książka autorstwa Keri Arthur rozpoczynająca dziewięciotomowy cykl. Z opisu wynika, że jest to fenomenalne połączenie romansu, namiętności i akcji. Byłam ciekawa tej pozycji, a zachęciła mnie też oryginalna okładka. Nie byłam pewna, czy dziewięć części to dobry pomysł. Czy zmieniłam na ten temat zdanie? Keri zu... {} Recenzja książki Wschodzący księżyc

Wycie o opamiętanie

14.04.2011

„Wyjący młynarz” jest to mój pierwszy kontakt z literaturą fińską. Jej autorem jest Arto Paasilinna. Powieść jest względnie krótka (205 stron), ładnie wydana, z ciekawą okładką, a co najrzadsze – bez ani jednej literówki. Tłumaczenie i korekta jest bez zarzutu, a teraz naprawdę trudno o taką staranność. Nie byłam specjalnie zachęcona lub zniechęcon... {} Recenzja książki Wyjący młynarz

„Megan detronizuje bombę atomową”

14.04.2011

„Megan. Przewodnik po chłopcach” to książka z gatunku literatury młodzieżowej, napisana przez sławną Kate Brian. Pozycja ta została wydana w 2005 roku, a ja sięgnęłam po nią dopiero teraz. Nie ukrywajmy, wtedy byłam stanowczo za mała na taką lekturę, ale teraz… Nie mogłam wejść w posiadanie lepszego poradnika do spraw chłopak-dziewczyna! Bardzo lek... {} Recenzja książki Megan. Przewodnik po Chłopcach

Rozkaz dla moralności

14.04.2011

„Rozkaz” autorstwa Leeny Lander był to mój ponowny kontakt z literaturą fińską, ale pierwszy z gatunkiem dreszczowca psychologicznego. Nie wiedziałam, czego mam się spodziewać. Bałam się nowego i nieznanego, ale wraz z pierwszą stroną zapomniałam o obawach i pozwoliłam ponieść się tej opowieści o woli życia, chęci przetrwania i podatności ludzkiej ... {} Recenzja książki Rozkaz

„The Wrong Boy”

14.04.2011

„Panna i chłopak z vis-a-vis” jest to książka autorstwa Anny-Louise Weatherley, wydana w Polsce w marcu 2010. Lektura jest średniej grubości (zaledwie 303 strony dużą czcionką), dzięki czemu czyta się ją lekko i szybko. Polecam każdej nastolatce – osoby powyżej 18 roku życia będą znudzone i zirytowane. Jest to bowiem ckliwa opowieść o miłości dwóch... {} Recenzja książki Panna i chłopak z vis-a-vis

„Piękne istoty” znowu nie takie piękne…

14.04.2011

Książka „Piękne istoty” autorstwa Kamii Garci oraz Margaret Stohl ukazała się na polskim rynku w maju ubiegłego roku, jednak ja sięgnęłam po nią dopiero teraz. Byłam ciekawa. Co tę ciekawość wzbudziło? Pierwsza rzecz to piękna okładka. Naprawdę magiczna. Kolejnym czynnikiem był tytuł. Miałam nadzieję, na coś świeżego, bez wampirów i wilkołaków czy ... {} Recenzja książki Piękne istoty

Zniewolenie po prostu mnie… zniewoliło.

14.04.2011

„Zniewolenie” to kolejna pozycja autorki bestsellerów dla młodzieży – Carrie Jones. Kontynuacja „Pragnienia” podbiła top listy książek za granicą, czy w Polsce stanie się tak samo? Pani Jones pisząc drugą część serii wykorzystała złoty środek „wszystkiego po trochu”. Jest akcja, jest wątek romantyczny. Oczywiście czytamy o dalszych losach Piksów uw... {} Recenzja książki Zniewolenie

Ideał książki o młodzieńczej miłości

14.04.2011

Po raz pierwszy usłyszałam o książce „Dziewczyna i chłopak wszystko na opak” Wendelin Van Draanen dzięki filmowi. Jednak gdy tylko dowiedziałam się, że jest i książka, postanowiłam najpierw zapoznać się z treścią. Wiecie, jak to mówią wśród moli książkowych – film zawsze gorszy od książki. Takim to sposobem w moje ręce dostała się ta powieść, rekla... {} Recenzja książki Dziewczyna i chłopak wszystko na opak

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe