Avatar @ciarolka

@ciarolka

Kanapowicz od ponad 8 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od ponad 8 lat.

Recenzje książek

154 recenzje
Książka Tajemnica diabelskiego kręgu

Tajemnica Diabelskiego Kręgu

Anna Kańtoch

Tajemnica Diabelskiego Kręgu

18.04.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tak jak większość tu obecnych częściej sięgam po literaturę zagraniczną niż polską. Nie wiem z czego to wynika, podejrzewam że z tego, iż trudno jest mi znaleźć naprawdę dobre polskie powieści i częściej są zwyczajnie bez szału. W moje gusta czytelnicze i łapki rzadziej trafiają książki naszych rodzimych autorów. Tym razem przedstawię jednak pozycj... {} Recenzja książki Tajemnica diabelskiego kręgu

Książka Mechaniczne pająki

Mechaniczne pająki

Corina Bomann

Mechaniczne pająki

14.04.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Corina Bomann to niemiecka autorka książek fantastycznych i historycznych dla młodzieży. W Polsce jest znana, oprócz Mechanicznych pająków, z powieści Wyspa motyli, która trafiła na listę bestsellerów „Spiegla”. Nie czytałam jeszcze jej poprzedniej powieści, Mechaniczne pająki były moim pierwszym spotkaniem z jej twórczością. Nie mogę już wytrzymać... {} Recenzja książki Mechaniczne pająki

Książka Wybacz mi, Leonardzie

Wybacz mi, Leonardzie

Matthew Quick

Wybacz mi, Leonardzie

27.03.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najbardziej popularną książką Matthew Quicka jest Poradnik pozytywnego myślenia, na podstawie której nakręcono film z Jennifer Lawrence i Bradley'em Cooperem w rolach głównych. Jeszcze nie miałam okazji jej przeczytać, jak i pozostałych powieści Quicka. Wybacz mi, Leonardzie było moim pierwszym spotkaniem z jego twórczością i mogę zaliczyć je do ja... {} Recenzja książki Wybacz mi, Leonardzie

Książka Zbrodniarz

Zbrodniarz

Karin Slaughter

Zbrodniarz

24.03.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zanim wybrałam się do biblioteki nie słyszałam ani słowa na temat twórczości Karin Slaughter. Nie wiedziałam również, że Zbrodniarz jest szóstym tomem serii o agencie wydziału śledczego Willu Trencie. Mój wzrok przyciągnęła okładka, która moim zdaniem jest niesamowita - tajemnicza i wywołująca dreszcze. Dodatkowo do jej wypożyczenia zachęcił mnie o... {} Recenzja książki Zbrodniarz

Książka Dziedzictwo

Dziedzictwo

C.J. Daugherty

Dziedzictwo

20.03.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W informacjach o autorce możemy wyczytać, że C.J.Daugherty to była dziennikarka śledcza. Mimo iż nie wykonuje już tej profesji, to wciąż drzemie w niej zainteresowanie naturą przestępców i tych, którzy próbują ich powstrzymać. W serii Wybrani mamy do czynienia z ludźmi gotowymi, dosłownie, dążyć po trupach do celu. A wszystko to w imię władzy... A... {} Recenzja książki Dziedzictwo

Książka Zostań, jeśli kochasz

Zostań, jeśli kochasz

Gayle Forman

Zostań, jeśli kochasz

13.03.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść Gayle Forman po raz pierwszy została wydana w Polsce w 2010 roku pod innym tytułem - Jeśli zostanę. Jednak głośno zrobiło się o niej dopiero niedawno, gdyż w kinach pojawiła się jej ekranizacja z Chloe Grace Moretz i Jamiem Blackleyem w rolach głównych. Ja również dałam się złapać w tę pułapkę dopiero teraz, choć wielokrotnie widziałam ją w... {} Recenzja książki Zostań, jeśli kochasz

Książka Przez bezmiar nocy

Przez bezmiar nocy

Veronica Rossi

Przez bezmiar nocy

25.02.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przez bezmiar nocy to drugi tom trylogii Przez burze ognia. Poprzednią część czytałam już jakiś czas temu i przyznam, że nie pamiętałam z niej zbyt wiele oprócz ogólnego zarysu fabuły, choć bardzo mi się spodobała. Dlatego chwilę zajęło mi przypomnienie sobie szczegółów tej historii (nie było to proste, gdyż autorka od razu wciąga nas w wir wydarze... {} Recenzja książki Przez bezmiar nocy

Książka Droga umarłych

Droga umarłych

Kevin Brooks ...

Droga umarłych

19.02.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O Drodze umarłych przeczytałam kilka lat temu w jakiejś gazecie. Okładka i opis pozostały w mojej pamięci i gdzieś z tyłu głowy ciągle miałam wielką ochotę na jej lekturę. Pech chciał, że nie mogłam znaleźć jej ani w bibliotece ani w wersji elektronicznej, a kupować zwyczajnie nie chciałam. Po tak długim czasie dopadłam ją w swoje łapki i niezwłocz... {} Recenzja książki Droga umarłych

Książka Ukryta Brama

Ukryta brama

Eva Völler

Ukryta brama

10.02.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dwukrotnie już miałam okazję podróżować w czasie z bohaterami książek Evy Völler, o wdzięcznych tytułach Magiczna gondola i Złoty most. Za każdym razem zachwycałam się tym, jak doskonale autorka opisała zwyczaje, krajobrazy, stroje, zachowanie ludzi oraz architekturę miast, które moim zdaniem są ważnymi bohaterami jej powieści. Nie dziwne jest więc... {} Recenzja książki Ukryta Brama

Książka Rywalki

Rywalki

Kiera Cass

Rywalki

7.02.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rywalki to powieść, o której słyszał chyba każdy, a przynajmniej każdy kojarzy jej przepiękną okładkę. Cieszę się, że jest ona identyczna jak oryginalna, ponieważ mnie również przypadła do gustu i uważam, że zasługuje na miano jednej z najciekawszych, jeśli chodzi o książki wydane w ostatnim roku. Ale czy sama historia jest równie interesująca? Czy... {} Recenzja książki Rywalki

Książka Niemiecki bękart

Niemiecki bękart

Camilla Läckberg ...

Niemiecki bękart

27.01.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie zliczę już ile razy zachwycałam się na blogu twórczością Camilli Läckberg. Tym razem sięgnęłam po piąty tom jednej z moich ulubionych serii. Nie obawiałam się zawodu, gdyż te kryminały są pewne jak Kevin w Boże Narodzenie - zawsze jestem oczarowana. Tak było i tym razem. W Niemieckim bękarcie ponownie wracamy do malowniczej Fjällbacki - niewie... {} Recenzja książki Niemiecki bękart

Książka Dom sióstr

Dom sióstr

Charlotte Link ...

Dom sióstr

13.01.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lektura Domu sióstr to moje pierwsze spotkanie ze znaną niemiecką pisarką Charlotte Link. Słyszałam wiele dobrego na temat jej twórczości i nazywałam ją sobie niemiecką Camillą Lackberg, gdyż pisze ponoć wybitne kryminały. Dlaczego sięgnęłam akurat po tę z mnóstwa jej powieści? Odpowiedź jest prosta - była akurat dostępna w bibliotece i jej opis za... {} Recenzja książki Dom sióstr

Książka Dziewczyny z Danbury

Dziewczyny z Danbury. Orange is a new black

Piper Kerman

Dziewczyny z Danbury. Orange is a new black

19.12.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Piper Kerman to autorka a zarazem główna bohaterka i narratorka powieści Dziewczyny z Danbury. Opowiada w niej o tym, jak pewnego dnia jej życie za sprawą błędu z przeszłości obróciło się o 180 stopni i szczęśliwa, posiadająca dobrą pracę i wspaniałego faceta kobieta z klasy średniej trafia za kratki. Dla mnie okładka okazała się złudna - sądziłam,... {} Recenzja książki Dziewczyny z Danbury

Książka Zanim zasnę

Zanim zasnę

S.J Watson

Zanim zasnę

8.11.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio głośno było o premierze thrillera z Nicole Kidman w roli głównej. Powstał on na podstawie historii opisanej w powieści S.J.Watsona o tym samym tytule czyli Zanim zasnę. Ja jednak nie podążyłam w tym przypadku za szumem, lecz po raz pierwszy o tej książce usłyszałam rok temu. Sam opis fabuły zaciekawił mnie na tyle, że zapragnęłam zapoznać... {} Recenzja książki Zanim zasnę

Książka Szukając Alaski

Szukając Alaski

John Green

Szukając Alaski

20.10.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Poszukiwanie szczęścia to ważny element samorozwoju każdego człowieka. Chęć spełniania marzeń jest motywacją do osiągnięcia poczucia spokoju i bezpieczeństwa. Bliskie nam osoby: przyjaciele, rodzina, a także miejsca, w których czujemy się dobrze oraz często rzeczy materialne dają nam właśnie to poczucie. Bohater kolejnej powieści Johna Greena posta... {} Recenzja książki Szukając Alaski

Książka Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

Stieg Larsson ...

Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

8.10.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto nie zna Stiega Larssona? A przynajmniej kto o nim nie słyszał? Nie ma chyba takiej osoby, której nie obiło się o uszy nazwisko szwedzkiego pisarza, którego powieści do tej pory bardzo dobrze się sprzedają, mają rzesze wiernych czytelników, a nawet są ekranizowane. Ja również znam tego pisarza od kilku lat, choć może określenie "znam" jest przes... {} Recenzja książki Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

Książka Szalone życie Rudolfa

Szalone życie Rudolfa

Joanna Fabicka

Szalone życie Rudolfa

24.09.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Poznajcie Rudolfa Gąbczaka. Już samo posiadanie takiego imienia i nazwiska jest dostatecznie dołujące, ale to nic w porównaniu z ciężkim żywotem i problemami, z którymi ów młody mężczyzna musi się zmierzać każdego dnia. Najwięcej kłopotów ma oczywiście z rodziną, bo z nią przecież najlepiej wychodzi się na zdjęciu. Choć w przypadku Gąbczaków to pow... {} Recenzja książki Szalone życie Rudolfa

Książka Człowiek nietoperz

Człowiek nietoperz

Jo Nesbø

Człowiek nietoperz

19.09.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Harry Hole to bohater liczącego sobie już dziesięć tomów cyklu, który wywodzi się spod pióra norweskiego pisarza Jo Nesbø. Autor napisał tom pierwszy podczas podróży w Australii, ponoć całkowicie spontanicznie, bez większego planu. Pomysły na kolejne wątki zdobywał zwiedzając Sydney. W tym właśnie mieście dzieje się akcja Człowieka nietoperza. Harr... {} Recenzja książki Człowiek nietoperz

Książka Drugi przekręt Natalii

Drugi przekręt Natalii

Olga Rudnicka

Drugi przekręt Natalii

11.09.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kilka tygodni temu czytałam Natalii 5 i z niecierpliwością sięgnęłam po jej kontynuację. Polubiłam bohaterki, miło spędziłam czas podczas lektury, uśmiałam się i miałam nadzieję na powtórkę z rozrywki. W tym tomie spotykamy siostry Sucharskie dwa lata po wydarzeniach związanych ze śmiercią ojca i z poszukiwaniem zaginionych monet. Dziewczyny żyją s... {} Recenzja książki Drugi przekręt Natalii

Książka Królowa cieni

Królowa cieni

Marcus Sedgwick ...

Królowa cieni

9.09.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo trudno jest mi wypowiadać się na temat tak cienkich książek. Ta liczy zaledwie 220 stron. Podejmę jednak wyzwanie i postaram się jak najlepiej przybliżyć powieść Marcusa Sedgwicka Królowa cieni. Jej autor na co dzień pracuje w wydawnictwie, a nocami gra w zespole rockowym. Ma żonę i córkę Alice, które wspierają go każdego dnia. Bohaterami p... {} Recenzja książki Królowa cieni

Książka Przysięga

Przysięga

Kimberly Derting

Przysięga

30.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przysięga to kolejna powieść opowiadająca o rebeliantach walczących o wolność i lepsze życie. Jej główną bohaterką jest Charlaina, która posiada niezwykły dar - rozumie wszystkie języki. Musi go jednak skrzętnie ukrywać, ponieważ może tę umiejętność przepłacić życiem. W Ludanii panuje podział na klasy. Każda z nich posiada swój własny język i jeśli... {} Recenzja książki Przysięga

Książka Zagadki przeszłości

Zagadki przeszłości

Kate Atkinson

Zagadki przeszłości

22.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kate Atkinson znana jest polskim czytelnikom przede wszystkim z powieści Jej wszystkie życia, o której swego czasu było bardzo głośno w sieci. Ja jeszcze jej nie czytałam, ale mam już za sobą jej najnowszą powieść - Zagadki przeszłości. Ciekawostką jest fakt, iż nie została ona wydana w Polsce po raz pierwszy, istnieje także pod innym tytułem: Hist... {} Recenzja książki Zagadki przeszłości

Książka Po tamtej stronie Ciebie i Mnie

Po tamtej stronie ciebie i mnie

Jess Rothenberg

Po tamtej stronie ciebie i mnie

18.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba każdy mol książkowy ma tak, że słyszał o jakiejś książce, ale ma zamiar przeczytać ją dopiero w dalekiej przyszłości lub wcale. Ja miałam właśnie taką sytuację z powieścią Jess Rothenberg Po tamtej stronie ciebie i mnie. Wielokrotnie widziałam ją w bibliotece, ale jakoś zawsze ją omijałam. Jak to się stało, że jednak zmieniłam zdanie? Odpowie... {} Recenzja książki Po tamtej stronie Ciebie i Mnie

Książka Dziecko śniegu

Dziecko śniegu

Eowyn Ivey

Dziecko śniegu

15.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziecko śniegu to debiutancka powieść autorstwa Eowyn Ivey, pisarki urodzonej na Alasce, która otrzymała swoje imię po jednej z bohaterek Władcy pierścieni. Jak możemy przeczytać na okładce, autorka otrzymała za tę książkę nominację do nagrody Pulitzera, nagrodę 2013 Indies Chioce w kategorii powieść debiutancka, 2012 UK National Book Award w kateg... {} Recenzja książki Dziecko śniegu

Książka Odnaleźć swą drogę

Odnaleźć swą drogę

Aleksandra Ruda

Odnaleźć swą drogę

13.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Odnaleźć swą drogę to powieść wydana cztery lata temu nakładem wydawnictwa Fabryka Słów, którą chciałam przeczytać już od jakichś dwóch lat, lecz zawsze było mi z nią nie po drodze, bo jak to w moim przypadku często bywa, zawsze zabierałam się za coś innego. Nie wiedziałam dokładnie o czym jest, ale dla mnie to wielka zaleta, ponieważ lubię sama od... {} Recenzja książki Odnaleźć swą drogę

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe